Výhoda je, že neobsahují cholesterol, říká lékařka
Rozhodli jste se zhubnout, a vrstvu másla na vašem krajíci proto nahradila pořádná vrstva nějakého margarínu? To samo o sobě s největší pravděpodobností stačit nebude, neboť běžné margaríny většinou nejsou o moc méně kalorické.
Přesto si od nich většina lidí slibuje právě toto," potvrzuje lékařka
Václava Kunová z Fóra zdravé výživy.
Pravda je, že margaríny většinou skutečně obsahují méně kalorií - ale
ani tak není rozdíl zrovna propastný. Máslo mívá kolem 3000 kalorií na
100 gramů, margaríny zhruba 2600 až 2800.
Některé speciální s označením „light“ už jen 1500, ale u nich mnoha
lidem zase vadí, že chutí už máslo příliš nepřipomínají.
„Margaríny jsou výhodnější v tom, že neobsahují cholesterol,“
vysvětluje hlavní výhodu rostlinných tuků Kunová.
Podobné je to u olejů. Kdo smaží místo na sádle na vrstvě rostlinného
oleje, který pak z řízků doslova kape, pokud jde o kalorie nijak si
nepomůže, ba spíše naopak.
Neboť 100 gramů oleje včetně třeba olivového má 3700 kilojoulů,
stejné množství sádla 3200. I zde je však olej lepší volbou kvůli
cholesterolu, přičemž však platí, čím méně, tím lépe.
Přírodní řízky se tak třeba vůbec nemusí smažit na oleji, ale na
speciální takzvané „no stick“ fólii nebo na kvalitním nádobí,
v němž se nemusí používat tuk.
(prevzato z MF-DNES)