Labužníci, prosím, pomoc!
Nezvládám máslové krémy a třená těsta. Návody číst umím, řídím se
přesně podle nich, ale vždy (!) se mi máslo srazí. Nejsem až takový
začátečník, poperu se s lecčím, vánoční perníčky jsem vylaďovala
tři roky, ale máslo je moje bolest. Třeba mě nemá rádo, ovšem nehodlám
se s tím smířit. Můžete mi někdo pomoci? Zkoušela jsem všechno, co mě
napadlo, včetně obměny technologického postupu, ale výsledek byl vždycky
stejný. Děkuji za trpělivost.
máslové krémy
musíš mít všech surovin stejnou teplotu nejlépe pokojovou. Pokud se Ti máslo srazí, lze to napravit, tak že mísu s krémem dáš na hrnec s horkou vodou na plotně a neustále mícháš, až se krém začne spojovat dohromady. Ovšem ten hrnec s horkou vodou nesmí být na plném plameni.
Já ti moc neporadím, krémy dělám strašně málo a někdy se povedou, někdy se srazí. Ta stejná teplota surovin je ale opravdu důležitá. Ale kdysi jsem zkoušela (neúspěšně) udělat krém z některého z těch rostlinných másel - margarínů, nevíte někdo jestli to vůbec jde a jak? Taky děkuji za případné rady.
Mně se párkrát podařilo krém srazit tím, že jsem tam přidávala něčeho moc najednou. Je jedno, jestli to je kašička z mouky nebo puding nebo kašička z ořechů nebo žloutek. Jednoduše přidávám něco „mokrého“ do másla. A ze začátku musím po opravdu malých dávkách. Když se ale stane, tak vzít zase nový kousek změklého másla, utřít a pomalu přidávat sražený krém a třít, až se všechno spojí.
Přidávám svých pár zkušeností.
Všechny součásti musí mít stejnou teplotu, to znamená máslo vyndat
z lednice 2-3 hodiny předem a kaši nechat stejně dlouho vychladnout.
Zjistila jsem, že není máslo jako máslo - některá obsahují víc vody a
z těch se krém sráží. Zhruba čím dražší máslo, tím líp, ale někdy
to neplatí. A pokud netrváš na pravé „máslíčkové“ chuti, použij
Ramu klasik, ta se mi nesrazila nikdy a krém je docela dobrý, jen tolik
neztuhne.
Přísahám, ještě nikdy se nesrazil. Můj osvědčený krém: v robotu šlehám 300g Ramy, asi 200g mouč. cukru, 1 žloutek a lžičku mleté kávy - vše kuchyňské teploty. Pak po lžících za stálého šlehání přidávám kaši - 2 kakaové pudinky Oetker (jsou z maizeny, ne z bramborového škrobu) svařené se 6dl mléka. Krém je lehoučký a je ho hodně, bohatě stačí na promazání, namazání i ozdobení dortu.
Aloušku, díky moooc, ale určitě by si Tvůj krémík zasloužil abys ho dala mezi recepty a určitě bych ho nazvala tak, aby bylo zřejmé, že je z Ramy, dej ho tam, prosím. Já si ho pro sebe stejně právě kopíruju.
Po dlouhé době jsem se zase pustila do máslového krému. Začala jsem zkoušet ten ramový. Ramu (a pro jistotu i máslo) jsem vyndala z lednice už o půl sedmé, po pěti hodinách, kdy jsem začala dělat krém, už pokojovou teplotu mít musela. Robot míchal a já blahořečila za skvělý recept. Jenže. Tyhle krémy mě nemají rády. S poslední troškou pudinku se krém (jak jinak) srazil. Takže jsem usoudila, že jsem prokletá. Vzala jsem krém, nahřívala a míchala. Když už byl zase skoro vychladlý, opět se srazil. Tak jsem použila další radu a vyšlehala nový kousek tuku, tentokrát másla. . A světe div se, po zašlehání sražáku se to NEZDRCLO! Mám to! Hurá! Nesražený krém! Ještě jednou mooooc děkuji.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz