U nás prodávají v pekařství chlebový kvásek poměrně dost tuhý.
Zatím jsem si netroufla ho koupit, protože nevím, jak ho rozmíchat, abych
mohla uvařit kyselo. Můžete mi poradit? Prodavačka neporadila.
Kupovaný chlebový kvásek
Velmi vlažná voda,možná s trochou mléka či smetany.Dávat do tekutiny hmotu po malých kouscích (čaj.lžičku) a rozmíchávat do hustší tekoucí kaše.Tu vleju do vlastní polévky.Na to rozmíchávání i výrobu jíšek používám starou(přes 120 let) smaltovanou masivní litinovou pánev,kterou myji pouze vodou.Nic na tom nepřipálíš,teflon nepoužívám.Důležité je to sálavé příjemné teplo a tep.setrvačnost.Nebo může pomoci vlažná vodní lázeň,nevím jak moc tuhý kvásek ti prodali.Můj bývá jako měkký tmel,rozpouští se bez problémů.
Kvásek na kyselo musi být hustý.Já kvásek namočím večer do vody
studené a druhý den , když vařím kyselo, tak ho tyčovým mixérem
rozmixuji a naleji do uvařených hub. Když by bylo kyselo moc kyselé , tak
tam naliji trochu mléka.Já kupuji u nás je toho asi 20dkg. Polévka má být
hustší.Můžu poslat přesný popis kysela , jak ho dělám já.
za odpovědi. Ten kvásek nebyl hustý, byl tuhý. Děkuji i za nabídku
receptu, ale ten zatím nepotřebuju, protože zatím kvásek kupovat nehodlám.
Snad někdy …
si kupuji v pekařství v Holešovické tržnici. který je tuhý jako plastelína. Používám ho k pečení chleba, takže ho ve vysoké nádobě rozmíchám s vlažnou vodou a dál udržuji. Dávají k němu letáček, jak vařit kyselo a tam píší „Kvásek namočíme do vlažné vody alespoň na 2 hodiny…Do vařící vody s houbami přecedíme kvásek.“
přesně nevím, ale myslím, že cca 15 Kč. Je ho asi tak půlka menšího mikrotenového sáčku (odhaduji 3 dcl objemu a cca 500 g).