Mám 1,5 kg červené řepy...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.11.06 14:52
Mám 1,5 kg červené řepy...

… co s ní? Ráda bych nějakou polévku, ale v receptech je vždy tak 1-2ks…
Díky
 P.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 07.11.06 15:45
Červená řepa

Dá se dobře uchovat na zimu. Část bych uvařila v celku ve slupce, krájela na kostky, nebo postrouhala na plátky a naložila do sladkokyselého nálevu s fenyklem nebo strouhaným křenem. A 1-2 kusy bych po uvaření nakrájela do boršče. Pozor, strašně to barví, všechno nářadí se musí hned opláchnout, umýt kuchyňskou linku, případně se jít osprchovat.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.11.06 17:25
červená řepa

Papajo, to já bych udělala naloženou červenou řepu se zelíčkem.
1000 g uvařené červené řepy,
1000 g čerstvého bílého zelí,
200 g cibule,
nastrouhaný křen podle chuti.

Cibuli jemně posekáme, červenou řepu a zelí nastrouháme, napěchujeme do sklenic, zalijeme nálevem, uzavřeme a strilujeme 15 - 20 minut na 80 °C.

Nálev:
500 ml octa 8%,
500 ml vody,
200 g cukru písek,
50 g soli…vše svařit, nechat vystydnout.

Červenou řepu do boršče krájím syrovou na sirky, vhodím do kastrolu do rozpáleného sádla, přidám 1 PL cukru a míchám asi 5 - 8 minut. Teprve pak vkládám do polévky, až je uvařené zelí s bramborem. Zeleninu taktéž krájím na sirky a osmahnu na másle, taktéž přidávám po červené řepě. Tak ať se povede.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.11.06 17:54
červená řepa....

jejky, já jsem zapomněla do té řepy co se dělá na sádle s cukrem přidat ocet, asi 2 KL.

 
lydia
1227 příspěvků 07.11.06 22:34
Papajo,

z červené řepy můžeš dělat tolik, že ti nebude stačit
Např.: plněnou řepu mletým masem, jako plněné kedlubny, okurky a pod., do náplně vmíchat trochu parmesánu, nakonec zalít šlehačkou.
Salát: uvařit brambory, řepu, oloupat. Nakrájet cibuli, jablko, osolit, opepřit, zalít jogurtem, posypat na kostky nakrájenými vajíčky.
Nebo přidat nakrájené sledě a je zase jiný salát.
nebo: řepu nakrájet, přidat citr. štávu, lžičku medu, creme fraiche nebo smetanu, čerstvě nastrouhaný křen.
nebo upéct koláč:, podobně jako z cukety, můžeš i zdravý, 100 g mouky celozrnné, 200 g řepy, 100 g medu, 200 g mletých mandlí, trochu rumu .Polít čokoládovou nebo citronovou polevou. Červená řepa je velkým zdrojem i vitamínu C, může se používat, smíchaná s citr. šťávou a oliv. olejem jako obklad na nohy při křečích, migréne, únavě.....
 Stačí?

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.11.06 22:50
A co takhle salát...?

Moc mi chutná, a se mnou i spoustě známých a celému příbuzenstvu, takovýto jednoduchý červenořepný salát. červenou řepu uvař doměkka (ale nerozvař), nech vychladnout a nakrájej na pěkné menší hranolky.
Do velké mísy nasyp nakrájenou řepu, zalij dresinkem - vinný ocet, olej, sůl, pepř a ev. trochu hořčice a zasyp haldou jemně nakrájené kudrnaté petrželky. Pak už jen vychlaď a jez nejlépe s křupavým pečivem.
Salát je od mé sestry z Paříže a velmi se osvědčil. No a to kilo řepy je tak akorát, ze zbytku si udělej tu polévku…
Dobrou chuť

 
di
2451 příspěvků 08.11.06 23:42
Jestli se nebudete zlobit

1,5 kila řepy není pro nás doma žádné množství. :-) Zrovna včera jsem zhruba tolik koupila jen tak na salát. Dělám jej ze syrové - nastrouhat na hrubo, trošku osolit a opepřit (nejlíp bílým pepřem), přidat tak 2 lžíce slunečnicového oleje a bílého vinného octa podle chuti. Nakonec vmíchat nastrouhaný křen nebo Krenex, raději víc. Nechat chvilku zaležet a pak už se jen cpát. Případně tam jdou přidat i nastrouhaná jablíčka. Dneska jsem salát nestihla udělat, ale zítra už určitě bude.

 
DanaJ
1136 příspěvků 09.11.06 10:03
Bramborový salát:

Bramborový salát pro milence aneb valentýnský růžový salát - používá se jako klasický bramborový salát k řízkům a nebo na chlebíčky jako taková hrubá pomazánka. Je doopravdy růžový, takže nejpraktičtější pro zamilované a nebo pro spestření při stolování. Je prostějiný vzhledově a trošičku i chuťově.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz