Mám na sýru roztoče?

Fotoalbum tématu (6) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
birkana
1667 příspěvků 30.05.13 10:30
Mám na sýru roztoče?

Milí labužníci,

obracím se na vás jako na odborníky. Na jednom z mých 3 zrajících sýrů (Král sýrů - Prozrálý Charakter) se před týdnem objevily jakési ostrůvky změněné plísně. Bílá vyšší plíseň jakoby ustupovala hnědé nižší, na povrchu zavlhlé. Tento jev jsem přičítala změnám při pozvolném dozrávání.

Při dnešní kontrole zrání jsem však objevila hnědé ostrůvky propadlé - v plísni „vyžrané“. Při důkladném prozkoumání zblízka jsem v těchto místech našla malé průsvitné tvorečky, patrně roztoče, živící se plísní s povrchu. Pohybovali se, vzhledem ke své velikosti, poměrně svižně.

Vzpomněla jsem si, že v jakémsi televizním dokumentu bylo mimo jiné ukázáno, že sýr obalený velkou vrstvou jistých roztočů je někde konzumován jako lahůdka (prosím, omluvte ty nepřesnosti, už si nepamatuji, kde to mělo být). Ví někdo z vás, kde si takto pochutnávají na opravdu vyzrálém sýru?

Zajímalo by mne, zda je i tento (můj) druh roztočů „jedlý“, mám jejich kolonie na sýru chovat dále? A pak ochutnat?

Přikládám několik fotek, snažila jsem se o co největší detaily a výřezy. Samozřejmě, že roztoči (nebo co to je za tvorečky) jsou ty malé lesklé kapičky.

Asi by mnoho z vás ten sýr okamžitě a s odporem vyhodilo, berouc jej do rukavice. Asi je některý z labužníků znechucen tím, jak téměř s láskou ta zvířátka popisuji. Tomu se hluboce a upřímně omlouvám. Já jsem ale hóóóódně zvědavá.

Všem, kteří přispějí zajímavou informací, předem děkuji :kytka: :kytka: :kytka:


Reklama


Reklama

Reakce:
 
di
2451 příspěvků 30.05.13 10:59

Nevím, radši bych to vyhodila, to nevypadá dobře.
Jinak ten sýr, co zmiňujete, se jmenuje casu marzu (=shnilý sýr), pochází ze Sardinie a nežijí na něm roztoči, ale larvy mušky sýrohlodky drobné Piophila casei.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 30.05.13 18:59

Roztoč sýrový Tyrolichus casei!
Je hnusnej!

 
di
2451 příspěvků 30.05.13 19:29

Každopádně by se jakékoli potvůrky v kupovaném sýru vyskytovat neměly.
U dobře ošetřovaného sýra tohoto typu ale hrozí při pobytu nad cca 10-12-15 °C výskyt kyseliny cyklopiazonové .
P. S. Zkusila bych ten sýr reklamovat, tohle není v pořádku.

 
esmeralda
4813 příspěvků 31.05.13 03:40

Pozor, abys nakonec nemusela připlatit.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Casu_marzu

 
tlustá bába
1209 příspěvků 31.05.13 06:46

Nebo zaplatit. Zdravím, nebo životem.
Jak jsem žravá, tak bych to likvidovala ohněm. Než se Ti to rozleze po bytě. Prý dlouho vydrží hladovět, někde schovanej. Nechci dělat paniku, ale chyběla bys mi.
Pokus se dá zopakovat.
Vojíne, rozkaz se ruší! Proveďte ústup! Směr krupicová kaše, pochodééém chod!

 
birkana
1667 příspěvků 31.05.13 06:59

@tlustá bába, mám ještě dva zdravé sejry v záloze :lol: :lol: :lol:

No, kašička - pohádka mládí by také k večeři být mohla. Ale když já jsem tak nedočkavá, jak ten sýr v úpravě „Smažák“ bude vypadat a chutnat ;) A zrovna teď, když @habana (pro nezasvěcené: původce nápadu tento sýr obalit a osmažit) začal „zlobit“.

Protože bydlím v lůně matky přírody, těch zvířátek, hub a rostlinek větších či menších se asi nevyvaruju! :mavam: :mavam: :mavam:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 31.05.13 07:14

Všechny ty potvory a brebery k životu nutně potřebujeme, ale ne v přemnoženém stavu. Předpokládám, že i ty ostatní sýry budou kontaminované.
Ale také patřím mezi ty, kteří zatím žijí - se znalostí rčení: Co indián nevidí, to indiána nepálí! a Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko! a také Dobré prase, všechno spase!
Ale opovaž se neozvat, nebo se ozvat ze špitálu! To bych Ti sice odpustila, ale budu káravě prstíčkem kývat! :mavam:
Fůůůůj, a umíš si představit tu dietu pak? E, e!
Mažu pracovat, tak večer! Doufám!

 
birkana
1667 příspěvků 31.05.13 07:37

@tlustá bába, já mám odolnost vypěstovanou od útlého dětství. Jako batole jsem, lezouc po čtyřech, prozkoumávala u prababičky dvorek. Chovala se zde drůbež, mimo jiné i husy. Nejen, že se zde pásly, též i vylučovaly. :jazyk: No a já jsem si ty jejich zelené exkrementy nejen rozmatlala všude, kam jsem po těle dosáhla. Ale jako každé správně vyvinuté batolátko jsem je i papala :mrgreen:

No jasně, nastalo všeobecné pozdvižení, mytí pod proudem vody ze studny a můj neskutečný řev :cert: Pradědeček tenkrát utrousil: „Vždyť je to jen čistý h…o“ a odešel obstarávat dobytek. (Ve svěžesti těla i ducha se dožil 98 let a já prý mám kořínek po něm - kéž by tomu tak bylo :lol: ). Tolik vyprávění pamětníků této události.

 
tlustá bába
1209 příspěvků 31.05.13 07:58

Pogratuluji večer. Aby to teď nebyla zbytečná námaha! :lol: :lol: :lol:

 
birkana
1667 příspěvků 31.05.13 12:52
Vážně je dobrej a hóóódně tekutej

Tak jsem nakonec já nedočkavá (a rozežraná) měla jeden ze sýrů k svačince - jen tak s pečivem. Je to nářez! :twisted: Když ten můj drahoušek nakoukl do kuchyně, tak mě s výkřikem: „Ježíši, to je puch!“ křivě obvinil z konzumace pukavců, které snad zapíjím močůvkou. Ohradila jsem se, že nikoli. A on na to: „Hm, tak děláš něco se čpavkem, v každým případě je tady smradu až hamba…“. :roll:

Bylo to tak dobré, že mi to nedalo a recept jsem dala do Nových receptů s tím, že vlastně není můj, ale Habanův - „Smažený "Charakterní“ sýr podle Habany":http://www.labuznik.cz/…odle-habany/

@tlustá bába, povrch sýra (jiného, než o kterém se píše výše) jsem pro jistotu před obalením prohlédla pod lupou (sice asijské výroby, ale dostatečně zvětšující) - viz foto. Roztoče a zjevně cizí plísně jsem nenašla, po dalších tvorech a rostlinách jsem nepátrala. Dožiju-li se soumraku (občanského, astronomického :think: ), tvoji gratulaci ráda přijmu :mavam: :mavam: :mavam:

 
birkana
1667 příspěvků 31.05.13 18:19

Usmažila jsem i ten druhý „zdravý“ kousek pro návštěvu - pán s chutí papal, paní se zhnuseně odvrátila :think:

@tlustá bába, zatím kypím zdravím :mavam:. Teď tady do rána nebudu, tak aby sis nemyslela, že už melu z posledního :lol: :mavam: :lol: :mavam: :lol:

 
tlustá bába
1209 příspěvků 31.05.13 18:27

Jéžiš, to je honička!
Gratuluju k pestrému dětství a k přežití! Chtěla jsem Ti to podat ve verších, ale když tak pospícháš…
Vojíne, uděluji Vám Řád purpurového srdce za statečnost! Jednotko, k poctěéééé zbraň!
:potlesk: :potlesk: :potlesk:

 
birkana
1667 příspěvků 01.06.13 07:04

Pospíchám, pospíchám… :cert: Je neslušné sedět u PC a nekonverzovat s návštěvou. A ještě mezi tím doupravovat pohoštění - venku je zima, tak všechno teplé :idea: @tlustá bába, ještě dík za gratulaci :mavam: :mavam: :mavam:

Ten „kolonizovaný“ sýr jsem nakonec rozdělila mezi drůbež a kočky ;) ;) ;)

 
ucitelas
328 příspěvků 01.06.13 09:53
Ztratil

Charakter. :(


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz