Margarín: častý omyl při hubnutí

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Pampeliska191
1075 příspěvků 04.02.04 11:46
Margarín: častý omyl při hubnutí

Výhoda je, že neobsahují cholesterol, říká lékařka

Rozhodli jste se zhubnout, a vrstvu másla na vašem krajíci proto nahradila pořádná vrstva nějakého margarínu? To samo o sobě s největší pravděpodobností stačit nebude, neboť běžné margaríny většinou nejsou o moc méně kalorické.

Přesto si od nich většina lidí slibuje právě toto," potvrzuje lékařka Václava Kunová z Fóra zdravé výživy.
Pravda je, že margaríny většinou skutečně obsahují méně kalorií - ale ani tak není rozdíl zrovna propastný. Máslo mívá kolem 3000 kalorií na 100 gramů, margaríny zhruba 2600 až 2800.
Některé speciální s označením „light“ už jen 1500, ale u nich mnoha lidem zase vadí, že chutí už máslo příliš nepřipomínají. „Margaríny jsou výhodnější v tom, že neobsahují cholesterol,“ vysvětluje hlavní výhodu rostlinných tuků Kunová.
Podobné je to u olejů. Kdo smaží místo na sádle na vrstvě rostlinného oleje, který pak z řízků doslova kape, pokud jde o kalorie nijak si nepomůže, ba spíše naopak.
Neboť 100 gramů oleje včetně třeba olivového má 3700 kilojoulů, stejné množství sádla 3200. I zde je však olej lepší volbou kvůli cholesterolu, přičemž však platí, čím méně, tím lépe.
Přírodní řízky se tak třeba vůbec nemusí smažit na oleji, ale na speciální takzvané „no stick“ fólii nebo na kvalitním nádobí, v němž se nemusí používat tuk.

(prevzato z MF-DNES)


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Kopretinka
565 příspěvků 05.02.04 08:32
:)

Ahoj Pampeliško tak po delší době se zase ozývám :) Po předvánočním a vánočním shonu a hlavně po inventurách se opět hlásím :) Já osobně při dietě máslo nepoužívám vůbec, když už jím pečivo tak lehce namazané nějakým light sýrem, sice to není jako máslo, ale aspoň pak nemám černé svědomí. Často používám tu folii, kterou jsi mi přivezla na které se smaží bez oleje, je skvělá, hlavně na přírodní maso nebo minutky, nemůžu si ji vynachválit. je pravou že řízek nikdy nechutná jako skutečný řízek nasáklý olejem tak jak jsme zvyklí, ale je to spíš otázka zvyku. Všem vřele doporučuji :o)


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz