kysana smetana a okurky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Anika02
66 příspěvků 18.05.05 16:17
kysana smetana a okurky

Chtela jsem se zeptat jestli nekdo nevi, jak se rekne anglicky kysana smetana nebo jestli pro ni maji vubec nejake slovo a jestli se takova jako je u nas da sehnat i v cizine. A taky by me zajimalo, jestli jdou kysele okurky sehnat v cizine, napr v Evrope. Dekuji predem za pomoc


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Sněhurka
446 příspěvků 18.05.05 16:29
Naložené okurky

se dají koupit v Německu - vynikající Spreewaldské, ale samozřejmě i z jiných oblastí. Ve Francii delikatesní „kornišonky“, drobounké okurčičky, někdy naložené pouze v ochuceném vinném octě (žádná voda!).

 
penda
4752 příspěvků 18.05.05 16:38
aniko...

nejsem ta pravá, co by mohla radit, ale jen svůj názor…myslím si, že překlad je „ripened cream“ a kyselé okurky bych řekla, že mají v celé Evropě, ba snad mimo nějakých domorodých kmenů (typu křováci apod.) i v mimoevropských státech…ale určitě se Ti ozvou „domorodci“ ze všech koutů světa (snad jen mimo těch křováků ;o) ) a řeknou Ti, jak to u nich chodí :o)

 
trikolka
383 příspěvků 18.05.05 17:15
anika

zde se o kysane smetane mluvi jako o „sour cream“. okurky se daji koupit v NL, UK i ve FI (dle vlastni zkusenosti), kvalita je ovsem ruzna.

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 18.05.05 22:49
kysele okurky

Okurky se daji snad koupit vsude, ale kvalita je jina. Tady je taky x druhu okurek, ale kazda znacka ma jinou chut.

 
esmeralda
4813 příspěvků 18.05.05 22:50
kysana smetana a okurky

Anika, u nás v Austrálii se taky říká kyselé smetaně SOUR CREAM.
A okurky Nova jsou tu běžně k dostání. Ale téměř identické (coby do chuti) tu vyrábí kde kdo.

 
penda
4752 příspěvků 18.05.05 23:11
ale anika...

se ptá na kysanou smetanu..není v tom rozdíl? jestli je kyselá nebo kysaná???… ;-)

 
Manana
1515 příspěvků 18.05.05 23:37
pendo

je to sour cream.

 
esmeralda
4813 příspěvků 19.05.05 00:13
kysana smetana a okurky - Pendo

Kdysi jsem položola Labužníkům tanto dotaz. Jaký je rozdíl mezi smetanou kyselou, kysanou nebo zakysanou? Nikdo mi neodpověděl. Z komunistického Československa se pamatuji jen na jeden výraz: KYSELÁ

 
penda
4752 příspěvků 19.05.05 00:24
ale jojo..

já se nehádám, že to není sour cream…je to sour cream…ale v receptech na amíkách je ripened cream…tak mi tedy, maňánku, řekni, co to je ten ripened cream…to bude asi něco v tom smyslu jako u nás kyselá, zakysaná a kysaná, jak o tom píše esme…a jaký je teda vůbec rozdíl mezi tou kyselou, kysanou a zakysanou…hahaha…

 
Ivo
1045 příspěvků 19.05.05 00:27
My už sice...

…původní dotaz odstavujeme na vedlejší kolej (ale snad bylo dostatečně odpovězeno) a mi nedá se nepřipojit, neboť už dlouho v sobě nosím rozpor mezi - viz Esmeralda - kyselá-kysaná-zakysaná. Dokonce i Habana se o to lehce otřel v některém z nedávných příspěvků (zde však v souvislosti s jogurtem a kefírem). Přesto se stále nechytá žádný odborník, aby nám nevědomým vysvětlil pojmy. Proto se přimlouvám, pokusme se ty fermentace a jiné procesy rozlousknout.

Dík, Ivo.

 
penda
4752 příspěvků 19.05.05 00:29
když jsem kvůli máslu...

oslovila mlékárny, učinila jsem teď úplně stejně…a obrátila se na jednu z nich, tu nejochotnější a nejpříjemnější…zí­tra Vás budu informovat...­..třeba se ten podstatný rozdíl i dozvíme ;-) (a pak budu chtít, esme, slyšet překlady všech těch tří smetan, tak se na to připrav!!! hahahahaa…

 
Lindaa
114 příspěvků 19.05.05 08:09
...

Ja mohu odpovedet za Skandinavii. Kysana smetana jak ji znam z Cech neni, ale je vic zakysanych mlecnych vyrobku, ktere se daji s trochou fantazie uspesne pouzit misto ni. Kysely okurky jsou k dostani vsude, jmenuji se syltede agurk v Dansku, v Norsku a Svedsku to bude zhruba stejny nazev, nastesti se prodavaji v pruhlednych sklenicich. Chutove jsou trosku kyselejsi nez ceske, ale moc dobre.

 
meisje
580 příspěvků 19.05.05 14:46
...

U nas v NL se tez da krome „sour cream“ koupit „Fresh cream“ a „Fraiche cream“ zrejme to budou kysele, zakysane, a kysane sestry. Nevim jestli se tady daji koupit okurky Nova, za ty roky co jsem zde jsem je jeste nevidela, ale vyborne jsou nejen okurky, ale i cibulky a ruzne nalozena zelenina od fy. Koelemann, ktera sve vyrobky prodava po celem svete. V Indii jsme se s nimi leta cpali a zajidali „sour creamem“ z mleka vodnich buvolu. Taky bych rada znala rozdil mezi vyse zminenymi sestrami.Hezky den Vsem

 
kamilio
548 příspěvků 20.05.05 10:47
vysvětlivka mimo téma

Mezi kysanou a zakysanou smetanou není žádný rozdíl. Je jen na výrobci, jak ji nazve. Významově jsou oba pojmy identické.

 
penda
4752 příspěvků 23.05.05 06:38
objasnění od odborníka...

Nejpřesnější zařazení výrazu kyselá smetana by dle mého pohledu mělo být asi následující. Je to samovolně zkyslá smetana bez přídavku čistých kultur, asi něco jak naše babičky říkaly „kyška“ pro zkyslé mléko. Pro mlékaře je to „technologicky škodlivý výraz“.
Kysaná a zakysaná smetana je rovnocený výraz pro smetanu, do které byly zcela záměrně přidány čisté mlékárenské kultury, což jsou jednoduše řečeno „přátelské bakterie“. Výsledkem je potom smetana příjemně kyselé chuti, jenž se dá použít do mnoha dalších pokrmů, nebo jen tak s marmeládou.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz