Uvádím zkušenost s mangoldem, který pěstuji a využívám. Nikde jsem
však nenašla využití místo kořenové zeleniny. Mangoldové řapíky lze
velmi úspěšně použít místo celeru a petržele na svíčkovou, navíc
z vlastní zahrádky. Řapíky lze syrové nakrájet a zamrazit a pak postačí
přidat jen cibuli a mrkev a pokračovat tradičně. Uznávám, že svíčková
je jen jedna, vše ostatní jsou jen variace na svíčkovou, ale tato záměna
je úžasná a k nepoznání.
Dále u kuřete, či vepřové na smetaně, pokud děláme maso vcelku, nebo na
plátky, předtím, než začnu dusit, přidám nasekané řapíky mangoldu.
Maso pak vyjmu, rozmixuji a zas pokračuji tradičně. Zcela tak vyloučím
zahušťování moukou atd., mangold mi to nádherně zahustí a přikoření.
Stejně to jde pod jakékoliv plátky, když dělám omáčku.
Mangold místo kořenové zeleniny
Mangold
Jednoduchý recept na mangold z Guatemaly je tady: http://www.manana.cz/…pt_plain.php?…
Mangold se u nás v Oz používá jako špenát, dokonce se mu i špenát (Spinach) říká. To, na co se pamatuji jako špenát v ČSSR, se tu nazývá Anglický špenát.
Kořenovou zeleninu bych jím asi nenahrazovala, aspoň mě nenapadá kterou. Špenát obsahuje asi 90% vody.
Existuje tisíce receptů, jak jej využít.
První, co mne napadne, je výborná řecká krmě Spanakopita.
Díky za další recepty. Špenát z mangoldu je super. Je-li zprácováno
jen zelené, bez řapíků, zdá se lepší. Řapíky se nahrazuje do omáček
celer a petržel.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
