Mleté maso v receptech

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
esmeralda
4813 příspěvků 22.06.14 03:26
Mleté maso v receptech

Čas od času dostávám internetové kuchařky v českém jazyce.

Všimla jsem si, že se často objevuje v ingrediencích „mleté maso“ bez bližší specifikace.

Mám si to vysvětlit tak, že mám použít co se mi líbí, nebo znamená „mleté maso“ v české kuchyni určitý druh a každý ví o co se jedná?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
birkana
1671 příspěvků 22.06.14 08:02

Jestliže není specifikován druh masa, obvykle se používá na mletí směs: 1 díl hovězího předního nebo ořezu a 1 díl vepřové plece nebo ořezu (může být i část bůčku).

 
Dadooa
268 příspěvků 22.06.14 09:21

@esmeralda To znamena, ze neni dulezite, jako maso se pouzije, hlavne musi byt mlete. Jde to tedy z veproveho, hoveziho, z jejich smesi.
Podstatna je ta konzistence.
V cesku se nejvic pouziva mlete veprove a smes veproveho a hoveziho. Mlete hovezi uz mene.

 
birkana
1671 příspěvků 22.06.14 09:46

@Dadooa, jsou i jiné druhy masa :mrgreen: Já znám např. i zvěřinu a ryby ;)

 
Dadooa
268 příspěvků 22.06.14 14:26

@birkana Joo? A kde prodavaj mleté ryby a zverinu?? 8o

 
birkana
1671 příspěvků 22.06.14 14:47

@Dadooa, v mém prvním příspěvku píšu: „obvykle se používá na mletí směs…“, čímž míním flák výsekového masa, které se následně zpracovává mletím, příp. kutrováním 8o Ani slovem nezmiňuji hotový mletý polotovar někdy i nejistého složení a původu :lol:

 
Dadooa
268 příspěvků 22.06.14 15:24

@birkana Ani ja.. hotove nekupuju, v masne si vyberu maso a necham umlet.
Nikde nepisu o hotovem namletem ve vanickach. Presto.. nekde se prodava mlete rybi nebo zverina/ rozumej da se vybrat a nechat umlit??
Bavime se stale o tom, co znamena v cesku „mlete maso“ nebo ne?

 
birkana
1671 příspěvků 22.06.14 15:35

Dá se vybrat a umlít doma (příklad: zvěřinové či rybí karbanátky), ne všichni žijí ve městech izolováni od přírody :mrgreen: - myslivci, rybáři, chovatelé domácích zvířat. Psala jsem v obecné rovině; otázka byla ( podle mého mínění) také položena obecně. Tvoje možnost (vyberu si maso a nechám jej semlít) je jedna z mnoha :mavam:

 
Dadooa
268 příspěvků 22.06.14 16:20

Cit:"Všimla jsem si, že se často objevuje v ingrediencích „mleté maso“ bez bližší specifikace.

Mám si to vysvětlit tak, že mám použít co se mi líbí, nebo znamená „mleté maso“ v české kuchyni určitý druh a každý ví o co se jedná?"

Odpovidam na tuto otazku. Esmeralda se neptala, ktere druhy masa jsou v cr, nebo ktere maso se da umlit.
V zivote sjem nevidela recept, kde by se po nazvem mlete maso myslelo ryba nebo zverina. pak by tam bylo napsano "mlete RYBI/ZVERINOVE/SKO­POVE maso. Zatimco pokud je tam jen MLETE, dycky 99,9% to je veprove/hovezi v ruznem pomeru. protoze to je nejbeznejsi. Min bezne se pojmenuje.

 
casino
4474 příspěvků 22.06.14 17:17

@Dadooa
s těmi 99,9% mi s vámi nelze souhlasiti! Dle mého nekvalifikovaného odhadu to je 100,1% :mrgreen:

 
esmeralda
4813 příspěvků 24.06.14 00:46

Chlapci a děvčata, děkuji vám všem za vaše příspěvky.
Ono vlastně nešlo o nic jiného, než proniknout trochu víc do tajů české kuchyně a vaření všeobecně.

Opět platí přísloví „Jiný kraj, jiný mrav“. U nás například směs vepřového a hovězího nekoupím, ale běžně se tu prodává směs vepřového a telecího.
Nic mi samozřejmě nebrání, abych zakoupila každý druh zvlášť a doma si to smíchala podle libosti.
Nejběžnější mleté maso je tu s převahou hovězí a to je grádované podle obsahu tuku. Nejspíše libové, libovější a nejlibovější, neboť se celý svět zbláznil a tuku se bojí jak čert kříže.

Ono je to jako s názvoslovím: My, když jdeme na steak, rozumí se samosebou že to bude hovězí, proto jsem se divila když jsem v české restauraci v jídelníčku viděla kuřecí steak.
A U Pinkasů jsem si objednala „řízek jako ze staré Vídně“ a přinesli mi kuřecí maso v trojobalu. Ale to už je jiná kapitola.

Ještě jednou…díky moc!!

 
birkana
1671 příspěvků 24.06.14 10:21
existuje ještě tučné hovězí?

Milá @esmeralda,

u nás hovězí maso s větším množstvím tuku (loje) také běžně neseženeš. Jako dítě si pamatuji, že přední hovězí bývalo s vyšší vrstvou loje - v zimě jsme jej dávali za okno sýkorkám. Babička lůj vyškvařila a připravila jíšku, kterou používala do polévek a omáček.

Dnes je hovězí prodávané v obchodních řetězcích na můj vkus extra libové. Takže když potřebuji maso tučné (na gril) a nebo pořádnou morkovou kost, jedu do Německa (mám to 50 km daleko) a v nejbližším malém městečku i v mini řeznictví tento sortiment najdu! :potlesk:

U nás (Západní Čechy) v malých městech (1500 - 2000 obyvatel) je řeznictví jako samostatný obchod zřídka. Zase jen řetězce s baleným masem; výsekové jen někde a občas - není stále v nabídce. A telecí? To jsem ve svém okolí (do 25 km) neviděla 7 let (co jsem se sem přistěhovala) :mrgreen:

Ano, jak píšeš: „Jiný kraj, jiný mrav!“ Pojmenování „kuřecí steak“ se mi také nelíbí; bohužel ho používají i gastronomičtí odborníci. U nás se totiž pod pojmem „steak“ mezi lidmi rozumí řez masa (různě vysoký plátek či špalíček) nejen hovězí určen zejména k rychlejšímu opékání na grilu nebo pánvi.

A jak je to s nabídkou masa u vás, ostatních Labužníků žijících v zahraničí? Docela by mě to (a možná nejen mě :think: ) zajímalo ;)

 
Eja
3826 příspěvků 24.06.14 15:35

@esmeralda Jsem nelenila a podívala se na jídelní lístek U Pinkasů - „specialita z dob CK mocnářství Císařsko-královský VEPŘOVÝ řízek ( přes celý talíř jako ve staré Vídni)“. Už to, že není TELECÍ, mi přijde špatně, a jestli Ti ještě navíc podstrčili KUŘE :zed:


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz