Mikrovlnka- Vali, Jeno, Bery a ostatní koho to zajímá.

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
esmeralda
4813 příspěvků 02.02.05 09:08
Mikrovlnka- Vali, Jeno, Bery a ostatní koho to zajímá.

Byla jsem moc potěšená vaším zájmem o mikrovlnné vaření.
Mikrovlnku vlastním posledních 25 let a kuchyni bez ní si ani už nedovedu představit. Je to fantastický pomocník. Psát o tom celý článek mi připadá zbytečné. To bych jenom opisovala co už napsal někdo přede mnou. Snad jen několik základních rad:

Nebojte se mikrovlnky. Vždyť o nic nejde. Když se něco pokazí aspoň je výmluva proč se jít najíst do restaurace. Vždyť i mistr tesař se někdy utne.
Předpokládám že s každou novou mikrovlnkou přijde aspoň malá kuchařská kniha. Udělejte si večer hrnek kakaa, vezměte si ji do postele a pěkně v klidu si ji přečtěte. Jistě tam najdete něco co se vám zalíbí. Nakupte suroviny a pusťte se do toho.
Aspoň ze začátku vše pečlivě odměřte a časujte. Tím ovšem nechci říct abyste občas neexperimentovali.
Zakupte sobě kuchařku se zaměřením jen na mikrovlnku. Budete se divit co tam všechno najdete. Mám jich několik. Nejnovější přírustek je Hrníčková kuchařka: Vaříme v mikrovlnné troubě. Našla jsem tam mnoho nových nápadů. Na okopírování mi ji zapůjčila Possum.
Kdybyste potřebovali vědět něco konkrétního, klidně se zeptejte. Ráda odpovím jak jen nejlépe budu vědět. Possum se jistě taky ráda přidá do debaty. Ta je opravdový mikrovlnkový virtuoso. Pro inspiraci se taky můžete podívat na mé recepty. Je jich tam pár mikrovlnkových.

Tak tedy s chutí do toho. Přeji příjemné vlnění.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Jenofefa
1315 příspěvků 02.02.05 11:33
Tak se vlním - zatím blahem

a očekáváním. Kuchařku jsem si koupila už před lety (asi 13), ale moje tehdejší mikrovlnka byla sice vybavena grilem a teplovzdušnou troubou, ale byla velice primitivní, pokud se týká nastavení výkonu. Při rozehřívání zmrazenéhých jahod z toho byl kompot apod. Měla pouze dva stupně a čas pod 2 minuty se nedal nastavit se zárukou. Tak jsem všech pokusů zanechala po té, co mi rozpékané pečivo chytlo plamenem a uvnitř bylo zcela zuhelnatělé. Na podzim jsem koupila novou (u té staré praskl rám u dvířek) a dá se tam nastavit tolik věcí… Čas lze nastavit na vteřiny a výkon na 5 stupňů. Rozmrazuje to taky inteligentně, tak se s tím postupně kamarádím. Děkuji mockrát za rady, každou uvítám a když nebudu vědět, tak se zeptám.

 
1irena
593 příspěvků 16.02.05 08:22
Esme

tak jsem to večer „riskla“ a pustila se do škvaření sádla v mikrovlnce. Jsem nadšená a všude to budu doporučovat.

 
esmeralda
4813 příspěvků 16.02.05 09:14
Mikrovlnka- Vali, Jeno, Bery a ostatní koho to zajímá- Irenko

Mám ráda odvážný holky.

 
Labužník Mahony02
39 příspěvků 16.02.05 17:16
...

Esmeraldo a ostatní, prosím tě odpověz, mám doma mikrovlnku za pár šupů, můžu s ní dělat takové kouzla jak popisuješ Ty nebo určité kuchařky nebo je potřeba si opatřit něco lepšího, gril a pod., děkuji M.

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.02.05 01:49
MAHONY

Všechny mikrovlnky pracují na stejném principu. Jde o radiové vlnění, podobné tomu které nám umožňuje poslouchat rádio, dívat se na televizi atd…
Mikrovlny mají frekvenci kolem 2500 megahertzů. Pokud tvoje mikrovlnka vlní, tak ji klidně používej až do úpadu. Moje mikrovlnka je také laciná. Dříve jsem měla s grillem a dokonce i pekla jako normální trouba. Měla dost výhod i nevýhod. Nakonec jsem se rozhodla pro jednoduchou, nekomplikovanou.
Starší typy měly tu nevýhodu, že měly menší příkon a tudíž v nich vaření trvalo o něco déle. Dnešní mikrovlnky mají kolem 1000 Wattů i více. U starších je také trochu problém s časy.
Na mikrovlnce s digitálním okénkem se 15 vteřin nastavuje jednodušeji, než na té co má otočný knoflík. Většinou pár vteřin není důležitých, ale když chceš například jenom trochu změkčit máslo, tak se vteřiny počítají. Pak ti nezbyde nic jiného než vařit se stopkami v ruce.
Tak tedy: klidně vař ve své staré mikrovlnce. Udělá ti tu samou službu jako nová. Nenech se odradit neúspěchem. Vždyť i mistr tesař se někdy utne. A chceš-li zkusit něco vyzkoušeného, podívej se do Possumových nebo mých receptů. Snad tam najdeš inspiraci.
Přeji mnoho úspěchů.

 
possum
464 příspěvků 17.02.05 12:03
chtela bych jen dodat

k prispevku od Esme, ze mas-li starsi, ci levnejsi, mozna nema otocny talir. Pak tedy veci jako buchty a dorty musis tocit po asi 2-3 min.
Zaklad je,1/ se NEBAT a zkouset. 2/ cas dat radeji mensi, pridat muzes dycky. 3/ veci jako ohrivany rizek, ktery nechces mit rozmoceny, pod a na - papirovy ubrousek, ktery vsaje paru.
Good luck.

 
1irena
593 příspěvků 27.02.05 15:01
Esme

abych nepsala po „kuře“, kde se začíná rozvíjet debata na téma mikrovlnka…to škvaření sádla je báječné. Nevěřila bych. Možná jsem měla dobrou surovinu anebo to bylo tou technologií, ale v poslední době mi vyškvařené sádlo spíš"teklo "a to, které jsem udělala ve vlnce neteče. Budu to testovat na sádlech z více zdrojů Je nevím, co budu dělat s takovým množstvím sádla… (škvarky se hromadit určitě nebudou, ty zmizely během pár minut

 
esmeralda
4813 příspěvků 28.02.05 05:25
Mikrovlnka- Vali, Jeno, Bery a ostatní koho to zajímá.

Irenko, dej vědět jak to dopadlo. Hodně úspěchů.

 
Labužník Berry02
80 příspěvků 08.03.05 09:52
sádlíčko

Tak jsem se rozhodla že zkusím to sádlíko. Škvařit ho v hrnci na plotně mě nebaví, dá to dost práce a likvidace mastných následků také není nic moc . Prosím jen o informaci: na škvaření bude asi nejlepší skleněná varná nádoba (to už jsem si z diskuse vysledovala) ale nevím, zda to sádlo škvařit pod pokličkou (nerada bych aby to vybouchlo) nebo bez - to bych ale měla zaprskanou celou MW. Tak nevím. Předem děkuji za radu

 
Jenofefa
1315 příspěvků 08.03.05 10:51
Škvaření sádla

Sádlo jsem škvařila ve skleněné misce SIMAX s poklicí. Přesně podle Esmeraldina návodu, vždycky vyndala, sundala polici, promíchala, dala zpátky poklici a šup s tím zpátky. Vyškařené sádlo jsem odebírala postupně. Nic nevybouchlo a trouba zářila čistotou. Já zářila taky - pro velký úspěch budu opakovat už po třetí.

 
Labužník Berry02
80 příspěvků 08.03.05 12:22
Díky...

… za radu, skleněné Simax nádobí mám, to kulaté s puklicí. A hlavně mám v kanceláři v lednici zakoupené čerstvé syrové sádlíko, takže až dorazím domů, jdu na to. Zítra se zde svěřím jak to dopadlo

 
Labužník Berry02
80 příspěvků 09.03.05 09:28
Mikrosádlo

Povedlo se a všem šťastným majitelům mikrovlnky doporučuji !!!
Rychlé, snadné, čisté a výsledkem je voňavé sádlíčko a křupavé škvarečky na škubánky nebo jen tak na chleba s cibulí. Díky za TIP
Berry
PS: nebyl by nějaký další fígl s MW ??

 
1irena
593 příspěvků 15.03.05 08:24
Nádobí do vlnky

Moc nádobí do vlnky nemám(na sádlo mi stačila miska z varného skla). V čem pečete ty buchty? Přeci nebudu mít každou buchtu jako krtkův dort ? Taky jsem narazila na výraz „hnědací nádobí“(myslím že v nově zakoupené kuchařce pro mikrovlnky), ale nějak si to nedovedu představit a na netu jsem nic nenašla.
Kdo má nějaký tip na nádobí (mimo klasický Simax)?
Předem děkuji.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 15.03.05 10:59
...

znám zatím jen z literatury - je to funkce „crisp“, která by měla zajistit, že mikrovlněné potraviny se „opečou“. Jak jsem pochopila, je na povrchu onoho nádobí nějaká speciální vrstva, která způsobí zhnědnutí pokrmu. Nevím ale, jestli to jde do jakékoliv mikrovlnné trouby nebo jestli ta trouba musí mít zvláštní funkci „crisp“ navíc.

 
possum
464 příspěvků 15.03.05 12:13
Ireno,
  1. hnedaci nadobi - nevim, co tim presne myslis. Tady je roast & grill rack, jako tacek, ale ma zebirka jako grill. Sice ho mam, ale jeste jsem ho nepouzila. Pry se na tom da delat treba bacon, aby byl krupavej. Jinak tu ale prodavaji mikrocrisp papir, ktery jsem tedy zkusila. Jidlo se vicemene zabali, necha se jen trochu otevreneho na paru a treba pie (tedy hotova, jen ohrata) je z toho jako z trouby krupava. Totez ale udela, kdyz pod jidlo a na jidlo das papirovy ubrousek, ktery tu paru vsaje, tudiz jidlo nenavlhne.
  2. nadobi: uz jsem to tu nekde psala, varne sklo (Pyrex), specialni plasticke pro mikrovlnky (maji ruzne i na buchty, babovky, muffiny atd), ted ty nove silikonove, porcelan (bez kovu, tedy bez pozlaceneho rafku atd), keramicke (pozor na hrnky, jsou-li to ty levne, eventualne jim uleti ucho).
    No a tim jsem ti odpovedela i na ty buchty.
 
esmeralda
4813 příspěvků 15.03.05 12:43
Nééééé Possum,

hnědací nádobí je tzv. BROWNING DISH. Je to vlastně porcelánový pekáček, který má spodek natřený jakousi metalickou barvou. Dává se do mikrovlnky prázdný na předehřátí. Vzhledem k tomu že je opravdu horký, potraviny se na něm tochu „osmaží“. Je míněný pro úplně obyčejnou mikrovlnku bez dalších vymožeností.

 
1irena
593 příspěvků 15.03.05 12:55
...

je to to, co píše Esme. V té kuchařce je jen zmínka, žádný obrázek. Teď jsem byla po obchodech a nic

 
esmeralda
4813 příspěvků 15.03.05 13:02
Irenko,

„hnědací nádobí“ poznáš podle toho, že spodní strana je trochu tmavší, jakoby na ní byl nalepený šedivý film. A má to nepatrné „nožičky“ takže mezi dnem pekáčku a mikrovlnkou je volný prostor. Ale jen pár milimetrů.

 
esmeralda
4813 příspěvků 15.03.05 13:13
hnědací nádobí

Nevím jestli pomůže tohle.

 
Labužník Triss
160 příspěvků 16.03.05 10:10
Článek k mikrovlnkam

Esme (omlouvam se za tak důverné oslovení) přimlouvám se za napsání článku jak vařit v mikrovlnce. Napiš ho, všichni ho jistě ocení. Kuchařka je jistě kuchařka, ale vlastní zkušenosti, realně „pdvařené“ jsou k nezaplacení.

 
Vali
1326 příspěvků 16.03.05 10:54
Esme - zlatíčko....

… škvařili jsme sádlíčko, paráda, voňavoučké a švařečky nestačily vychladnout. Konečně si začínám mikrovlnky považovat, jen se toho naučit víc. Velké díky za rady všem a hlavně tobě.

Vlnění zdar :-)))))))))))

 
Vali
1326 příspěvků 16.03.05 11:04
oprava

škvarečky :-))))

 
toast
171 příspěvků 16.03.05 11:43
článek na Labužníkovi...

o mikrovlnce již existuje… TADY

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 18.03.05 23:02
o neškodlivosti MW

Staženo z www.idnes.cz:

Mikrovlnné trouby neškodí, tvrdí vědci

18.03.2005 01:00 - Mikrovlnné trouby se používají už dlouhá desetiletí, v Česku se rozšířily hlavně v 90. letech. Dnes má mikrovlnku snad každá domácnost. Vědci ještě před pár lety volali: mohou škodit zdraví! Podobně jako dnes varují před mobilními telefony. UVNITŘ: JAK PŮSOBÍ ZÁŘENÍ?

Mikrovlnky měly vydávat nebezpečné záření a zároveň škodlivým způsobem měnit strukturu ohřívaného jídla.

„Mikrovlnné trouby nejsou nebezpečné,“ tvrdí Luděk Pekárek z Národní referenční laboratoře pro neionizující záření.

Podle něj je sice pravda, že trouby skutečně mají vliv na aminokyseliny v ohřívaných pokrmech, a rovněž je možné, že část záření unikne mimo ně, ale podle něj ani jedna z těchto věcí není člověku nebezpečná.

Mikrovlnné trouby, stejně jako mobily, pracují s neionizujícím magnetickým zářením. Slovo záření sice vzbuzuje obavy, ale podle Pekárka v tomto případě nejsou na místě. „Neionizující záření se chová jinak než záření ionizující, jako jsou třeba rentgenové paprsky,“ vysvětlil docent Pekárek.

Rentgenové a podobné paprsky zároveň působí jako proud částic a mohou skutečně poškodit molekuly v tkáni tak, že pokud si tělo změny samo nezacelí, může začít zhoubné bujení. „Ale neionizující záření vysílá fotony a ty jsou tak malé, že molekuly nijak měnit nemohou,“ tvrdí Pekárek. Mohou tkáň pouze zahřát.

Takže i kdyby z trouby nějaké paprsky unikly, největším nebezpečím má být riziko zahřátí tkáně, což však v praxi vzhledem k jejich malému množství nehrozí. „Ještě tak největší nebezpečí by se týkalo očí, ty jsou na to nejcitlivější,“ dodává expert.

Panika z mikrovlnných trub před časem navázala na obavy z elektromagne­tického záření jako takového, které vyvolaly zprávy, že může vyvolávat třeba leukemii. Vědci však podobné obavy již dlouhé roky uklidňují.

„Studie nenašly žádný spolehlivý důkaz o poškození zdraví způsobeném elektromagnetickými poli, to však nezastavilo řadu společností, aby nezahajovaly stále nákladnější výzkumy tohoto jevu,“ uvedl před časem například W. R. Bennett, profesor inženýrství, aplikovaných věd a fyziky na Yaleově univerzitě.

Přesto dodnes část lidí trvá na tom, že mikrovlnky jsou nebezpečné - jde zejména o zastánce alternativních způsobů života a stravování. Podle nich jsou mimo jiné pozměněné potraviny hůře stravitelné.

Jenže je dost možné, že klasické způsoby úpravy potravin, jako je smažení nebo pečení, mění potraviny mnohem více, navíc vznikají mimo jiné karcinogenní spáleniny.

Jak působí záření?

Slovo záření často vyvolává obavy samo o sobě a mnoho lidí ho automaticky spojuje s vážnými nemocemi. Přitom slunce vysílá také záření, a jakkoli jsou některé jeho složky nebezpečné, bez jiných by život na Zemi nebyl možný.

• mobilní telefony používají elektromagnetické neionizující záření, existují i další typy tohoto záření a existuje rovněž záření ionizující

• ionizující záření způsobuje ionizaci materiálu, tedy určitý elektrický efekt, při němž vzniká z původně neutrálního atomu kladně nabitý ion a volný záporně nabitý elektron

• ionizující záření se používá k diagnostice a léčbě v medicíně, dávky musí být přesně sledovány (rentgen, CT, radioterapie)

• mezi ionizující záření kromě rentgenu patří rovněž paprsky alfa, beta, gama, ionizující záření vzniká i po jaderném výbuchu

• ionizující záření ve vyšších dávkách škodí, proto se třeba s rentgenem anebo s CT musí zacházet opatrně, vystavení vyšším dávkám tohoto záření způsobuje nemoc z ozáření a další změny na kostech a kůži

• neionizující záření zahrnuje ultrafialové, infračervené, viditelné světlo, elektromagnetické pole (sem patří mobily a mikrovlnné trouby) a lasery

• také neionizující záření působí na živé organismy, ultrafialové záření může ve vyšších dávkách vyvolat zhoubné nádory, elektromagnetické pole zahřívá tkáně. Jiný jeho vliv zatím nebyl přesvědčivě doložen.

MF DNES , wall

 
1irena
593 příspěvků 22.04.05 18:46
Esme

tak se konkrétně ptám, ale pokud nejíš drožďovou pomazánku, tak to dál nečti. Chtěla jsem si zaexperimentovat a udělat si drožďovku ve vlnce. Mám tekutého droždí plný otočný talíř :((
Pokud tohle už Esme nečte(viz shora uvedený důvod), tak prosím další příznivce vaření v mirovlnce, jestli o tom něco nevědí. Droždí mi všechno bvykypělo. Asi to bude chtít menší výkon

 
penda
4752 příspěvků 22.04.05 20:23
Irčo,

nechci Ti poradit, protože o tom vím prd, ale chci Ti poděkovat za vytažení tohoto příspěvku, já o něm neměla ani páru…díky moc ;-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 22.04.05 23:31
Droždí v mikrovlnce

Irenko, co se týče droždí, tak ti bohužel neporadím. Já snad jím úplně skoro všechno (odborně se tomu říká pažravost), ale v rodině máme způsob hodnocení nových jídel. Vždy se strávníků zeptám kolik bodů z deseti. Tím mi taktně naznačí zda chtějí aby se to vůbec někdy ocitlo ještě na stole. Zkusila jsem na nich i drožďovou pomazánku a ta dostala v průměru -5. Mně se nezdála špatná, ale jenom pro sebe si ji dělat nebudu.

 
possum
464 příspěvků 23.04.05 14:43
Ireno,

za prve se tu pouziva hlavne susene drozdi, za druhe stejne ba mozna i zdravejsi tu mame Vegemite.
Ale kdyz na to jdu logicky, tak drozdi ma vzkypet, ne? Tudiz bych to zkusila na mensi vykon a HLAVNE ve vetsi nadobe.
Nektere veci se musi delat nejmene v dvojnasobnem obsahu nadoby, prave kvuli prekypeni. Jsou i jine veci, ktere rady ‚utecou‘.

 
Sněhurka
446 příspěvků 26.04.05 13:01
Mikrovlnkový virtuoso Possum

napsala článek o mikrovlnkovém vaření. Zatím je článek ve frontě příspěvků u Pepíčka. Ale časem se jistě objeví i na Labužníku

 
Jenofefa
1315 příspěvků 24.05.05 12:37
Kdepak je ten dlouho očekávaný článeček?

Protože jsem zde zjistila, že mikrovlnku zdaleka nevyužívám tak, jak optimálně lze, jsem celá natěšená a ono pořád nic. Kdepak článek zapadl?

 
possum
464 příspěvků 24.05.05 14:00
Jenofefo,

Pepicek neco zamysli, asi jsem si to mela dat do denicku, ale uz bylo pozde. Tak holt, jak je to stare porekadlo? Dockej casu .......

 
suma
114 příspěvků 13.09.05 18:48
Mikrovlka při mražení zeleniny

S výhodou užívám mikrovlnku při přípravě zeleniny na mražení. Místo předehřívání v hrnci použiji napařovač do mikrovlnky, do kterého dám množství, které zakryje dno a na plný výkon ohřívám asi 3 minuty - výkon 700 W - upravit podle skutečnosti, pak rychle schladím v tom zmíněném hrnci na cedníku. Jde to velmi ryhle.

 
habana 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.09.05 11:34
Pro přátele mikrovlnění

No, přečtěte si vše na tomto odkazu http://www.mwm.cz/CD/c03.htm
Myslim, že mikrovlnky pak mnoho z vás přestane používat. Já osobně jí nemám, byla mi totiž znárodněna při rozvodu a sem tomu celkem rád.

 
esmeralda
4813 příspěvků 19.09.05 23:05
Se Sovětským Svazem na věčné časy - Habánku

Ty stále ještě věříš sovětským vědcům?

 
goro
82 příspěvků 11.10.05 12:22
pro habanu

A víte, proč ten Wojnar nepřipojil k článku bibliografii? Že fyzice nerozumí, vyplývá z jeho úvodních odstavců a že vítězoslavně nepřipojil seznam literatury a i-odkazů znamená, že nic z toho, co uvádí, sám nečetl a nejspíš to ani neexistuje.

 
goro
82 příspěvků 11.10.05 12:24
Sádlo

Ještě mi, prosím, poraďte, při škvaření mi sádlo vypěnilo z misky, myslíte, že je to příliš velkým výkonem?

 
esmeralda
4813 příspěvků 11.10.05 22:41
Goro, asi to bude tím......

Když škvařím, tak to naplno jenom rozjedu, ale potom pokračuji sotva na polovinu, i méně. Také je důležitá velikost nádoby. Plním ji tak maximálně do tří čtvrtin. Lépe se to pak míchá. Mnoho úspěchů…


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz