Lanýže - ANO!

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
journeyman
3 příspěvky 10.10.06 05:25
Lanýže - ANO!

Od té doby, co jsem ochutnal lanýže, nikdy bez nich dlouho nevydržím! Za nejlepší se považují chorvatské lanýže z Istrie. Dají se u nás koupit za velmi příznivé ceny. Velmi výhodné je koupit konzervované lanýže, a to z důvodu mnohem výraznější chuti. Je to tím, že se před naložením do olivového oleje dehydrují a tím se jejich chuť podstatně zvýrazní. Nekupujte však čínské lanýže, je to jiná odrůda a gurmáni, tyto za lanýže nepovažují.
Začalo to mojí návštěvou v restauraci na Istrii u firmy Zigante, byla v české televizi. Absolvovali jsme, ve dvou, hostinu o třech chodech a dezertem (vanilkovou zmrzlinou). Všechno s lanýži! Prvním chodem byl ovčí sýr s lanýži, pršutem a decentní zeleninovou oblohou a olivami. Ke všem chodům byly podávány malé bochánky ze světlého pečiva o třech druzích (velké asi jako české buchtičky). Jedny byly s olivami, druhé s lanýži a třetí čisté.
Druhám chodem byly míchaná vejce s lanýži. A třetím chodem bylo telecí (juněčí, starší telecí, ne ještě hovězí) s vynikajícím sosem a přílohou, samozřejmě na lanýžích. Na závěr hostiny, byl podávána, výše uvedená, zmrzlina s lanýži.
Kdo nezkusil, neuvěří! Dokonalá lahůdka! Nic lepšího jsem v životě nejedl! Jen pozor! Nakládané lanýže se používají střídmě, pro mnohem výraznější aroma. I tak bude při jejich přípravě vonět celý dům! S houbama se to, ale moc srovnávat nedá! Čerstvé se krájejí na slabounké plátky, konzervované se dají již koupit nasekané, mleté apod.
Koupit se dají a všechno o lanýžích http://www.labuznik.net
A pro zajímavost: Nevěřím, že někde stálo 1kg 120 nebo 150 Eur. V německu stojí 1 kg bílých čerstvých lanýžů 3500,– až 4000,–Eur!
U nás stojí nejlepší jakost cca 2600,–Eur. Vzhledem, ale k množství, jaké se ve skutečnosti používá, je tato pochoutka dostupná, alespoň občas, i pro nás, střední třídu. Na výše uvedené stránce jsou i recepty. Budu rád, když mi napíšete svoje dojmy a zážitky. V případě potřeby, rád předám svoje zkušenosti. Staly se mi, ty ošklivý houby, zálibou. Tak dobrou chuť!

Na tento dotaz zatím nikdo nereagoval, buďte první!

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz