Mekky tvaroh na kolace v USA

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
sousedka
47 příspěvků 03.05.07 05:08
Mekky tvaroh na kolace v USA

Muzete mi poradit kde sehnat nebo jak nahradit mekky tvaroh v USA? Take by me zajimalo cim je mozne nahradit cesky rum (na peceni)


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Jarka7
208 příspěvků 03.05.07 14:11
Staré recepty, které snad pomohou(tvaroh + rum)

Sousedko,
chtěla jsem Ti nějak pomoci. Neznám možnosti v USA, tak jsem vybrala jen ty recepty, které myslím, lze lehce přizpůsobit i u Tebe.

Domácí tvaroh (Dadala)
Výroba a využití tvarohu
Ze sebraného kyselého mléka můžeme vlastnoručně vyrobit domácí tvaroh. Kyšku, která zbude po sebrání smetany na mírném teple za občasného zamíchání ohřejeme. Teplotu zkusíme na skrčený malíček, aby nás to nepálilo. Kyselé mléko se začíná srážet na tvaroh a syrovátku. Když je hotovo přelijeme je přes hustší plachetku nebo silonové síto a necháme zachycený tvaroh okapat. Pak obvykle celou hrudku zatížíme, třeba mezi dvěma talíři, aby vytekl i poslední zbytek syrovátky. Postačí k tomu třeba i deska zatížená kamenem. Často se v mnoha domácnostech používaly důmyslné lisy na tvaroh. V hospodářstvích se používal např. tzv. „prýsek“(lis) zhotovený ze dřeva, který se postavil nad škopek. Byly to dva žebrové pláty z jedné strany spojené (ve tvaru položeného V) a z druhé strany tyčka se zářezy, aby se podle potřeby mohl tvaroh stlačit. Tento více ohřátý a více vytužený tvaroh byl vhodný na posypání. Tuhý tvaroh byl častým posilujícím pohoštěním při všech polních pracích.

Domácí rum mojí babičky Marky (válečný recept)
Ze lžičky cukru a vody se upraží karamel, zalije se mírně vodou, aby se rozpustil a nechá vychladnout. Přilijeme 500 ml vodky nebo čistého lihu (40 - 60%) a přidáme lahvičku rumové tresti -nebo podle chuti-(aromatu). Přecedíme přes plátno a nalijeme do lahví. Tento rum se u nás používal v 50. letech jen do vaření a pečení.
Snad Ti to trochu pomůže.

 
buraci
1136 příspěvků 03.05.07 16:10
Ricotta a Stroh

Nevim, na co chces konkretne tvaroh pouzivat, ale hodne podobny je mu syr ricotta, ten v USA urcite sezenes, pripadne ho muzes namichat s mascarpone, pak dostanes tucnejsi smes, vhodnou pro pouziti za studena (treba na rozmixovani s jahodami). Rum opravdu nevim, ale mozna by nekde mohli mit rum Stroh, ten si pamatuju, ze byl take takovy vonavy.

 
sousedka
47 příspěvků 05.05.07 19:20
Diky Jarko7

Jsi moc hodna, zes mi chtela pomoct. Ten recept na tvaroh by tady asi udelat nesel, ale ten rum zkusim, to zni fantasticky. Dam vedet,
jak jsem dopadla.Jeste jednou diky a hezky den.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.05.07 04:24
Tvaroh v USA

Je to skutečně problém, mléko je strašlivě pasteurizované a Bůhvíčím ještě chemicky vylepšené, takže nekysne, ale po nějakém čase začne rovnou hnít a strašidelně smrdí. Rada od Jarky7 tady nefunguje. Kdysi jsem zkusil do ohřátého mléka přidat kvasinky, prodávají se pod jménem Junkets, bylo to zhruba u věcí k zavařování (nebo u Jelly v prášku?) už si nepamatuju. Jednou se to povedlo, podruhé mléko shnilo jako vždycky a potřetí mi to manželka rovnou zakázala.

Dneska jsem se náhodou dozvěděl, ovšem nemám to vyzkoušeno tohle:
Do hrnce nalít pravý americký buttermilk, česky se to překládá jako podmáslí, ale chutná to jinak.
To pak pozvolna zahřívat až pár hodin, až se oddělí syrovátka od / nojo, teď nevím jak to nazvat. Tvaroh to ještě není. Pak to přecedit přes - česky plátýnko, v americe cheesecloth, ale protože ten je strašně řídký, asi to bude chtít pár vrstev.
Pokud se to povede, dej mi vědět, drobek@eml.cc.

 
Lindaa
114 příspěvků 29.05.07 05:34
Ceský tvaroh v cizine..

..tot problém. Nevím jestli Ti to pomuze, ale já v Dánsku pouzívám fromage fraiche. Delají ho nekolik druhu a jeden ci dva se dají pouzít i v teplé kuchyni (moucníky). Je o neco ridcí nez klasický ceský tvaroh a tak dávám mín nebo zádné mléko a nebo ho naopak zahustím vanilkovým pudinkovým práskem. Ale po upecení chutná skoro jako ceský. Chce to vyzkouset, nekteré fromage f. se v teple zdrcnout. Ani se neptej, kolik mucníku u me skoncilo v odpadkách, ale nakonec se podarilo.

 
Labužník Kafka02
41 příspěvků 01.06.07 06:50
...

Kupujeme bezny cottage cheese, trochu ho na site vyplachnem ze slaneho nalevu a rozmixujem. Kdyz je na kolac, tvaroznik nebo do buchet…, rovnou do mixeru pridam pudinkovy prasek ci solamyl.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 05.06.07 14:18
...

Tak jsem vyzkoušel udělat tvaroh z buttermilk, jak píšu níž, a funguje to. Jen na chleba je to trochu suché, ale do pečení perfekt. Ohřívání, aby se to srazilo trvá ai půl hodiny, ne několik hodin ja mi bylo řečeno. Po pravdě, asi jsem to ohřál moc a proto byl tvaroh tak suchý. Příště to zkusím mírněji.

 
Kristinka
5 příspěvků 07.06.07 18:43
...

mam podobnej problem… myslite, ze by se z rozemletyho cottage daly udelat tvarohovy knedliky?

 
jolana
5064 příspěvků 08.06.07 00:34
Kedze viem...

…ako to je byt bez tvarohu…biely pravy! jogurt ( aspon pol kilo najlepsie je kilo) vylejeme do vriacej osolenej vody .Premiesame a nechame nie vriet ale jemne bublat prebublavat asi tych 5 minut.Tvaroh sa nam vyzraza na povrchu a oddeli od vody-syrovatky( voda bude mat taku nazltlu farbu,to uvidite sami ).Potom vylejeme do plachietky na sitko. Ked chceme makky tvaroh nechame volne okapat a vychladnut ( bude krasny ako domaci tvaroh) ak chceme suchsi tvrdsi tak plachietku zakrutime-zopneme do uzlika ak chceme tvrdy tvaroh na struhanie tak niecim tazkym po okapani pritlacime. Inac v Amerike sa da tvaroh kupit u Juhoslovanov v supermaketoch a dokonca aj bryndza predstavte si! Skus sa popytat…
ale pozor!jogurt musi byt pravy zivy biely jogurt-nie tie kremove trvanlive jogurtiky

 
sousedka
47 příspěvků 10.06.07 19:54
Diky vsem za rady

Takze vlastne diky hlavne Tobe Drobku, me napadlo, ze uz mam recept na tvaroh na peceni hodne dlouho doma. Podle magazinu Home and Garden May 1980 delam tvrdy tvaroh uz leta. Byl to puvodne recept na Feta cheese, ale po vynechani posledni faze (macet cheese ve slane vode, narodil se tvarh na strouhani). Nechapu, ze me to uz nenapadlo driv, staci min vyzdimat a je to perfektni tvaroh na peceni. Tak tady je:
1/2 galonu mleka (8 cups), 2 1/2 rennet tabletek, 1 lzice teple vody (90 stupnu) Tabletky rozpustime v teple ve lzici teple vody a nalejeme do studeneho mleka. Smes pomalu na stredni teplotu za casteho michani zahrivame (teplota nesmi presahnout 210 stupnu) az se mleko zacina „srazet“ tedy zacne se oddelovat syrovatka od tvarohu. To by melo trvat asi 8 - 10 minut. Do velkeho cedniku davam plateny hadrik a precedim, a az nehrozi, ze si pekne oparim ruce vymackam syrovatku. Pokud hodne, bezva tvaroh na strouhani. Min, a uz je tu ten vytouzeny tvaroh na peceni. Rennet tablety se prdavaji v Supermarketech pod jmenem Janket a jsou vetsinou u pudinku a Jello. Pouze dvakrat za celou tu dobu, se mi stalo, ze se mleko nesrazilo. To pak, pokud se nic nedeje za 10 - 15 minut, je lepe zacit znovu a koupit mleko pokud mozno od jine firmy. Ale jak rikam, od roku 1980 az do ted se mi to stalo pouze 2×.
Jeste jednou tisickrat dekuji za Vase prispevky.

 
Labužník Matea02
1 příspěvek 10.06.07 21:14
...

Dekuji za radu,Sousedko,ted vim jak pripravit nejen tvaroh,ale dokonce i Feta cheese.

 
sousedka
47 příspěvků 11.06.07 02:15
Feta cheese pro Matea

ja vlastne nedopsala ten recept na feta cheese. Tak tady je ten konec. Z tvarohu, jako na strouhani, udelame koulicky a co nejvic vymackame syrovatku. Dame do sklenene misky a prikryte nechame uplne vychladnout. Zatim si pripravime roztok ze dvou hrnku (2cups) studene vody a jedne polevkove lzice soli. Nalijeme na tvaroh a opet prikryjeme a nechame v lednici pres noc. Vydrzi v lednici az 3 tydny, ale musime tydne vymenit solny roztok. Mateo, ja to jeste nezkousela a pokud to vyzkousis, dej nam sem vedet. Myslim, ze by to byl dobry cheese na sopsky salat.

 
zuchla
40 příspěvků 18.07.07 07:03
...

Nesoleny „Farmer Cheese“ je to nejblizsi tvarohu, jinak pouzit renet je dalsi moznost a za treti je cheese making supply na internetu, kde prodavaji kultury.
BTW Emeril ma recept na tvaroh na jeho strankach a na FoodTV.
 Jan

 
IvankaV
16 příspěvků 20.09.07 22:14
S timhle

problemem se potykame uz dobrych dvacet let!

Sousedko, Drobku a Jolanko, diky za recepty. Urcite vyzkousim.

Kristinko, rozemlety/roz­slehany cottage cheese (treba ve food processoru) je hodne tekuty. Leda vyzkouset to, co radi Kafka: proprat, osusit a pak rozslehat.

My nekdy kupujeme tvaroh od Polaku v Chicagu, ale nebudete verit, ani to neni ono!

Ricotta (aspon tady) se tvarohu podoba nejmin.

Cesky rum se da aspon poslat postou! Tak to resime my. Rum a cukrovinky jsou nase darky k Vanocum!

 
HelaDel
1 příspěvek 26.10.12 07:03
mekky tvaroh na kolace v USA

Jsi moc hodna, Sousedko, za ten skvely recept na domaci tvaroh… a FETU. Jen jsem se chtela ujistit, ze ta tepla voda je 90 stupnu F a ne 90 stupnu C. Predpokladam, ze se jedna o F, jinak bys asi nepsala Teplou vodu. Je to tak?? Dekuju za odpoved :D

 
Momik161
1 příspěvek 01.10.15 22:26
pravy jogurt

Dobry den,
prosim Vas, ktory jogurt v Amerike je pravy? Da sa nejaky zohnat vo Walmarte?
Dakujem

 
esmeralda
4813 příspěvků 04.10.15 02:14

Tvaroh si vyrábím doma sama. Jednoduché a laciné.
Do mikrovlnné nádoby naliji dva litry mléka a nechám vlnit cca devět minut (moje MV má výkon 1100W). Do horkého mléka naliji 60 ml obyčejného octa a zamíchám. Mléko se začne okamžitě srážet. Nechám ostát deset minut a přeliji do cedníku vyloženého jemným plátnem. Většinou nechám v dřezu kapat přes noc. Hey presto! Tvaroh je na světě.
P. S.: V ČR možná toho octa i trochu méně. Je silnější.

 
spanny
159 příspěvků 08.10.15 22:09
Cesky rum

Sousedko, muj bratr zije v USA a vypil hodne rumu aby nasel ten co je podobny Ceskemu. A prisel na Capitan Morgan spice rum a ten je pry skoro stejny.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz