Linecké x piškotové těsto

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Taanka
107 příspěvků 14.8.10 13:42
Linecké x piškotové těsto

Dobrý den, mám asi trochu hloupý dotaz, ale jsem v pečení naprostý začátečník, tak snad prominete :-) Mám ráda koláče z křupavého lineckého těsta a naopak nesnáším taková ta měkká piškotová anebo kynutá těsta. Když tedy chci upéct koláč nebo buchtu, jak z toho receptu poznám, jak bude výsledek chutnat a jakou bude mít „konzistenci“? Ve všech ingrediencích na těsto je totéž - mouka, máslo, cukr, vajíčka. Jsem z toho celkem zmatená :) DĚKUJI

Reakce:
esmeralda
4812 příspěvků 15.8.10 00:01
Linecké těsto - Taanka

Nejlepší metodou je vyzkoušet. Pusť se do toho. Jak říkala moje babička: Nikdo učený z nebe nespadl.
Tady je recept na jednoduché linecké těsto které dělám přes třicet let a zatím se vždy povedlo.
Vyzkoušených receptů se držím, neboť pečení není moje silná stránka.
Hodně úspěchů!!

casino
4498 příspěvků 15.8.10 01:00
Linecké

Taanka, přečtěte si komentáře v esmeralda odkazu, snad se v tom vyznáte… Křupavost KŘEHKÉMU těstu (protože na právě takové vložila esmeralda odkaz) dává cukr!
Základní recept na LINECKÉ těsto je 3:2:1((hl. mouka : tuk(máslo, Hera) : ml. cukr)) V praxi na 250g másla asi 380g mouky a 130g cukru a 2 žloutky (nebo 1 vejce) + špetka soli
Tady je slušně psaný postup: Křehké těsto sladké-linecké (základní předpis)
Pokud si přejete levnější těsto (3,5:1,5:1), pak po přepočtu na kostku másla to vychází:
580 : 250 : 170 : 3 žloutky (nebo 1žl. + 1vejce)

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz