Milí všichni,

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
marhaba
98 příspěvků 03.12.08 16:21
Milí všichni,

leckdo se zde ohání Pepíčkem, proto si dovolím citovat to, co je napsáno nad místem pro příspěvky k receptům: „Vyzkoušeli jste tento recept? chybí mu podle Vás něco? něco byste přidali? nebo ubrali? jakpak Vám chutnalo?“
Nedělám žádnou statistiku, ale už na první pohled je vidět, že mnoho labužnic/labužníků čte tyto řádky jako: „Nevypátrali jste nějakou pravopisnou chybu? Nepodobá se tenhle recept nějakému jinému? Poučte autora jak se správně chovat, psát, vařit atd.“
Myslím, že by tomuto webu velmi prospělo, kdyby se komentáře pod recepty omezily na to, co Pepíček navrhuje a ostatní připomínky by byly posílány soukromou poštou. A pro ty, co se musí za každou cenu zviditelnit jsou zde diskuzní fóra. Pak by všichni, kteří se zajímají o vaření nacházeli pod recepty to, co tam opravdu patří.
Přeji všem krásný advent.
 M.

Reakce:
Labužník Rachel02
234 příspěvků 03.12.08 17:01
Marhabo...

…ano, díky moc zanapomenutí. I já jsem občas přispěla svou troškou do mlýna (myslím pd těmi recepty), ale postupně přicházím na to, že je to blbost. Nejen že to nikam nespěje, ale navíc to jen kazí renomé jinak skvělých stránek. A tak máš Ty a každý, komu onen trapný dialog několika jedinců vadí, mou omluvu. Omlouvám se ale jen za sebe. Ostatní na to musí asi teprve přijít.
Ani, máš pravdu. Někteří se tu žel ohání pravidly nejen jazykovými, ale Tebou zmíněné věty nad místem pro příspěvky buď přehlížejí, nebo je špatně chápou.

A tímto, mimo jiné, děkuji těm cca dvěma labužníkům, kteří mě sice upozornily na pravopisnou chybu, nicméně tak učinili ryze v zákulisí receptů a veřejných diskusí. I těm patří můj dík a poklona

Frantiska
927 příspěvků 03.12.08 17:21
...

jen hodne lidem soukroma zprava poslat nejde

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 03.12.08 18:31
Marhabo,

díky za velmi zá:,–(ní příspěvek! I já se kaju, mám také pár komentářů na mimo mísu, ovšem na rozdíl od jiných jsem byla „donucena“ odpovídat pod recepty na nevhodné a osočující komentáře jiných. Sama za sebe píši jen k receptům a když nějaký pochválím, že je dobrý (pro ty druhé), tak jsem i zato napadaná, že si chválím svůj recept, ale já chválím i jiné. Přece když ho uvařím a chutná mohu si snad dovolit recept pochválit že je dobrý, bez ohledu, že je třeba i můj(když je to pravda) a ptát se nikoho nemusím a nebudu.
Mimo jiné za chyby tu také funguje persekuce, ale o tom opravdu labužník není, zrovna tak není o „inteligentních“ románech, téměř na pokračování. Ostatní to vůbec nezajímá a s vařením to nemá nic společného. No a mě např. napsat soukromou zprávu lze!
Zdravím a měj se prima. T.

oldsoft
682 příspěvků 03.12.08 20:05
Neodpustím si šťouchanec

„Chybí receptu něco?“ - co když receptu chybí byť jen náznak jazykové kultury? Je vskutku tak nesmírně obtížné si svůj text po sobě alespoň jedinkrát přečíst? Mám pochopení pro překlepy, ale pokud věty nedávají smysl ani po podrobné analýze a ani po pokusech vcítit se do autorovy mysli, pak mi nezbyde než se domnívat, že recept psal patrně Hotentot…
A teď se do mě pusťte dle libosti, nevybíravě a jakkoli jinak. Těším se na vaše reakce.
Advent jest mi jako ateistovi lhostejný, ale hezký večer vinšuju:-)

bona
2416 příspěvků 03.12.08 20:35
Neodpustím si souhlas :-)

s Oldsoftem.
Zdeňku, i Tobě příjemný večer. Bohdana

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.12.08 20:45
Oldsoft,

možná by nám odpověděl Pavel Eisner :-) I tobě hezký večer :-) D.

oldsoft
682 příspěvků 03.12.08 21:07
S Eisnerem bych se chtěl poznat...

Před hodinou jsem byl postižen náznakem myšlenky: všichni známe rozdíl mezi slovesy „pít“ a „žrát“. Stačí předpona o- a najednou máme (skoro) totéž: „opít se“ versus „ožrat se“. Přišlo mi to zajímavé, jenže jsem při tom v pohostinství dočítal Eisnerovu knihu „Čeština poklepem i poslechem“, otočil jsem pár stránek - a on tam o tom píše. Hle, všechno už bylo vymyšleno…

marhaba
98 příspěvků 03.12.08 21:27
Dodateček:

smisl mojeho příspěfku je, abiste pošťuchovali, opravovaly a napomýnali ale né pod receptama. Páč dobrý (mislím mňam) recept může napsat i hotentot nebo něgdo, co višel s pátý třídy. Doufámže se natomdle příspěvku viřádíte fšickni opravovači a receptíky si chvíli odychnou. Tak :-)))

Labužník Rachel02
234 příspěvků 03.12.08 21:38
Milý Oldsofte,

Stejně jako Marhaba, nemám nic proti věcnému a slušně podanému upozornění na jakoukokoliv - nejen jazykovou - chybu. Mám češtinu velice ráda, ale i přesto v ní chybuji. Občas tedy i podobné upozornění vítám. Je ovšem pravda, že v soukromé poště to vypadá poněkud slušněji. Není-liž pravda?

bona
2416 příspěvků 03.12.08 21:40
Mně osobně

spíš připadá divné, že se tady o tak elementárních záležitostech, jako je úcta k češtině a dodržování jejích pravidel a zá:,–( musíme bavit. To by mělo být automatické. Pokud se chceme písemně vyjadřovat, měli bychom respektovat svůj jazyk. Nepřipadá mi na tom nic hodného diskuze.

bona
2416 příspěvků 03.12.08 21:47
...

O té chybějící čárce už nyní vím..

penda
4752 příspěvků 03.12.08 21:55
Soukromá zpráva

jde poslat všem zaregistrovaným labužníkům, i těm, co nemají vyplněnou vizitku, stačí jejich nick vepsat do kolonky adresát.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.12.08 22:15
Bono :-)

máš naprostou pravdu :-), ale marhaba i Rachel hovoří o něčem úplně jiném :-)

Oldsoft, i já bych se ráda seznámila, bohužel ale až v nějakém příštím životě :-), vidíš, i toto vědění podle mne patří k základnímu vzdělání :-)

Alis
2617 příspěvků 03.12.08 23:25
Víš, Marhabo...

není to hysterčení zde na Labužníku jen v případě pravopisných chyb… není to dokonce ani jen v případě samochvály… Stačí se podívat pod určité recepty, kde se někdo zcela podle pravidel zmíní, že by v receptu „něco ubral“ jak navrhuje Pepíček, v konkrétním případě např. tuk, omastek, máslo či sádlo, totiž, že se mu zdá - čistě jen podle jeho pocitů - pokrm zbytečně mastný a co hysterických výroků může tento názor vzbudit, to je opravdu někdy až k pláči…

Jinjorka
112 příspěvků 03.12.08 23:48
Alis jsem potrefená a tak kejhám

Nemyslím si,že bych reagovala hystericky.Jen jsem napsala,že pokud se použije kuře bez tuků,které jsem v receptu uvedla…bude to prostě jiný recept:-).Na tom trvám.Taky jsem poradila,že pokud chce někdo dodržovat zá:,–(y zdravé výživy může použít jen maso a třeba jen jednu lžičku mastné šťávy.Ale lépe bude prostě zen recept přečíst…odkliknout a nepoužít.Jak jednoduché :-).

Jinjorka
112 příspěvků 04.12.08 00:04
sorry

ten recept…omlouvám se.

Sylvie
2302 příspěvků 04.12.08 08:14
...

Vím, co v této knize říkám, chci jen jedno: přimět vás, abyste prožívali češtinu vědomě, soustředěně. Ne jako já, zas jinak, po svém.
Neříkejme si, že je to naše povinnost. Shodněme se na pravdě, která zní lidem zpravidla přesvědčivěji. Řekněme si, že se takové prožívání každému vyplatí. Nepřímo pak jí, češtině.

Z předmluvy autorova (Čeština poklepem a poslechem)

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 04.12.08 10:55
Musím se zastat....

Vůbec si nemyslím, že by tady neměl někdo úctu k češtině. Prostě někdo to dokáže, někdo dělá nevědomky chyby. Ohledně toho, že se jako neumí 100% písemně vyjadřovat tak má na tomto webu vstup zakázán? No, to snad ne a mimo jiné tu o tom není ani zmínka! Každý člověk nemůže být „profesor češtiny“- jde na labužníka především proto, že ho baví vařit, že se něčemu rád přiučí, něco nového se dozví a čerpá z něj.
Proto by tento web už potřeboval konečně tu toleranci a ne o tom jen mluvit. Každému není a nemusí být „dáno“ do vínku, že se narodí s úúúžasnou češtinou, nebo se jí až tak suprově nenaučí a přesto mají tito labužníci krásné komentáře, vylepšení a vůbec povídání, které se týká především vaření a tak to má být!!! T.

Sylvie
2302 příspěvků 04.12.08 11:43
Já ho chci zpátky, teď, hned, dup, dup

Prosím, nemusíte být profesory češtiny, ale zachovávejte pravidla českého pravopisu, pravidla Labužníka, slušnost, humor a vzájemné špičkování.
Prosím, vždyť kvůli tomu jsem k Labužníkovi tak přilnula.
Bůůů, kde je můj starý Labužník.

ewa
600 příspěvků 04.12.08 12:05
Správně terrinko,

zkus začít u sebe a tolerovat ty, kteří tu neradi vidí odfláknuté recepty, které si autoři po sobě ani nepřečtou. Jestli jsou komentáře těch, kteří mají potíže se správnou češtinou o tolik hodnotnější než ty druhé, to bych si rozhodně netroufla tvrdit.
Nevadí mi sem tam nějaká chyba a už vůbec ne u labužníků žijících v cizině. Ale proč tolik lidí nepoužívá diakritiku???
Já to nerada čtu. Tak mě prosím tolerujte!

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 04.12.08 12:09
Silvi, jo,jo,jo...

já jsem také přilnula a právě proto si moc přeju, aby tu bylo příjemně, pohodově, tolerantně a abychom se u toho všeho z plna hrdla zasmáli! Vždyť smích je koření života a koření je taky o jídle. Pak sem každý bude chodit klidně a rád, ne se strachem, co zas bude když jsem napsal to,to,to…to bude pak prima- snad jsem nenapsala nějakou utopii? Snad ne…ale je to celkem splnitelné přání!T.

Alis
2617 příspěvků 04.12.08 12:18
Jinjorko,

netušila jsem, že jsi potrefená :-)) nemyslela jsem tebe, ale dnes ráno tedy přečetla i tvé recepty a reakce pod nimi… Už chápu, proč ses ozvala.
Máš pravdu, může to být poněkud jiný recept, pokud někdo něco ubere či přidá, ale myslím, že právě proto tu ta rubrika je, ne? Někdo by ubral tuk, někdo cukr, někdo by naopak přidal… To je to, o čem mluvím, to je to, proč nechápu, proč by kdokoli nemohl napsat, že mu něčeho (čehokoli) připadá v receptu moc či málo. A myslím, že je úplně jedno, jestli se jedná o tvůj recept na kuře či můj recept na cokoli. Prostě si myslím, že každý má právo říct, co by přidal, ubral či vynechal, viz poslední příspěvek Mánka na Boninu polévku. Prostě on by osmaženou cibulku vynechal… byl by to pak sice poněkud odlišný recept, nicnéně na názor má právo… a Bona mu také logicky a vklidu odpověděla… nebo se měla urazit a vykřikovat, že už žádný recept nikdy nevloží?

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 04.12.08 12:42
Ewo,

jestli sis nevšimla, tak je to tady myšleno všeobecně- raději si to od Marhaby přečti ještě jednou! Tudíž nemusíš nikoho konkrétního jmenovat (až tak se tomu nedivím, že si musíš rejpnout, máš to už jako obehranou desku). To je přesně to, na co tu máme soukromou poštu, takže buď tak laskavá pro příště!

ewa
600 příspěvků 04.12.08 12:55
Milá terrinko,

reagovala jsem na tvůj příspěvek z dnešního dne v 10:55 nebo tak nějak. Nechápu proto tvé přání, abys ty psala sem a já do tvé soukromé pošty.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 04.12.08 13:32
Ewo,

z Tvého komentáře jsem tomu rozuměla úplně jinak, proto se Ti omlouvám! To se může stát, tak se nezlob. T.

Alis
2617 příspěvků 04.12.08 13:52
Ach jo...

když si přečtu příspěvek z 12:09 (přeju si, aby tu bylo příjemně, pohodově, tolerantně) a vzápětí příspěvek vložený ve 12:42 (až tak se tomu nedivím, že si musíš rejpnout, máš to už jako obehranou desku), pak mi to nedá a musím vložit vlastní názor – ano je to utopie. Tu jedovatou závorku už žádná omluva nevymaže, ta jen vysvětlí, že šlo o omyl, nevysvětlí, proč s takovou zlobou…

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz