Loupat nebo neloupat houby?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.09.11 13:46
Loupat nebo neloupat houby ?

Moje anketa.
Vetsina lidi loupe zampiony. Nikdy jsem nepochopila proc?! Kdyz vidim v nejakem poradu kulinarskem nebo v kucharce fotky tech doslova zmrzacenych, nadhernych hub, ptam se vzdycky , PROC ?
Poslouchala jsem onehda krasny porad diskuzni, o houbach. Hosty byli vyhlaseni mykologove. Krome mnoha jinych, hodne zajimavych veci vysvetlovali i, jak nesmyslne je zampiony (i jine houby) loupat. Urcite sloupnout, kdyz je tak snazsi houbu, hodne zaspinenou, ocistit. Ale proc lide loupou zampiony kupovane, ciste, krasne? Zampiony lesni, suche, krasne? Holubinky, masaky a jine houby, jen proto, ze sloupnout jdou?
Dozvedela jsem se od ruznych lidi, ze napr.: „babicka to tak delala“, nebo ze je slupka tvrda !!!! :lol: Za nejkurioznejsi duvod ale povazuji odpoved „protoze SE to tak dela“ :-)
A tak se ptam labuzniku, proc vy loupete zampiony ? :-P


Reklama


Reklama

Reakce:
 
anka22
95 příspěvků 22.09.11 14:10

Žampiony neloupu. Ze všech hub, které sbírám, loupu jenom růžovky a pýchavky. Obojí proto, že mi bez slupky přijdou chutnější. Na růžovkách jsou navíc na slupce bílé puntíky ze zbytnělé tkáně, které nám nechutnají a slupka pýchavky se takřka nedá rozkousat. Tedy té větší.
A taky to tak dělá moje maminka :lol:

 
meisje
580 příspěvků 22.09.11 14:36

…taky neloupu :-) a zdravim Wydri :-D

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.09.11 14:51

meisjo, ahoooj! Nezklamala, neloupe!! :potlesk:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.09.11 14:56

anka22, tak nevim, ale jedla jsem i smazeneho vatovce. Pychavky tlacim co to da. Susim i smazim, davam do smesi. Bud mam tak kvalitni zuby, nebo nevim, ale v houbach jsem jeste nikdy nepocitila krome jehlici, nic tvrdeho. Rizky z masaku - poznas, kdyz je budes jist u nekoho jineho, ze je nesloupnul a jeste tam nechal puntiky !? :-) V tom pripade jsi lepsi nez degustatori vin , delej s tim neco !! :-P
p.s. s humorem, prosim !

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.09.11 15:04

Žampiony neloupu, neb je nekupuji.
Mám dostatek hub vlastních i sušených.

Z běžných hub loupu stejně jako Anka a navíc i klouzky.
Ty zejména proto, že se tak jednoduššeji čistí. Loupu od dolního kraje kloboučku, jak se slupka utrhne, nechávám část,střed, neoloupanou.

Mimochodem…do­poručuji těm, kdo neznají, sbírat dutonožky! Hřib dutonohý
Neznám lepší houbu na řízky (a to bydlím v lese) tedy kromě praváků a spol. a vatovce .
Bedly za moc nestojí, řízky z nich jsou chuťově až dááááleko za dutonožkami.
Vážně vyzkoušejte, rostou… a dutonožky i ve skupinkách ;-)
:mrgreen:

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.09.11 16:01
Neloupu,

nikdy a žádné. Jen otřít hadříkem od hlíny a podobných nedobrot. No a někdy ani to ne, však to var vydesinfikuje dost. :palec:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.09.11 16:15

drobku, drobecku, :potlesk: :potlesk: :potlesk:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.09.11 16:35

No jo…ale…neoloupané kloboučky klouzků jsou v omáčce či polévce poněkud slizké..a to mi nejede ;-)

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.09.11 16:50

glama, ale to si delas legraci, vid? Kdyz uz, tak mekke a klouzave jsou pak vsechny uvarene houby prece. Nebo ty jis omacku houbovou nebo jinak varene houby a nejednou ejhle,co to zaslizlo v ustech mych ? To varila wydra nebo drobek, tam byl platek klouzka, prze slizkyyy !! :-) Neee, takhle se mnou o zed netriskej, glamo! :mrgreen:

Ale dobry! Uz vim, ze Anka pozna puntiky pod strouhankou, glama neoloupany klouzek ve smesi hub … z vas holky budou mykologove nadseni !! :-)

Příspěvek upraven 22.09.11 v 16:51

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.09.11 16:50
Glamo,

v tom je ta krása. Aspoň pro mně. No ale každej jsme jinej, proto máme tolik různých receptů. :lol:
Máš mé písemné svolení si s vlastníma houbama v tvojí vlastní kuchyni nakládat jak chceš. :wink:

Příspěvek upraven 22.09.11 v 16:53

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.09.11 16:53
drobku,

me by ale stejne nejvic zajimalo, proc lidi loupou nove, krasne, suche, ciste zampiony!!! ?? :-P

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.09.11 16:54
Wydro,

nejsem děda vševěda, jediné vysvětlení mám - inu divný je to svět. A to se mírním. :-P

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.09.11 16:57

Snad se tu objevi nekdo, kdo je loupe a povypravi, prida osvetu!? :-P

 
jaga13
399 příspěvků 22.09.11 17:07

neloupu, otírám a není-li přikázáno krájet, zásadně strouhám na hrubém struhadle na slzičky, dusím jen chvíli, voní pak úžasně-řeč byla o žampionech…
mimo pýchavky ani jiné houby neloupám, masákům otřu klobouk od šupinek papírovou utěrkou…houbám zdar, neloupaným zvlášť :-)

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.09.11 17:52

Hele, ty wydro jedna říčná.. tys nikdy neměla v ruce klouzka..? 8-o
Já je po dešti ani nesbírám, protože mají ty palice opravdu pokryté vrstvou slizu.. V košíku pak zaslizí všechny houby a nalapají na sebe všechno smetí, jehličí a jiný sajrajt, který pak přenesou na ostatní houby.
Joo..za sucha, to je něco jiného.. to se klouzek loupat ani nemusí..
Ale než bych z mokrého klouzka setřela všechen ten sliz, je zdaleka nejjednodušší mu tu paličku sloupnout. A jak jsem už psala, sloupnu jen tak 1-2/3.
Na vršku ta kůžička drží nějak víc, tak tam je jen otřu.
Dyk já bydlím v lese, na mě si s houbami nepřijdeš ;-)
Vlastně klouzky ani moc nesbírám, maximálně na zpestření směsi hub. A taky proto, že se mi líbí jak žluťoučce svítí z mechu nebo trávy - tedy z estetických důvodů :-D
Taky nesbírám vůbec bedly. To je dost mizerná houba a aby byla vůbec k jídlu, smaží se na řízky. Bedlu velebí ti, kteří nemají dostatek lepších hub a rádi houby smažené. Zlaté dutonožky! Řízky já dělám z hřibů.. Vím totiž, kam na ně chodit.. :-P
:mrgreen:

Drobku, díky..jsi fakt frajer..! :lol:

 
Alis
2617 příspěvků 22.09.11 23:56

Jsem skoro přesvědčená, že tu už nejméně jednou podobná diskuze proběhla. Myslím, že se ptala Bona, ale nevím, jestli se nepletu. Ptala se totiž taky na zmrazování čerstvých hub.

Klouzky a růžovky loupu, z estetických důvodů, není mi příjemné pracovat s neočištěnými. Ostatní houby ne.

Žampiony jsou kapitola sama pro sebe. Většinou neloupu (maminka, babička i sestra a ostatní v naší rodině to dělají. Proč? Vím jen, proč to dělala maminka, byla nadmíru čistotná a pouhé otření žampiónu pro ni nebylo dostatečné.)

Já loupu žampióny, jen když se neurodí houby. Pak pokud koupím, pak oloupu, nohy a slupky nasuším. Kloboučky použiji tradičně. Z nasušených nožiček udělám omáčku, slupičky umelu na prášek. Nikdo si ani nevšimne, že by měl k večeři nedostatek a já žampióny použiju třikrát :lol:

 
svato
1417 příspěvků 23.09.11 20:09

U nás doma sa lúpu masliaky/klouzky (lebo sú ozaj príliš slizké) a šťavnačky/šťavnatky (lebo majú horkú šupku).

 
Wolfg
583 příspěvků 23.09.11 21:34
Teda dámy,

mezi vašimi erudovanými komentáři si připadám jako gastronomický dyslektik s pomocnou univerzitou a to mi za chvíli bude stodeset. Aspoň se tak někdy cítím. Ondyno, už je to drahně pátkův jsem přidal recept, kde se přiznávám k neloupání brambor a jiným kuchařským zločinům s vysokou mírou dietetické nebezpečnosti. Jsem si naběh'. Mnohé etablované küchendívy mě rozcupovaly, až jsem skončil v slzách u zoopsychote­rapeuta. Dodnes mám tik a koktám i v psaní. (tohle píše za mě moje pěstounka z národního výboru) Člověče, Alis! Jednou se spolu vydáme na houby do stříbrských pralesů, jen tak v maskáčích a s kompasem (to abychom do večera našli svoje postýlky), budeme sbírat jen mláďata, co se neloupají, nad bouchoři velkopansky ohrneme nos, okousané necháme veverkám a ani si nevzpomenem na prášek ze šlupek :-)

 
Alis
2617 příspěvků 23.09.11 22:10

Milá paní pěstounko a opatrovnice, mohla byste prosím svému svěřenci vyřídit, že brambory začasté taky neloupu? Třeba mu to pomůže při jeho zotavování.

Pokud by se váš svěřenec uzdravil, a pokud byste usoudila, že ho můj další vzkaz příliš nerozhodí, vyřiďte mu ještě, že se do stříbrského pralesa ráda vydám, s veverkami se podělím.

Znám jednoho člověka, co zabloudil i v Krčském lese, pokud patří mezi jemu podobné, pak se podle lišejníků fakt řídit nechci :-D

P.S. Ještě poslední vzkaz: pokud bude ohrnovat nos nad práškem z žampiónových slupek, pak nikam nejdu! :lol:

 
Alis
2617 příspěvků 23.09.11 22:11

Wydro, napadá mě ještě jeden důvod proč třeba někdo loupe: Někdy jsou žapióny tak špinavé, že oloupání je prostě rychlejší. :-)

 
Wolfg
583 příspěvků 23.09.11 22:14
Sbírku napíchnutejch motýlů nemám,

tak to zkouším s houbama :-)Jestli i ten poslední zoufalej pokus selže, pak už vážně nevím…

 
esmeralda
4813 příspěvků 24.09.11 02:22

Loupat či neloupat, myslím si že je to jedno.
Někdy loupu takové ty hodně otevřené žampiony. Hlavně proto že můžu. Je to příjemná práce. Když je však nadívám a zapékám (kde jinde než v mikrovlnce), neloupu. „Kůže“ to drží pohromadě.
Ty maličké se ani loupat moc nedají.

V žádném případě mne toto dilema v noci nebudí.

 
2905
753 příspěvků 24.09.11 03:02

Wydro, neloupu spíš z lenosti, jen mimořádně, suché hlavy, když nelze seškrábnout ani jinak zbavit nečistoty. Babička loupala téměř každou houbu, tvrdila že neloupané tráví hůř a je jí těžko. Naštěstí ostatní mají velmi dobré trávení…

 
2905
753 příspěvků 24.09.11 03:44

Glamo, musím se zastat nás, co raději houby s lamelama. Rourkaté jsou krásné, srdce zaplesá při nálezu, ale měníme za lamelové. Pár jich donesu domů, pro ty, co rádi smaženici a na sušení. Já raději mladou bedlu plněnou drceným uzeným, malinko seříznout hlavičku, aby se nebortila v pekáčku při pečení na cibulové podložce, zakápnuté jemně sádlem, pak už jen ňuchám a těším se.
V duchu děkuji stvořiteli za každou osobu, která u nás nejí houby. Bohužel, moc jich není…a co teprv holubinka mandlová, nebo růžovka, dle mého šmaku ty nej. Košík holubinek mandlových, nebo mladých bedel se mi ještě nepovedl, vždy jen pár kousků sotva na ochutnání. A jestli běháš po lese, potkáváš houby které já nenacházím, zezelenám a puknu když neprozradíš kde rostou. Nechci adresu s telefonem, stačí oblast :mrgreen: Máš krásné úlovky v košíku :palec:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.09.11 10:02

2905, moc hezky jsi to napsala.. :potlesk:
Ne, nechci zatracovat žádné houby :-) To by bylo krátkozraké.. Takové mladé, plněné bedličky jsou lahůdka, tak jsem je dělala. To bylo jen kvůli smažení a na podporu dutonožek proti bedlám. Ty houby miluju! Málokdo je zná a málohko sbírá (jsem tedy sama proti sobě) Ale miluji z nich řízky, protože jsou takové..kořeněné.
Houby se žaluziema (jak říká manžel) nesbírám jen proto, že prostě nemůžu sbírat všechno :-D Ale vím moc dobře, jak skvělé jsou zejména některé holubinky. Jen jednoduše k plnému košíku hříbků a borováčků, kozáků a křemenáčů a samozřejmě dutonožek už další nepoberu :-) Dříve jsem sbírala kdeco, až manžel mě naučil nechávat něco v lese.. ;-) Co bychom s tím taky pořád dělali :-)A protože hlavně sušíme, sbíráme především hřibovité. (A sestra si je pak odváží do Paříže.. ;-))
A sbírám je kousek za chalupou v lese, za Novým Strašecím. Křivoklátské lesy :-)

 
Alis
2617 příspěvků 24.09.11 21:47

Wolfgu, vem sebou opatrovnici, jinak se budu bát i s kompasem :-D

Glamo, někdo chodí za humna na houby, já dnes byla na fíkách :-D

 
Wolfg
583 příspěvků 25.09.11 18:43
Na fíky jdu hned

a co teprve, když se poodhrne správný fíkový lístek :-)

 
anka22
95 příspěvků 25.09.11 20:40

Milá Wydro, to víš, že máš zuby lepší než člověk, proto můžeš vatovce neloupaného :). A degustovat vína bych ráda, ale nemůžu, nechutnají mi :-P

 
anka22
95 příspěvků 25.09.11 20:58
Jano 2905,

souhlasím s tebou i když jen zčásti. Jsouc trochu zpozdilá, nevím proč se lidé houboví dělí na „rourkaře a lupenáře“. Já jsem tedy nejšťastnější, když si z lesa nesu košík směsi, kde mám všechno - bělohlavým hřibem počínaje, přes borováky, suchohříbky, pár sameťáků, spoustu růžovek a nepohrdnu ani šedivkou a holubinky nejenom mandlové, ale i fialové, zelené a nazelenalé, žluťoučke lyšky i talířovité bedly. Když se najde oříš neboli kotrč a teď v posledních dnech ryzce, václavky a havelky, je to svátek. Nepohrdnu ani pestřcem z louky u lesa a je mi líto, že syrovinky už se skoro nevidí. Všechny houby jsou přece skvělé a pod maso nebo na vaječinu je směs nejlepší, zrovna tak jako do poctivé bramboračky.
Jéje, dobrou chuť, houbaři!

 
anickav
2904 příspěvků 26.09.11 20:52
Alis,

trochu ma prekvapil prášok zo šupiek šampiňónov…potom som si spomenula na využitie kuracích koží v tvojom podaní. Verím, že skáčeš aj cez ploty… :lol:
A nelúpem nič, ani masliaky - klouzky.

 
Alis
2617 příspěvků 26.09.11 23:55

Co já, hospodyňka spořivá? Kdo dělal z kuřecích kůží dršťkovou polívku a čí manšaft krochkal????

Přemýšlím, jestli bysme se při společné procházce kolem plotu nepobily, která skočí první :lol:

 
anickav
2904 příspěvků 27.09.11 11:45
Ali,

ty, vďaka svojmu veku, by sa na druhej strane bola rozhodne skôr…(určite už máš plný vankúš… :lol: )

 
svato
1417 příspěvků 27.09.11 23:30

Súhlasím s Ankou22, že čím pestrejšia zmes, tým lepšie.

 
2905
753 příspěvků 30.09.11 03:36
Anko,

i já nesu domů od všeho, když se zadaří a rostou. Ráda je sbírám i když nechodím cíleně na houby, nemám zde ani košík. Nosím v tašce papírové sáčky, pro jistotu když jdu do obchodu. Jsme na konci města, mohu s malou zacházkou kolem lesa. Nemám problém s přípravou ani konzervací všech hub, dělení přichází až při konzumaci. Konzistence hřibovitých už mi pár let vadí, vymýšlím způsoby, jak připravit bez šlemovitosti. http://trojka.mujblog.centrum.cz/…u-70028.aspx
Pod maso, do bramboračky používám vývar z hub + mleté sušené, nebo omáčku umixuji. Když si mohu vybrat, raději houby pečené, nebo vypražené do křupavých škvarečků na másle či sádle, to je konzistence pro můj ústní otvor jako svořená :palec: /škoda že jich roste tak málo na tuto přípravu/
Znám hodně těch, co jedí jen rourkaté, protože ostatní druhy neznají, toho ráda využívám ve svůj prospěch. Nosí co najdou výměnou za sušené, nebo mražené hřibovité.
Začínají václavky, snad jich bude dost, loňský recept od wydry stojí za vyzkoušení…
Bohaté ulovky přeji, všem… :wink:


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz