Před časem mi v restaurací podali čočku něčím posypanou. Znám
čočku, ať už zahuštěnou nebo ne, s kdečím, ale toto mi nejvíc
připomínalo opraženou strouhanku. Vzhledem a strukturou. Chutí se to
nepodobalo ničemu co znám…
Prozradili mi, že se jedná o Lahůdkové droždí s olivovým olejem.
Zajímá mě využití Lahůdkového droždí jako takového, ale především
použití ve směsi s olejem.
Poradíte… ?
Lahůdkové droždí
Lahůdkové droždí se kdysi jmenovalo TEBI a my ho doma už roky bohatě sypeme na máslem pomazané krajíce černého chleba. které pak krátce zapečeme v troubě. Dokonalé!
Prosím, je tím myšleno suché droždí? Byly to sáčky a byly na něm vlaštovky. A dále se to už nijak nezpracovává?
nejedná, viz. příspěvek níže, nebo tady: http://zitzdrave.blog.cz/…i-nazev-tebi
Já ho dávám do hustých polévek (třeba do zelňačky s houbama a
paprikou), do zeleninových a luštěninových směsí… Udělá to trochu
bujónovou chuť
podívej se pořádně na odkaz od „di“. je tam i fotka balení. Mělo by se to jmenovat Lahůdkové droždí, jak je napsáno i na etiketě.
se prodává v obchodech country life a tady
http://www.bio-obchod.sk/…-drozdie.htm
.
U nas ve zdrave vyzive (Praha) to vedouci prave obednala. Dalsi ruzne diskuze
na inetu jsou k mani, take jak se da udelat doma. Drozdi se tavi jako na
pomazanku ale pak jeste a jeste, az to na te panvi nejak uplne vyschne. Nevim,
nezkousela jsem, ale nekdo to dela pry bezne.
Všude na netu čtu, jak připravovat jídla s lahůdkovým droždím. Ale
nikde, jak jej vyrobím doma Údajně je to inaktivované droždí se
sladovým výtažkem. Sladový výtažek umím doma v hrnci; jen jak na tu
drožďovou složku. Jak výše píše wydra možný postup - já mám obavu,
že se to spíš spálí, než usuší
Edit: smazána již neaktuální poznámka.
Příspěvek upraven 12.05.15 v 11:38
Birkano, to se podle mě doma vyrobit nedá (resp. asi by se dalo, ale bylo by to velice pracné a neodpovídal by poměr cena/výkon). Nezbývá než zajít do nějaké té „zdravé výživy“ a tam si pytlík koupit, aspoň já to tak dělám. Od té doby, co se to tu probíralo, jsem si lahůdkové droždí opravdu oblíbila (i když i před tím jsem jej měla ráda) a aspoň trošku přidávám málem do všeho (ne, dělám si legraci, ale aspoň sama sobě si jej třeba do polévek nebo na chleba s máslem dávam, prostě mi chutná).
@di, jako malá si pamatuju
Tebi sušené droždí, které se u nás doma přidávalo do polévek. A mě
chutnalo. Chci věřit, že je to totožný výrobek pod jiným pojmenováním.
Vyzkouším
Birkano, já myslím, že je to to samé, jistá si samozřejmě nejsem. Ale podobné to je určitě, jen ta cena je kapku jinde.
@casino, droždí jsem
pořídila, proolejovala a posypala s ním dušenou směs zeleniny. Bylo to
tuze dobré