Moje prvni kynute buchty

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Jitulin
1 příspěvek 12.10.05 18:04
Moje prvni kynute buchty

Ahoj jsem uplny novacek jak na teto strance, tak i v peceni. Chtela bych prekvapit sve rakouske pratele a upect kynute buchty. Recept sice mam, ale nikoho po ruce kdo by mi dal nejake rady na co si dat pozor pri praci s kynutym testem. Dekuji, preji pekny vecer


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Jarka7
208 příspěvků 12.10.05 19:44
Dušení podpora u buchet

držím palce a přeji hezký večer s buchtičkami.

 
lydia
1227 příspěvků 13.10.05 10:32
Jitulin

ja ti taky mohu dat spis dusevni podporu. Kolace nebo bychty nedelam, mam taky trochu respekt. Ale zaviny nebo ovocne knedliky z kynuteho testa delam. Kynute testo neni zadny problem. tady mas popis pripravy nebo se podivej na tento recept
Preji abys mela uspech

 
esmeralda
4813 příspěvků 13.10.05 11:24
Moje prvni kynute buchty - Jitulin

Co se týče kynutého těsta, taky si někdy připadám jako nováček. Ale od doby kdy zadělávám na cokoliv v domácí pekárničce, jsem neměla jediný problém. Pekárnička ti totiž poctivě podle programu vypracuje krásné vláčné těsto.
V mé kuchyni není (na dnešní standart) moc elektrických spotřebičů, ale bez mé milované pekárničky nemohu existovat.
Snad ještě jednu radu: NEBOJ SE TOHO. VŽDYŤ JSOU TO JEN BUCHTY…

 
Pilka
113 příspěvků 13.10.05 13:28
Jituš

Přikláním se k již napsanému - je to jak kdy (mívám pocit, že největší vliv má momentální konstelace hvězd), ale strach netřeba mít, ukaž kynutému těstu, kdo je v kuchyni pánem.
Vyber dobrý předpis a drž se jej, raději si pro začátek suroviny zvaž a odměř (přijdou doby, kdy to budeš mydlit od oka).
Z toho vyplývá nepřidávat nic pro vylepšení, je omyl, že sladší a tučnější těsto bude lepší, takže: nepřesladit a nepřemastit, pak je těsto těžké, špatně vzchází a je po upečení hutné.
Důležitá je i konzistence, řidší těsto (zase: musí to být „tak akorát“) je sice kypřejší, ale prase aby ty buchty balilo, náplň z toho leze, na prsty se to lepí!!!
Osobně se přiznám, že kynuté těsto miluju, ale na rozdíl od maminky mám buchtu každou jinak velkou, takže to raději řeším koláči (2 velké na plech, 13 malých na plech = průměr po upečení cca 10 cm = kulička těsta před nakynutím asi jako velký vlašský ořech, malinké jsou piplačka, to bych doporučovala až na zimní plískanice).
No a právě koláčům nevadí ani řidší těsto, tu kuličku vždycky nějak uděláš a ona se kynutím srovná.
Držím palce, určitě to vyjde. Kdyby náhodou ne, nenech se odradit.
Krásné odpoledne

 
lydia
1227 příspěvků 13.10.05 15:25
a jeste neco,

moje maminka delala kynute testo jeste s vareckou a slo ji to tak lehce (na pohled) od ruky. Kdyz delala buchty, tak vzdy rikavala, ze uz jeji tchyne rikala, do testa ne moc masla, ale pri peceni mazat casto maslem. Buchty pry budou jemnejsi a ne tak suche. Jenom dej kynout na teple misto. Ta rada od Esme je vyborna, ale kdyz neni pekarnicka :(( Ja pekarnicku mam a jsem nadsena.
No a kdyz se buchty nepodari, tak si z toho nic nedelej, kazdy zacinal. A rakusaci moc buchty nedelaji, alespon ti kolem mne, tak to treba nepoznaji, kdyz se nepodari . Tak jeste jednou hodne uspechu

 
marmelada
1643 příspěvků 13.10.05 15:41
Teplé místečko

Já dávám buchty kynout do trouby, kterou během zadělávání vyhřeju a pak vypnu. Těsto tam má krásné teplíčko a kyne mi …

 
daga
30 příspěvků 13.10.05 19:25
Jitulin,

pokud jsi úplný začátečník dej si pozor na droždí. Droždí se nesmí
osolít a spařit.

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 25.10.05 12:17
Daga,

na kolik prosim te troubu rozehrejes? Mamince se testo takto sparilo.

 
marmelada
1643 příspěvků 25.10.05 12:42
zahřívání trouby

Stačí na 50 st. na 5 minut, pak vypnout a pak vložit těsto. Pokud máš umělohmotnou mísu, podlož ji utěrkou. Těsto samozřejmě posypané trochou mouky a přikryté čistou utěrkou.

 
DanaJ
1136 příspěvků 26.10.05 11:55
O víkendu...

…jsem dělala poprvé v životě buchty z kynutého těsta. S kynutým těstem umím pracovat, ale to jen při dělání pizzy-to je hodně husté až „betonové“. Byla to docela sranda, než jsem začala plnit a píct.
Pracuji zá:,–(ně s velkou mísou, vařečkou a rukama. Recept byl z hrníčkové kuchařky. Je třeba si s těstíčkem hrát jako s miminkem. Nic horkého a nic studeného, protože kvasnice jsou živé. Kvasnice vždy rozmíchám ve vlažném mléce, aby se probudily a loupnu jim tam trochu cukru, aby měly co svačit. Do receptu se má dát i tuk, já dala rozpuštěné máslo - teploučké - kvasnice mlaskaly. Udělám kvásek. Chvilku ho nechám povalovat. Pak přidám zbylé ingredience. Hlavně nezapomenu sůl zamíchat do mouky; kvasnice nemají rády hrudy soly - asi umírají. Těsto na buchty bylo takové středně husté. Při vypracování se mi trošičičku lepilo na ruce; toho není třeba se bát, protože při kynutí těsto trochu ztuhne a je pak akorát. Když jsem měla všechno uklohněný a vytvořila se tedy „úhledná“ kulička, položila jsem jí do prostřed mísy a překryla vlhkou utěrkou (těsto pak neokorá). Nechala jsem těsto vykynout (trvalo to víc jak hodinu - baj voko hoďku a půl), znovu ho prohnětla a nechala zase kynout. Nezapomeň na teplotu místnosti, ve které se těstíčko válí. Měla by být vysoká, jak u miminka. Určitě těch 25 stupňů; většinou stačí, když se těsto zpracovává v době oběda při vaření. Teplota totiž bývá v kuchyni většinou vyšší. Je důležité s mísou neházet, zbytečně ji nepřemisťovat, nebouchat do ní, nepouštět na ní průvan a nevětrat u ní. Doopravdy jak s miminem. Stavím ji většinou na stůl v kuchyni, hned vedle topení a utěrku dám přes mísu a stáhnu okraj nad topení, aby to teplo trošku lapala. Když se těsto nechá vykynout jen jednou a pak hned zpracovává, tak to není ono.
Jakmile těsto popracovalo, musila jsem se pochválit, protože vypadalo výborně. Spíš jsem měla hrůzu z plnění. Má obava se ukázala pravdivou při upečení buchet. Šlo totiž o to, že buchty nevypadaly jako buchty, ale spíš jak „melouny“. Nebylo nikde totiž napsátno, kolik těsta je třeba na jednu buchtu a jaký je poměr náplně a těsta. To jsem trochu víc neodhadla. Takže doporučuji dělat těsto co nejtenčí a náplně dávat co nejvíce, ale pozor na to, aby se těsto neprotrhlo. Mě totiž vznikly melouny s troškou tvarohu. Těsto bylo chuťově dobrý, náplň taky, ale ten poměr - mno děs. Vůbec jsem nebyla spokojená. Přijde mi, že buchty zvětší svůj objem minimálně 2× možná i 3×. Jo, když se buchty „ukoulej“ nechají se ještě kynout narovnané v pekáči dále od sebe. Pekáček musí být vymazaný a buchty pomazaný ze všech stran, aby se daly od sebe oddělovat; já je potírala panenským olivovým olejem, protože mi nezbylo máslo a na těstě nebylo nic poznat. Špatně se mi pracovalo s tvarohovou nádivkou, protože jsem jí udělala řídkou - čím hustší, tím lepší na práci, ale asi pak k jedení žádná sláva.

 
Carolina
4 příspěvky 22.01.10 18:07
...

Vidim,ze tato rubrika neni moc navstevovana,jenom tedy poznamku,veskera kynuta testa,zadelavam v pekarnicce na chleba a tam i necham vykynout,,,skve­le,bez prace…


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz