Lahůdky z celého světa...inspirace na dovolenou

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
penda
4752 příspěvků 26.06.04 16:43
Lahůdky z celého světa...inspirace na dovolenou

Každá země má svou vyhlášenou lahůdku, kterou bychom chtěli ochutnat a která je někdy známá i proslavená i za hranicemi. Jsou ale i jídla, která nás příliš nelákají, budí v nás spíše odpor a nechuť a myslíme si, že bychom je nikdy nemohli pozřít. U domorodců jsou tato jídla lahůdkou, za kterou by nevyměnili ani ten největší pamlsek.
Proto poodhrňme roušku kulinářských kuriózních a netradičních pokrmů a poznejme zvyky v jednotlivých zemích, které se tam většinou dědí z generace na generaci.

Ve starořímské kuchyni byla vybraná pochoutka cossus - což byly tlusté larvy roháčů. Specialitou na laoské svatbě jsou smažení cvrčci. U Indiánů získaly velikou oblibu činčulíny, což pochází ze španělského chinchulínes a z indiánského jazyka kečua a znamená to pečené tenké střevo hovězího dobytka s původním obsahem.
egyptské kuchyni je oblíbené kuře Džedžab-imer, které se připravuje pečené s medem, oříšky, cukrem a višněmi, zalité medem a sirupem. Haggis je skotské jídlo, podávané při slavnostních příležitostech. Je to sekané maso uvařené v ovčím žaludku.
Vánoční specialita obyvatel Zambie je zase uzené hroší maso. Známé jídlo je chop suey (čap-sui) - což v doslovném překladu znamená smíšené špinavé zbytky. Tento název vymyslel čínský diplomat guvernér Li Hung Čand, když byl kdysi tázán ve Washingtonu novinářů, jak se jmenuje pokrm, který právě jedl.
Specialita ve Španělsku jsou jelita s pomeranči, podobně se podává vepřová hlava a vařená vepřová ouška.
Thajsku jsou velice oblíbené lahůdky z džungle: pokrmy z masa divoké zvěře, opic, ještěrů a hadů. V Bangkoku je speciální restaurace, kde je jídelníček sestaven z grilovaných ještěrek, pečené kobry, uzeného hroznýše, vývaru ze sloního kolena, tygřího bifteku, pečených ježků, krokodýlí oháňky, čerstvé netopýří krve. Koření se pálivými papričkami, bazalkou a mátou peprnou.
Oblíbený pokrm Indiánů je kajman.
Typické jídlo ruské kuchyně je kachna s okurkami a švestkami.
Vyhledávané speciality v čínské kuchyni byly a ještě jsou medvědí tlapy, daňčí ocasy, kachní jazyky, úhoří vajíčka, velbloudí hrb, opičí pysky, kapří ocasy a volský morek.
Pochoutkou knížete Oldřicha byl kančí ocásek.
Na Dálném východě a na Sibiři se konzumují konzervované výhonky kapradí, které svou chutí připomínají houby.
Specialita obyvatel Kantonu (Čína) je zase kočičí maso.
Populární jihokorejský pokrm, jehož složkami jsou mimo jiné psí maso a nejrůznější byliny a koření se jmenuje Kae soju.
Oblíbené jídlo v Thajsku jsou pečené a grilované kobylky, které tam mají nahradit dovážené cukrovinky.
Nopál, kaktus se zploštělými stonkovými články je v Mexiku i tradiční potravinou. Nedaleko hlavního města ve vesnici Malpa Alpa, kde se jednou za rok pořádají slavnosti, se podávají pouze jídla připravená z těchto kaktusů. Po odstranění ostnů se vaří, smaží, dusí s různými pří:,–(ami. Dělá se z nich i marmeláda.
Specialita v jedné mexické restauraci je komáří polévka.
Krysí mláďátka se podávají v čínské kuchyni a pokrm se jmenuje Trojí vypísknutí.
Ekvádoru se zase s oblibou podává kuji - pečená morčata.

Čerpáno z novinového výstřižku, autorem byl Jaroslav Vašík.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Labužník Sarka
433 příspěvků 26.06.04 21:34
...

Ja jedla v Thajsku Cikady(Cykady), ale jednou a dost. Tamni specialita jsou obalovane klouby z kurat. Ty chrupavky. Podavaji to misto orisku k vinu a nebo jenom tak na zobani u stolu. To bylo prosim v Bangoku.

 
esmeralda
4813 příspěvků 27.06.04 08:50
Pendo,

a co Austrálie a naše Wichitty Grubs?

 
penda
4752 příspěvků 27.06.04 10:38
esmeraldičko...no...

o Austrálii hold musíš napsat ty…to ten Vašík asi neznal…tak o tom nemluvil…takže čekám doplnění.....­..ahoj…:-))

 
penda
4752 příspěvků 27.06.04 10:39
esmeraldičko...no...

o Austrálii hold musíš napsat ty…to ten Vašík asi neznal…tak o tom nemluvil…takže čekám doplnění.....­..ahoj…:-))

 
lvice
148 příspěvků 28.06.04 09:00
pobaltí

Asi za 14 dní odjíždím na poznávačku Litva - Lotyšsko - Estonsko.
Je tady někdo kdo mi poradí co tam mám ochutnat? Dík.

 
esmeralda
4813 příspěvků 28.06.04 11:11
Lahůdky z celého světa...inspirace na dovolenou- pro Pendu

Vyhledávanou pochoutkou hlavně zahraničními turisty je u nás v Austrálii Wichetty (Wichitty, Wichedi, Witjuti) Grub. Je to larva Kozí můry (Goat Moth), lat. Endoxyla leucomochla z čeledi Cossidae, řádu Lepidoptera.
Tyto larvy se nacházejí v kořenech akácií, nebo v kmenech eukalyptů. Jsou barvy bílé a dají se jíst syrové (to je pro silnější nátury) nebo upečené. Je to oblíbená pochoutka domorodců. Chutnají jako jemná vaječná omeleta s příchutí burských oříšků.

 
Kroketka
15 příspěvků 02.07.04 13:51
Esmeraldo,

kdyby mi někdo naservíroval Wichitty Grubs,asi bych si náramně pochutnala,ale NEDEJBOŽE,že by mi někdo řekl,že to jsou larvy Kozí můry…
To bych asi nerozchodila a můj žaludek teprv ne !!!


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz