malý labužník ----- stáří jeden rok a nevim do jaký rubriky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
jantar
170 příspěvků 23.10.05 10:34
malý labužník ----- stáří jeden rok a nevim do jaký rubriky

mám teď vařit malýmu
hledám recepty
a

mám i několik problémů:
jednak čím zahušťovat
co se solí - je lepší mořská
a to nejhorší co s kořením - třeba na rajskou.
vůbec nechápu jak to dělaj v hami sunaru nabo v hipu

Reakce:
xgoni
63 příspěvků 23.10.05 16:12
...

na labužníku je špeciálna kategória receptov pre deti . skús sa tam pozrieť, možno práve tam nájdeš tú správnu inšpiráciu.

jantar
170 příspěvků 23.10.05 17:45
nojo

ale to je vše sladký a žádný normální jídlo…

1irena
594 příspěvků 23.10.05 18:35
Jantare

gůůgl mi našel pro heslo vaříme batolatům nějaké polívečky a další:

Rybí

100g rybího filé 2 mrkve,kousek petržele, celeru,pórku,1 bram­bor, oříšek másla smíchaný s moukou.
Zeleninu nakrájíme na drobno, vložíme do hrnce, přidáme filé, zalijeme vodou a vaříme do měkka. Nakonec přidáme do polévky máslo s moukou. Necháme ji mírně zchladnout a rozmixujeme. větším batolatům je lepší ji nemixovat úplně do hladka ale jen mírně aby se učily polykat kousky a můžeme i mírně přisolit.

Rajčatová

6 dobře vyzrálých rajčat, 1lž. másla 1lž.hlad. mouky, 2 lž. vlasových nudlí, cukr.
Rajčata nakrájíme na čtvrtky, dáme do hrnce, podlijeme trochou vody a asi 5 min. vaříme. Ručním šlehačem je rozšleháme a propasírujeme přes sítko, dáme znovu na oheň, přidáme máslo a mouku(tu předem s máslem rozmícháme) osladíme a doplníme zvlášť uvařenými nudlemi.

Zelenina s ovesnými vločkami

trošku cibulky na másle (stačí malá moka lžička)
plátek česneku
cuketa (asi 4 cm dlouhá, 2,5 cm silná)
půlka mrkve
pórek (stejné množství jako mrkve)
asi lžička ocesných vloček
sůl, mletý kmín

Nadrobno nakrájet pórek, nastrouhat nahrubo mrkev a dát vařit spolu s cibulkou, solí a mletým kmínem, později přidat na pidikostičky nakrájenou cuketu a trošku ovesných vloček. Vaříme doměkka, až se většina vody vsákne. Nemixujeme!

Hovězí s rýží a zeleninou

1/2 hrnečku hnědé rýže natural (nebo bílé, ale tu vařime kratší dobu)
1/2 kg. mletého libového hovězího masa
Jemně nakrájená zelenina (od každého druhu jeden hrneček):
mrkev
oloupaná rajčata
zelená nepálivá paprika
zelený hrášek
cukína
Pro kořenění můžeme přidat jemně nakrájenou cibuli

Rýži nasypeme do hrnečku vroucí vody, přivedeme k varu a pak vaříme asi dvacet minut.
Maso opečeme, mícháme několik minut. Pak přidáme 1 až 2 hrnečky vody, zeleninu a napůl uvařenou rýži. Přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme dokud zelenina není měkká a rýže uvařená.
Je to okopírované z Překvapení a emimino.

1irena
594 příspěvků 23.10.05 18:37
...

teď jsem si pořádně přečetla množství masa v receptu na Hovězí a myslím, že to je asi pro rodinu s hooodně batolaty

Florentyna
439 příspěvků 24.10.05 09:20
Jantare,

už skoro před měsícem jsem pepíčkovi posílala článek přesně na tohle téma, tak třeba se časem dočkáš a přečteš si o tom víc…

Co se týká zahušťování, já to řeším nejčastěji rozvařenou bramborou nebo rozšťoucháním zeleniny, co je v jídle, vidličkou. Kolem jednoho roku ale začíná období, kdy se dítě touží nakrmit samo, takže já dávám přednost tužší konzistenci před tekutou - vařený hrášek, mrkev na kostičky, bramborová kaše, vařená rýže, opečený, namazaný a pokrájený toust nebo i suché cereálie (u nás frčí kuličky Nesquik) - to je všechno parádní zábava pro malé dítě. Sofistikované pokrmy naopak batole dítě neocení a nemá cenu je vařit jen a pouze kvůli dítěti. Pokud už se k nim odhodláš, tak jen s cílem nakrmit celou rodinu, a před závěrečným dochucením odebrat trochu pro mrně.

Koření se podle mě bát nemusíš, malé děti však ještě nejsou zvyklé na příliš výrazné chutě, tak to nesmíš moc přehnat. Jen pozor na koření po lhůtě spotřeby nebo špatně skladované, může obsahovat plísně atd. Totéž platí pro sůl - zbytečně zvýrazňuje chuť a navíc zatěžuje malé ledviny, takže s ní velice opatrně.

A podívej se do své soukromé labužnické pošty, posílám ti v předstihu pár receptů…

Labužník Andry02
121 příspěvků 25.10.05 21:54
Knigy

Cauky, taky varim malymu, taky s epidim p receptech. Zkusenosti plus minus stejne jako Flo. NAvic jsme objevila dobrou knizku Vyziva deti od A do Z MUdr Lenka Kejvalova. Zitra sem neci hodim, ted uz se mi klizi ocka a pletou pismenka na klavesnici. Zahustovat se muze i vlockama (u nas vedou jahelne), sul je lepsi morska (min soli a obsahuje mineraly) ale neni potreba moc, jen par zrnicek na cele jidlo. Koreni - zelene je OK, spis mene nez vice. V knizce radi do hrnce rajske nastrouhat jeden maly pardubicky pernicek (vyzkouseno a mooc dobre) A jak to delaj v Sunaru nebo Hippu se radeji neptej :-) Jo a jeste jedna poznamka - dr radila nedelat detem nic na zaklade z osmazene cibulky… tak nevim

esmeralda
4813 příspěvků 26.10.05 00:24
Malý labužník - Jantare

Maso i zelenina obsahují soli víc než dost. Mořská nebo kamenná sůl? Sůl je sůl. Tu bych tam nedávala vůbec.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz