milá Bono,

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
matejkova
79 příspěvků 17.10.08 03:25
milá Bono,

Labužník je server o vaření pro každého, koho vaření baví nebo se hodlá něco naučit. Nikoli o dosaženém vzdělání toho či onoho labužníka. Věř, že člověk s nižším vzděláním umí určitě vařit a péct líp než ty, nebo mi chceš říct, že každý kuchař, šéfkuchař má vysokou školu? On potřebuje ke své profesi úplně jiné kvality. A hlavně není důležitá inteligence naučená ale vrozená a s tou se člověk rodí. A jinak co se tady v posledním roce prezentuje pod recepty, to nemá opravdu obdoby. Mrtvola sice píše jazykem inteligenta, ale obsah jejích příspěvků svědčí o opaku. Léčit by si měla duši i tělo, ale jinak a jinde.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
bona
2416 příspěvků 17.10.08 05:41
Asi se očekává,

že budu reagovat, když je dopis určený mně jmenovitě..
Ale popravdě řečeno, nevím, co mám odpovědět. Nikdy jsem neřekla ani nenapsala, že stupeň dosaženého vzdělání souvisí se schopností dobře vařit a ani nemám žádný důvod si to myslet…
Rozhodně si odjakživa uvědomuji, že člověk s nižším, ale i vyšším (!) vzděláním může vařit lépe než já.
Inteligence naučená a vrozená..? Nerozumím. Inteligence je jen jedna, prostě inteligence. Pokud je míněno vzdělání, tak to může být rozdílné (a je).
Co absolutně nechápu, je smysl tohoto příspěvku. Pravděpodobně jde o reakci na to, že jsem psala, kde učím. Jenže to byla odpověď Františce, která vznesla slušný dotaz (asi si pamatuje, že mimo jiné působím jako pedagog) a já jsem jí slušně a popravdě odpověděla. Toť vše. Jestli někoho uráží, že jsem vystudovala nějakou školu a narodila se s nějakou inteligencí, tak to se fakt omlouvám.
O tom, kde a jak by se měl někdo léčit, diskutovat nehodlám a nebudu. To mi, Matějková, promiň.
Bohdana

 
Eja
3815 příspěvků 17.10.08 05:41
????

„Věř, že člověk s nižším vzděláním umí určitě vařit a péct líp než ty“ - zajímavá teorie

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.10.08 06:25
ach jo,

opravdu ach jo, Bono, o inteligenci vrozené, anebo získané se vedou spory už dlouho, to jste určitě v hodinách psychologie probírali, a Ejo, vysvětli mi prosím, třeba do soukromí, tvoji odpověď Matějkové, ráda bych já nevzdělanec pochopila.
Opravdu si tu hrajete na vysokoškolské hlavy, ale milé dámy, těch je na labužníku spousta, opravdu spousta, i lidí kteří vás převyšují nejen rozhledem, vysokým IQ, ale i postojem k životu, ba i uměním vařit a přitom se nijak veřejně neangažují, prostě to celé už zaběhlo do trapnosti.

 
bona
2416 příspěvků 17.10.08 07:07
Věř mi,

že si skutečně nepotřebuji „hrát na vysokoškolskou hlavu“. Napadá Tě nějaký pádný důvod, proč bych to asi tak dělala…?
Začíná to tu být pod úrovní a nejspíš existuje záměr to tam dovést…
Psychologii jsem studovala v rámci kulturologie, jak si možná vzpomínáš z doby, kdy jsme si psaly. Nevím, nač ta ironie.
Ani Eja - lékařka - si na „vysokoškolskou hlavu“ (páni, to je termín, setkávám se s ním prvně..) hrát nemusí… A vlastně, proč se kdokoli domnívá, že jde o hru..??

 
Eja
3815 příspěvků 17.10.08 12:15
Dando,

mohla bys najít nějaký můj příspěvek, kde píšu o tom, že mám VŠ? Nemohla, protože žádný takový neexistuje, a neexistuje ani žádný kde bych psala cokoli o vzdělání nebo inteligenci kohokoliv. Z jednoduchého důvodu - s tématem( tedy vařením) to nemá co dělat. A neexistuje ani příspěvek, kde bych kohokoli obviňovala z čehokoli ( kritika receptu až dosud byla na Labu dovolena - že inkriminované recepty jsou od stejného autora je věc jiná, navíc výborný recept od stejného autora pochválím) a stejně tak neexistuje příspěvek, kde bych jakkoli napadala Tebe. Snažila jsem se naopak sporná témata převést do obecné diskuze týkající se vaření - viz „Co bude dnes k obědu“ a „Kořenící směsi ano či ne“. A taky neexistuje příspěvek, kde bych jakkoli zpochybňovala rozhled nebo znalosti kohokoli na Labu.
Dala jsem si včera v noci práci a vytahala všechny svoje příspěvky k receptům za poslední tři měsíce - event. zájemcům mohu přeposlat.
Co Ti mám vysvětlovat? Labužnice bez jediného receptu tvrdí, že „člověk s nižším vzděláním umí určitě vařit a péct líp než ty“ - Tobě to fakt nepřijde legrační? Tím spíš, že se to týká jiné labužnice, jejíž recepty už spousta jiných vyzkoušela a považuje je za výborné…
Nedá mi abych pro dokreslení toho, že když dva dělají totéž, nemusí to být totéž, nepřipomněla diskuzi „krůty na dvou šťávách“.
Bylo by mi skoro líto toho šafránu - dovedu si pro něj představit lepší chuťovou společnost než papriku.....
Napsal(a): eja
Ejo, kludne probni tu kombinaciu-odporucam. V Maroku je to bezna kombinacia a ze je marocka kuchyna labuzo..;))
Mrtvolko, vonavej omastek je ta naj stavicka predsa..;-))
Vonavy usmievavy den dievcata..:)
Napsal(a): jolana
Jolano, děkuji za vysvětlení, já mám papriku chuťově posazenou do spíše středoevropských kombinací koření, ale máš pravdu - samozřejmě.
Přeji také hezký den- tady je mlha jako mlíko, Vánoce se blíží.....
Napsal(a): Eja
Kombinaci papriky a šafránu zná kuchyně jak arabská, indická, tak i čínská a latinskoamerická … to přeci labužníci znají.
Napsal(a): Danda
Dando, vysvětlila jsi mi to naprosto dokonale. Přeji hezký den.
Napsal(a): Eja
Ejo, to víš, každou novou informací se člověk posunuje o kus dál a o to přeci jde, aby se napodruhé vyvaroval, anebo aby našel další chuťové spojení, třeba pro něho nezvyklé, neobvyklé. I já Tobě přeji hezký den.
Napsal(a): Danda
Kdo chce, tak vidí, že reakce dvou lidí na totéž mohou být poměrně rozdílné. A kdo chce, tak vidí i to, že jsem nemluvila o tom, že kombinaci šafrán+ paprika neznám, ale o tom, že mi ta kombinace moc nesedí.
Vidím, že posezení " starých", „kmenových“, Labužníků bylo plodné ( víš, že jsem na Labu o rok déle než ty?).

 
toffo
244 příspěvků 17.10.08 14:11
Myslím, obecně,

že člověk by musel být spisovatel, aby se v psaných komentářích uměl dokonale vyjádřit. Kolikrát naše zpráva zůstane nepochopena, nebo si jí každy vyloží jinak. Záleží i na špatně postaveném nebo použitém slově, čárce. Právě proto by se člověk asi měl nad textem zamyslet, podívat se na něj z více možných úhlů a nedat hned na první negativní pocit. Myslím.

 
matejkova
79 příspěvků 17.10.08 17:34
Ejo a Bono,

ano na Labužníka sice chodím a nepřispívám recepty, jelikož přispívám na jiné 2 servery o vaření, mám tam své fotografie receptů atd., a tudíž to nestrkám všude. Já myslím, že toto snad není podmínkou pro to, abych se mohla zapojit do diskuse zde. Ejo, o tvých příspěvcích se nebavím. Ale když si projedeš příspěvky Bony, tak budeš překvapená kolikrát se chvástá. Ať si píše co chce, ale její kritika Terrinky a jejího vzdělání, či naivity mi tedy irituje. Mám také vysokoškolské vzdělání, ale to mne neopravňuje k tomu se zde povyšovat nad ostatní. Bono, silně mi připomínáš mého otce, který ač má několik vysokých škol a titulů a kde to jde se o tom nezapomene zmínit, aby všichni věděli kdo on je. Přitom v běžném životě se chová mnohdy hůř než člověk bez titulů a vysokoškolského vzdělání. Kdo ho zná si ho váží za jeho naučenou inteligenci, ale jeho ego je tak silné, že brání lidem být k němu otevřený, neboť nesnese jakoukoli kritiku nebo postoj . Na vše má jen svou „pravdu“, kterou vnucuje ostatním. Jestliže máš vzdělání na vysoké úrovni, měla by si znát pojem empatie. Jinak je pravda, že se člověk rodí s inteligencí vrozenou, ale naučená se získává studiem. Znám spoustu vysokoškoláků, kteří se chovají jako primitivové a spoustu lidí s běžným vzděláním, kteří se chovají daleko lépe a jejich reakce v určitých životních situacích, by jim ti titulovaní mohli jen závidět. Také si uvědom, že ne každý mohl studovat za doby totality, ač byl velice chytrý. Dnes může navštěvovat vysokou školu i méně inteligentní jedinec, neboť jsou školy soukromé, které zaplatí a když se snaží, tak diplom má určitě v kapse. Mohla bych ti o tom vyprávět. Jinak doktorů Cvachů má naše země opravdu nespočet. Jinak ti mohu říct, že celá naše rodina má vysokoškolské vzdělání, včetně mých dvou synů, přesto má každý jinou vrozenou ineteligenci. Nevím zda toto se svým egem pochopíš.

 
jau
457 příspěvků 17.10.08 18:17
...

Platón napsal: „Každý má v sobě část vzbuzující chuť. To je impulzívní část jeho podstaty. Dále má v sobě část myslící. A mezi těmito dvěma částmi je třetí část, přebírající příkazy z části myslící a držící na uzdě výstřelky impulzívní části“. U některých dam na Labu se projevujících jednoznačně třetí část osobnosti zůstává nevyužita

 
bona
2416 příspěvků 17.10.08 19:15
Zvláštní, že tak mohu působit..

Asi Ti nejsem sympatická, s tím nic nenadělám. Ale vůbec mě neznáš…narozdíl od jiných zde. A nemyslím jen Eju. Tak mě, prosím, nesuď. Měj se. B.

 
kamilio
551 příspěvků 17.10.08 19:33
připomínám citát od helenal

O ženách sa zvykne hovoriť, že sú tá krajšia a lepšia polovička ľudstva.
No, krajšie možno sme, ale lepšie určite nie! Labužník je toho priam ukážkovým príkladom. Ak sa dobre pamätám, všetky nechutné spory vyprovokovali a viedli ženy. Páni vždy iba hasili „požiar“. Chýba nám ich nadhľad a veľkorysosť.
Dámy, kočky, dievčence, baby - spamätajme sa!!!!

osobně no comment

 
mrtvola
1394 příspěvků 17.10.08 19:41
No, skoro mám pocit,

že tuhle diskusi vedou jen a jenom mindráky. A mindráky ve spojení s vařením tvoří kombineci vpravde neodolatelnou. Gratuluji, paní Matějková a spol . Elity leze opravdu rozpoznat všude.
Jen koukám, jak si kmenoví labužníci vzali k srdci mou slušně formulovanou prosbu o nenavážení se do těch, kteří měli odvahu se mnou souhlasit. Stádní princip je nepotlačitelný, že. A když už máte svého berana troufnete si na celou smečku vlků, nejen na osamělou vlčici. A jednou provždy se s tím xindlem vypořádáte. To už taky znám. Není nic nového v jednání lidském.

 
svato
1416 příspěvků 17.10.08 21:15
vážená pani Matejková,

nič vo zlom, ale mám dojem, že si cez Bonu riešite Vaše rodinné problémy.

 
matejkova
79 příspěvků 18.10.08 06:53
svato,

to opravdu ne. Jen jsem napsala svůj názor. A tím tady s příspěvky končím.

 
tea63
935 příspěvků 18.10.08 06:59
Matejkova

to se nám všem ulevilo !!! Myslíš to doopravdy ?......

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.10.08 15:47
teo,

Mluv jen za sebe, víc by se všem ulevilo, kdyby tu přestala prudit mrtvola a ty jí přizvukovat. Nemusíš, ona si stačí sama.

 
tea63
935 příspěvků 18.10.08 20:28
Šmarjá

omlouvám se celou větou. Nějak mi vypadlo " kromě starších kmenových a jejich spřízněných dušiček "…

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 29.10.08 09:13
...

Vážená Matějková,
nemohu než přidat pár slov k Vašemu blábolu. Tolik nesmyslů v jednom odstavci - to je skoro umění. Ale k věci. Vzhledem k tomu, že Váš přínos pro Labužníka je jedna veliká kulatá nula, tak bych si sakra rozmyslila, být na Vašem místě, do čehokoli zasahovat. Administrátor by zřejmě měl softwearově upravit „členství“. U zaregistrovaných, kteří do 1 měsíce nepřispějí žádným receptem nebo si alespoň nevedou deníček by následoval pád do počítačového propadla. Ono by to asi bylo lepší, ne?

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.10.08 11:34
jandule,

bohužel by se tím nic nevyřešilo. Možných nicků k použití jednou a tou samou osobou je dosud převeliké množství a kdo chce prudit, cestu a způsob si vždycky najde

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 29.10.08 11:59
milá jandule...

… tvé řešení o vyřazení těch co nepřispívají žádným receptem jednou za měsíc má jednu velikánskou trhlinu - nenapadlo tě že jsou tací co nepřispívají jen proto, že jsou nemocní nebo nemají každodenní přístup k PC anebo si třeba myslí, že jejich recepty nejsou až tak výjimečné aby je publikovali a chodí si tu jen pro inspiraci?

Jsem jednou z nich a na Labužníka chodím v poslední době zcela výjimečně, nemoc mi nedovoluje vysedávat celé hodiny u PC a taky si opravdu myslím, že dobrých receptů je tu dost…

A taky některé diskuze mne opravdu vytáčí doběla a já nyní potřebuji spíše klid, nicméně má vypěstovaná závislost na Labužníkovi z minulých let mi nedá sem alespoň občas nakouknout…

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 29.10.08 13:59
...

Milá Housenko, Natašo,
Nemyslím si, že by někdo něco měl proti členovi, který je spíše pasivním konzumentem. Konec konců od toho foodblogy jsou, aby inspirovaly. Ale prostě mi vadí, že někdo nevynaloží vůbec žádnou iniciativu kromě osobních invektiv. A to si nemyslím, že je Tvůj případ. Jsi - nebo byla jsi - poměrně plodný labužník, ne?

 
Fabujan
150 příspěvků 29.10.08 15:46
Milí všetci

Prosím, nehádžte ma do prepadliska, ja som tiež závislák na Labužníkovi a asi by som to nepredýchala. Ja tu len „šmírujem“ a bohapuste opisujem recepty a sama so svojou rodinou si na nich pochutnávame.. Priznám sa, že nie som bohvieaký „psavec“, tak radšej sa tu moc nerealizujem, ale Vaše recepty skutočne oceňujem - hovorím o receptoch.

 
bona
2416 příspěvků 29.10.08 18:56
Ale Fabujan :-),

vždyť Ty nikomu neubližuješ… Řeč je hlavně o osobách, které se zjevují jen a pouze ve chvílích, kdy zavětří napětí a pak útočí a zraňují. Takových tu skutečně netřeba.
Jandulko, dík za pěkný, třebaže nerealizovatelný nápad a za podporu.
Mimochodem, když Anička v sousední diskuzi zmínila moji prošlápnutou varnou desku, hned se mi vybavila ta Tvoje, rozmlácená popelníkem… Samozřejmě si uvědomuji ten rozdíl.. Já jsem mohla nadávat jen sama sobě…


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz