Moje anketa.
Vetsina lidi loupe zampiony. Nikdy jsem nepochopila proc?! Kdyz vidim v nejakem
poradu kulinarskem nebo v kucharce fotky tech doslova zmrzacenych, nadhernych
hub, ptam se vzdycky , PROC ?
Poslouchala jsem onehda krasny porad diskuzni, o houbach. Hosty byli vyhlaseni
mykologove. Krome mnoha jinych, hodne zajimavych veci vysvetlovali i, jak
nesmyslne je zampiony (i jine houby) loupat. Urcite sloupnout, kdyz je tak
snazsi houbu, hodne zaspinenou, ocistit. Ale proc lide loupou zampiony kupovane,
ciste, krasne? Zampiony lesni, suche, krasne? Holubinky, masaky a jine houby,
jen proto, ze sloupnout jdou?
Dozvedela jsem se od ruznych lidi, ze napr.: „babicka to tak delala“, nebo
ze je slupka tvrda !!!! Za nejkurioznejsi duvod ale povazuji odpoved
„protoze SE to tak dela“
A tak se ptam labuzniku, proc vy loupete zampiony ?
Loupat nebo neloupat houby?
Žampiony neloupu. Ze všech hub, které sbírám, loupu jenom růžovky a
pýchavky. Obojí proto, že mi bez slupky přijdou chutnější. Na
růžovkách jsou navíc na slupce bílé puntíky ze zbytnělé tkáně, které
nám nechutnají a slupka pýchavky se takřka nedá rozkousat. Tedy té
větší.
A taky to tak dělá moje maminka
anka22, tak nevim, ale jedla jsem i smazeneho vatovce. Pychavky tlacim co to
da. Susim i smazim, davam do smesi. Bud mam tak kvalitni zuby, nebo nevim, ale
v houbach jsem jeste nikdy nepocitila krome jehlici, nic tvrdeho. Rizky
z masaku - poznas, kdyz je budes jist u nekoho jineho, ze je nesloupnul a
jeste tam nechal puntiky !? V tom pripade jsi lepsi nez degustatori vin ,
delej s tim neco !!
p.s. s humorem, prosim !
Žampiony neloupu, neb je nekupuji.
Mám dostatek hub vlastních i sušených.
Z běžných hub loupu stejně jako Anka a navíc i klouzky.
Ty zejména proto, že se tak jednoduššeji čistí. Loupu od dolního kraje
kloboučku, jak se slupka utrhne, nechávám část,střed, neoloupanou.
Mimochodem…doporučuji těm, kdo neznají, sbírat dutonožky! Hřib
dutonohý
Neznám lepší houbu na řízky (a to bydlím v lese) tedy kromě praváků a
spol. a vatovce
.
Bedly za moc nestojí, řízky z nich jsou chuťově až dááááleko za
dutonožkami.
Vážně vyzkoušejte, rostou… a dutonožky i ve skupinkách
nikdy a žádné. Jen otřít hadříkem od hlíny a podobných nedobrot. No
a někdy ani to ne, však to var vydesinfikuje dost.
glama, ale to si delas legraci, vid? Kdyz uz, tak mekke a klouzave jsou pak
vsechny uvarene houby prece. Nebo ty jis omacku houbovou nebo jinak varene houby
a nejednou ejhle,co to zaslizlo v ustech mych ? To varila wydra nebo drobek,
tam byl platek klouzka, prze slizkyyy !! Neee, takhle se mnou o zed netriskej,
glamo!
Ale dobry! Uz vim, ze Anka pozna puntiky pod strouhankou, glama neoloupany
klouzek ve smesi hub … z vas holky budou mykologove nadseni !!
Příspěvek upraven 22.09.11 v 16:51
v tom je ta krása. Aspoň pro mně. No ale každej jsme jinej, proto máme
tolik různých receptů.
Máš mé písemné svolení si s vlastníma houbama v tvojí vlastní kuchyni
nakládat jak chceš.
Příspěvek upraven 22.09.11 v 16:53
me by ale stejne nejvic zajimalo, proc lidi loupou nove, krasne, suche, ciste
zampiony!!! ??
neloupu, otírám a není-li přikázáno krájet, zásadně strouhám na
hrubém struhadle na slzičky, dusím jen chvíli, voní pak úžasně-řeč
byla o žampionech…
mimo pýchavky ani jiné houby neloupám, masákům otřu klobouk od šupinek
papírovou utěrkou…houbám zdar, neloupaným zvlášť
Hele, ty wydro jedna říčná.. tys nikdy neměla v ruce klouzka..?
Já je po dešti ani nesbírám, protože mají ty palice opravdu pokryté
vrstvou slizu.. V košíku pak zaslizí všechny houby a nalapají na sebe
všechno smetí, jehličí a jiný sajrajt, který pak přenesou na ostatní
houby.
Joo..za sucha, to je něco jiného.. to se klouzek loupat ani nemusí..
Ale než bych z mokrého klouzka setřela všechen ten sliz, je zdaleka
nejjednodušší mu tu paličku sloupnout. A jak jsem už psala, sloupnu jen
tak 1-2/3.
Na vršku ta kůžička drží nějak víc, tak tam je jen otřu.
Dyk já bydlím v lese, na mě si s houbami nepřijdeš
Vlastně klouzky ani moc nesbírám, maximálně na zpestření směsi hub.
A taky proto, že se mi líbí jak žluťoučce svítí z mechu nebo trávy -
tedy z estetických důvodů
Taky nesbírám vůbec bedly. To je dost mizerná houba a aby byla vůbec
k jídlu, smaží se na řízky. Bedlu velebí ti, kteří nemají dostatek
lepších hub a rádi houby smažené. Zlaté dutonožky! Řízky já dělám
z hřibů.. Vím totiž, kam na ně chodit..
Drobku, díky..jsi fakt frajer..!
Jsem skoro přesvědčená, že tu už nejméně jednou podobná diskuze proběhla. Myslím, že se ptala Bona, ale nevím, jestli se nepletu. Ptala se totiž taky na zmrazování čerstvých hub.
Klouzky a růžovky loupu, z estetických důvodů, není mi příjemné pracovat s neočištěnými. Ostatní houby ne.
Žampiony jsou kapitola sama pro sebe. Většinou neloupu (maminka, babička i sestra a ostatní v naší rodině to dělají. Proč? Vím jen, proč to dělala maminka, byla nadmíru čistotná a pouhé otření žampiónu pro ni nebylo dostatečné.)
Já loupu žampióny, jen když se neurodí houby. Pak pokud koupím, pak
oloupu, nohy a slupky nasuším. Kloboučky použiji tradičně. Z nasušených
nožiček udělám omáčku, slupičky umelu na prášek. Nikdo si ani
nevšimne, že by měl k večeři nedostatek a já žampióny použiju
třikrát
U nás doma sa lúpu masliaky/klouzky (lebo sú ozaj príliš slizké) a šťavnačky/šťavnatky (lebo majú horkú šupku).
mezi vašimi erudovanými komentáři si připadám jako gastronomický
dyslektik s pomocnou univerzitou a to mi za chvíli bude stodeset. Aspoň se
tak někdy cítím. Ondyno, už je to drahně pátkův jsem přidal recept, kde
se přiznávám k neloupání brambor a jiným kuchařským zločinům
s vysokou mírou dietetické nebezpečnosti. Jsem si naběh'. Mnohé
etablované küchendívy mě rozcupovaly, až jsem skončil v slzách
u zoopsychoterapeuta. Dodnes mám tik a koktám i v psaní. (tohle píše za
mě moje pěstounka z národního výboru) Člověče, Alis! Jednou se spolu
vydáme na houby do stříbrských pralesů, jen tak v maskáčích a
s kompasem (to abychom do večera našli svoje postýlky), budeme sbírat jen
mláďata, co se neloupají, nad bouchoři velkopansky ohrneme nos, okousané
necháme veverkám a ani si nevzpomenem na prášek ze šlupek
Milá paní pěstounko a opatrovnice, mohla byste prosím svému svěřenci vyřídit, že brambory začasté taky neloupu? Třeba mu to pomůže při jeho zotavování.
Pokud by se váš svěřenec uzdravil, a pokud byste usoudila, že ho můj další vzkaz příliš nerozhodí, vyřiďte mu ještě, že se do stříbrského pralesa ráda vydám, s veverkami se podělím.
Znám jednoho člověka, co zabloudil i v Krčském lese, pokud patří
mezi jemu podobné, pak se podle lišejníků fakt řídit nechci
P.S. Ještě poslední vzkaz: pokud bude ohrnovat nos nad práškem
z žampiónových slupek, pak nikam nejdu!
Wydro, napadá mě ještě jeden důvod proč třeba někdo loupe: Někdy
jsou žapióny tak špinavé, že oloupání je prostě rychlejší.
tak to zkouším s houbama Jestli i ten poslední zoufalej pokus selže,
pak už vážně nevím…
Loupat či neloupat, myslím si že je to jedno.
Někdy loupu takové ty hodně otevřené žampiony. Hlavně proto že můžu.
Je to příjemná práce. Když je však nadívám a zapékám (kde jinde než
v mikrovlnce), neloupu. „Kůže“ to drží pohromadě.
Ty maličké se ani loupat moc nedají.
V žádném případě mne toto dilema v noci nebudí.
Wydro, neloupu spíš z lenosti, jen mimořádně, suché hlavy, když nelze seškrábnout ani jinak zbavit nečistoty. Babička loupala téměř každou houbu, tvrdila že neloupané tráví hůř a je jí těžko. Naštěstí ostatní mají velmi dobré trávení…
Glamo, musím se zastat nás, co raději houby s lamelama. Rourkaté jsou
krásné, srdce zaplesá při nálezu, ale měníme za lamelové. Pár jich
donesu domů, pro ty, co rádi smaženici a na sušení. Já raději mladou
bedlu plněnou drceným uzeným, malinko seříznout hlavičku, aby se nebortila
v pekáčku při pečení na cibulové podložce, zakápnuté jemně sádlem,
pak už jen ňuchám a těším se.
V duchu děkuji stvořiteli za každou osobu, která u nás nejí houby.
Bohužel, moc jich není…a co teprv holubinka mandlová, nebo růžovka, dle
mého šmaku ty nej. Košík holubinek mandlových, nebo mladých bedel se mi
ještě nepovedl, vždy jen pár kousků sotva na ochutnání. A jestli
běháš po lese, potkáváš houby které já nenacházím, zezelenám a puknu
když neprozradíš kde rostou. Nechci adresu s telefonem, stačí oblast Máš krásné úlovky v košíku
2905, moc hezky jsi to napsala..
Ne, nechci zatracovat žádné houby To by bylo krátkozraké.. Takové mladé,
plněné bedličky jsou lahůdka, tak jsem je dělala. To bylo jen kvůli
smažení a na podporu dutonožek proti bedlám. Ty houby miluju! Málokdo je
zná a málohko sbírá (jsem tedy sama proti sobě) Ale miluji z nich řízky,
protože jsou takové..kořeněné.
Houby se žaluziema (jak říká manžel) nesbírám jen proto, že prostě
nemůžu sbírat všechno Ale vím moc dobře, jak skvělé jsou zejména
některé holubinky. Jen jednoduše k plnému košíku hříbků a
borováčků, kozáků a křemenáčů a samozřejmě dutonožek už další
nepoberu
Dříve jsem sbírala kdeco, až
manžel mě naučil nechávat něco v lese..
Co bychom s tím taky pořád dělali
A protože hlavně sušíme, sbíráme
především hřibovité. (A sestra si je pak odváží do Paříže..
A sbírám je kousek za chalupou v lese, za Novým Strašecím.
Křivoklátské lesy
Wolfgu, vem sebou opatrovnici, jinak se budu bát i s kompasem
Glamo, někdo chodí za humna na houby, já dnes byla na fíkách
Milá Wydro, to víš, že máš zuby lepší než člověk, proto můžeš
vatovce neloupaného . A degustovat vína bych ráda, ale nemůžu,
nechutnají mi
souhlasím s tebou i když jen zčásti. Jsouc trochu zpozdilá, nevím
proč se lidé houboví dělí na „rourkaře a lupenáře“. Já jsem tedy
nejšťastnější, když si z lesa nesu košík směsi, kde mám všechno -
bělohlavým hřibem počínaje, přes borováky, suchohříbky, pár
sameťáků, spoustu růžovek a nepohrdnu ani šedivkou a holubinky nejenom
mandlové, ale i fialové, zelené a nazelenalé, žluťoučke lyšky
i talířovité bedly. Když se najde oříš neboli kotrč a teď
v posledních dnech ryzce, václavky a havelky, je to svátek. Nepohrdnu ani
pestřcem z louky u lesa a je mi líto, že syrovinky už se skoro nevidí.
Všechny houby jsou přece skvělé a pod maso nebo na vaječinu je směs
nejlepší, zrovna tak jako do poctivé bramboračky.
Jéje, dobrou chuť, houbaři!
trochu ma prekvapil prášok zo šupiek šampiňónov…potom som si
spomenula na využitie kuracích koží v tvojom podaní. Verím, že skáčeš
aj cez ploty…
A nelúpem nič, ani masliaky - klouzky.
Co já, hospodyňka spořivá? Kdo dělal z kuřecích kůží dršťkovou polívku a čí manšaft krochkal????
Přemýšlím, jestli bysme se při společné procházce kolem plotu
nepobily, která skočí první
i já nesu domů od všeho, když se zadaří a rostou. Ráda je sbírám
i když nechodím cíleně na houby, nemám zde ani košík. Nosím v tašce
papírové sáčky, pro jistotu když jdu do obchodu. Jsme na konci města, mohu
s malou zacházkou kolem lesa. Nemám problém s přípravou ani konzervací
všech hub, dělení přichází až při konzumaci. Konzistence hřibovitých
už mi pár let vadí, vymýšlím způsoby, jak připravit bez šlemovitosti.
http://trojka.mujblog.centrum.cz/…u-70028.aspx
Pod maso, do bramboračky používám vývar z hub + mleté sušené, nebo
omáčku umixuji. Když si mohu vybrat, raději houby pečené, nebo vypražené
do křupavých škvarečků na másle či sádle, to je konzistence pro můj
ústní otvor jako svořená /škoda že jich roste tak málo na tuto
přípravu/
Znám hodně těch, co jedí jen rourkaté, protože ostatní druhy neznají,
toho ráda využívám ve svůj prospěch. Nosí co najdou výměnou za
sušené, nebo mražené hřibovité.
Začínají václavky, snad jich bude dost, loňský recept od wydry stojí za
vyzkoušení…
Bohaté ulovky přeji, všem…
Loupu…naučila mně to matka, tvrdila, že je při pěstování polévají močůvkou, tak prý proto…nevím co je na tom pravdy…