Může mi prosím někdo vysvětlit, co je to květový med? Mám ho přibližně 1 rok ve špajzu. Překvapil mě, protože je zcukernatělý ale ne ztuhlý. Roztírá se jako pomazánka. A má divnou pachuť, trochu alhoholovou. Med se snad nemůže zkazit ?
Květový med
by měl být med, který včely sbírají, když kvetou louky.
A zkvasit med asi může, protože jak jinak by se vyráběla medovina. Ale,
že by zkvasila jen tak nenačatá a nekontaminovaná sklenice, to mi
přijde divné.
nejsem včelař, tak nevím jestli bych to dokázala sama vysvětlit, ale
strýček googl vygooglil toto: http://ovcsvpardubice.blog.cz/…-vlastne-med
Snad Ti to pomůže.
Med by se samozřejmě zkazit neměl, ale chuť je ovlivněná druhem rostlin,
ze kterých pochází nektar, popř. příměsemi, které do něj výrobce
dodal, ale poctivý včelař by tam nic nepatřičného nenamíchal.
No, já jsem k té sklenici neměla důvěru od počátku, byla plněná až vrchem a možná i špatně zavřená, i když víčko je šroubovací. Dostali jsme jí jako dárek, z neznámého zdroje. Mě zarazilo už to, že jsem med nebyl ztuhlý a nemusela jsem ho pracně dolovat ze sklenice lžící. no, vrazila jsem ho včera do perníčků, uvidím, jestli se to odrazí na jejich chuti.
ale jelikož žiju na vsi, tak jsem jimi přímo obklopena. A proto vím, že samotný med zkvasit nemůže, při výrobě medoviny se nejprve rozvaří s vodou a teprve pak má schopnost kvasit. Med, který ani po roce není ztuhlý, je takzvaně pastovaný (po vytočení se po dobu několika hodin, snad i více jak 1 den promíchává) a zcukernatění, je přirozenou vlastností medu. To neumí akorát ten upravovaný z obchodu. Ne, med se sám od sebe neumí zkazit.
Sám od sebe se med skutečně zkazit nemůže a pokud úplně nezkrystalizoval, je to skutečně způsobeno pastováním. Pastovaný med je takový,který se na počátku krystalizace míchá a míchá a míchá, až se tzv. krystaly naruší a už neztuhne úplně. Někdy bývá květový med bílý jako škvařené sádlo, jindy světle hnědý.
To že Ti med zkrystalisoval Ti dává záruku, že je to pravý med. V podstatě jsou dva druhy včelího medu - květový, který včely sesbírají z květů a medovicový (tzv.lesní) který včely sesbírají z listů a jehličí - pozůstatky mravenci chovaných mšic. Někteří taky včelaři ho vydávají za ten nejkvalitnější, ale každý s trochou rozumu si to přebere. Miloš
Tak mám pastovaný med, viděla jsem ho poprvé v životě a nikdy o něm neslyšela, proto jsem byla nejistá.