Lososový tatarák - čerstvý nebo uzený?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
ellamniel
7 příspěvků 18.03.11 10:22
Lososový tatarák - čerstvý nebo uzený?

Zdravím, chtěla bych se s Váma poradit, jestli máte zkušenosti s lososovým tatarákem z uzeného masa. Chystám narozeninové menu pro miláčka, kde jsem chtěla začít právě lososovým tatarákem, který nám moc chutnal. Byl ale z čerstvého lososa. Samozřejmě, že bych nejraději zvolila variantu z čerstvé ryby, ale nejsem si jistá, jestli se mi ho podaří sehnat. Takže by mě zajímalo, jestli máte zkušenosti s uzenou variantou, zda vám chutnala, případně nějaké tipy, kde sehnat skutečně čerstvé maso z lososa. (ostrava, havířov, nedělní nákup)


Reklama


Reklama

Reakce:
 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.03.11 16:31

Také zdravím! S uzeným lososem mám jen ty nejlepší zkušenosti, dokáže vylepšit jakoukoli krmi. Když dělám lososový tatarák, dělám ho vždycky z obou druhů (čerstvého víc, uzeného asi třetinu). Předpokládám, že nějaký recept už máš nalezený, tak bych v něm zkusila nahradit čerstvého lososa kvalitními surimi tyčinkami, prodávají se i chlazené, v supermarketech, u nás Albert. Určitě to spolu z uzeným lososem bude dobré. Přidala bych trochu dijonské hořčice, cirtónovou šťávu, pepř, sůl, cibulku a pažitku. Možná tošičku bílého jogurtu. Taky jsem na labuznika přidávala recept na tatarák z uzeného lososa a avokáda, ten mám vyzkoušený a čerstvý losos do něj není třeba. s havířovem bohužel žádné zkušenosti nemám. Snad ti moje rady budou aspoň trochu k něčemu.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.03.11 14:49
Chlazený losos

se dá sehnat v marketech, které mají rybí úsek, např. Tesco, které je i v Havířově, i v Ostravě.
Jestli bych do toho něco nedal, tak jsou to Surimi tyčinky, ať jsou jakkoliv „kvalitní“ (jak se u toho dá prosím poznat ta „kvalita“?)…

Ostatně o Surimi více zde: http://manek.bloguje.cz/…astne-je.php

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.03.11 16:20

Tak já bych zase do tataráku nepoužila chlazeného lososa ze supermarketu, úplně vážně. Pokud ellamniel nemá možnost sehnat absolutně čerstvou rybu - a to asi nemá- ať použije raději jen uzenou v kombinaci s jinou surovinou, jen z uzeného by „tatarák“ nebyl moc zajímavý. Můj návrh byl jen nezávazný návrh.

Ale musím se usmívat, jak hezky se mě snažíte poučit odkazem na vlastní stránky :- ). Ale nic proti tomu, Vy nemůžete vědět, co vím já, že. Myslím, že surimi není od ďábla, je to prostě rybí výrobek, vyráběný podle norem. Jak se pozná kvalita - to považuji za řečnickou otázku, takže ji nechám bez odpovědi.

 
sveva
751 příspěvků 19.03.11 16:44

Manek - někde jsem četla, že je u surimi dobré si přečíst složení, přiklonit se k výrobku, který obsahuje glutamát a vyhnout se tomu co obsahuje polifosfát. Já se tím řídím, protože občas je používám, třeba k avokádu. Je to tak?

 
sveva
751 příspěvků 19.03.11 16:52

Zebulon - chápu obavy s chlazeným lososem, ale viděla jsem ho v nějaké možná specializované prodejně a vypadal dobře. Souhlasím, že surimi není taková hrůza jak si mnozí myslí, jsou to v podstatě rybí bílkoviny. Uvidíme jestli se ozve Mánek na polifosfáty. Ale na druhé straně než dělat lososový tatarák z uzeného lososa a surimi tak změním menu. Je spousta jiných receptů s uzeným lososem.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.03.11 17:17

A co na to SZPI…?
http://www.agronavigator.cz/default.asp?…

nebo tady
http://ekonomika.idnes.cz/test.aspx?…

Já se ale programově vyhýbám všemu chemickému. Nicméně jsem to párkrát ochutnala, ve formě pomazánky, a musím říci, že chuťově to bylo docela dobré. Přesto konzumovat nebudu… dávám přednost čistým potravinám.. a navíc ryby téměř vůbec nejím ;-)
Ale uzený losos mi chutná :-)
:mrgreen:

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.03.11 17:44
Milá zebulon.

Odpovídal jsem na dotaz, kde sehnat čerstvého lososa v Havířově, Ostravě a okolí, Tesco bylo jako příklad, Makro jsem vynechal úmyslně. Myslím, že těžko v této republice seženeš lososa čerstvějšího než chlazeného, protože i v suschi kvalitě je chlazený, ale jak píšeš, nevím, co víš ty. :-D

Odkaz na moje stránky? Pochopitelně, protože tam mám výcuc z mnohastránkových povídání o výrobě a historii surimi. Není o tom, že se surimi nemá jíst (salát ze surimi tyčinek děláme i doma). Ovšem míchat bílkoviny z tresky nebo žraloka, notabene s krabí příchutí, do chlazeného lososa, se mi zdá poněkud divné. Nebylo to proto, abych polechtal svoje ego (to tak nějak nemám zapotřebí), nebo abych si „nahnal“ návštěvnost (ta je vysoká dost, ale z toho nikdo nic nemá). No a k poučování mám daleko, já myslel, že je to tu stále o tom, abychom si navzájem sdělovali své vědomosti - ale možná se pletu a už to není pravda.

K polyfosfátům ani k jiným chemickým věcem se nebudu vyjadřovat, nic o nich nevím. K tomu snad může něco dodat Kltko, nebo jiný odborně způsobilý labužník.

Tak se tu zase mějte hezky a já se na nějakou dobu opět odmlčím.

:wink:
 
Alis
2617 příspěvků 19.03.11 17:47

Ad čerstvý losos: nevím, jak na Ostravsku, ale v Pražském Tescu (a snad i v Makru) mívají lososa i plovoucího, to by snad čerstvý mohl být dostatečně. :-)

Ad „krabí“ tyčinky: do tataráku bych je osobně nedávala.
Zajímavý je i článek tady: http://www.szpi.gov.cz/docDetail.aspx?…

Po přečtení obou bych ráda věděla dvě věci:
1/ Jakou metodou se vyrábělo surimi ve 14. století
2/ Jak chutná kamaboko

:-)
 
Alis
2617 příspěvků 19.03.11 17:48
Glamo,

… omlouvám se, byla jsi rychlejší. Paní kopíruje sama sebe :-)

 
Alis
2617 příspěvků 19.03.11 17:54
Mánku...

… protože tady ještě pár lidí, kteří mají zájem dozvědět se něco nového, zůstalo, budu ráda, když se ti povede zjistit něco o původním procesu. :-)

Zdravím, stýská se mi po všech zbabělých uprchlících :-)

Alis

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.03.11 18:11

Mánku nééééé…Nenech se otrávit!!
Lidi jako ty tu moc chybí!!!

Alis, nic se neděje :-)
Kamaboko: http://www.google.cz/images?…

Kamaboko
Kamaboko se v Japonsku vyrábí od 14. století a v současné době je rozšířeno téměř po celém světě
Různé druhy ryb jsou opracovávány a potom vařeny v páře dokud nejsou dokonale uvařeny, avšak nerozvařeny. Musí být stálé ve své struktuře.
Kamaboko je většinou prodáváno v poloválcovitých tvarech.
Kamaboko je imitací krabího masa. Nejvíce se používá v tzv. Kalifornia rolls nebo jiných Maki.
Obecně jsou tímto názvem označovány výrobky surimi
Během přípravy je ryba nejprve zbavena kůže, vykostěna, pak opakovaně promývána, aby se dokonale zbavila rybího pachu, hmota je barvena a rozmělněna na pastu. Tato bílá pasta, bez jakéhokoliv rybího zápachu, je míchána s aromatickými koncentráty, které jsou vyrobeny vyluhováním korýšů (krabů) či z vývarů mušlí. Případně jsou přidávány uměle vyrobené „krabí“ vůně.

Surimi
Je rybí maso, zpracováno na kaši, ochuceno a pak zformováno do různých tvarů. Jde o chuťovou i vzhledovou přeměnu rybího masa na vzácnější (dražší) maso z kraba a nebo krevety.
Surimi je vyráběno z ryb čeledi treskovitých, vyznačujících se libovým, tužším masem s delikátním nasládlým aroma. Používá se zejména aljašské tresky a pacifického hejka
Pasta je lisována, vařena a krájená do různých tvarů, napodobující různé mořské produkty, jako jsou např. krabí nožky, klepýtka, humří špalíčky, krevety a mušle.
Přibarvuje se tak, aby toto původně rybí maso úplně do detailu i chuti imitovalo maso vzácnějších mořských plodů. Nakonec jsou výrobky zmrazeny a dodány do supermarketů.
Surimi, jako imitace chutě krabího masa a krevet je vhodné jako složka do salátů, pomazánek, jídel připravovaných na pánvi a do polévek U nás jsou rozšířené zejména „krabí tyčinky“.

http://dynamik.blog.cz/…-ryb-a-sushi

 
ellamniel
7 příspěvků 20.03.11 09:58

Aa..tak vidím, že jsme se od lososa dostali k historii surimi tyčinek :-) Určitě je to zajímavé..a všechno jsem o nich nevěděla, každopádně, i když je to zajímavý tip, tak já osobně bych je do tataráčku taky nedávala.. Máme je poměrně často jako rychlou záchranu na rychlou večeři, když doma nic není.. a tohle menu chci mít trošku ve znamení luxusu.. Takže si ověřím, nakolik čerstvé mají ryby v supermarketu, a pokud budu mít sebemenší pochybnost šáhnu po tom uzeným, nejspíš v kombinaci s avokádem, ten recept se mi líbí :palec:

 
Dwarfy
21 příspěvků 20.03.11 11:43

Ahoj Ell,
ochutnala jsem mnoho variant v mnoha úpravách a moje zkušenost je taková, že bych tatarák dělala jen v případě, že bych nesehnala moc kvalitního lososa, je jedno jestli uzeného nebo chlazeného (živého se nedoplatíš, neboť např.losos obecný váží mezi 20-50kg), a to proto, že se přidanými ingrediencemi příliš přebije jemná chuť samotné ryby. Pak už je fakt jedno, co do toho dáš.

Pokud kápneš na opravdu dobrého lososa, tak doporučuji konzumovat samotného s opečenou bílou bagetkou, zeleným salátem (namixuj si dle chuti) a zakápnuté balzamikovým glazé (běžně se dá koupit). Uzeného není nutno nijak upravovat, čerstvého je nutné cca 2 dny marinovat, ale stojí to za ten čas a námahu. Recept nemám, ale jistě se na webu nebo možná i tady na Labu nějaké najdou ;-)

Kdož jste z Prahy a okolí, tak nejlepšího lososa, kterého jsem kdy jedla, mají v restauraci Za větrem kousek od Thomayerovy nem.v Krči, marinují si ho totiž sami (a vězte, že byl desetkrát lepší než ten na fenyklovém hnízdě od šéfkuchaře z pražského Four seasons, kterého jsem ochutnala na Prague Food Festivalu). Božské byly i ty žampióny plněné nivou, zabalené ve slanině a zapečené, manžel si je po jídle musel doobjednat ještě jednou samotné… :mrgreen:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.03.11 11:54

Ell, pod vlivem diskuze jsem si vzpomněla na mnou vložený recept http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Třeba zaujme… :-)

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.03.11 12:09

ellamniel, zkus, je to fajn, jednoduche. Znovu opakuju, ze jineho, nez opravdu cerstveho lososa bych do tataraku nedala, jen zadne odrezky, smrdelo by to tukem (ja jsem uplny blazen, kdyz delam tatarak, odkrajuji i z toho nejlepsiho filatka ta bila a nahnedla mista). Z uzeneho smichaneho s necim jinym uz to sice neni tatarak :- ), ale proc by to nemohlo byt dobre.
manku, neradila jsem michat surimi s certsvym lososem. Velice rada se necam poucit, pokud nevim, ale nesnasim povysenecke chovani.
svevo, byla rec o marketech, szper, hyper, v havirove. V Praze kupuji skutecne cerstveho lososa v seafood shop ve Zborovske, kvalita Label Rouge :- ). S tou zmenou menu bych to volila stejne, ale tak dotaz nestal. Nedovolila bych si nekoho takhle poucovat, jsme tu snad dospeli lide. Ale tohle rozhodne neni vytka na tebe, z tvych reakci i receptu je mi jasne, ze vzdycky vis, o cem mluvis! Moc zdravim :-).

 
Allishka
5 příspěvků 25.03.11 15:50

Pokud se můžu přidat s názorem mých chuťových buňek, tak si myslím, že do tataráku má smysl spíš ten syrový losos, toho další ingredience odpíchnou, ale mám pocit, že uzený je nejlepší jen se zcela nenápadným doprovodem. Takže pokud není čerstvý, tak bych servírovala hnízdečko z nudliček nakrájených z uzených plátků, lehounce zakápnutých oliv olejem a citronem, s decentně počesnekovaným (nebo bylinkovým)opečeným toustíkem. Kopeček jemně osoleného mascarpone, nebo husté smetany k tomu…oujééé :lol:

Mimochodem děkuji diskutujícím za vyčerpávající info o krabích tyčinkách, tady se člověk dozví zajímavostí :potlesk:
A ať už, ellamniel, zvolíte cokoliv, přeju ať chutná :wink:

 
babi
6360 příspěvků 25.03.11 22:37

Dwarfy, pri vsi ucte, muzes mi popsat lososa obecneho a vubec neco blizsiho o tom lososu, ktery vazi 50 kg rict? Dekuji Ti predem!

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.03.11 23:11

Nejsem Dwarfy, ale obdivovatelka lososu ano:

http://www.saumon-sauvage.org/index.php?…

Selon la durée du séjour en mer, les caractères de la souche, l’importance des stocks de nourriture,… le saumon atlantique peut mesurer de 50 à 130 cm et plus pour un poids de 1 à 30 kg et plus, lorsqu’il se présente à l’estuaire = Podle delky pobytu v mori, charakteru druhu, dostupnosti zdroju obzivy… losos atlantsky (cili obecny) dosahuje pri vylovu delky 50 az 130 cm a vahy 1 az 30 kg a vice.
Toz tak.

 
babi
6360 příspěvků 26.03.11 00:01

zebulon, ocekavam odpoved od Dwarfy. Nemej obavy, ziji v Kanade, takze velice dobre znam jak sest pacifickych lososu, tak lososa atlantickeho Salmo salar.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.03.11 23:57

Místo tataráka z uzeného lososa tato varianta od Eji - Uzený losos :-)

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.03.11 12:55

Aha, tak pardon, ja myslela, babi, ze nevis, a proto se ptas.

 
babi
6360 příspěvků 28.03.11 01:01

ellamniel, bydlela jsem po nejakou dobu v Jeseniku. Muj manzel miloval lososa, ktereho byl doma zvykly jist dosti casto. Koupila jsem nekolikrat zmrzleho lososa z Norska, rozmrazila jsem ho, zapachal a tak sel do smeti. Vyzkousela jsem to nekolikrat a vzdycky to stejne. Ani cerstvy od Alberta moc nevonel. Nakonec jsme chodili nakupovat ryby do Vidnavy do Rybarske basty, kde jsme byli vic jak spokojeni. Uplne cerstve zabita ryba, pekne vonava cerstvou vodou z potoka. Nastesti dovedu ryby nafiletovat a tak jsme si opet casto pochutnavali, sice ne primo na lososu, ale na lososovem pstruhu, ktery je jemnejsi co se chute tyce. Mame radi marinovaneho lososa (v tomto pripade lososoveho pstruha), ktereho pripravuji jiz more let http://www.labuznik.com/…kou-omackou/
a recept mam od rodiny naseho syna ozeneneho ve Svedsku. Receptu na lososa, syroveho, uzeneho, na grilu atd. mam velky vyber.
Mas-li pristup k zarucene cerstvemu tunaku, tak z nej je take vyborny tatarak :-D

 
ellamniel
7 příspěvků 28.03.11 15:47

Děkuju moc za všechny rady. Vážně asi nebudu riskovat zkažený večer se kvůli lososa, kde si nemůžu být jistá čerstvosti.. Myslím, že když připravím uzeného Lososa, tak jak psala Alishka společně s Omáškou pana vrchního od Babi.. tak tam nic nezkazím a bude to famózní..a aspoň mi zbyde víc času na hlavní chod :palec:

 
Dwarfy
21 příspěvků 02.04.11 10:55
váha lososa

Ahoj Babi,
těch 50kg je maximální hodnota, které losos obecný může dorůst, viz www.rybareni.com .
Promiň, nestíhám, už zase musím běžet.
 D.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz