Antokyany obsažené v třešních jsou účinné pro oba typy diabetu.
foto: hs.riverdale.k12.or.us Američtí vědci potvrdili, že třešně mohou
být účinnou zbraní v boji s cukrovkou. Bobule totiž obsahují látky,
které dokáží u diabetiků přirozeně snižovat obsah cukru v krvi.
6.1. 2005 12:18
MICHIGAN - V třešních a višních jsou obsaženy látky mající povahu
barviv, které odborníci nazývají antokyany.
Právě tyto chemikálie při laboratorních testech na zvířecích buňkách slinivky břišní dokázaly zvyšovat produkci inzulínu o padesát procent. Hormon inzulín tělo produkuje proto, aby snižoval obsah cukru v krvi.
Účinek na oba typy
Skupina rostlinných barviv ze skupiny antokyanů je odpovědná za lákavé
zbarvení celé řady ovoce, mezi nimi právě i třešní. Američtí
odborníci tvrdí, že třešně mohou pomoci u obou typů cukrovky, na
inzulínu závislé i na inzulínu nezávislé. Stav nemocných se po
pravidelné konzumaci třešní výrazně zlepšuje.
Antokyany však mají i další pozitivní účinky. Působí jako antioxidanty, které vykazují celou řadu blahodárných účinků na lidské tělo. Chrání cévy a srdce před poškozením, ale také buňky lidského těla před rakovinným bujením.
Korzo/P