Květový med

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
toffo
244 příspěvků 03.04.09 12:25
Květový med

Může mi prosím někdo vysvětlit, co je to květový med? Mám ho přibližně 1 rok ve špajzu. Překvapil mě, protože je zcukernatělý ale ne ztuhlý. Roztírá se jako pomazánka. A má divnou pachuť, trochu alhoholovou. Med se snad nemůže zkazit ?

Reakce:
 
mrtvola
1394 příspěvků 03.04.09 12:46
Květový med

by měl být med, který včely sbírají, když kvetou louky.
A zkvasit med asi může, protože jak jinak by se vyráběla medovina. Ale, že by zkvasila jen tak nenačatá a nekontaminovaná sklenice, to mi přijde divné.

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 03.04.09 12:48
Med..

nejsem včelař, tak nevím jestli bych to dokázala sama vysvětlit, ale strýček googl vygooglil toto: http://ovcsvpardubice.blog.cz/…-vlastne-med
Snad Ti to pomůže.
Med by se samozřejmě zkazit neměl, ale chuť je ovlivněná druhem rostlin, ze kterých pochází nektar, popř. příměsemi, které do něj výrobce dodal, ale poctivý včelař by tam nic nepatřičného nenamíchal.

 
toffo
244 příspěvků 03.04.09 12:59
...

No, já jsem k té sklenici neměla důvěru od počátku, byla plněná až vrchem a možná i špatně zavřená, i když víčko je šroubovací. Dostali jsme jí jako dárek, z neznámého zdroje. Mě zarazilo už to, že jsem med nebyl ztuhlý a nemusela jsem ho pracně dolovat ze sklenice lžící. no, vrazila jsem ho včera do perníčků, uvidím, jestli se to odrazí na jejich chuti.

 
ji
98 příspěvků 03.04.09 16:03
Nejsem včelař,

ale jelikož žiju na vsi, tak jsem jimi přímo obklopena. A proto vím, že samotný med zkvasit nemůže, při výrobě medoviny se nejprve rozvaří s vodou a teprve pak má schopnost kvasit. Med, který ani po roce není ztuhlý, je takzvaně pastovaný (po vytočení se po dobu několika hodin, snad i více jak 1 den promíchává) a zcukernatění, je přirozenou vlastností medu. To neumí akorát ten upravovaný z obchodu. Ne, med se sám od sebe neumí zkazit.

 
toffo
244 příspěvků 05.04.09 07:04
...

Všem děkuji za vysvětlení

 
Marjanka2
214 příspěvků 05.04.09 20:44
...

Sám od sebe se med skutečně zkazit nemůže a pokud úplně nezkrystalizoval, je to skutečně způsobeno pastováním. Pastovaný med je takový,který se na počátku krystalizace míchá a míchá a míchá, až se tzv. krystaly naruší a už neztuhne úplně. Někdy bývá květový med bílý jako škvařené sádlo, jindy světle hnědý.

 
gmp
1603 příspěvků 06.04.09 13:27
květový med

To že Ti med zkrystalisoval Ti dává záruku, že je to pravý med. V podstatě jsou dva druhy včelího medu - květový, který včely sesbírají z květů a medovicový (tzv.lesní) který včely sesbírají z listů a jehličí - pozůstatky mravenci chovaných mšic. Někteří taky včelaři ho vydávají za ten nejkvalitnější, ale každý s trochou rozumu si to přebere. Miloš

 
toffo
244 příspěvků 06.04.09 13:53
...

Tak mám pastovaný med, viděla jsem ho poprvé v životě a nikdy o něm neslyšela, proto jsem byla nejistá.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz