Chtela jsem se zeptat jestli nekdo nevi, jak se rekne anglicky kysana smetana nebo jestli pro ni maji vubec nejake slovo a jestli se takova jako je u nas da sehnat i v cizine. A taky by me zajimalo, jestli jdou kysele okurky sehnat v cizine, napr v Evrope. Dekuji predem za pomoc
kysana smetana a okurky
se dají koupit v Německu - vynikající Spreewaldské, ale samozřejmě i z jiných oblastí. Ve Francii delikatesní „kornišonky“, drobounké okurčičky, někdy naložené pouze v ochuceném vinném octě (žádná voda!).
nejsem ta pravá, co by mohla radit, ale jen svůj názor…myslím si, že
překlad je „ripened cream“ a kyselé okurky bych řekla, že mají v celé
Evropě, ba snad mimo nějakých domorodých kmenů (typu křováci apod.)
i v mimoevropských státech…ale určitě se Ti ozvou „domorodci“ ze
všech koutů světa (snad jen mimo těch křováků ;o) ) a řeknou Ti, jak to
u nich chodí )
zde se o kysane smetane mluvi jako o „sour cream“. okurky se daji koupit v NL, UK i ve FI (dle vlastni zkusenosti), kvalita je ovsem ruzna.
Okurky se daji snad koupit vsude, ale kvalita je jina. Tady je taky x druhu okurek, ale kazda znacka ma jinou chut.
Anika, u nás v Austrálii se taky říká kyselé smetaně SOUR CREAM.
A okurky Nova jsou tu běžně k dostání. Ale téměř identické (coby do
chuti) tu vyrábí kde kdo.
Kdysi jsem položola Labužníkům tanto dotaz. Jaký je rozdíl mezi smetanou kyselou, kysanou nebo zakysanou? Nikdo mi neodpověděl. Z komunistického Československa se pamatuji jen na jeden výraz: KYSELÁ
já se nehádám, že to není sour cream…je to sour cream…ale v receptech na amíkách je ripened cream…tak mi tedy, maňánku, řekni, co to je ten ripened cream…to bude asi něco v tom smyslu jako u nás kyselá, zakysaná a kysaná, jak o tom píše esme…a jaký je teda vůbec rozdíl mezi tou kyselou, kysanou a zakysanou…hahaha…
…původní dotaz odstavujeme na vedlejší kolej (ale snad bylo dostatečně odpovězeno) a mi nedá se nepřipojit, neboť už dlouho v sobě nosím rozpor mezi - viz Esmeralda - kyselá-kysaná-zakysaná. Dokonce i Habana se o to lehce otřel v některém z nedávných příspěvků (zde však v souvislosti s jogurtem a kefírem). Přesto se stále nechytá žádný odborník, aby nám nevědomým vysvětlil pojmy. Proto se přimlouvám, pokusme se ty fermentace a jiné procesy rozlousknout.
Dík, Ivo.
oslovila mlékárny, učinila jsem teď úplně stejně…a obrátila se na
jednu z nich, tu nejochotnější a nejpříjemnější…zítra Vás budu
informovat.....třeba se ten podstatný rozdíl i dozvíme (a pak budu chtít, esme, slyšet překlady
všech těch tří smetan, tak se na to připrav!!! hahahahaa…
Ja mohu odpovedet za Skandinavii. Kysana smetana jak ji znam z Cech neni, ale je vic zakysanych mlecnych vyrobku, ktere se daji s trochou fantazie uspesne pouzit misto ni. Kysely okurky jsou k dostani vsude, jmenuji se syltede agurk v Dansku, v Norsku a Svedsku to bude zhruba stejny nazev, nastesti se prodavaji v pruhlednych sklenicich. Chutove jsou trosku kyselejsi nez ceske, ale moc dobre.
U nas v NL se tez da krome „sour cream“ koupit „Fresh cream“ a „Fraiche cream“ zrejme to budou kysele, zakysane, a kysane sestry. Nevim jestli se tady daji koupit okurky Nova, za ty roky co jsem zde jsem je jeste nevidela, ale vyborne jsou nejen okurky, ale i cibulky a ruzne nalozena zelenina od fy. Koelemann, ktera sve vyrobky prodava po celem svete. V Indii jsme se s nimi leta cpali a zajidali „sour creamem“ z mleka vodnich buvolu. Taky bych rada znala rozdil mezi vyse zminenymi sestrami.Hezky den Vsem
Mezi kysanou a zakysanou smetanou není žádný rozdíl. Je jen na výrobci, jak ji nazve. Významově jsou oba pojmy identické.
Nejpřesnější zařazení výrazu kyselá smetana by dle mého pohledu
mělo být asi následující. Je to samovolně zkyslá smetana bez přídavku
čistých kultur, asi něco jak naše babičky říkaly „kyška“ pro zkyslé
mléko. Pro mlékaře je to „technologicky škodlivý výraz“.
Kysaná a zakysaná smetana je rovnocený výraz pro smetanu, do které byly
zcela záměrně přidány čisté mlékárenské kultury, což jsou jednoduše
řečeno „přátelské bakterie“. Výsledkem je potom smetana příjemně
kyselé chuti, jenž se dá použít do mnoha dalších pokrmů, nebo jen tak
s marmeládou.