Během brouzdání na netu jsem si četla vědecký článek věnovaný
ledvinovým kamenům. Zaujaly mne konkrétní rady ohledně výživy v těchto
případech. Užitečné to vědět i když touto nemocí netrpím. Nakonec
jsem našla i tuto radu pro případ koliky. Protože mezi námi budou určitě
labužníci, kteří se setkali s tímto problémem, přikládám překlad:
Nastrouhat kořen zázvoru a zavázat ho do pytlíku z gázy. Zahřát 3 litry
vody a vypnout jakmile vaří. Ve vodě vymačkat štávu zázvoru (který se
nesmí vařit). Do roztoku namočit malý ručník (pozor na opaření),
vyždímat a přiložit přímo na pokožku. Obklad má být co nejteplejší,
jakmile je vlažný vyměnit za teplý. Pokračovat 10-15 minut. Obklad tlumí
bolest a podporuje vylučování.
Možná se ozve odborník, který to potvrdí nebo vyvrátí. Ale zoufalec,
který zažil koliku to možná zkusí, škodit ti asi nemůže.
Zdravím.
Ledvinové kameny
Ten recept pocházá z makrobiotiky a podle mých informací je potřeba
určitých zkušeností, jsou tam omezení na děti. Zázvor je přeci jenom
silná bylina, stejně jako žen-šen nebo česnek a některé firmy se ho
snaží komerčně využít a to pak může i škodit Jinak na ledviny je
dob¨rá i momordika.
Momordika neboli horka okurka neboli godyah je velice ucinny
prostredek na mocove cesty. Ucinkuje pri akutnich i chronických
zanetech ledvin, mocoveho mechyre atd. Ucinne rozpousti i ledvinove
kameny. Aby se dosahlo silneho ucinku tak se caj musi pit jako kura.
jeden pytlik jedna kura. priznaky zanetu odezni velice rychle ale je
treba kuru jeste pote celou dobrat. Pripravuje se klasicky jako
vicenalevovy caj. do capejky se da velka polevkova lzice caje a
zaleje se vodou 80-100 stupnu teplou a louhuje vzdy cca 20 vterin.
minimalne je potreba postupne nalit 1 litr. Mozno i vice.