Při probírání kuchařskou pozůstalostí lze natrefit na leccos, co je škoda jen tak bez prolistování vložit do kotle. Jedním ze svazků jsou Normy studené kuchyně z roku 1957 z Vydavatelství vnitřního obchodu v Praze. Nehodlám opisovat staré postupy, snad jen, kdyby měl někdo zájem pokochat se recepty, či zabrousit do vzpomínek a osvěžit si nabídku tehdejších lahůdek, které skutečně byly k dostání. Na vesnici arciť ne, avšak v krajském městě, když právě nemyslím na Prahu, se běžně dostal chlebíček se salátem z pravých humrů a to za 1,70 Kčs. Například „šunková pěna“ jak praví výtisk, sestávala ze šunky, másla, soli a citrónu. Šunkou byl míněn uzenářský výrobek, obsahující pouze maso a sůl. Nikoho z výrobců nenapadlo, jak by propašoval do produktu kýbl vody s rozšlapanými broučky pro barvu. To jen tak pro škarohlídy, kteří zarputile tvrdí, že naše generace si tak akorát mohla okusovat nehty. K tomu dodávám, že dnešní nabídka lahůdek neobsahuje toho původního, co by se za zmíněný pazneht vešlo.
Pokud bude zájem například o:
- základní výrobky, jako je majonéza, saláty, aspiky, přelivy
- zdobená vejce
- jídla v aspiku
- rybí pokrmy
- obložené saláty
- jídla ze sýrů
- obložené chlebíčky (78 druhů)
- svačiny
- kanapátka
rád přiblížím tehdejší recepty.
Ptejte se, přátelé…