Muzete mi poradit kde sehnat nebo jak nahradit mekky tvaroh v USA? Take by me zajimalo cim je mozne nahradit cesky rum (na peceni)
Mekky tvaroh na kolace v USA
Sousedko,
chtěla jsem Ti nějak pomoci. Neznám možnosti v USA, tak jsem vybrala jen ty
recepty, které myslím, lze lehce přizpůsobit i u Tebe.
Domácí tvaroh (Dadala)
Výroba a využití tvarohu
Ze sebraného kyselého mléka můžeme vlastnoručně vyrobit domácí tvaroh.
Kyšku, která zbude po sebrání smetany na mírném teple za občasného
zamíchání ohřejeme. Teplotu zkusíme na skrčený malíček, aby nás to
nepálilo. Kyselé mléko se začíná srážet na tvaroh a syrovátku. Když je
hotovo přelijeme je přes hustší plachetku nebo silonové síto a necháme
zachycený tvaroh okapat. Pak obvykle celou hrudku zatížíme, třeba mezi
dvěma talíři, aby vytekl i poslední zbytek syrovátky. Postačí k tomu
třeba i deska zatížená kamenem. Často se v mnoha domácnostech
používaly důmyslné lisy na tvaroh. V hospodářstvích se používal např.
tzv. „prýsek“(lis) zhotovený ze dřeva, který se postavil nad škopek.
Byly to dva žebrové pláty z jedné strany spojené (ve tvaru položeného V)
a z druhé strany tyčka se zářezy, aby se podle potřeby mohl tvaroh
stlačit. Tento více ohřátý a více vytužený tvaroh byl vhodný na
posypání. Tuhý tvaroh byl častým posilujícím pohoštěním při všech
polních pracích.
Domácí rum mojí babičky Marky (válečný recept)
Ze lžičky cukru a vody se upraží karamel, zalije se mírně vodou, aby se
rozpustil a nechá vychladnout. Přilijeme 500 ml vodky nebo čistého lihu (40
- 60%) a přidáme lahvičku rumové tresti -nebo podle chuti-(aromatu).
Přecedíme přes plátno a nalijeme do lahví. Tento rum se u nás používal
v 50. letech jen do vaření a pečení.
Snad Ti to trochu pomůže.
Nevim, na co chces konkretne tvaroh pouzivat, ale hodne podobny je mu syr ricotta, ten v USA urcite sezenes, pripadne ho muzes namichat s mascarpone, pak dostanes tucnejsi smes, vhodnou pro pouziti za studena (treba na rozmixovani s jahodami). Rum opravdu nevim, ale mozna by nekde mohli mit rum Stroh, ten si pamatuju, ze byl take takovy vonavy.
Jsi moc hodna, zes mi chtela pomoct. Ten recept na tvaroh by tady asi udelat
nesel, ale ten rum zkusim, to zni fantasticky. Dam vedet,
jak jsem dopadla.Jeste jednou diky a hezky den.
Je to skutečně problém, mléko je strašlivě pasteurizované a Bůhvíčím ještě chemicky vylepšené, takže nekysne, ale po nějakém čase začne rovnou hnít a strašidelně smrdí. Rada od Jarky7 tady nefunguje. Kdysi jsem zkusil do ohřátého mléka přidat kvasinky, prodávají se pod jménem Junkets, bylo to zhruba u věcí k zavařování (nebo u Jelly v prášku?) už si nepamatuju. Jednou se to povedlo, podruhé mléko shnilo jako vždycky a potřetí mi to manželka rovnou zakázala.
Dneska jsem se náhodou dozvěděl, ovšem nemám to vyzkoušeno tohle:
Do hrnce nalít pravý americký buttermilk, česky se to překládá jako
podmáslí, ale chutná to jinak.
To pak pozvolna zahřívat až pár hodin, až se oddělí syrovátka od / nojo,
teď nevím jak to nazvat. Tvaroh to ještě není. Pak to přecedit přes -
česky plátýnko, v americe cheesecloth, ale protože ten je strašně
řídký, asi to bude chtít pár vrstev.
Pokud se to povede, dej mi vědět, drobek@eml.cc.
..tot problém. Nevím jestli Ti to pomuze, ale já v Dánsku pouzívám fromage fraiche. Delají ho nekolik druhu a jeden ci dva se dají pouzít i v teplé kuchyni (moucníky). Je o neco ridcí nez klasický ceský tvaroh a tak dávám mín nebo zádné mléko a nebo ho naopak zahustím vanilkovým pudinkovým práskem. Ale po upecení chutná skoro jako ceský. Chce to vyzkouset, nekteré fromage f. se v teple zdrcnout. Ani se neptej, kolik mucníku u me skoncilo v odpadkách, ale nakonec se podarilo.
Kupujeme bezny cottage cheese, trochu ho na site vyplachnem ze slaneho nalevu a rozmixujem. Kdyz je na kolac, tvaroznik nebo do buchet…, rovnou do mixeru pridam pudinkovy prasek ci solamyl.
Tak jsem vyzkoušel udělat tvaroh z buttermilk, jak píšu níž, a funguje to. Jen na chleba je to trochu suché, ale do pečení perfekt. Ohřívání, aby se to srazilo trvá ai půl hodiny, ne několik hodin ja mi bylo řečeno. Po pravdě, asi jsem to ohřál moc a proto byl tvaroh tak suchý. Příště to zkusím mírněji.
…ako to je byt bez tvarohu…biely pravy! jogurt ( aspon pol kilo najlepsie
je kilo) vylejeme do vriacej osolenej vody .Premiesame a nechame nie vriet ale
jemne bublat prebublavat asi tych 5 minut.Tvaroh sa nam vyzraza na povrchu a
oddeli od vody-syrovatky( voda bude mat taku nazltlu farbu,to uvidite sami
).Potom vylejeme do plachietky na sitko. Ked chceme makky tvaroh nechame volne
okapat a vychladnut ( bude krasny ako domaci tvaroh) ak chceme suchsi tvrdsi tak
plachietku zakrutime-zopneme do uzlika ak chceme tvrdy tvaroh na struhanie tak
niecim tazkym po okapani pritlacime. Inac v Amerike sa da tvaroh kupit
u Juhoslovanov v supermaketoch a dokonca aj bryndza predstavte si! Skus sa
popytat…
ale pozor!jogurt musi byt pravy zivy biely jogurt-nie tie kremove trvanlive
jogurtiky
Takze vlastne diky hlavne Tobe Drobku, me napadlo, ze uz mam recept na tvaroh
na peceni hodne dlouho doma. Podle magazinu Home and Garden May 1980 delam
tvrdy tvaroh uz leta. Byl to puvodne recept na Feta cheese, ale po vynechani
posledni faze (macet cheese ve slane vode, narodil se tvarh na strouhani).
Nechapu, ze me to uz nenapadlo driv, staci min vyzdimat a je to perfektni tvaroh
na peceni. Tak tady je:
1/2 galonu mleka (8 cups), 2 1/2 rennet tabletek, 1 lzice teple vody (90
stupnu) Tabletky rozpustime v teple ve lzici teple vody a nalejeme do studeneho
mleka. Smes pomalu na stredni teplotu za casteho michani zahrivame (teplota
nesmi presahnout 210 stupnu) az se mleko zacina „srazet“ tedy zacne se
oddelovat syrovatka od tvarohu. To by melo trvat asi 8 - 10 minut. Do velkeho
cedniku davam plateny hadrik a precedim, a az nehrozi, ze si pekne oparim ruce
vymackam syrovatku. Pokud hodne, bezva tvaroh na strouhani. Min, a uz je tu ten
vytouzeny tvaroh na peceni. Rennet tablety se prdavaji v Supermarketech pod
jmenem Janket a jsou vetsinou u pudinku a Jello. Pouze dvakrat za celou tu
dobu, se mi stalo, ze se mleko nesrazilo. To pak, pokud se nic nedeje za 10 -
15 minut, je lepe zacit znovu a koupit mleko pokud mozno od jine firmy. Ale jak
rikam, od roku 1980 az do ted se mi to stalo pouze 2×.
Jeste jednou tisickrat dekuji za Vase prispevky.
ja vlastne nedopsala ten recept na feta cheese. Tak tady je ten konec. Z tvarohu, jako na strouhani, udelame koulicky a co nejvic vymackame syrovatku. Dame do sklenene misky a prikryte nechame uplne vychladnout. Zatim si pripravime roztok ze dvou hrnku (2cups) studene vody a jedne polevkove lzice soli. Nalijeme na tvaroh a opet prikryjeme a nechame v lednici pres noc. Vydrzi v lednici az 3 tydny, ale musime tydne vymenit solny roztok. Mateo, ja to jeste nezkousela a pokud to vyzkousis, dej nam sem vedet. Myslim, ze by to byl dobry cheese na sopsky salat.
Nesoleny „Farmer Cheese“ je to nejblizsi tvarohu, jinak pouzit renet je
dalsi moznost a za treti je cheese making supply na internetu, kde prodavaji
kultury.
BTW Emeril ma recept na tvaroh na jeho strankach a na FoodTV.
Jan
problemem se potykame uz dobrych dvacet let!
Sousedko, Drobku a Jolanko, diky za recepty. Urcite vyzkousim.
Kristinko, rozemlety/rozslehany cottage cheese (treba ve food processoru) je hodne tekuty. Leda vyzkouset to, co radi Kafka: proprat, osusit a pak rozslehat.
My nekdy kupujeme tvaroh od Polaku v Chicagu, ale nebudete verit, ani to neni ono!
Ricotta (aspon tady) se tvarohu podoba nejmin.
Cesky rum se da aspon poslat postou! Tak to resime my. Rum a cukrovinky jsou nase darky k Vanocum!
Jsi moc hodna, Sousedko, za ten skvely recept na domaci tvaroh… a FETU. Jen
jsem se chtela ujistit, ze ta tepla voda je 90 stupnu F a ne 90 stupnu C.
Predpokladam, ze se jedna o F, jinak bys asi nepsala Teplou vodu. Je to tak??
Dekuju za odpoved
Dobry den,
prosim Vas, ktory jogurt v Amerike je pravy? Da sa nejaky zohnat vo
Walmarte?
Dakujem
Tvaroh si vyrábím doma sama. Jednoduché a laciné.
Do mikrovlnné nádoby naliji dva litry mléka a nechám vlnit cca devět minut
(moje MV má výkon 1100W). Do horkého mléka naliji 60 ml obyčejného octa a
zamíchám. Mléko se začne okamžitě srážet. Nechám ostát deset minut a
přeliji do cedníku vyloženého jemným plátnem. Většinou nechám v dřezu
kapat přes noc. Hey presto! Tvaroh je na světě.
P. S.: V ČR možná toho octa i trochu méně. Je silnější.
Sousedko, muj bratr zije v USA a vypil hodne rumu aby nasel ten co je podobny Ceskemu. A prisel na Capitan Morgan spice rum a ten je pry skoro stejny.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
