Kuchařská pozůstalost

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Wolfg
583 příspěvků 21.07.14 12:57
Kuchařská pozůstalost

Při probírání kuchařskou pozůstalostí lze natrefit na leccos, co je škoda jen tak bez prolistování vložit do kotle. Jedním ze svazků jsou Normy studené kuchyně z roku 1957 z Vydava­telství vnitřního obchodu v Praze. Nehodlám opisovat staré postupy, snad jen, kdyby měl někdo zájem pokochat se recepty, či zabrousit do vzpomínek a osvěžit si nabídku tehdejších lahůdek, které skutečně byly k dostání. Na vesnici arciť ne, avšak v krajském městě, když právě nemyslím na Prahu, se běžně dostal chlebíček se salátem z pravých humrů a to za 1,70 Kčs. Například „šunková pěna“ jak praví výtisk, sestávala ze šunky, másla, soli a citrónu. Šunkou byl míněn uzenářský výrobek, obsahující pouze maso a sůl. Nikoho z výrobců nenapadlo, jak by propašoval do produktu kýbl vody s rozšlapanými broučky pro barvu. To jen tak pro škarohlídy, kteří zarputile tvrdí, že naše generace si tak akorát mohla okusovat nehty. K tomu dodávám, že dnešní nabídka lahůdek neobsahuje toho původního, co by se za zmíněný pazneht vešlo.

Pokud bude zájem například o:

  • základní výrobky, jako je majonéza, saláty, aspiky, přelivy
  • zdobená vejce
  • jídla v aspiku
  • rybí pokrmy
  • obložené saláty
  • jídla ze sýrů
  • obložené chlebíčky (78 druhů)
  • svačiny
  • kanapátka

rád přiblížím tehdejší recepty.
Ptejte se, přátelé…

Reakce:
 
di
2451 příspěvků 21.07.14 14:10

Jj, jen pište, cokoli, už teď jsem celá zajímavá.

 
Wolfg
583 příspěvků 25.07.14 20:50
1. dubna 1956

Byla vyhlášena platnost státních norem pokrmů. Cituji: vyhlášením těchto norem byly odstraněny některé nedostatky, které měly vliv na jakost a sortiment výrobků, ale i racionálnější využití potravin…
Pročetl jsem knihu celou a můžeme se jen podivovat, jak kvalitní suroviny se tehdy používaly.
Např.: v lahůdkových salátech se používal pouze šunkový salám nebo šunka,
v rybích lahůdkách se často objevuje maso humra, či račí klepeta a to v množství až 60%objemu pokrmu, sledi všeho druhu samozřejmě, ale candát, štika a dokonce vyza, či jeseter nebo tuňák a kaviár s přívlastkem pravý. Losos se objevuje jen konzervovaný. Vliv SSSR je zřejmý. Zato v sýrech to bývala slabota. Nejčastěji moravský bochník, holandská cihla, rokfór a bryndza. Něco tátům přeci uniklo. I když se v pomazánkách používá výhradně máslo II. jakosti (Jednalo se o rozmrazené máslo z vojenských zásob. Vyznačovalo se sytější žlutou barvou a jasnou máselnou chutí), existují pokrmy plněné do košíčků nebo trubiček z máslového těsta, v němž není másla ani gram, ale jen umělý tuk.

Jen na úvod - majonéza, norma č. 501 (pro 10kg výrobku, váhy surovin v gramech)

Olej stolní 8650 žloutky čerstvé 1200
sůl 100
ocet 150

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz