je to tak 2 týdny,co jsem si řekla,že obejdu některé vyhlášené pražské restaurace.tak se o své zážitky podělím,ať víte,kam zajít a jakému podniku se obloukem vyhnout.rozhodně se tnestyďte a vyjádřete se také,máte-li jiný názor a podělte se o své zkušenosti.
labužnické putování
MARCO POLO IV.
dala jsem si francouzskou cibulovou polévku s toastem zapečeným
sýrem(95kč), kambalu s gratinovanou zeleninou(395kč) a jako dezert
čokoládový dort lutetia(145kč).obsluha byla v pořádku-číšník byl
starý známý z jiné restaurace.prostředí příjemné,ne moc
okázalé.jídlo lehké,porce tak akorát velké.navíc jsem dostala kopeček
citronového sorbetu a pečivo s pomazánkou. na můj vkus byla chuť jídel
až příliš nevýrazná a nenápaditá.dort si dejte pokud máte rádi
šlehačkové dezerty-já moc ne.ceny jsou za nabízenou kvalitu trochu
vyšší,ale můžete si objednat i z levnějšího obědového menu.
abych to bodově zhodnotila,dávám 7/10.
pokud budeš chodit po restauracích s podobnýma cenama, abys už pomalu vyhlásila sbírku . Jednou za čas určitě neuškodí si zajít do „hogo-fogo“ restaurace, ale já osobně jsem přesvědčen, že na kulinářské skvosty narazíš i v obyčejnějších podnicích. Přeju mnoho zdaru při dalších testovacích návštěvách.
že mnohdy se člověk mnohem líp nají v místní hospodě.vzpomínám na
skvělou baštu za pár kaček v jednom potštejnském hostinci.jenom mě
zajímá,co je pravdy na zvěstech o restauracích,které se všeobecně
považují za špičku.
jedeme dál…
jídlo:předkrm-kachní prsa marinovaná s pomeranči a brusinkovou
omáčkou(150kč)
hl.jídlo-grilovaná butterfish v krustě z mandlí a papriček+
pečemé brambory plněné špenátem a zakysanou smetanou(320kč)
navíc-před jídlem mi naservírovali pečivo,pomazánky a zeleninu
prostředí příjemné.v restauraci jsem byla jen já a slavnostně oblečená
rodinka,takže jsem si připadala trochu osaměle.obsluha vstřícná-vždycky
se ptám číšníka,co by mi doporučil a tentokrát mi bez vytáček
odpověděl,což hodnotím jako plus.co se jídla týče,kachna byla trochu
slabší,zato butterfish můžu vřele doporučit. brambory byly dost
moučné,ale vcelku jsem si dobře pochutnala.
hodnocení:8/10
pravidelně k nim chodím na dezerty dovážené z belgie(180kč) a
skvělé dorty připravované místním šéfkuchařem(120kč).ale pokud
nechcete utratit jmění,zajděte třeba do illy kavárny v letňanském
tescu,kde právě ty skvělé čokoládové dorty odebírají a prodávají za
50kč.jednou jsem si dala i hlavní jídlo-lososa se zázvorovou omáčkou a
limetami,jako přílohu mi naservírovali pečené brambory se špenátem a
zeleninou(250kč)-na mě byly až moc mastné a slané,ale s chutí jsem byla
jinak spokojená.všechno ještě vylepšil vynikající čokoládový dort
s pistáciovým a kokosovým krémem na křupavém nugátu-blaho.s obsluhou
už se znám,ale musím říct,že nepatří mezi nejmilejší(až na výjimky),
rozhodně by mohli trochu zrychlit-čekat s prázdným talířem není moc
příjemné. prostředí restaurace a kavárny je vyvedeno v tmavých tónech
s asijskými prvky,což působí lehce dekadentně.ve vedlejším obchodě si
nůžete zakoupit bytové doplňky,dobroty a věci do kuchyně a nejlepší
francouzskou čokoládu valrhona a pralinky leonidas(asi 16kč/ks).
hodnocení:dost sporné-jídlu tak 6/10,dezerům 9/10 a obsluze nic moc,tak si
to přeberte.(ale na dort si určitě skočte)
trochu jsem váhala jestli mám vkročit do liduprázdné restaurace,ale
nakonec jsem se odhodlala(částečně proto,že jsem už umírala hlady)na
rozjezd mi přinesli rozpečené houstičky a tvaroh ochucený wasabi.objednala
jsem si boullabaissu(280kč),která mě dost zklamala-jsem zvyklá na hustou
voňavou polévku plnou ryb, ale dostala jsem jen slabý vývar patrně
s kousky tresky. nedbala jsem varovných signálů a dál si objednala
mořského vlka s kalamáry a kaštanovými gnocchi(580kč!) a musím
říct,že za ty prachy jsem si měla radši zajít někam do hospody.ne že by
jídlo bylo špatné,ale člověku hned chutná míň,kdy ví,kolik to bude
stát.abych nezapomněla,před hl.jídle mi ještě přineli krevetku na
zeleninovém taboulleh jako chuťovku-ta byla v pořádku.abych nebyla jen
negativní,tak na čokoládovém suflé s višněmi a pistáciovou
zmrzlinou(260kč) jsem si vážně pochutnala-ve středu mělo správně tekutou
konzistenci. prostředí restaurace je celá bílé a prosvětlené,takže se
člověk neustále podvědomě bojí,aby něco neumazal-a já jsem na to
expert.
hodnocení:věřím,že ceny jsou vysoké také kvůli používání naprosto
čerstvých produktů,ale stejně když mám honotit chuť jídla v poměru
k ceně,dávám jen 5/10.kdybych si dávala jen dezert,tak by mé hodnocení
bylo o 2 bodíky vyšší.dle mého názoru je la veranda jen další z řady
trendy restaurací(jako je i retaurant pravda),které po stránce gastronoumie
nepřináší nic objevného a akorát vám provětrají peněženku.
díky za tipy. Kdyz uz budu chtit vyrazit nekam za lepsim..tak at se
nezklamu.
Protoze mas mlsny jazycek doporucuji Ti „Cervenou tabulku“ u Petrskeho
namesti.
http://www.originalart.cz
Zazila jsem tam velmi, velmi prijemny jidelni „orgasmus“, tež obsluha
skvela a atmosferka vynikajici.
mrkla jsem na jídelní lístek červené tabulky a musím říct,že mě nenechal chladnou,takže k nim rozhodně v budoucnu zajdu. momentálně mám ale v plánu navštívit la rotonde a allegro ve four seasons,takže se můžete těšit na další kritiky,pokud to mé peněžní konto přežije.
jelikož jsem stálou zákaznicí šípkova úžasného obchůdku
s delikatesami,tak jsem s nadšením uvítala otevření nové restaurace
specializované převážně na francouzskou kuchyni (mou
nejoblíbenější).
na oběd jsem zašla už dvakrát a vždy jsem byla velmi spokojená.jidlo je
skvělé a obědové menu obsahující předkrm a hlavní chod vás přijde jen
na 230kč(podává se od 12 do 15 hod).za tento obnos sice nedostanete nijak
velkou porci,ale bohatost chutí vám přinese rozhodně větší zážitek,než
pořádná nakládačka v mnohých jiných podnicích.
já si jednou pochutnala na artyčokovém krému s domácí bagetou a pečeném
jehněčím kolínku s bramborovou kaší a fazolovými lusky.jindy jsem si
dala dýňovou polévku s bagetou a lososové dou s těstovinami.pokrmy
v sobě kombinují netradiční překvapivé chutě a vždy dostanete ještě
malou ochutnávku z delikates připravovaných místním kuchařem-zvěřinová
terina,rolka z šunky pata negra…
přední část restaurace opravdu působí jako bistro vhodné pro lehký
rychlý oběd,odkud můžete přímo sledovat přípravu jídel.dále za
kuchyní se nachází prostory pro intimější posezení-v temné místnosti
lampičky osvětlují jednotlivé stoly.můžete obdivovat jedinečnou
kreativitu bořka šípka při pohledu na zajímavé dekorace.úplně vzadu je
světlá místnost s velkým kulatým stolem pro větší sešlosti,která je
zas úplným protikladem.
obsluha je velmi milá a ochotná,ale narazila jsem i na dost protivnou
servírku.
hodnocení:zatím nemám co vytknout a věřím,že se šéfkuchař bude od
otevření už jen zlepšovat.jen bych uvítala,kdyby večeře servírovali už
od 18 a ne od 19 hod. a také mě mrzí,že si nemůžete přes den vybírat
ze stálého jídelního lístku a dezertů.
zatím dávám 8,5/10 a uvidíme dál.každopádně tam zajděte a napište
mi,jak jste byli spokojeni.
jako důchodkyně obdivuji tvoje výpady za kulinářskými požitky, škoda že nejsem mladší, kdy mi to lépe trávilo, to bych chodila s tebou. Když ti to vydrží, tak za chvíli strčíš do kapsy t.zv. „Labužníka“ z časopisu Instinkt, Vladimíra Poštulku! Je už nejvyšší čas, aby se u nás zrodil nový a mladý kulinářský expert. Jdi za tím, a já ti přeju hodně vytrvalosti, několik dobrých úspěchů a hlavně dost prostředků na jejich uskutečnění!
cílevědomost tvého zkoumání zaslouží pochvalu. Musím se přiznat, že cenová úroveň tvých pokusů je pro většinu normálních labužníků poněkud vyšší, ale jednou za čas se každý potřebuje rozšoupnout, tak aspoň nevyhodíme peníze za hogofogo paskvil. Když už tak putuješ, bylo by možná dobré uvést i adresu příslušného podniku. Jistě, dá se to dohledat, ale pro potencionální zájemce (zejména mimopražské) by to bylo jednodušší.
za podporu a uznání.zkoumání restaurací mě vážně baví a jsem ráda,že se můžu o své zážitky podělit a poradit vám.
už dlouho mě lákala nabídka neomezené konzumace za jednotnou cenu a dnes
jsem konečně podlehla.ale když jsem postavena před fakt,že můžu jíst,co
hrdlo ráčí,nacpu se víc než celá rodina o vánocích,takže momentálně
je mi trochu špatně…
kdyz jsem sestopila po schodech do prostor restaurace,naskytl se mi úžasný
pohled ne sposty misek s rozličnými pochoutkami uloženými na ledu,aby
zůstaly co nejdéle čerstvé.číšník mě ochotně provedl a seznámil se
způsobem konzumace.
brazilská restaurace nabízí dvě možnosti- churrasco buffé,což je výběr
jídel z předkrmového baru(225kč), a churrasco buffé e rodizio
carnes-předkrmy a masa na grilu(445kč a po 18 hod 545kč)-já zvolila jen
předkrmy s bláhovou myšlenkou na lehčí večeři.na obří talíř jsem si
naložila od všeho trochu-např.ústřice, sushi,slávky se salsou,roastbeef
s vejcem,sušenou šunku,žampiony s ricotou,lilik plněný fetou,bramborový
salát, jablečný salát s kuřetem,grilovanou zeleninu atd.-je toho hodně…
a nezůstalo jen u jednoho talíře,k baru jsem se vrátila ještě třikrát.
je skvělé,že můžete všechno ochutnat a pak zvolit to,co vám nejvíc
vyhovuje.ne všechno splňovalo mé představy.nejvíc mě zaujaly všemožné
variace na brambory,marinovaný losos s pomeranči,sushi a vynikající
sýrové houstičky,které vám přinesou na zakousnutí.mé chuťové pohárky
velmi potěšil dezert bolinhos de chocolate con sorvete de bounilha(není
v ceně-138kč),což jsou hutné čokoládové řežy s jemnou zmrzlinou a
omáčkou z pravé vanilky.pár sedící naproti mě si pochutnával i na
grilovaných masech,rybách a mořských plodech,které jim co chvíli
číšníci(churrasqueros)přinášeli nabodané na obřích
špízech,připomínajících spíše meče.
tak abych to zhodnotila-ke konci se mi už všechny chutě mísily dohromady,ale
některé kulinářské výtvory zvlášť chválím,ikdyž ne vše bylo na
jedničku.přes veškerou snahu byly pokrmy trochu oschlé-samozřejmě nebudou
každou půlhodinu měnit celé menu za čerstvé,takže je dobré vyhlídnout
si správný moment.obsluha byla milá,pozorná a vždy ochotná
poradit.rozhodně se ještě vrátím na speciality na grilu,až budu pořádně
vyhladovělá.
k předkrmům mám menší výhrady,ale dezert byl skvělý-zatím 7/10
pokud vás zajímají adresy restaurací a chcete si prohlédnout i jídelní lístky,mrkněte se na:www.marcopoloiv.cz, www.zahradavopere.cz, www.nostress.cz, www.laveranda.cz, www.ambi.cz. šípek bistrot má stránku ve výstavbě,ale taky se dočkáte …a ještě malá oprava-samozřejmě jde o restaurante a ne resraurante brasileiro
tak jsem se konečně odhodlala a vkročila do pětihvězdičkového hotelu
radisson sas a jeho vyhlášené restaurace la rotonde. interiéru vévodí
dřevěné obložení stěn a temné zemité tóny hnědé a zelené.číšník
mě u:,–(il do nekuřáckého koutku v zadní části na půlkruhovou
sedačku,ze které jsem měla výhled na celé okolí. jídelní lístek není
sám o sobě příliš rozsáhlý,ale je doplňován každý týden
o aktuální nabídku předkrmu a dvou hlavních jídel.tento měsíc rovněž
nabízí výběr polévek z celého světa.dala jsem na radu číšníka,která
se shodovala s mými chutěmi a objednala si jihoafrickou dýňovou polévku
s dýňovými kroketami a kardamomem(180kč) jako předkrm.před ní mi na
abstraktně vyhlížejícím stojanu naservírovali výběr pečiva s variací
pomazánek-tapenádou z černých oliv,zeleninovou salsou,gervais pomazánkou
s kapary a červenými paprikam a také klasickým máslem.chuť záhy
přinesené polévky doplněné ještě palačinkovým závitkem se špenátem
mě velmi mile překvapila a všem tuto kombinaci dýně a aromatického
koření doporučuju vyzkoušet třeba při domácích kulinářských
pokusech.s chutí jsem se pustila i do hlavního chodu-pečených kachních
prsou a restovaných kachních jater a polentou,mangem a kachní šťávou
ochucenou mučenkou(690kč)-zajímavá omáčka ladila s napovrchu křupavou a
dorůžova upečenou šťavnatou křehoučkou kachnou.foie gras jsou vždy
vynikající a mango je příjemně akcentovalo.smažené polentové kroketky
tvořily skvělou přílohu spolu s fazolovými lusky retovanými na cibulce
s na jemné kostičky krájenou slaninkou.ani dezert nezklamal.můžu s klidem
prohlásit,že čokoládové suflé s pomerančovou zmrzlinou, omáčkou
z červeného rybízu a ozdobou z bílé čokolády(230kč) bylo zaručeně
nejlepší,jaké jsem kdy jedla-na povrchu krásně křupavé s tekutým
rozplývavým středem s výraznou dlouho doznívající hořkočokoládovou
chutí.
nemusíte se bát,že se přejíte,a klidně si dejte celé menu.porce jsou ,jak
se dá od luxusní restaurace čekat,celkem malé.podle mého názoru ale
platí,že delikatesa je něco výjimečného a v přehnaně velkém množství
ztrácí své kouzlo a jedinečnost.za své těžce vzdělané peníze dostanete
pokrmy vysoké kvality.myslím,že šéfkuchař už už sahá po hvězdě
michelin.
obsluze není moc co vytknout.snad by mohla být o něco pohotovější a víc
se usmívat.
pokud chcete oslavit třeba výročí svatby nebo jiné významné životní
jubileum,la rotonde je určitě dobrá volba.
celkově vzato,interiér na mě působil příliš tmavě a trochu
smutně.uvítala bych nějakou uklidňující hudbu,zvlášť když jím
sama.obsluha byla v pořádku a jídlo vynikající,ale dost drahé-podobnou
kvalitu za příznivější ceny si můžete dopřát i u šípka. očekávala
jsem taky víc malých pozorností,než jen pečivo.
za vysoké ceny dávám „jen“ 8,5/10
…Právě jsem si přečetl tvé povídání o další návštěvě gastronomického zařízení. A tak mě napadlo, znáš-li restauraci jménem Cartouche, nacházející se v Bílkově ulici. Budu rád za každé informace.
Přeji krásný to den
klobouk dolů tvé peněžence i odvaze
myslím, že jsem někde v úvodu četla, že jsi člověk studující -
z toho vyvozuji mladší, věkem mi blízko
tím spíše gratuluji k odvaze vstoupit vůbec do popisovaných podniků a
ještě příjemně věcně popsat všechny zkušenosti
jednou v životě jsem podnikla něco podobného - vinárna V Zátiší na Betlémském náměstí ve mně zanechala ale nedefinovatelné pocity (něco mezi odporem a obdivem)
díky za putování, za napsané i budoucí příspěvky, ale „Nakládanému hermelínu v putyce 5. cenové skupiny stokrát ZDAR*!“
je to asi dva týdny,co jsem se byla podívat do cartouche,ale jen podívat a prohlídnout si jídelní lístek.přiznávám,že mě zaujal a i prostředí je zajímavé-ve středověkém stylu,takže v budoucnu si tam určitě zajdu na oběd.zatím ale ještě musí padnout allegro ve four seasons a to je dost drahá záležitost,ze které se budu dlouho léčit.
Děkuji za tvou velmi rychlou odezvu. Jsem zvědav, jak se ti bude líbit v restauraci Cartouche. Přeji přijemné gastromické putování.
Hezký zbytek dne!
uzavírám labužnické putování na labužníkovi a brzo budu pokračovat na vlastních stránkách.navštěvuju restaurace jak o život a připravuju grafiku a rubriky…no…zabere fo asi ještě dost času,tak až to bude,dám vědět.na labužníka ale samozřejmě nezanevřu,pepíčku.
chocolat,
právě jsem se dočetla, že končíš putování po pražských restauracích.
Je to škoda, i když píšeš, že budeš pokračovat na vlastních
stránkách. Moc se mi tvoje sdělené zážitky a poznání líbily, podle
tvého doporučení jsem i nějaká zařízení navštívila. Určitě dej
vědět, na jakých stránkách bude tvoje putování pokračovat. Přeji Ti
hodně zdaru.