lekvár na šatôčky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
goralka
271 příspěvků 20.12.07 12:40
lekvár na šatôčky

Čo sa pamätám, tak domáci mi vždy vytiekol a tak radšej kupujem marmeládu v kelímku.
Ako to robíte vy?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Jenofefa
1315 příspěvků 20.12.07 18:20
Podle mých zkušeností

vyteče džem, který je připravený s želírujícím přípravkem (petosa, pektogel apod., nyní je na trhu řada přípravků). Moje maminka mne naučila do pečiva, které se se zavařeninou peče (šátečky, buchty) nebo smaží (koblihy), dávat marmeládu. Tedy zavařeninu uvařenou pouze z ovoce a cukru a vařenou tak dlouho, dokud nezhoustne a neželíruje sama od sebe. Teplem se totiž přidaná želírující pří:,–(a opět rozehřeje a zřídne. Tak si vždycky uvařím pár skleniček husté marmelády pro tyto účely. Na mazání pečiva používám rosoly a džemy, do buchet povidla nebo marmeládu, do koblih a šátečků marmeládu (pochopitelně nemluvím o jiných náplních jako je ořechová, maková nebo tvarohová). Nevím, přesně jak

 
Jenofefa
1315 příspěvků 20.12.07 18:20
Podle mých zkušeností

vyteče džem, který je připravený s želírujícím přípravkem (petosa, pektogel apod., nyní je na trhu řada přípravků). Moje maminka mne naučila do pečiva, které se se zavařeninou peče (šátečky, buchty) nebo smaží (koblihy), dávat marmeládu. Tedy zavařeninu uvařenou pouze z ovoce a cukru a vařenou tak dlouho, dokud nezhoustne a neželíruje sama od sebe. Teplem se totiž přidaná želírující pří:,–(a opět rozehřeje a zřídne. Tak si vždycky uvařím pár skleniček husté marmelády pro tyto účely. Na mazání pečiva používám rosoly a džemy, do buchet povidla nebo marmeládu, do koblih a šátečků marmeládu (pochopitelně nemluvím o jiných náplních jako je ořechová, maková nebo tvarohová). Nevím, přesně jak

 
Jenofefa
1315 příspěvků 20.12.07 18:28
... pokračování

Nevím, proč se to odeslalo nedopsané a hned dvakrát Nevím, jakou zavařeninu přesně vyjadřuje slovenský pojem lekvár, ale vždy jsem ho spíš vnímala jako obecný název zavařenina, takže nevím, má-li svými vlastnostmi blíže k marmeládě nebo k džemu.

 
goralka
271 příspěvků 20.12.07 23:00
podľa hustoty

by lekvár mal byť na konci rady, čiže povidla? No mám asi len džemy rôznej hustoty, tak skúsim niektorý z nich dlhšie povariť a uvidím. Želírovanie som vyskúšala a nepáči sa mi, tak varím džemy klasicky, alebo s použitím citrónovej šťavy.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 22.12.07 11:02
V názvosloví je zmatek a bude ještě větší

Podle knížky Domácí konzervování ovoce a zeleniny od autorů Ing. Božena Hostašová, Ing. Eduard Němec a Libuše Vlachová (vydalo zdravotnické nakladatelství AVICENUM v roce 1980):
Správně připravený džem musí mít rosolovitou konzistenci s kousky ovoce nebo celými drobnými plody, typickou vůní použitého ovoce a pěknou jasnou barvu. Rosolovitá konzistence džemů závisí na správném poměru pektinových látek, cukru a kyselin. Džemy připravujeme z čerstvého méně vyzrálého ovoce v kombinaci s ovocem dobře vyzrálým (pro docílení dobré chuti a vůně), které zahušťujeme varem s přídavkem cukru a případně pektinových látek a průmyslově vyráběných kyselin).
Marmelády připravujeme z ovocných protlaků, které zahušťujeme odpařením vody s přídavkem cukru. Marmelády jsou tužší než džemy, obsahují více ovocné dužniny (déle je opařujeme varem), lze je krájet i roztírat. Jsou vhodné jako pomazánky i do tepelně upravovaných náplní do pečiva, neboť se teplem neroztékají.
Povidla jsou rozvařené očištěné ovoce zahuštěné odpařením vody do tuhé konzistence a jsou bez další konzervace tak trvanlivá, že je můžeme skladovat několik let. Odpařením vody se zahustí obsah cukrů a kyselin, a tím se zamezí činnosti rozkladných mikroorganismů. Povidla můžeme připravit z různého ovoce. Nejvhodnější je ovoce s vysokým obsahem cukru, nejlépe přezrálé. Nejoblíbenější však jsou povidla švestková.
Protože ale nic není jednoduché, terminologii dále komplikuje EU (nebo naši překladatelé?) tím, že se nadále nemá používat termín marmeláda (Marmeládo z Labužníka, jseš z citrusového ovoce?), ale džem. Takže pro příště z názvu nepoznáme nic. Při hledání na internetu jsem to zjistila **u Dadaly ** (najdi podle abecedy), který uvádí další **odkaz ** a **ještě zde **.
Jestli tomu dobře rozumím, tak „lekvár“ má být ekvivalent pro povidla, ale ta by neměla vytékat (pokud se držíme původního názvosloví výše).

 
goralka
271 příspěvků 22.12.07 17:05
ďakujem,

že si si dala tú prácu s vyhľadávaním a zisťujem, že som zle formulovala otázku, aj uvarila riedku marmeládu.
No, zjem, čo mám a budúci rok si uvarím hustú - koláčovú.

 
ji
98 příspěvků 22.01.08 17:01
povidla zahustíš

přidáním strouhaného tvrdého perníku, do marmelády lze přidat nastrouhané dětské piškoty.


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz