Litinový tálek

Fotoalbum tématu (17) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Renee
93 příspěvků 02.08.07 13:19
Litinový tálek

Ahoj labužníci,
moje babička, dej jí Pánbůh nebe, pekla různé placky a vdolky nasucho na plynovém sporáku, na který si dávala obdélníkovou litinovou plotýnku o rozměru asi 25 na 30 cm s držadlem (litinovým, muselo se to brát do hadru). Ten tálek jsem ale bohužel nikde u ní v kuchyni nenašla, a babička už mi neřekne, kam ho dala. Nevíte, kde by se dalo něco takového sehnat?

Reakce:
sim
293 příspěvků 02.08.07 16:25
...

ikea

Jarka7
208 příspěvků 03.08.07 15:31
Litinový plát na sporák-velký

Renee, budeme se stěhovat, vím, že tuto litinu máme v domě, ale netuším kde. Pokud vydržíš, domluvíme se.

HelcaK
960 příspěvků 04.08.07 18:28
Občas

se nějaký najde na Aukru, do vyhledávání kromě tálu možno zadat „lívance“ nebo „lívanečník“

Labužník housenka02
609 příspěvků 05.08.07 08:24
tálek

… jo, jo, taky ho mám po babičce a opatruji ho jako oko v hlavě…

Renee
93 příspěvků 05.08.07 15:00
...

Jarko, jó jó jó, to bych ráda!
Buďto ho od tebe koupím, nebo se domluvíme na nějaký atraktivní odměně :-) :-)

V IKEA jsem neuspěla, mají teda takovou litinovou pánev 24×24, ale to je docela malý… Aspoň na správný bramborový lokše…

zuchla
40 příspěvků 11.08.07 06:43
...

Zkuste hledat „griddle“. Francouzskej Le Creuset maji kulatou litinovou placku z uchem (bych rek okolo 30 cm v prumeru). Bajecna na peceni chleba, ale puvodne byla urcena na crepes = palacinky po nasemu.

esmeralda
4813 příspěvků 11.08.07 08:22
Elektrické stolní BBQ

Před týdnem jsme zakoupili tento vynález.

Zatím jsme na něm dělali jen maso. Myslím že by na něm ale šly
i bramborové placky. Vyzkouším a poreferuji.
Dříve jsem je dělávala na velké litinové pánvi na které jsme vařívali v přírodě na ohni.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.08.07 09:25
Elektrický BBQ

Esme, v kulatém provedení má dcera, nejen bramborové placky, palačinky, ale i vdolky pěkně nasucho se dají udělat … jako od babičky. Je k tomu ještě poklice?
Já mám něco podobného (tvarově), 1/3 tvoří plotýnka, zbytek je na rožnění - rošt. Moc dobá investice. Jsem zvědava, jak budeš spokojena.

Jajtek
2 příspěvky 15.08.07 00:16
...

Zdravím, vlastním litinový tál, je moc pěkný,i když není moc zdobený, mě se líbí. Stál mě 400 Kč bez poštovného, váží přes 4 kg, mám jej ale jen jako dekoraci, péct jsem na něm zkoušela jen 1×, mám obyčejný el. sporák a na něm péct není asi nejvhodnější. Než si ho pořídíte měla by jste mít promyšleno na jakém sporáku ho budete mít položený.

AFTIC
122 příspěvků 17.08.07 03:32
Litinový tálek neboli griddl

Vážení labužníci,

já jak někteří víte se nějakým velkým vařením již nezabývám a pokud vůbec vařím, tak je to takovou metodou šup sem šup tam.

Máme v kuchyni elektrický sporák který od prvého dne kdy jsme ten barák koupili nenávidím protože jsem zvyklý na plyn.

Mám na patiu krásný nový plynový gril, ale když jsem ho asi před třemi lety kupoval tak u něj ta plotýnka nebo tál, které se říká gridl a o které se zmiňujete nebyla, tudíž jsem si ji musel dokoupit.

Gril je totiž vynikající zařízení na které nedám dopustit, ale také není lékem na všechno a já vím o čem Renee mluví.

Já jako každý jiný jsem také měl babičku která také měla sporák na kterém dělala vdolky a na které také ještě dodneška vzpomínám.

Dnes také vím že sporák je od německého slova „sparen“, neboli šetření, což se sice vztahovalo k palivu, ale podle mě i k tomu, že se na plátech toho sporáku daly dělat vdolky, topinky a různé placky „na sucho“ neboli že se ušetřily peníze za tuk.

Tady v Americe, kde dnes žiji, sice máme průmyslově vyráběné vdolky kterým se říká English Muffins, ale babička by se asi obrátila v hrobě kdyby je viděla.

Doma ale ty vdolky „jako od babičky“ neuděláte i kdyby jste se zbláznili ani na griddlu, protože na ničem jiném než na tálech sporáku se nedají udělat comme il faut, a mně to můžete věřit, protože já to mám vyzkušené.

Jsem rád, že ty tály nebo gridl je na českém trhu k mání, ale přestože za několik let se mně nějaký Čech bude snažit přesvědčit, že ten griddl je český vynález tak bych chtěl přivézt na pravou míru že griddl není ani nový ani český vynález, ale who cares.

Já jsem vám na těchto stránkách ještě nenapsal, že jsem se na Ameriku asi 20 let připravoval, tudíž jsem v Československu již v padesátých letech věděl co to je griddl, ale jak ve skutečnosti vypadá a co se na něm dá dělat jsem viděl až v 68 roce po příchodu do Ameriky.

Přestože jsem byl na Ameriku dobře připravený, tak jsem byl jako v Jiříkově vidění když jsem všechna kuchyňská zařízení viděl a griddl patřil mezi zařízení kterým jsem byl přímo fascinován.

Nedivím se proto, že i vy, kteří jste se na něčem takovém naučili pracovat si to nemůžete vynachválit.

Nicméně kvůli vdolkům si ten tál nekupujte, ale jinak je to vynikající přídavné zařízení pro plynový sporák nebo gril.

K tomu ale jako obyčejně vám musím přidat případovou studii…

ROZDÍL MEZI GRILEM A GRIDLEM
Případová studie

Češi se výrazu griddl z nějakého důvodu brání a proto mu říkají švédská či litinová deska, nebo horký plát a proto jsem překvapený, že je to pod názvem grádle na trhu.

Někteří lidé tomu říkají i gril, ale gril to není i když se na tom dá dělat mnoho věcí jako na grilu.

Rozdíl mezi grilem a gridlem jsem mým studentům na hotelové škole v Chicagu, na které jsem vyučoval, vždycky vysvětloval jako rozdíl mezi klecí na ptáky a akváriem.

Akvárium jak víme má hladké skleněné stěny a po naplnění vodou do něj můžeme dát ryby, které si tam vesele plavou, ale ptáka tam dát nemůžeme, protože by se utopil.

Klec na ptáky naopak je vždy jen mřížka pak nic, pak zase mřížka a potom zase nic, a tak dále, tudíž ten pták tam má dost vzduchu a dokonce i dost místa aby mohl skákat z bidýlka na bidýlko, ale uletět nemůže protože těmi nicami neproleze.

Pokud ale do té klece ale nalijeme tu vodu a ryby z akvária, tak těmi nicami ta voda vyteče, ryba tam sice zůstane, ale po malé chvíli chcípne protože nemá žádnou vodu.

No, a obdobně na grilu můžeme grilovat kuřata, ryby, steaky a párky, ale lívance, sázené vejce nebo vdolky na něm neuděláme kdybychom se zbláznili.

Gril totiž, podobně jako ta klec na ptáky je mřížka, pak nic, pak zase mřížka a nic, a tak dále. A to je ten problém protože těma nicama to těsto nebo ty vejce také protečou.

Potom ale přišel nějaký chytrý pán, který si řekl, že pokud nemáme gril, že ty steaky se dají dělat i na obyčejné hladké plotně, nebo v horké troubě, ale je s tím velký svinčík protože ten vypečený tuk nemá kam odtékat.

Proto ten chytrý pán udělal nejenom hladký gridl, ale i gridl s vrubovanu vanou desku která je vyhřívaná zespoda a která je mírně nakloněná takže ten tuk může ztékat do jímky na jejím konci.

Ten pán se nejspíše jmenoval Griddl, a tak se tomu forichtungu dnes říká griddl.

Nu, co k tomu ještě říci. V Americe se říká: „Grill and griddl fits together like a horse and carriage”, neboli že je to ideální kombinace.

Proto také grill a gridl patří mezi nosné zařízení mého konceptu Steakgrill který jsem asi před dvěmi lety uvedl na český trh a který je velice úspěšný právě díky těmto dvěma zařízením.

Tudíž pokud tato dvě zařízení nemáte, tak si je kupte, protože je to dobrá investice a jak správně Esmeralda říká, budete spokojeni.

Já bych k tomu jen dodal, že dobré zařízení je polovina úspěchu a ta druhá je ten know how.
M. Klima

Alice_G
505 příspěvků 19.08.07 16:51
Milý Aftiku,

na „hostovce“ a jinde jsou Tvé články na téma gril / gridl. Nemáš nějaký tip, kde by se ty Tebou zmíněné a zobrazené šikovné PŘENOSNÉ kovové (litinové) grilovací tálky - nejlépe s ouškama (jen je po:,–(it nad plynové hořáky na sporáku) - daly sehnat? Já už pár dní trápím různé vyhledávače, ale pokud nechci další (cca 20 cm průměr) kulatou litinovou destičku nad 1 plynový hořák, nejlepší (a vlastně jediný užitečný) odkaz je

http://www.gastroprodej.cz/…-nadobi.html

Ještě jsem našla „litinové desky na gril“ - jako příslušenství:
http://www.grily-grilovani.cz/…ska-kotle-57
http://www.grily-grilovani.cz/…r_deska-q100
 http://www.grily-weber.cz/…sis-silver-a

  • snad to někomu pomůže.
    Pokud máš jakékoliv podrobnější informace, byla bych moc vděčná za radu (a věřím, že nebudu sama).

Nnebo někdo z Vás, co také nemáte na půdách po babičkách litinové tálky, poradíte?

Děkuju mnohokrát,

Alice G

tea63
935 příspěvků 19.08.07 18:03
Aftic

kde se dá sehnat „Steak grill“ ?Díky

HelcaK
960 příspěvků 28.08.07 14:10
na aukru teď jeden je,
HelcaK
960 příspěvků 28.08.07 14:12
a ještě s nožičkama,

kdyby měl někdo zájem…
http://www.aukro.cz/…ickach_.html

Alice_G
505 příspěvků 28.08.07 21:15
Helčo,

o ten tálek „s nožičkama“ moc stojím, ale je mi to asi houbelajs platné. Už jsem se na Aukru zaregistrovala, a „do 10-14 dnů mi přijde POŠTOU přihlašovací kód“. Aukce ale trvá už jen 9 dnů - tak snad příště . Stejně ale mockrát děkuju za tip. Alice

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 29.08.07 07:41
Alice

kod prijde 100% rychleji, myslim, ze to jeste stihnes :)

stani
3 příspěvky 04.10.07 01:57
www.litinove-nadobi.cz

Za pár dnů se rozeběhne nový obchod s originál švédským tradičním litinovým nádobím:

www.litinove-nadobi.cz

Renee
93 příspěvků 08.10.07 21:18
Našel se!!!

Tak neuvěřitelné, tálek po babičce se našel! A je větší, asi tak 30 na 40 cm… Jedny bramborové placky už se upekly a byly načisto jako originál…
Ale stejně děkuju všem za poznatky a nabídky :-)

hartlova
26 příspěvků 24.01.08 13:51
Litinový pekáč

Tak jsem po špatném osudu s pomalým hrncem koupila litinový pekáč od zde zmíněné švédské firmy (čistá litina, žádný smalt) a první jídlo dopadlo nadmíru dobře - použila jsem zdejší recept na zapečené brambory, jenom jsem to udělala stylem - vraž všechno do hrnce, přikryj a dej do trouby. Jelikož jsem dělala něco podobného i v PH, tak musím uznat, že z toho litináče to bylo mnohem chutnější. Trošku jsem se bála toho postupného zajíždění, ale tyhlety litináče už jsou předem nachystané, tak uvidíme, jak se v tom bude dále péct a dusit, jestli to fakt bude fungovat tak nějak samo, nebo to budu muset občas přeolejovat.
U toho PH nevím co bylo dřív - vejce nebo slepice - začalo se mi tam jídlo přichytávat a tak jsem ho musela umýt tou drsnější části houbičky na nádobí (nebo to bylo naopak?, už nevím), no a milá glazura je viditelně okem poškrábaná, s čím už na rozdíl od litiny nic neudělám.

stani
3 příspěvky 25.01.08 08:22
Litinový plát...
Wolfg
583 příspěvků 13.02.16 12:26
Litinové tály

V různých rozměrech se dostanou v každém kamnářství za pár stovek.

Karel S
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.02.16 13:02

To ano, ale to jsou tály na kamna :-)))
ty opravdu seženete od 300, ale váží od 2 kg, proto ta cena, ale maso na tom připálíte, nemá to vroubky ;-)

Jirka 8
2 příspěvky 12.08.16 07:58
ČESKÁ LITINA

Ahoj, všiml jsem si, že zde je psáno moc hezky o grilování. Tak pokud admin dovolí, tak bych přidal pár řádek svých zkušeností a odkaz na http://www.ceskalitina.cz

S rodinou grilujeme spousty let a prošel jsem si grilováním na běžném drátěném roštu, litinovém děrovaném roštu, lávovém kameni a nakonec i na žulovém kameni. Bohužel ani s kameny jsem nebyl spokojený. Dlouhá akumulační doba a krátká životnost mě přiměla k tomu, abych hledal dál. Nakonec jsem našel litinový tál s vroubky české výroby. Máme malé děti co mají díky bohu rádi maso, tak vše píšu jen z vlastní zkušenosti. Mám dnes obdelníkový litinový tál s vroubky na ohniště a kruhový litinový tál do kotlíkového grilu. Bohužel s každým otevřením plechového poklopu uteklo teplo a maso se přestalo grilovat. S litinovým tálem, který je naakumulovaný při otevření poklopu teplota masa neklesne. Vesele tancuje na rozpáleném tálu dál :-). Navíc tál má okraj vysoký cca 5 mm a nedovolí tuku a šťávě z masa odkapávat do grilu. Tedy tady můžeme absolutně mluvit o ZDRAVÉM GRILOVÁNÍ bez KARCINOGENŮ, které se propaguje.

daduuja
1143 příspěvků 01.09.16 22:38
Česká litina

Grilujeme cokoliv a docela často a máme to dost vychytané, přesto jsem toužila po pořádném litinovém tálu.
Ano, pořádném, těžkém a silném, aby byl napůl hladký a napůl vroubkovaný.
A tady musím poděkovat Jirkovi za jeho nabídku na Českou litinu.
Setkali jsme se s člověkem na první pohled sympatickým, který rozumí tomu, co prodává.
Koupili jsme obdélníkový tál, na vroubky se pohodlně vejde jihoamerický stejk z kterého se najedí tři lidi, vejdou se tři válečky vepřové panenky nebo oba filety ze Smuhy královské.
Na hladkém konci se perfektně ugriluje zelenina, plněné žampiony nebo tousty se sýrem.
Tál máme 14 dní a večeříme každý den venku, zkusili jsme ryby, hamburgery, stejky, vepřovou panenku, krkovici i bůček, vepřová žebra a dokonce i obyčejné buřty chutnají daleko líp než na otevřeném ohni.
Zkoušela jsem i doma na plynu, pstruhy a vepřové maso. Bramborové placky jsou jedinečné.
Jirko, maximální spokojenost!!!

Ještě edit - 3cm plátek z kýty jihoamerického býka, syrové plátky brambor, sladká kukuřice a zelené fazolky, kompletní venkovní večeře na litině :-)

daduuja
1143 příspěvků 12.09.16 19:59

A ještě asi naposled óda na litinu z České litiny :-)

Chuck tender, zavakuovaný se snítkou rozmarýnu, solí a pepřem, vařený při 54°C 6h, odleželý týden v lednici při 4°C a zprudka opečený na tálu. Škoda, že na focení nakrájeného už byla tma, růžové šťavnaté maso podávané s listovým salátem (špenát, římský salát, rukola a listy červené řepy) se zálivkou z olivového oleje, balzamika, javorového sirupu… grilovací ráj :-)

A pstruzi potočáci, lahůdka za 8 minut :-)

Jirko, fakt dík. Dokonce i to čištění se stává rutinou :-)

Jirka 8
2 příspěvky 17.09.16 07:49
ČESKÁ LITINA

Zdravím Vás Danielo, i já děkuju za veřejnou pochvalu :-). Vážím si ji!

Je vidět, že s tálem jste se naučila velmi rychle. Podle fotek je jasné, že jste skvostná kuchařka. Vůně a chuť je zatím po drátech v našich podmínkách nepřenosná, ale musela to být velká mňamka! :potlesk:

Grilování zdar! :mavam:
Jirka

daduuja
1143 příspěvků 18.09.16 21:35

@Jirka 8 i já zdravím a děkuji za pochvalu :-) Myslím, že na poctivém tálu by uvařil každý dobře :-) Jsem s ním navýsost spokojená :mavam:

Luboš365
3 příspěvky 07.10.17 19:06
"ČESKÁ LITINA" - ceskalitina.cz

Četl jsem dnes tyto příspěvky zde, a tak mě to nadzvedlo ze židle, že jsem se kvůli tomu musel zaregistrovat, abych na to mohl reagovat.

To je neuvěřitelné! 8o

To snad není pravda, snad tomu nikdo nevěří. :roll:

Na stránce žádné IČ, žádný kontakt, žádné Obchodní podmínky, natož výrobce onoho „prvotřídního litinového nádobí poctivě vyrobeného rukama Čechů“.. :zed:

Kdepak je ta slévárna tohoto nádobí, kde to bylo odlito?
Snad si někdo nepostavil slévárnu (na kterou je třeba samozřejmě povolení, drahé zařízení, indukční pec, atd.) aby odlíval jen 2 různé kusy?

Ale jak vidět, lidi na podobné věci skočí, viz příspěvek daduuja

Jirka8
4 příspěvky 09.10.17 13:05
CESKALITINA

Dobry den, info pro vsechny :dance:. Web je ve vystavbe, dane platim.
Zvedl jsem se ze zidle :potlesk: a zajel ke kamaradovi do slevarny vyfotit muj model na odlevani talu.

Vice netreba komentovat :D

Preju vsem krasny den!

Luboš365
3 příspěvky 10.10.17 19:54

A kdepak je ta slévárna, co? :D Která to je?
Je to schválený výrobek? Certifikáty?
Píšete „muj model na odlevani talu“, ale nahoře v příspěvku zase uvádíte něco jiného „Nakonec jsem našel litinový tál s vroubky české výroby“…

A taktéž na vaší „informativní“ (ve skutečnosti prodejní: 1url.cz/3tIlR) stránce píšete, že „nejsou vyrobeny z železného šrotu“.
V ČR pokud se něco odlívá, tak pouze ze železného šrotu, a pouze pro průmyslové účely. :?

Lidi, dávejte si pozor, tady už je o litinovém nádobí stránka: http://litinove-nadobi.nazory.cz

Jirka8
4 příspěvky 16.10.17 10:34
@Luboš365 píše:
A kdepak je ta slévárna, co? :D Která to je?
Je to schválený výrobek? Certifikáty?
Píšete „muj model na odlevani talu“, ale nahoře v příspěvku zase uvádíte něco jiného „Nakonec jsem našel litinový tál s vroubky české výroby“…

A taktéž na vaší „informativní“ (ve skutečnosti prodejní: 1url.cz/3tIlR) stránce píšete, že „nejsou vyrobeny z železného šrotu“.
V ČR pokud se něco odlívá, tak pouze ze železného šrotu, a pouze pro průmyslové účely. :?

Lidi, dávejte si pozor, tady už je o litinovém nádobí stránka: http://litinove-nadobi.nazory.cz

Zdravím Vás, pokud si rozkliknete obrázek modelu tak je popsán česky, nikoliv rozsypaným čajem :-).

Chápu pane Tocksteine, že jako dovozce a distributor značky Skeppshult nemůžete napsat o konkurenci nic pěkného. Nicméně litina je česká a kvalitní. Pokud mi někdo nevěří, je to jeho věc. Na druhou stranu, proč bych někomu lhal. Pro mě to není business, ale koníček. Pokud si chcete povídat, tak klidně zavolejte.

Přeju hezký den :-)

Jirka8
4 příspěvky 16.10.17 11:20
@Jirka8 píše:
Zdravím Vás, pokud si rozkliknete obrázek modelu tak je popsán česky, nikoliv rozsypaným čajem :-).

Chápu pane Tocksteine, že jako dovozce a distributor značky Skeppshult nemůžete napsat o konkurenci nic pěkného. Nicméně litina je česká a kvalitní. Pokud mi někdo nevěří, je to jeho věc. Na druhou stranu, proč bych někomu lhal. Pro mě to není business, ale koníček. Pokud si chcete povídat, tak klidně zavolejte.

Přeju hezký den :-)

výroba z housek železné rudy

Luboš365
3 příspěvky 19.10.17 19:54

Prý „pane Tocksteine“. :D A prý konkurence Skepsshult. :mrgreen:

Vy jste pane asi nějaký komik, že?

Proč jednoduše nenapíšete, kde se to vyrábí, kdo je výrobce, zda je to schválený výrobek?? ;)

Jirka8
4 příspěvky 20.10.17 10:36
@Luboš365 píše:
Prý „pane Tocksteine“. :D A prý konkurence Skepsshult. :mrgreen:

Vy jste pane asi nějaký komik, že?

Proč jednoduše nenapíšete, kde se to vyrábí, kdo je výrobce, zda je to schválený výrobek?? ;)

Vtipný mi připadáte Vy, když si myslíte, že konkurence ze mě vymámí mé know-how.
Skeppshult nikde nenapadám, ani nepomlouvám. Přesto, že vyrábí i madla na rakve jsem přesvědčen, že patří do TOP výrobců litiny.
Končím diskusi, je to jak báby na trhu.

lerakk
1 příspěvek 09.12.18 22:25

Dobrý den, jen náhodou jsem „zabrousil“ na tento web, protože chci koupit také litinový tál. Mimo jiné jsem nahlédl i na stránky českálitina. Na tomto webu skutečně krom nabídky zboží není žádná odezva zákazníků, ani doklady (certifikát, atest) o nezávadnosti nabízeného produktu. Myslím si že by výrobce (prodejce) měl tyto doklady zveřejnit, aby předešel určité nedůvěře potencionálních zákazníků v nabízené zboží. Jinak ten tál vypadá pěkně, ale???

karel

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz