Koupili jsme mléko z automatu na zkoužku. Bylo výborné… a ještě jednou výborné. S běžným mlékem prostě nesrovnatelné (Praha retězce= tetrapack + místní mléka z okolí tj. středních čech= jiný tetrapack nebo občas lahev) Měla jsem nápad, koupit toho mléka 3 litry, vylít do kameninové nádoby a nechat to zkysnout na tvaroh podle toho jak si pamatuju, že to dělála babička. Jen si zaboha nevzpomenu na ten její další postup, přísahala bych ale, že nic nesvařovala, aspoň jsem to nikdy neregistrovala. Ale nevím, byla jsem malá a mohlo mi to uniknout. Ptám se jestli je možné, z opravdu kvalitního, resp. neupravovaného mléka, vytvořit tvaroh bez převařování a jiných opičáren? Protože podle mých vzpomínek to bylo mléko na běžné použití, ale když začlo dělat rotyku (syrovátka, špunt ze smetany nebo bylo nakyslé) hned ho bábina slila k ostatnímu „špatnému“ mléku a toho bylo max 2-3 litry. Průběžně pak ho opečovávala nakukováním, možná něco sebrala zvrchu, možná zamíchala, ale rozhodně nepřelívala ani nesvařovala. Prostě když už bylo AKORÁT, tak se přecedilo přes punčochu. Co bylo v punčoše byl tvaroh, co z toho vyteklo byla syrovátka, nebo prostě takovej blivajz co se mi nelíbil a nechtěla jsem ho pít ani s nim mít cokoliv jiného společného
Mléko z automatu
… se z kyšky bez mírného ohřátí nevyrobí , byla jsem asi o něco větší než Ty, taky pamatuju i babičku i maminku, když domácí tvaroh z domácího mléka dělaly a určitě ohřívaly, ale bohužel přesnou teplotu nevím. Určitě nebyla vysoká, protože někdy maminka říkala, že tvaroh je hrudkovatý, protože moc ohřála kyšku. Ale myslím, že někdo z labužníků bude umět poradit
já se také pamatuji, ale bohužel také jen matně. Vzpomínám, že se
nesvařené mléko, nijak neohřívané vlilo do kamenného hrnce a v teplé
místnosti - kuchyni- nechalo přikryté plátýnkem do druhého dne.Mléko
zkyslo, to jest utvořil se takový kompaktnější blok a okolo voda
syrovátka. Tu syrovátka babička vypila a ze zbytku si namazala obličej.
Výsledek na zažívání a pleť byl nesporný.
Kompaktnější blok scedila přes sítko do kterého dala plátýnko.Po
prokapání a trochu vymačkání zbyl na plátýnku velmi dobrý tvaroh a
v hrnci ještě syrovátka, která se opět použila k čistícím a
krášlícím účelům.
Ještě si vzpomínám že se takto zkyslé mléko po důkladném rozkvedlání
a přidání trochu hladké mouky dávalo do smetanovývh omáček jako je
koprová, svíčková, houbová a podobně.
A ještě jedna současná poznámka. Já nemám v dosahu mlékový automat a tak, abych vylepšila oblíbenou tvarohovočesnekovou pomazánku, přidávám do tvarohu Ricottu. Půl na půl.
dag, tomu zkyslému se u nás říka KYŠKA Po vychlazení a rozkvedlání (maminka někdy
přidala i trochu smetany) to bylo, a je dosud, mé oblíbené pití (např. se
šťávou ze švestkového kompotu jsem tomu říkal Srnčí
krev) Nevím, co to bylo, když se kyška ocedila přes plátýnko, nikdy
jsme to nedělali; možná něco podobného, jako když se odvodní jogurt. Ale
aby se vytvořil tvaroh, je třeba kyšku podrobit tepelnému procesu, u nás
se říká „uvařit tvaroh“. Jako dítě jsem byl občas pověřen abych to
pohlídal. Ve skutečnosti se kyška nevařila, ale ohřívala tak dlouho až se
hmota zdrcla. Občas se mi to „podařilo“ ohřát až k varu. Pravdu má
jaga13, že takový tvaroh byl potom tvrdý a hrudkovitý. Zdrclá hmota -
tvaroh, se pak ocedila přes jemné sítko, nebo přes utěrku.
Tož tak
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
