Mikrovlnkové triky - staré i nové

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
esmeralda
4813 příspěvků 28.07.10 12:16
Mikrovlnkové triky - staré i nové

1 Desinfekce a dezodorizace houbiček na nádobí.
Namočte houbičky na chvíli do octové nebo citrónové vody. Trochu
vyždímejte.Vlňte naplno 1 minutu.

2 Celý oběd hotový za 10 minut.
Ne ten koupený zmrazený v supermarketu!
Například losos se zeleninou a brambory. Mikrovlnná trouba udělá všechny recepty
které byste dělali na sporáku v páře, dusili atd.….Nezapomeňte zkrátit dobu o dvě
třetiny.

3 Desinfekce plastových prkének.
Prkénko umyjte, potřete citrónovou šťávou a vlňte 1minutu.

4 Brambory ve slupce.
Brambory vydrhněte kartáčkem. Propíchněte nožem na několika místech a vlňte
naplno. Jedna větší brambora 4 minuty, na každou další přidejte 2 minuty.
Chcete- li mít trochu křupavou slupku, potřete brambory olejem a posypte celý
povrch solí. Rozmístěte brambory rovnoměrně po obvodu mikrovlnkového tá­cu.

5 Změkčení hnědého cukru.
Přidejte do tvrdého hnědého cukru pár kapek vody a vlňte 30 vteřin.

6 Dekrystalizace medu.
Vlňte zkrystalizovaný med bez víka 30 až 60 vteřin. Med bude opět tekutý.

7 Kynutí těsta.
Kynutí těsta trvá při pokojové teplotě nejméně jednu hodinu. V mikrovlnce je to
rychlejší.
Dejte těsto do skleněné mísy a přikryjte potravinářskou fólií. Dejte do mikrovlnky
spolu s hrnkem vody. Zapněte na nejnižší výkon (10%) a vlňte 3 minuty. Nechte
odpočinout v mikrovlnce 3 minuty. Vlňte další 3 minuty, nechte odpočinout
6 minut. Objem těsta bude dvojnásobný.

8 Ohřívání gelových polštářků.
Gelové polštářky co se používají jako teplé obklady vlňte naplno 1 – 2 minuty.
Tímtéž způsobem se dají ohřívat polštářky naplněné rýží nebo pohankou.

9 Ohřívání kosmetických produktů.
V mikrovlnce můžete ohřívat olej na vlasy, pleťové masky nebo depilační vosky.
Stačí jen několik vteřin.

10 „Pečený česnek“
Pečení česneku v troubě trvá cca 45 minut.
Seřízněte vršek paličky česneku, dejte do malé misky, osolte a opepřete, zakapejte
olivovým olejem, přidejte na dno misky 2 lžíce vody a misku přikryjte
potravinářskou fólií. Vlňte naplno 7 – 8 minut. Nechte několik minut dojít.

11 Více šťávy z citrusových plodů.
Vlňte celý citron, limetku nebo pomeranč naplno 20 vteřin. Šťáva se lépe
mačká a je jí více.

12 Opražení oříšků, kokosové moučky a strouhanky.
Ořechy nebo strouhanku rozprostřete rovnoměrně na plochý talíř a vlňte naplno
minutu. Promíchejte a vlňte 30 vteřin. Takto pokračujte do žádaného výsledku.
Ořechy se musí hlídat, i v mikrovlnce se dají spálit!!

13 Zelenina
Všechna zelenina se dá uvařit v mikrovlnce. Dejte zeleninu do mikrovlnkového
pařáčku, přidejte půl šálku vody a vlňte přikryté naplno. Časy neudávám, je třeba vyzkoušet. Každý má rád zeleninu jinak.
Lépe nastavit nižší čas. Přidat se dá vždycky.





Reakce:
 
Alu
147 příspěvků 29.07.10 23:22
Re: Mikrovlnkové triky

Ahojky Esme, mám malý dotaz k bodu 7. Kynuté těsto. Jaké váhové množství těsta (přibližně) vlníš v popsaných časech? Kynutí je snad jediná věc, co mě ještě nenapadla dělat v mikrovce, ale třeba se časem zas ještě dozvím něco dalšího. Moc díky a zdravím

 
esmeralda
4813 příspěvků 30.07.10 02:06
Alu,

od doby co mám pekárničku dělám veškeré hnětení a kynutí těsta v ní.
Skoro bez vyjímky dělám vždy těsto z půl kila mouky.
Ale tento mikrovlnkový způsob jsem zkoušela a fungoval.
Asi je důležité zapnout tu nejnižší polohu aby se kvasinky nezabily.

Jestli máš nějaké nové tipy, sem s nimi.

 
Alu
147 příspěvků 31.07.10 20:54
Esme

Díky moc za odpověď! Zatím jsem učinila dva pokusy, ale nic moc, asi to budu muset ještě doladit. Zřejmě to bude ve výkonu MW. Zdá se mi to těsto příliš teplé (takže chudinky kvasinky jsou asi kaput), i když napodruhé jsem vlnila o polovinu kratší dobu, ale to já „vychytám“. To mně nedá. Když píšeš, že to funguje, tak Tobě to věřím. Jinak s těmi tipy, já mám v podstatě všechno od Tebe a Possum a na nic objevného si momentálně nevzpomínám. Jen asi před takovými třemi roky jsem sem dala recept na všechny druhy knedlíků (i kynutých, bramborových …), ale receptů na MW knedlíky je taková spousta, že si to, zdá se podle komentáře, přečetla jen Possum, ale jestli vyzkoušela nebo ne, to už nevím. Ten recept má tu výhodu, že děláš své oblíbené těsto, jen ten knedlík pak uvaříš v MW. http://www.labuznik.com/recipe.php?… Jinak fůru věcí už dělám v MW tak bezmyšlenkovitě, že si teď ani na nic nevzpomenu. Měj se moc hezky!!!

 
Taanka
107 příspěvků 31.07.10 20:58
Bod č.2

Tohle mě zaujalo, především bod č.2 - opravdu je možné udělat syrového lososa a brambory v mikrovlnce za 10 minut? Zdá se mi to dost pochybné - jak to jídlo pak chutná, není vysušené? Lososa zkazit by byla celkem škoda :) Jsou na to potřeba nějaké speciální nádoby nebo stačí obyčejný talíř??

 
Alu
147 příspěvků 05.08.10 20:29
Funguje !!

Tak třetí pokus s kynutím těsta v MW dokonale vyšel. Já věděla, že když to má odzkoušené Esmeralda, musí to jít! Esme díky, jsem o kynutí v MW bohatší

 
esmeralda
4813 příspěvků 06.08.10 00:10
Mikrovlnkové triky

Alu - jsem ráda že se povedlo. Asi se musí občas experimentovat - jako se vším.

Taanka - asi si to musíš vyzkoušet, jinak budeš stále na pochybách. Jestli se bojíš vysušení, přikryj to. Přesně tak jak bys to dělala na sporáku.
O lososu ti moc neřeknu (nemám ráda a proto nekupuji), ale asi každá ryba potřebuje jen krátkou dobu vaření.
V mikrovlnce můžeš použít veškeré sklo se silnějšími stěnami a skoro veškerou keramiku (jen ne tu se zlatými nebo stříbrnými okraji).
Je možné použít i umělé hmoty, ale musí to být ty co jsou do mikrovlnky speciálně určené.

 
Jareck
10 příspěvků 04.01.11 00:02
čištění mikrovlnky

Dej misku s vodou, zapni naplno, stěny se pokryjí horkou párou a jednoduše vytřeš savou utěrkou. Je to rychlý, levný a 100%ní! :-D



 Váš příspěvek


 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru


Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz