Mléko jako voda?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Sylvie
2302 příspěvků 02.03.10 06:23
Mléko jako voda?

Prosím o radu. Moje děti vypijí denně více jak litr mléka. Jsou čtyři. Kupujeme to levnější polotučné, krabicové. Dětská lékařka mi ale řekla, že by ho nekupovala, že je to samá chemie. Někdo zase říká, že je to samá voda. Má vůbec cenu toto mléko kupovat?
Není lepší kupovat třebe Sunar a dělat jim mléka méně?

Díky
Sylvie

Reakce:
 
Manana
1515 příspěvků 02.03.10 06:58
jako voda

Sylvie, já bych volil smetanu, ta zasytí.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.03.10 10:09
lékařka nemá pravdu

V krabicovém mléku chemie není. Mléko je základní potravina, která nesmí obsahovat ani „Éčka“ ani žádná aditiva. Rozdíl je pouze v obsahu tuku, tj. že je mléko různě odstřeďováno. Voda se přidávat nesmí a hlídá se to už při výkupu od zemědělců. Zkušený kontrolor prý přidanou vodu pozná už pohledem. Rozdíl mezi krabicovým a lahvovým mlékem je ve výši teploty ošetření mléka. Lahvové je pasterizované při teplotě 75°C, krabicové je tzv.UHT, tj. teplota při ošetření je vyšší než 100°C.
To mám od své dcery - odbornice na bezpečnost a kvalitu potravin.

 
ewa
600 příspěvků 02.03.10 10:25
Ivo,

jestli je to tak, jak píšeš, tak by mě zajímalo, proč trvanlivé mléko (krabicové) má takovou pachuť. Já jsem si myslela, že je to těmi chemickými pří:,–(ami.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.03.10 12:36
Ewo,

je to výší teploty. Našla jsem, že ta teplota UHT je 130-150°C. Při ní dochází k chemické změně bílkovin. Prý vznikají nějaké cyklické aminy . Rozhodně se ale do mléka nic nepřidává. Vzpomínám si, že když babička převařila mléko, mělo také jinou chuť než to, co jsem pila rovnou ze skleněné lahve a že to převařené mi nechutnalo.

Tohle vlastně všechno přináší snaha prodloužit trvanlivost potravin. Dříve mělo mléko trvanlivost max. 2 dny, (pivo téměř také, pamatujete?) . Pasterizací a UHT se sice prodloužily doby trvanlivosti, ale je to na úkor chuti. Proto třeba mléko samovolně nezkysne, je vlastně sterilní.

 
di
2451 příspěvků 02.03.10 13:12
ewo, ivo

Hlavní důvod je ten, že při technologii UHT (ultra high temperature; jinak - je to vstřik přehřáté páry o teplotě 140-142 st. Celsia) dochází ke změně latózy (=mléčný cukr) na laktulózu, která má tzv. vařivou příchuť.
Sylvie - koukám, že pídr se taky asi kdysi koukala na jeden ten pořad z cyklu „Večer na téma“, kde tyhle bludy šířil jeden její kolega. Určitě taky věří tomu, že mléko se odstřeďuje proto, aby se do něj mohl přidávat řepkový olej. :-/ Tyhlety urban legends mají hodně tuhý kořínek, bohužel. Jinak, vápník (pokud Vám jde o něj) můžete dětem dodat i ve formě kysaných mléčných výrobků, tvarohů nebo sýrů, které jsou obecně stravitelnější než mléko samotné (které samozřejmě dětem nijak neuškodí).

 
ewa
600 příspěvků 02.03.10 15:48
Ivo, di,

děkuju za informace. Zase jsem se dozvěděla něco nového.

 
Sting
20 příspěvků 02.03.10 15:26
...

Zrovna jsem před polední kávičkou a ejhle,možná bude bez mlíka.
Používám většinou právě to krabicové,polo­tučné.A to spíš jen pro chuť,než kvůli vápníku.
Někdy použiju i 12i%ní smetanu,ale většinou je tu ten půllitr mlíka v krabici.
No a někdy si dcera ráda lokne a já si zas na oplátku cvaknu z jejího čajíka ;-),ale to už mi tolik nechutná *.
Takže jsem ti di vděčný za to,co píšeš,že se snad nemusím obávat nějaké nezdravé výživy.

 
martin_etzl
280 příspěvků 02.03.10 19:30
Dnešní výhrady proti mléku jsou

hrozně krátkozraké. Mléko je základní potravina, jak už psala Iva a je konzervované fyzikálně. Ve výživě hraje nezastupitelnou roli jako zdroj vápníku, ale i zdroj bílkovin, navíc dostupný i příjmově slabším skupinám obyvatel. Z hlediska lepší stravitelnosti bych se ale taky přimlouval za kysané mléčné výrobky.

 
esmeralda
4813 příspěvků 02.03.10 19:48
Mléko

Pod názvem „krabicové“ tuším mléko které se nemusí skladovat v ledničce. Tady je populární zvláště na venkově kde může mít spotřebitel do nejbližšího obchodu 100 km.

Proč ho ale kupovat v ČR? Co je špatně s obyčejným mlékem.
Jak píše Martin, mléko je pro děti velice důležité. A já bych se přimlouvala za plnotučné, kolem 3,5% tuku. Tuk je totiž nejkompaktnější zdroj energie a tu děti potřebují.

Výrobky s odstraněným tukem jsou pro dospělé kvůli štíhlé linii a kdyby většina z nich nechutnala tak hnusně s chutí bych si je dala.

 
di
2451 příspěvků 02.03.10 21:06
esme

Jediný důvod je cena, bohužel.

 
ewa
600 příspěvků 02.03.10 21:19
Di,

nějak jsem nepochopila. Kolik stojí trvanlivé mléko? Netrvanlivé (některé druhy jsou taky v krabici) stojí asi tak mezi 10 a 16 korunami. O kolik lacinější je tedy trvanlivé levnější, když je to otázka ceny?

 
di
2451 příspěvků 02.03.10 21:41
ewo

No, u nás v samošce stojí litr UHT mléka momentálně tak 10-12-14,– Kč (když je „akce“, tak i míň), pětidenní tak o 2 koruny víc, bio od Olmy kolem 20. Stačí? Když lidi nemají peníze, šetří na všem, a jídlo je první na ráně, kvalita nekvalita.

 
esmeralda
4813 příspěvků 03.03.10 20:00
Mléko

Díky všem za informace. Je až s podivem že mléko které je náročnější na úpravu / zpracování stojí méně než obyčejné mléko. Nějak to nechápu.

 
Sylvie
2302 příspěvků 04.03.10 15:19
Díky!!!

Taky děkuji všem za informace.
Pěkný večer
Míša

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.03.10 16:07
esmeraldo

jednoducho, klasické, pasterizované mlieko vydrží 3 - 7 dní (rôzni výrobcovia), ak ho za ten čas nepredajú, môžu ho maximálne skŕmiť zvieratami, myslím že na iné použitie sa nehodí. Straty môžu dosahovať až desiatky percent. A straty sa premietajú do ceny.
Trvanlivé mlieko vydrží ak si dobre pamätám 3 - 6 mesiacov. Oveľa ľahšie sa plánujú dodávky do obchodov, oveľa nižšie straty, preto môže byť aj cena nižšia.

 
esmeralda
4813 příspěvků 04.03.10 19:36
Mléko - Kltko,

Tvoje vysvětlení je logické. Díky za něj.

Přesto by možná stálo za to se podívat jak to dělají jiné země ve kterých je čerstvé mléko běžně k dotání.

 
Manana
1515 příspěvků 05.03.10 09:08
Mléko nejen jako voda

Dnes vyšel o mléku dobrý článek na Neviditelném psu .

 
Sylvie
2302 příspěvků 08.03.10 07:25
...

Maňánku, díky!
Míša

 
gaburiatko
739 příspěvků 23.04.10 19:23
zaujimave

No celkom zaujimavy ten vyrok od pediatricky, ze mlieko je sama chemia :)
Ked ludia hovoria, ze mlieko je vodove asi tym myslia, ze nie je plnej chuti, take mliecne, po smotane. Je to tym, ze odstredovanim sa odstarni tuk a tej je NOSITELOM CHUTI !!!!, preto najvodovejsie chutia odtucnene mlieka a aj polotucne. Plnotucne uz ma uplne inu chut, je tam viac tuku a mozno dakedy sa robili tucnejsie mlieka, tak boli este lepsie :)
Ako tu uz viaceri pisali, je to zakladna potravina, NIE SU TAM TEDA PRIDAVANE ZIADNE CHEMIKALIE !!! Inak aj odtucnene mlieko ma svoju hodnotu. Su v nom vitaminy vo ovde rozpustne, mineralne latky. Len tam je menej tuku a stracaju sa tym vitaminy rozpustne v tuku A, D, E, K.
Hmmm, ten SUNAR, to by som asi neriesila, su tam pridavane synteticke vitaminy a na co tym dopovat dieta.

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.04.10 11:58
...

pripájam sa ku názoru gaburiatka a doplním komentárom nejakej dietologičky (?), čo som počul z rádia. Nechuť (a niekedy až odpor) k mlieku u detí veľa krát spôsobuje to, že zblbnutí reklamou a nízkotučnými diétami pcháme deťom odtučnené mlieko. To je skutočne nechutné, lebo ako bolo spomenuté, práve tuk je nositeľom významnej časti chuti. A prečo by mali deti s radosťou piť nechutné veci? Takto vyvinutý reflexívny odpor sa potom často nepodarí prekonať ani do dospelosti.

 
martin_etzl
280 příspěvků 24.04.10 23:09
Ještě jedna poznámka.

Je dnes už ve většině i malých měst k dostání mléko přímo od vemene, pouze přefiltrované. Jedná se o prodej rovnou od zemědělců. Je mi to moc sympatické, protože je to mlíko, které se nevozí přes půl Evropy a vlastně je to naprosto přírodní produkt. U automatů je psáno, že mléko máte převařit. To proto, že není ani pasteurizované. Vařit se nemusí, stačí ho zahřát pod bod varu a tam ho chvíli udržet. Přiznám, že nevím jak dlouho, nechávám ho tak deset minut v dvojitém hrnci, ale někdo z potravinářů to tady určitě ví. Já ho kupuju (a osobně piju nepřevařované, ale to je moje blbost a moje riziko, pro holky ho zahřívám). Je neskutečně dobré, ale nesmí se ho vypít moc, projímá .

 
zlata
1200 příspěvků 24.04.10 23:45
Martine,

to je všechno moc pěkné, jenže kde se dozvím , když už nemám svého zemědělce o tom, kde to čerstvé mléko koupím. Já vím, že bylo dost napsáno … automaty na mléko atd. Jen marně pátrám, kde třeba v okolí Kladna, které je 25 kilásků od matičky Prahy, bych nakoupila. Nemáš náhodou nějakou mapku nebo prosím, nemohl bys ses přeptat svého „mlékárníka“. Za všechny rady a eventuelně GPS bych byla moc vděčná.

 
martin_etzl
280 příspěvků 25.04.10 17:22
Zlato,

bohužel v Kladně asi není. Tady jsem našel seznam mlékomatů v ČR: http://www.ceskepotraviny.info/…omaty/seznam

 
zlata
1200 příspěvků 25.04.10 17:44
Martine,

mockrát děkujuuuuuu

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.04.10 09:19
...

martine - klasická pasterizácia je 10 minút pri 70 °C, takže pokiaľ je to tesne k varu, určite jej podmienky splníš.

Raz sme robili detský tábor a bola možnosť odberu mlieka priamo z kravína, tak sme každé ráno na káričke vozili kanvu (ešte klasickú, hliníkovú), oddelili poldruha litra pre vedúcich a ostatok prevarili pre decká. Ono deckám ktoré majú adaptovanú črevnú mikroflóru to nespraví nič (takže ak nemáš 2-3 ročné mrňatá, tak ich postupne kľudne môžeš zvykať aj na neprevarené), ale pri 40 deťoch s rozmanitými stravovacími návykmi z domu sme si to nedovolili bez prevarenia.

 
martin_etzl
280 příspěvků 26.04.10 16:05
Kltko,

moc děkuju. Jsou to už kozy velké, tak to asi dělám zbytečně

 
di
2451 příspěvků 30.04.10 14:59
Ještě něco málo k mléku

Zde: http://blog.aktualne.centrum.cz/…tr-havel.php?…

 
di
2451 příspěvků 30.04.10 15:00
Jinak

bych chtěla upozornit na to, že po zavedení mlékomatů se v některých oblastech (konkrétně jsou to Jižní Čechy) prudce zvýšil počet campylobacterových infekcí (podle některých zdrojů až 9×) a teď na jaře bez převaření hrozí nákaza lymeskou boreliózou nebo klíšťovou encefalitidou; listerióza nebo yersinie hrozí průběžně; TBC nebo brucelóza snad už jsou u nás vymýcené, ale sporadické případy se najdou. Takže - pijte mléko z mlékomatů, určitě je moc dobré, ale převařujte ho, hlavně v místech s vyšším výskytem klíšťat.
P.S. Mlékomatům fandím, jen jsem si vědoma možných rizik.

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.04.10 16:48
di

aby som trochu zjemnil obavy v kategóriách boreliózy a encefalitídy. V tomto prípade zrejme poľnohospodárska „výroba“ sa prejaví kladne a myslím, že veľká časť mlieka v mliekomatoch je z vysokoprodukčných chovov (či už stredných, alebo väčších) a nie z chovu súkromníka s 2-4 kravami denne vyháňanými na lúku pod les. A v týchto mliekoprodukčných chovoch síce v lepšom prípade majú kravy výbeh, ale len veľmi malý, tesne pri kravíne, alebo ho nemajú vôbec. Kŕmené sú dovezeným krmivom (aj keď to niekedy je zelené krmivo). Preto je riziko nakazenia kliešťami dosť nízke.
Pravdou ale je, že jalovina je na voľné pasienky vyháňaná ale tam nie som natoľko veterinár, aby som odhadol, či nakazenie jalovice môže pretrvať po otelení až do doby produkcie mlieka.
Ostatné „breberky“ samozrejme s výbehmi a kliešťami súvisia málo.

 
zlomax
426 příspěvků 13.05.10 14:00
Zde vznikla

zajímavá debata o mléku. Z mého pohledu je to jasné. To české mléko je nekvalitní a tudíž nepitné. Jak je jinak možné, že mléko koupené ve Francii, Německu či Nizozensku je úplně jiné. Lenka připravuje kávu v Senseo přístroji s nádobou na mléko. Při capučínu české neudělá takovou pěnu jako francouzské. Vozím domů lait demi-écrémé jak v krabicojdním stavu tak v plastu, a je to fakt rozdíl. Mnoho z vás pamatuje skleněnou láhev s hliníkovým víčkem, to chutnalo jinak.

 
gaburiatko
739 příspěvků 17.05.10 15:13
zlomax

Asi to bude v tom obsahu tuku, ako som pisala nizsie !!! Viem, ze ked som bola na sluzobke v UK, tak tam mali tucnejsie mlieka a chutili inak. Ale priznam sa, ze ich predavali v takom plastovom obale a teda mne to pekne pachlo. Aj ked teda vona mlieka moze zalezat aj od krmiva.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.05.10 12:56
Asi

hodně rozvířím hladinu, ale prostě fakta zamlčet nelze:
KRAVSKÉ MLÉKO NENÍ V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEZBYTNÉ PRO LIDSKOU VÝŽIVU!
Naopak je dokázáno, že mnoho alergií v dětském věku i později má svůj původ právě v konzumaci mléka! Pozor!! Ne konzumace mateřského mléka! TO je naopak IDEÁLNÍ pro výživu dětí.
Vápník tělu dodáte lépe a vhodněji jinými způsoby, než mlékem. Dokonce dětští lékaři upozorňují maminky, jsem svědek, že by min do 1 roku věku dítěte mléko, kravské, neměly podávat vůbec!
Nekamenujte mě :-))) i já mám mléko ráda a piju ho… ale…zlobte se klidně na mě, NEZBYTNÉ ROZHODNĚ NENÍ!!
Mnohem vhodnější jsou mléčné zakysané výrobky, jogurtíky apod. ALE!!! JOgurty opravdové, ne ty umělohmotné sajrajty od Danone a spol. pouze přírodní, čisté potraviny.
Vegani bez mléka žijí a při správné skladbě potravy, i naprosto bez jakýchkoli problémů a to nekonzumují nic živočišného původu
Zdůrazňuji tu SPRÁVNOU SKLADBU POTRAVY, která platí i pro všechny, kteří vegany nejsou… (nejsem vegan ani vegetarián)
Prostě každému, co jeho jest…
Rozhodně si ale nemyslím, že by bylo optimální pro děti vypít denně přes litr umrtveného mléka… Trvanlivé mléko mrtvé je…stejně, jako ty chemické jogurty..
Chápu argumentaci cenou…ale je lépe méně a kvalitní, než hodně a nekvalitní…

 
kola15
2 příspěvky 16.05.13 23:18

,Mleko a voda? Co to je za nesmysl? Je na to norma, která určuje že mléko musí byt nezávadné, nesmi obsahovat ečka atd… A nesmí se,,ředit "! Misto mleka pijeme vodu? To je jak říct že tvaroh není tvaroh ale maslo s pridanym tvarohovim praškem :D.. Akorad že sterilizaci ( tepelnou upravou) se zničí 0,10% vitaminu a živin, opravdu to nepoznate a nizkotučné ma takovou pachuť kuli nizkemu obsahu tuku. :oops: v ničem jinem rozdil není at koupite mleko za 10,– nebo 40,– je to stale to jedno a to samé a to je Mléko! Je jedno co to je za značku mléka, jestli Tatra mléko nebo euroshopper atd rozdil je v tom že platíte za značku. :)

Příspěvek upraven 20.05.13 v 22:55

 
di
2451 příspěvků 17.05.13 00:00

Kola15:???

 
kola15
2 příspěvky 20.05.13 22:51

AAAANO?
:D

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz