Kuchyňské potřeby, nářadí, načiní...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Tasma
415 příspěvků 12.10.06 08:16
Kuchyňské potřeby, nářadí, načiní...

Po ránu mě přepadla zvědavost, zeptat se přítomných, bez jakých pomocníků v kuchyni by se neobešli a naopak, které jsou zastrčeny hluboko ve skříňce a jen málokdy spatří světlo světa. Určitě také některé pomůcky , jako třeba u nás kráječ cibule a lis na česnek a podobné zbytečnosti skončily v popelnici


Reklama


Reklama

Reakce:
 
jedle
76 příspěvků 12.10.06 08:36
...

já si naopak bez lisu na česnek nedovedu představit vaření, ale kráječ cibule letěl do popelnice stejně jako ono super struhadlo z televizní reklamy - po prvním použití tekla krev, po druhém také a třetí jsem neriskovala.

 
penda
4752 příspěvků 12.10.06 08:58
pomocníci

lis na česnek občas použiji, ale nebaví mě umývat a takový ten čistič na něj je zničen, takže ho čistíme párátky - radši tedy třu stroužky klasicky (a u habáněho je to fofr, protože má stroužky zamraženy, ty se chvíli před použitím vytáhnou z mrazáku a širokým nožem - nůž Tescoma na máslo - jdou krásně rozetřít), na cibuli mám takový ten „kovový hřeben“ a ten mne baví, ten bych nevyhodila ;o))). Ladem u nás stojí robot MixSy, foto sem kdysi dával Ivo, pak superrobot Arnica, který umí všechno - ten jsem použila jen na strouhanku z hafo rohlíků a na rozkrájení cibule najemno, když byla potřeba do kančího guláše pro cca 25 osob. Strašně ráda jsem používala robot one-two-three (wan, tůů, ßríííí), jenže zůstal u expřítele ;o((; ladem také leží kráječ na tvorbu hranolek, odšťavňovač Moulinex pro miminka a otvírač kompotů (stačí na ně bohatě příborový nůž)........ ;o))

 
jau
457 příspěvků 12.10.06 09:46
...

To zase já, když už si něco koupím, tak proto, že to potřebuju a tudíž to využívám pravidelně. Robot byla první věc, kterou jsme si s mužem pořídili po svatbě, kromě stolu a židlí. Ještě rok jsme spali na starém rozvrzaném gauči, ale robot jsem měla parádní. Stejně tak ruční elektrický šlehač a hnětač s ponorným mixérem a pasírovacím nástavcem - svatební dar od kolegyň. Bohužel se časem porouchal motor a současné výrobky jsou buď moc drahé nebo nedosahují úrovně, na jakou jsem byla zvykláHřebínek na cibuli je úžasný vynález, stejně tak otvírák na kompoty, který neničí víčka, takže jdou použít znovu. Bez myčky na nádobí by se mi žilo méně pohodlně a na chalupě ji dost postrádám. No, a nově jsem si přála pekárnu na chleba, mám ji necelý týden a moooc se mi líbí a chlebíky jsou jedna báseň. Původně to měl být dárek pod stromeček, ale už ji nedám z ruky a pod stromkem bude jen prázdná krabice Zato asi brzy vyhodím obstarožní friťák, protože ho vůbec nevyužívám a překáží.

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 12.10.06 13:54
Taky se připojím...

doma hodně používám: ponorný tyčový mixér, horkovzdušnou troubu, občas na těsto jednoduchý hnětač, sezónně ale o to víc sušičku a pak už jen ruční náčiní - jako třeba plastikovou destičku na tření česneku, klasický otvírák… Nevlastníme ani myčku, ani MW troubu, a upřímně - v naší malinké domácnosti - mi to ani nikterak neschází.
Jen teď sháním nějakou dobrou pánvičku - má stará se mi na sporáku kroutí, chtěla bych novou, jen mám strach, že bude stát fakt hodně peněz…

 
marmelada
1643 příspěvků 12.10.06 15:21
Pomocníků

se v naší kuchyni vystřídalo mnoho. Některé věci zbytečně zabíraly prostor, jiné si neodpočinuly. Nedám dopustit na myčku, hodně často používám ruční šlehač (už mám druhý od Ety), robot, nyní i pomalý hrnec, velkou elektrickou pizza pánev, toustovač. Z drobných pomocníků - lis na česnek, mačkátko na brambory, mlýnek na sůl a na koření. Římský hrnec jen občas, stejně tak i friťák. Ladem leží pomůcka na výrobu taštiček, elektrický nůž použiji párkrát do roka, ale je výborný třeba na krájení pečeného masa. Elektrický kráječ spinká téměř nepoužit (dárek). Výborný je kráječ a lisovač nudlí, ale dělám je jen občas a to do zásoby. Je pravda, že jsem si těch krámů do domácnosti koupila hromady. Zrovna nedávno jsem to třídila a kopa toho šla do odpadu. Jenže zase se nechám zlákat představou ulehčené práce a pak zjistím, že jsem teba ty taštičky radši mačkala ručně a na udělátko zapomněla.

 
Manana
1515 příspěvků 12.10.06 16:32
lucianko - pánve

podívej se na můj příspěvek Pánve ocelové profesionální v diskuzi Kde koupit či sehnat, tam si určitě vybereš.

 
DanaJ
1136 příspěvků 13.10.06 13:23
...

Hned jsem si všimla, že VLADKA má doma ruční mixér od Zepteru - MixSy. Je úžasnej. Můžu Ti domluvit předváděčku u naší dealerky. Ona je úplně úžasná. Vždycky jednou zač as přijede, samozřejmě nám něco chce zase prodat (a pokaždý nás zdolá), ale také nás vyzkouší z používání jejich výrobků. Většinou už si nic nepamatujem a ručním mixérem šleháme jen bramborovou kaši. Tak nám udělá předváděčku, jen pro nás. Řekne nám, co nakoupit na mixování a pak vždycky čučíme jak puci. Bezvadně se v procesorku mixuje tvrdý sýr (na tu pomazánku s česnekem a další), mrkev-celer-petržel (třebas do svíčkový nebo pomazánek), mixuji s ním polévky i omáčky, dělám majonézu bez syrovýho vejcete (mlíko našlehat tím oným placatým nástevcem na hustou pěnu, přilejt olej a šlehat a vytahovat a pak v procesoru rozmlátit vařené vejce, kyselou okurku a přidat do majonézy, osolit, opepřit, trošku hořčice, můžeš i ocet a na jemno nakrájet cibulku - to už jen promíchat) a další a další.
Mačkátko na česnek jsem nepoužívala nebaví mě ho čistit, to radši zašpiním struhadlo s malými slzičkami, to je opláchlý hned.
Miluji velké kudly, ale i malé, takže využiji celou :,-(u nožů (narozdíl od mamči). Škrabky na brambory užívám radši ty staré, z kterých se dá odšroubovat ten vršek a nabrou sí se (ty oné od Tescomi mi nějak nepadnou do ruky, su na to levá). Neobejdu se bez odsílky a dřevěného špalku na nože (což u našich není, takže trpím s noži v jednom šupleti. Prkýnka mám plastová i dřevěná - ty mi vyhovují, ale i skleněná - to nějak nechápu, přijde mi, že se o něj tupí nůž.
Hrnce mám od Zepteru a hrozně se mi v nich dobře vaří. Akumulujou teplo (s termokontrol­kou), takže se vypne dřív a šetří se a také se pak už nemusí hlídat.
Používám také varnou konvici, troubu na pečení buchet a masa, grilování, ohřívání mikrovlnama atd.
Máme také vaxovací systém - VacSy od Zeptra. Také ráda používám, vše vydrže déle čerstvé.
Miluju zapíkací misky, ty malinké. Ráda do nich dávám zbytky jídla, které pak vylepšuji o nějaké jiné ingredience.
Miluju různé míchací nádoby. Také ty děravé nádoby s různě velikými ďourami na cezení.
Pak ráda používám taková ta udělátka do ruky: šlehátko se spirálkou, šlehátko s oky přes sebe, naběračka sdírou a vlnkama okolo na špagety, plochá naběračka s dírami na těstoviny, maso atd., pak ty velké lžíce na nabírání zoftů masa a tak.
Mixér nemám a mamce se taky rozbil.
Friťák nechápu, ten nám koupila babička - udělali jsem jen párkrát hranolky a strčili do skříně. Děláme radši brambory v troubě - ty domácí.
Hrozně ráda vařím u přítelovy maminky v tlakáči. Máme doma taky, ale máma ho nesnáší a nechce mi říct kam ho dala.
Ráda nakládám maso, ale na to žádný speciální nářadí nepotřebuju (že by špikovací jehlu??).
Sendvičovač nepoužívám. Koupili jsme levnej a poničila se na něm vrstva a hrozně se na něj všechno lepí. Teď se na něj moc zlobím, ale plánuju koupit nový s omyvatelnými vyndavacími pečícími onými. A přijde mi, že se v něm něco pokazilo, protože pak začal i připalovat.
Jo formičky na vosí hnízda. To potřebuju jednou za rok, ale nedal bych je z ruky - ta plastová. A pak ta tvořítka - kolečka, srdíčka, čtverečky, kosočtverečky, houbičky atd. - používám i na zdobení jídla.
Taky bábovkovou formu potřebuju a formu na beránka.
Jo takové to udělátku na otevírání víček, aby víčka nebyla poničená - to máme taky doma.
Jo příbory na steaky jsou dobrý.

 
buraci
1136 příspěvků 13.10.06 16:01
...

Neobejdu se bez: Mycky, poradneho noze (Pok nebo Solingen), velkeho dreveneho prkynka, porcelanovych mis (na zadelavani a marinovani), velke tezke panve, starych pekacku po mame a keramickeho nadobi na zapekani (Emile Henry), velkeho ovalneho litinoveho hrnce a dlasich tezkych hrncu, ponorneho mixeru (AEG), ostrych struhadel, odmerky, co meri litry, unce i cups a pak samozrejme me milovane horkovzdusne trouby. Nasi kluci se jeste pry neobejdou bez sendvicovace. Bez vseho ostatniho se obejdeme, ale samozrejme toho mame po skrinich spoustu.

 
Labužník JANAK02
50 příspěvků 13.10.06 16:20
Vlaďko a DanoJ

Já čistím lis na česnek kartáčken na nádobí z Ikea. Pod proudem vody kolmo poklepám štětinami na lis (zvenku) a je čistý, zbytky česneku vypadnou ven, jenom opláchnu.

 
Vali
1326 příspěvků 13.10.06 16:39
lis na česnek

se dobře čistí, když v něm lisujete česnek se slupkou jen trochu namáčknutý - dirky se nezacpou.

Všechno co tu popisujete jsou dobří pomocníci, některé mám a ráda používám, některé nemusím mít a tak nemusím mít, ani netoužím po myčce nádobí. Odjakživa ráda myji nádobí a taky jsem vždy ráda přepírala (to už z lenosti moc nedělám). Dělá mi dobře to máchání rukou ve vodě, asi tím vyplavuji všechno negativní co kde pochytám. Ale nedovedu si představit, nemít při mytí nádobí odkapávač na příbory. Mám takový vícepřihrádkový, kulatý a hned si třídím jednotlivé druhy náčiní, snadno a rychle je potom uklizeno. Asi bych z toho byla dost nesvá, kdyby mi to někdo udělal jinak. Je to blbost, ale zvyk je železná košile.
Další nenahraditelný pomocník jsou kleště na vyndavání horkých sklenic při zavařování.
Na šiknou plochu špalku s noži jsem si připevnila háček, na který zavěšuji kuchyňské nůžky, které jsou také neustále potřeba.

 
Ivo
1045 příspěvků 13.10.06 16:49
Děcka moje...

…mi trvá očištění, omytí a opláchnutí lisu na česnek cca 10 vteřin - za jak dlouho se dá umýt zapatlaná destička a nůž? Asi stejně, ale je to větší drba… - Vladko, česnek z mrazáku je nouzovka. Čerstvý, pěkně řízný česnek, to je materiál - pak můžeš jít i na úřady zlobit úředníky…

 
penda
4752 příspěvků 13.10.06 17:26
česnek z mrazáku a nouzovka?

leda tak prdlajs, Ivo, to by byly nouzovkou i všechny zavařeniny a „namraženiny“ (chtělo se mi napsat namrzliny..;o))) ), které pečlivě v létě nastrádáš a v zimě konzumuješ. Při velké úrodě krásného česneku je to super věc, česnek nevyschne, nijak nezplesniví a je pořád vynikající ....... a basta fidli do povidlí … a neoponuj nebo 3.11. dostaneš na holou!

 
Ivo
1045 příspěvků 13.10.06 18:11
Pro ostatní, jen nee pro Vladku...

VŠE z mrazáku je kvalitou min. o 1 třídu níž…howgh…domluvil náčelník střední péro…

PS: (pro Pendu) - zkus si tam na pár hodin vlézt…

 
penda
4752 příspěvků 13.10.06 18:22
teda Ivo....

…nevím, nevím, ale myslím si, že moje kvalita se po chvíli v mrazáku nezmění (narozdíl od toho, kdybys tam vlezl ty…;o))))) ), neb já jsem zmrzlá pořád! (nikoli namrzlá!!!)…;o)))

 
Ivo
1045 příspěvků 13.10.06 21:17
No Vladko????....

Ty a zmrzlá? Já mám pocit, že „hoříš“ až příliš.....

 
penda
4752 příspěvků 13.10.06 21:34
Kam jsme se ...

od pomocníků v kuchyni dostali, viď?
To víš, já mám pořád studené ruce, což znamená, že mám vřelé srdce ;o))
A ještě k těm pomocníkům…Ivo, jak ty jsi spokojen s mixSy? Používáš ho? Já, když ho už použiji, tak akorát na přípravu koktejlů, když jsem se snažila rozsekat naťovou zeleninu, tak to bylo o ničem. …a ještě, nevíte, prosím, náhodou, zda se dá někde koupit obyčejná gumová stěrka? Taková ta červená na dřevěné „tyčce“ …

 
Vali
1326 příspěvků 13.10.06 22:11
v domácích potřebách

…se dá koupit gumová stěrka.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz