Vážení Labužníci, potřeboval bych poradit. Začíná doba, kdy je potřeba louskat ořechy. Ale chyba, ty co mám doma nejdou pořádně od skořápky. Znáte nějaký fígl jak na to, děkuji za odpovědi.
Louskání ořechů
maminka ty „blbé ořechy“ vyloupává ještě malým nožíkem. Ale to
jsi určitě nechtěl slyšet, že ne? Chce to nějaký zázračný nálev…já
vím.
Chce to nalev. U nas sa take orechy zaliali vriacou vodou a nechali z vecera do rana a mozno aj viac. Potom sa lupali lahsie, lebo boli pruznejsie a nie take suche, tak sa vydlabavali lahsie a sa tak nelamali. To som videla ale lupat som ich nelupala..to robili babka..
zalít vroucí vodou a nechat přes noc. Já do vody dávám ještě sůl, dost soli, tak 3 lžíce na 1 litr.
loupu a loupu už druhý den a hodně záleží na tom, zda jsou ořechy
letošní, nebo trochu letité. Mám oboje, ty letošní jsem dala ke krbu
osušit na několik dní a louskají se skoro sami a ty letité jdou hůř.
Asi je teda namočím,( to jsem neznala). Mám louskáček, ale vůbec ho
nepoužívám- vezmu si malý nožík, zapíchnu ho do té mezerky na té
větší straně, s nožíkem pootočím a skořápka je napůl, dokonce mnohdy
je už jedna půlka prázdná a ořech je celý, tak ho jen dočistím. Jde to
daleko rychleji než s louskáčkem. Ať se ti dobře louská a dílo se
podaří! T.