Vím, že moje otázka je položena velmi brzo: neví někdo recept na naložení pravých znojemských okurek?
Lák na okurky
Mám recept osvědčený už asi 30 let, rok co rok.
Nálev: svařit čtvrt litru octa, litr vody a dvě lžíce soli.
Okurky naskádat do sklenic, proložit cibulí, křenem, koprem a vinným
listem(od všeho stačí kousek), přidat do každé sklenice
5 pepřů, 2 nová koření a 4 kostky cukru. Zalít vlahým nálevem,
zavíčkovat a sterilovat 15 minut při 85 st.Celsia.
nevím, jestli je to pravý znojemský lák, ale je sladkokyselý a
dobrý!
4 l vody, 1 l 8% octa, 300 g pískového cukru, 150 g soli, 50 tabletek
umělého sladidla
Vodu, ocet, cukr a sůl povařit, přidat sladidlo, zamíchat a stáhnout
z ohně. K okurkám přidávat vždy do jedné sklenice 1 bobkový list,
1 nové koření, 3 pepře a špetku hořčičných semínek. Podle chuti
kope, feferonku, mrkev, cibuli…
původní verze:
Na 5 l nálevu potřebujete:
3,2 l vody,
160 g soli,
300 g cukru,
1,8 l octa 8% ,
55 tabletek sacharinu ( nebo jiného umělého sladidla)
Vodu zahřejeme cca na 85°C, přidáme cukr, sůl, spolarin, nakonec ocet
Na dno každé sklenice dáme
2 okvětí kopru,
1 řez cibule,
1 řez mrkve,
1 kolečko křenu,
1/2 ČL hořčičného semínka,
1/5 ČL pepře,
1/5 ČL nového koření,
2 bobkové listy,
1-2 hřebíčky,
malý kousek skořice (opravdu malý!!! hodně provoní)
Naskládáme okurky, zalejeme nálevem, zavíčkujeme a sterilujeme při 80°C 20-25 minut. Po této době sklenice vyndáme a otočíme dnem vzhůhu, necháme do vychlazení na vzduchu. Můžeme je i pozvolna ochladit ve vodní lázni- pozor na popraskání skla! Já ale teplou vodu z jednoho vaření hned použiji na další várku zaváření.
Tento recept je ale velice pracný na přípravu jednotlivých sklenic, pokud sklízíte postupně úrodu ze skleníku, zkuste můj upravený recept, kdy je vždy nálev po ruce.
Na 5 l kořeněného nálevu potřebujete:
3,2 l vody,
160 g soli,
300 g cukru,
1,8 l octa 8% ,
55 tabletek sacharinu ( nebo jiného umělého sladidla)
10 ČL hořčičného semínka,
4 ČL pepře.
4 ČL nového koření,
40 ks bobkového listu (cca 8 g),
30 ks hřebíčku
asi 2 cm skořice,
svazek kopru,
velkou cibuli,
3-4 mrkve,
podle chuti křen
Vodu s kořením, koprem, mrkví a křenem svaříme,přidáme cukr, sůl,
nakonec ocet a spolarin-dále už nevaříme a necháme vše vyluholat.
Přecedíme a slejeme do lahví - třeba Pet.
Do sklenic pak už jenom rovnám okurky a zalívám tímto nálevem, bez
dalších pří:,–(. Nálev si nachystám vždy dopředu, zavařování jde
pak rychleji, než když dávám vše jednotlivě do sklenic.
Používám ho i k přípravě směsi do bramborového salátu
- krájené okurky+kořenová zelenina+ hrášek,
můžete vyzkoušet i nakládané malé cibulky nebo mladé cuketky či patizony.
Dekuji vsem za recepty na „p r a v e“ znojemske okurky a pridavam taky jeden:
nalev: 0,75 l vody, 0,25 l octa, 3 dkg soli, 7 dkg cukru, 7 tabletek cukerinu ( musi byt doda krupavost)
koreni: nove koreni, pepr cely, hrebicek, tymian, skorice cela (do kazde sklenice kousek o rozmerech asi 0,5 cm x 0,5 cm), horcicne seminko, koriandr, bobkovy list
zelenina: mrkev, petrzel, kren, cibule, kopr
sterilizace: 20 min pri 85 stupnich Celsia
Tento recept je na znojemské okurky z Fruty ( konzervárny z minulého století ). Je úplně jiný než všechny uvedené, okurky jsou sladkokyselé jemné chuti, je nutné dodržet všechny pří:,–(y dle uvedení.
Nálev:
1 litr vody,
1/4 litru octa,
60 g soli,
200 g cukru,
1 - 2 bobkové listy,
5 kuliček nového koření,
5 kuliček pepře,
2 ks hřebíčku,
KL hořčičného semínka;
nálev povařit, do sklenic narovnat do poloviny okurky, potom přidat:
2 kolečka větší cibule,
5 koleček mrkve,
5 kousků křenu,
kopr,
celerovou nať - asi 1 trojlist;
potom dorovnat sklenici okurkami, zalít nálevem. Sterilivat při 80 °C 20 minut.
Stejný nálev s přidáním fenyklu a procezený používám k zavařování červené řepy.
Fany- posílám Ti opravdu dobrý recept na nálev, mé okurky všem chutnají. V době zavařování jsem ještě internet neměla. Možná to budou opravdu ty pravé znojemské už proto, že tam není žádný cukerin.
Vali, dekuji za dalsi recept na znojemske okurky, ale vysledek Ti budu moci sdelit az po pristi okurkove sezone, protoze pro letosek jiz mame zavareno podle receptu Bradicky.