Kvásek na kyselo

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
marmelada
1643 příspěvků 14.11.05 17:18
Kvásek na kyselo

Dá se nějak vyrobit nebo se musí vyloudit v pekařství? Ale tam ho taky nějak dělají, ne?
Prosím o radu. Kyselo mi jednou udělala moje sestra v Jablonci a chtěla bych si tu dobrotu dělat i na Šumavě (bez loudění).


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Pistorka
17 příspěvků 15.11.05 12:45
Kvásek na kyselo

marmelado, u nás kvásek prodávájí v prodejnách pekáren. Ale nevím, jak to funguje u Vás. V Hradci Králové máme svoji pekárnu, takže kvásek koupím kdykoliv. K té výrobě - nemám odzkoušeno, ale dočetla jsem se na stránkách sweb.cz/hafca­.h/index.htm. podívej se na recepty, tam někde je popsaný postup.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 15.11.05 23:58
Kvásek

Po té, co jsem ochutnala báječné kyselo, začala jsem také pátrat, kde koupit kvásek, a TADY jsem našla návod na jeho výrobu. Zatím jsem to ale nezkoušela, ale vypadá to velmi nadějně.

 
iva  16.11.05 07:45
v Praze

je kvásek k dostání v Holešovické tržnici v pekařství hned proti zastávce tramvaje. Může se potom udržovat a používat k pečení chleba.
Na sweb.cz/hafca­.h/index.htm je moc dobrých informací. Zejména pan František je machr. V diskuzi tam najdeš jeho e-mail a vím, že je ochotný poradit všem nejen s výrobou kvásku.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 12.02.06 13:24
...

na internetu jsem našla recept na kyselo a v něm je uveden tento postup na výrobu kvásku na kyselo: 50 g droždí + 10 lžic žitné mouky + kousek chlebové kůrky rozmícháme ve 4 dl vody a necháme vykvasit 24 hod v teple. Nezkoušela jsem to ,ale myslím si , že to bude fungovat.

 
lydia
1226 příspěvků 21.02.06 16:16
marmelado

nevím, jestli je kvásek ještě aktuálni, ale možná dostaneš koupit sušený kvásek. V Rakousku ho dostaneš jako Sauerteig-Extrakt. Obyčejně bývá v regálech pro vegetariány nebo u zdravé výživy. Měl by se dostat i v dobrých drogeriích.

 
Labužník Liva02
31 příspěvků 22.02.06 01:04
Kyselo od Krakonoše

V tomto receptu je návod na kvásek i na výborné kyselo, který jsem získal v Krkonoších v horské hospodě, kde jsem ho jedl a moc mi chutnalo. Čím je kvásek starší, tím je kyselejší.

 
elena02
27 příspěvků 23.02.06 19:18
...

No je fakt marmeládo, že u nás v Jablonci mají kvásek v každý prodejničce pečiva. Hahaha

 
Kulik
132 příspěvků 24.02.06 23:21
Kyselo

Já jsem se na kyselo ptala na Začínáme od píky 1.2. 2006. Dostala jsem dobré rady od Tasmy a Heji, podívejte se na to!

 
Pilka
113 příspěvků 07.03.06 07:52
Chlebový kvásek

Pekla jsem doma chleba nebo dalamánky, a pořád to nebylo ono. Muselo se to hned sníst, jak to poleželo, bylo to takové drobivé a nic moc. Tak jsem pátrala, až jsem se právě prostřednictvím Labu dopátrala zde zmiňovaných stránek - je to vpodstatě fanklub majitelů domácích pekáren. Tu tedy nemám a zatím o ní neuvažuju. Ale po těch všech návodech na kvásek jsem to loni v létě zkusila. Na dva dny jsem namočila do vody kousek kupovaného chleba, pak jsem ho rozmixovala, přidala lžíci vody ze zelí a žitnou mouku (pan František radí celozrnnou, prý lépe kvasí, já měla jen klasickou žitnou chlebovou - z mlýna Korunka, je tu i odkaz od jiných a myslím že i ode mne). S vlažnou vodou jsem udělala těstíčko hustější než na lívance a nechala na okně na sluníčku (v zavařovačce asi jen 5 sm těsta a volně zakryté zavařovacím víčkem). Vykvasilo a od toho léta si tento kvásek udržuju v lednici a jednou týdně ho obnovím - 2 lžíce kvásku vmíchám do těsta asi jako na perník, dělám to od oka, z žitné mouky a vlažné vody. Měla jsem delší výpadek a neobnovovala, kvásek už měl spíš vinnou chuť. Myslela jsem, že budu muset založit úplně nový, ale pak jsem ho párkrát rychle za sebou obnovila, a dnes zas krásně voní žitnou moukou. Můj muž nenávidí kmín v chlebě, tak zas budu péct speciálně pro něj domácí chlebík, kam jako správná potvorná ženská ten kmín stejně dám, protože bez něj chleba není to pravé, ale na rozdíl od pekáren ho dám míň a mletý. Co oči nevidí, to srdce neželí.
Proč to píšu? Taky jsem chtěla kvásek, a žebrám hrozně nerada, vpodstatě asi ani loudit neumím a u nás asi ani není kde.
Ty ale asi seženeš nějaký v pekárně, tak dobrou chuť a toto ber třeba jako návod, jak si ten kvásek z pekárny chvíli udržet, než Vám přestané kyselo chutnat. Když budeš mít čas, udělej k tomu kyselu taky dalamánky s tím kváskem, a uvidíš, je to o něčem jiném.
Měj se krásně.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz