Labužníci, pmmóóóóc....

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
esmeralda
4813 příspěvků 02.09.06 08:50
Labužníci, pmmóóóóc....

Klasické kynuté houskové knedlíky jsem vyráběla bez problémů skoro třicet let. Šišky dobře uhněteného a vykynutého těsta vařím dvanáct minut ve vařící vodě, obrátím a vařím dalších dvanáct minut.
Vytáhnu z vody krásně nadýchané. Špejlí do nich několikrát bodnu aby vyšla pára (tak mě to naučili) a ouha…knedlíky se začnou smršťovat. Zkrátka se mi srazí. Stává se mi to posledních pár měsíců a nevím proč. Ve způsobu výroby jsem nic nezměnila.
Poraďte prosím.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Ivo
1045 příspěvků 02.09.06 09:43
To sice není moje parketa...

…ale, že by Tvůj obchod změnil dodavatele mouky?

 
possum
464 příspěvků 02.09.06 13:10
Esme,

a co kvasnice. Stale ty stejne?

 
lydia
1227 příspěvků 02.09.06 15:22
esme,

co tak třeba změnit jídelníček a dělat jiné knedlíkyVýběr je velký, zkus třeba vídeňské.
já dělám kynuté knedlíky jenom ovocné a to tak, že je vařím v páře. Naučila jsem se tak od maminky, maminka od tchýně....., takže je jinak neumím.

 
esmeralda
4813 příspěvků 03.09.06 22:23
Díky za tipy...

Ivo, mouku kupuji pořád stejnou. Tady ji vyrábí snad už třicet let jedna firma…
Possum, i kvasnice kupuji stejné…
Lydia, vídeňské knedlíky občas taky dělám. Jsou výborné…
Mně šlo spíše o to PROČ se mi ty houskové po vyjmutí z vařící vody sráží.
Dříve se mi to nestávalo.

 
Ivo
1045 příspěvků 03.09.06 22:51
Esme...

…ještě jednou - mám kamaráda, který dělá v „mikropekárně“ (malá venkovská pekárna), no a nejednou se jim stalo, že prostě mouka byla takový prevít (a byla od stejného dodavatele), že prostě těsto nevykynulo, takže celá dávka šla do kanálu, zbytek mouky na reklamaci a to ráno Mikulovice snídaly pouze rohlíky…:-))

 
Vali
1326 příspěvků 04.09.06 00:52
s tím nic nenaděláte...

…věřte mi nebo nevěřte, to je mi celkem jedno, ale za dvacet let pečení perníků mám tuto zkušenost. Mohla jsem to porovnávat, stále stejné těsto, stále stejný postup zadělávání a někdy byly perníčky krásně vyběhlé a někdy takové hrbolaté, nebylo to žádnou moukou, ale tím, že nebyla podle Měsíce vhodná doba na pečení… to je moje vysvětlení, Esme u toho kynutého těsta…neochladilo se u vás? Někdy zdrcnutí způsobí u kynutých výrobků náhlá změna teploty - jiné vysvětlení než tato nemám. Podle lunárního kalendáře žiji několik let a vše je pravdivé. Když je síla Měsíce tak velká, že způsobí příliv a odliv, tak proč by nemohla dělat divy i s námi.

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.09.06 10:16
nuž,

ťažko na diaľku diagnostikovať, ale prikláňam sa k názoru Iva, aj ten istý mlyn dodáva v priebehu roku rôznu múku - obzvlášť zmeny v obsahu lepku sú veľmi výrazné (iná sorta pšenice, „čerstvá“ pšenica hneď po žatve a po roka skladovaná…). A lepok je pre konzistenciu múčnych výrobkov veľmi významný. Povedal mi profík, vyrábajúci polotovary typu buchty na pare, knedle (múčne+kysnuté+va­rené) a podobne - keď som sa ho pýtal na príčinu prečo sú raz nádherne vláčne a inokedy ako urobené z pilín. Zrejme Ti to nepomôže, ale aspoň sa nebudeš trápiť z nezdaru. Vymeň múku a túto použi na pečené koláče.

 
DanaJ
1136 příspěvků 04.09.06 12:55
Opatrně..

Může to být, že jsi s knedlema o trošku víc bouchla při vyndavání. Mamka to vypozorovala. Musí se pomalinku a opatrně vyndat a nesmějí se hned krájet, ale chvilku počkat. S knedlema se musíš mazlit.
PS: Mě nejvíc chutnají domácí knedlíky rozmrzlé a ohřáté. Jsou lepší než čerstvě upářené.

 
Marjanka2
214 příspěvků 09.10.06 12:24
Labužníci.....

Napadá mě jenom rozdílná teplota podkladu na který se knedle vyndavají, vždycky jsem používala dřevěné prkénko, jen jednou
jsem knedlíky vyndala na skleněné „prkénko“ a výsledek byl přesně takový jaký popisuješ.Od té doby používám pouze dřevěné.

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.11.06 01:17
Tajemství odhaleno....

…švagrové se zdála doba vaření (celkem 24 minut) moc dlouhá.
Tak jsem to dnes zkusila zkrátit na 20 minut a ejhle…knedlíčky jako malované.

 
ocal
31 příspěvků 26.11.06 10:39
...

Podle mého je to moukou.Zkus ji koupit jinde.Postupuj vylučovací metodou.Hodně zda­ru.

 
karminek
757 příspěvků 26.11.06 11:02
esme

i mě se zdá že 24 minut je na vaření knedlíků dlouho.maximálně 20 a to ještě záleží na velikosti knedlíků.na kvalitě mouky i droždí záleží taky.

 
esmeralda
4813 příspěvků 28.11.06 11:55
Karmínku,

určitě bylo 24 minut moc, neboť zkrácením času se celá věc napravila.
Ocale, dík za radu, ale moukou to není. Tu kupuju už třicet let stejnou. Vyřešilo to jenom zkrácení času.

 
karminek
757 příspěvků 28.11.06 21:03
esmeraldičko

jé moc děkuji,aspoň někdo mi dá zapravdu.
hůůůůrá halelůůůůůůja .
moc pozdravuju


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz