Hledám recept na dávno zapomenutou polévku z Maďarska. Hlavní
ingredience:
uzené koleno, kořenová zelenina, fazole, těstovinové nočky, možná
kapání či tarhoňa. Pochopitelně mletá paprika a možná i klobása? Už
si to přesně nepamatuju.
Neznáte někdo?
Maďarská polévka
Eviko, s velkou pravděpodobností by to mohla být polévka podle Móra Jókaie, alias Jókai bableves. Nevím, jestli je recept přímo na Labužníkovi, ale celkem použitelný se mi zdá tento , tento , nebo tento (pod posledním odkazem je o kousek níž i vegetariánská verze); kapání/tarhoňa/nočky-czipetke jsou fakultativní - v některých receptech jsou, v jiných ne.
Děkuji všem. Našla jsem ji i u Kluků v akci, opravdu se jmenuje Jókai
bableves.
Na Labužniku ovšem asi není.
Pro „di“, ale i pro ostatní : Maďarskou polévku podle Móra Jokaie
neznám, prošel jsem si Tvoje odkazy - „Američan v Budapešti“ a
ostatní, jsou moc zajímavé.
Ale proč to píšu : Pamatujete si někdo, že asi v 60.letech minulého
století se u nás prodávala maďarská rybí polévka „Szegedi
hálászlé“, v konzervách o obsahu asi 400g? Stačilo otevřít, vyklopit
do kastrůlku a ohřát. Byly v ní kousky ryby a byla jedním slovem
rajcovní. Tak na tu vzpomínám já, je škoda, že už se nedováží.
I když na ni mám recept ( např. v „Muž v zástěře“ od Achille
Gregora )a rybí polévku uvařit umím, ta originální maďarská byla
nepřekonatelná.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
