Ahoj jsem uplny novacek jak na teto strance, tak i v peceni. Chtela bych prekvapit sve rakouske pratele a upect kynute buchty. Recept sice mam, ale nikoho po ruce kdo by mi dal nejake rady na co si dat pozor pri praci s kynutym testem. Dekuji, preji pekny vecer
Moje prvni kynute buchty
ja ti taky mohu dat spis dusevni podporu. Kolace nebo bychty nedelam, mam
taky trochu respekt. Ale zaviny nebo ovocne knedliky z kynuteho testa delam.
Kynute testo neni zadny problem. tady mas popis pripravy
nebo se podivej na tento
recept
Preji abys mela uspech
Co se týče kynutého těsta, taky si někdy připadám jako nováček. Ale
od doby kdy zadělávám na cokoliv v domácí pekárničce, jsem neměla
jediný problém. Pekárnička ti totiž poctivě podle programu vypracuje
krásné vláčné těsto.
V mé kuchyni není (na dnešní standart) moc elektrických spotřebičů, ale
bez mé milované pekárničky nemohu existovat.
Snad ještě jednu radu: NEBOJ SE TOHO. VŽDYŤ JSOU TO JEN BUCHTY…
Přikláním se k již napsanému - je to jak kdy (mívám pocit, že
největší vliv má momentální konstelace hvězd), ale strach netřeba mít,
ukaž kynutému těstu, kdo je v kuchyni pánem.
Vyber dobrý předpis a drž se jej, raději si pro začátek suroviny zvaž a
odměř (přijdou doby, kdy to budeš mydlit od oka).
Z toho vyplývá nepřidávat nic pro vylepšení, je omyl, že sladší a
tučnější těsto bude lepší, takže: nepřesladit a nepřemastit, pak je
těsto těžké, špatně vzchází a je po upečení hutné.
Důležitá je i konzistence, řidší těsto (zase: musí to být „tak
akorát“) je sice kypřejší, ale prase aby ty buchty balilo, náplň z toho
leze, na prsty se to lepí!!!
Osobně se přiznám, že kynuté těsto miluju, ale na rozdíl od maminky mám
buchtu každou jinak velkou, takže to raději řeším koláči (2 velké na
plech, 13 malých na plech = průměr po upečení cca 10 cm = kulička těsta
před nakynutím asi jako velký vlašský ořech, malinké jsou piplačka, to
bych doporučovala až na zimní plískanice).
No a právě koláčům nevadí ani řidší těsto, tu kuličku vždycky nějak
uděláš a ona se kynutím srovná.
Držím palce, určitě to vyjde. Kdyby náhodou ne, nenech se odradit.
Krásné odpoledne
moje maminka delala kynute testo jeste s vareckou a slo ji to tak lehce (na
pohled) od ruky. Kdyz delala buchty, tak vzdy rikavala, ze uz jeji tchyne
rikala, do testa ne moc masla, ale pri peceni mazat casto maslem. Buchty pry
budou jemnejsi a ne tak suche. Jenom dej kynout na teple misto. Ta rada od Esme
je vyborna, ale kdyz neni pekarnicka Ja pekarnicku mam a jsem nadsena.
No a kdyz se buchty nepodari, tak si z toho nic nedelej, kazdy zacinal.
A rakusaci moc buchty nedelaji, alespon ti kolem mne, tak to treba nepoznaji,
kdyz se nepodari . Tak jeste jednou hodne uspechu
Já dávám buchty kynout do trouby, kterou během zadělávání vyhřeju a pak vypnu. Těsto tam má krásné teplíčko a kyne mi …
Stačí na 50 st. na 5 minut, pak vypnout a pak vložit těsto. Pokud máš umělohmotnou mísu, podlož ji utěrkou. Těsto samozřejmě posypané trochou mouky a přikryté čistou utěrkou.
…jsem dělala poprvé v životě buchty z kynutého těsta. S kynutým
těstem umím pracovat, ale to jen při dělání pizzy-to je hodně husté až
„betonové“. Byla to docela sranda, než jsem začala plnit a píct.
Pracuji zá:,–(ně s velkou mísou, vařečkou a rukama. Recept byl
z hrníčkové kuchařky. Je třeba si s těstíčkem hrát jako s miminkem.
Nic horkého a nic studeného, protože kvasnice jsou živé. Kvasnice vždy
rozmíchám ve vlažném mléce, aby se probudily a loupnu jim tam trochu cukru,
aby měly co svačit. Do receptu se má dát i tuk, já dala rozpuštěné
máslo - teploučké - kvasnice mlaskaly. Udělám kvásek. Chvilku ho nechám
povalovat. Pak přidám zbylé ingredience. Hlavně nezapomenu sůl zamíchat do
mouky; kvasnice nemají rády hrudy soly - asi umírají. Těsto na buchty bylo
takové středně husté. Při vypracování se mi trošičičku lepilo na ruce;
toho není třeba se bát, protože při kynutí těsto trochu ztuhne a je pak
akorát. Když jsem měla všechno uklohněný a vytvořila se tedy
„úhledná“ kulička, položila jsem jí do prostřed mísy a překryla
vlhkou utěrkou (těsto pak neokorá). Nechala jsem těsto vykynout (trvalo to
víc jak hodinu - baj voko hoďku a půl), znovu ho prohnětla a nechala zase
kynout. Nezapomeň na teplotu místnosti, ve které se těstíčko válí. Měla
by být vysoká, jak u miminka. Určitě těch 25 stupňů; většinou
stačí, když se těsto zpracovává v době oběda při vaření. Teplota
totiž bývá v kuchyni většinou vyšší. Je důležité s mísou neházet,
zbytečně ji nepřemisťovat, nebouchat do ní, nepouštět na ní průvan a
nevětrat u ní. Doopravdy jak s miminem. Stavím ji většinou na stůl
v kuchyni, hned vedle topení a utěrku dám přes mísu a stáhnu okraj nad
topení, aby to teplo trošku lapala. Když se těsto nechá vykynout jen jednou
a pak hned zpracovává, tak to není ono.
Jakmile těsto popracovalo, musila jsem se pochválit, protože vypadalo
výborně. Spíš jsem měla hrůzu z plnění. Má obava se ukázala pravdivou
při upečení buchet. Šlo totiž o to, že buchty nevypadaly jako buchty, ale
spíš jak „melouny“. Nebylo nikde totiž napsátno, kolik těsta je třeba
na jednu buchtu a jaký je poměr náplně a těsta. To jsem trochu víc
neodhadla. Takže doporučuji dělat těsto co nejtenčí a náplně dávat co
nejvíce, ale pozor na to, aby se těsto neprotrhlo. Mě totiž vznikly melouny
s troškou tvarohu. Těsto bylo chuťově dobrý, náplň taky, ale ten poměr
- mno děs. Vůbec jsem nebyla spokojená. Přijde mi, že buchty zvětší
svůj objem minimálně 2× možná i 3×. Jo, když se buchty „ukoulej“
nechají se ještě kynout narovnané v pekáči dále od sebe. Pekáček musí
být vymazaný a buchty pomazaný ze všech stran, aby se daly od sebe
oddělovat; já je potírala panenským olivovým olejem, protože mi nezbylo
máslo a na těstě nebylo nic poznat. Špatně se mi pracovalo s tvarohovou
nádivkou, protože jsem jí udělala řídkou - čím hustší, tím lepší na
práci, ale asi pak k jedení žádná sláva.
Vidim,ze tato rubrika neni moc navstevovana,jenom tedy poznamku,veskera kynuta testa,zadelavam v pekarnicce na chleba a tam i necham vykynout,,,skvele,bez prace…
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
