Křehké těsto

Fotoalbum tématu (5) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Taanka
107 příspěvků 02.12.11 23:22
Křehké těsto

Dobrý den,
nevíte, kde se dá koupit hotové křehké těsto na štrůdl? Jestli v cukrárně anebo normálně v supermarketu? Vždycky kupuju jen listové a ráda bych udělala změnu.. (Nechci jej dělat a válet ručně doma, takže to mi prosím neraďte :D )
Děkuju!

Reakce:
esmeralda
4813 příspěvků 03.12.11 22:57

Taanka, kde koupit ti neporadím, neboť neznám co je kde co v ČR k mání, ale kdybys měla náladu, tady je můj superrychlý recept.
Zaručeně rychlejší než jít do obchodu.
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Už ho dělám léta a vždy se povede,

Taanka
107 příspěvků 04.12.11 09:08

Esmeraldo, díky, to vypadá hodně dobře :lol: !

casino
4482 příspěvků 11.12.11 12:03

Dobrý den :)
Tak já Vám tedy neporadím :think:
Kde koupit?
No přece v LÍÍÍDLU a v každém druhém superhyper :mrgreen: (pokud Vám tedy nevadí, že to bude patrně linecké těsto)
Ale pokud máte představu, že je koupíte rozválené („Nechci jej dělat a válet ručně doma,…“) tak je prodávají pouze v půlkilových „hroudách“ (mimochodem, rozvalování neřeší ani odkaz od esmeralda :)
A že příprava těsta je fakt brnkačka, se lze dočíst např. zde: http://www.labuznik.com/recipe.php?… ;)
Ale zase je potřeba je rozválet, takže i tento recept je Vám patrně k ničemu :)

No, ale vážně; opravdu je to tak obtížné udělat na vále trochu křehkého těsta? Vždyť je do práce na sedmapůl minuty…, maximálně :)

Taanka
107 příspěvků 11.12.11 12:23

Tak za a) v lidlu ho nemaji a nevidela jsem ani nikde jinde - nevim ani v jakem oddeleni.
za b) vyvalet ho zvladnu, ale ne vytvorit :)
Proste kdyz si predstavim kostky masla a k tomu sypkou mouku a zadnou tekutinu, tak nejak nechapu jak se to spoji :D ??? Proste jenom vidim, jak mam zmolky mouky, ktere hodinu hnetu a nakonec to leti do kose.. v zivote jsem to nedelala!
Uvarit zvladnu cokoliv, ale toho peceni se proste bojim :) nebo je to zbytecne???

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.12.11 12:56

Taanko, nebooooj…:-D
Máslo si povol v MW, ať je úplně měkoučké, že skoro teče..skoro… a pak se ti to spojí dobře :-)
Jednou se do toho přece pustit musíš.. :palec:
Nepřátel se nelekejme, na množství nehleďme.. :pankac:
:mrgreen:

Taanka
107 příspěvků 11.12.11 14:18

Noo… možná bych tomu mohla dát šanci :) Uvidíme, jestli bude o víkendu chvíli nálada, třeba se do toho pustím.. Dám vědět, jak to dopadlo :D

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.12.11 16:04

Taanko, máslo nerozpouštěj v MT, máslo musí být hodně chladné, ruce také, je to záruka křupavého rozplývajícího se koláče :-)

Studené máslo nakrájím na menší kousky nebo nastrouhám na struhadle s velkými oky a prsty spojím v míse s moukou, rychle vytvořit jakousi žmolenku a pak přidat vejce, cukr … a rychle prohníst, jen aby se těsto spojilo. zabalit do folie a dát do lednice odpočinout. Nic na tom není, jen máslo musíš mít studené a pracovat rychle. Casino má pravdu, 7 minut :-)

V hypersuper i v Makru prodávají linecké, křehké, croissantové … v chlaďáku, už rozválené, ale domácí je o něčem jiném :-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.12.11 18:02

Taanko, v tomto věř raději Dandě..než mně ;-)
Já si tavím máslo v MW při vánočním pečení, ne na křehké těsto.
Omlouvám se za mystifikaci…
Danda má určitě pravdu :-)
:mrgreen:

Taanka
107 příspěvků 11.12.11 18:38

Holky, dekuju obema, ale stejne jsem zmatena :-) Kdyz koukam na ruzne predpisy na netu, tak nekde je maslo zmekle a nekde studene :) No, zkusim s tim studenym, treba to vyjde..

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.12.11 19:41

Glamo, je pravda, že jsem nikdy z rozpuštěného nezkusila, protože bojím, zvlášť u vánočních těst :-)

recept od pendy

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.12.11 19:47

Hmm..Dando, tak to já mám MW prakticky pouze kvůli máslu :-)
No…občas si tam manžel něco ohřeje..

Taky se mi někdy podaří, že máslo roztavím moc a část je tekutá. Ale nikdy jsem nijak negativní vliv na výsledný produkt nezaznamenala.
Snažím se, aby máslo neteklo, bylo jen hodně změklé :-) Aspoň se s těstem nenadřu :-)
Dodržuji to alespoň 24 hodinové odležení v lednici u všech vánočních těst. To rozhodně prospívá. (loni asi 3 týdny :roll: )
:mrgreen:

Příspěvek upraven 11.12.11 v 19:50

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.12.11 19:49

Glamo, to je jasný důkaz, proč čmelák lítá :-)

Taanka
107 příspěvků 11.12.11 20:21

Jj děkuju, na ten jsem koukala už předtím a nakonec i uložila do oblíbených. Jsem rozhodnutá to zkusit :-) (zajímavé, kam se tahle diskuze vyvinula :lol: )

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.12.11 21:08

Odpoledne, den předem dám do lednice nerezovou mísu a večer do ní nasypu mouku a nakrájím (nastrouhám) máslo, prsty prohnětu do žmolenky a pak už jen v kuchyni dodám vejce (do vánočního těsta jen žloutky) a ostatní suroviny (cukr, kakao, citronovou kůru, šťávu, strouhané ořechy, mandle … a uložím do lednice. Druhý den půlhodinu před pečením vyndám.

Studené máslo i ruce zamezují rychlému bobtnání lepku a právě to je charakteristické pro linecká, křehká, vaflová těsta.

Ale asi jsem nikdy nedělala z křehkého těsta štrůdl, jen koláč :-)

Taanko, pokud vánoční těsta děláš doma, tak je to stejné, ať se jmenuje linecké nebo křehké :-)

casino
4482 příspěvků 11.12.11 23:24

Danda,
nechci v tomto čase otevírat konfrontační debatu (stejné téma tu bylo na přetřes, myslím, nedávno) 8)
Běžně se sice lineckému říká „křehké“, ale není totéž. Obě patří mezi „pevná“ těsta, a pro zjednodušení aspoň tolik: 1:2:3 je linecké (asi 33% tuku, 20% cukru) ale křehké má asi 20% tuku a 30% cukru (pokud se nejedná o těsto slané) + kypřidlo
Víme všichni vocogo a možná je těsto jako těsto. Myslím ale, že aspoň na Labužníkovi (ať už je, jaký chce a nikdy to na něm nebude jako na Gastro News a doufám ani takové jako na TOP…), bychom měli být v rámci možností akurátní :) Možná je to jako s pravopisem… Někomu je šumafuk a někomu holt néééni ;)

No a tady je můj favorit na jablečný štrůdl.
Je to přepočítáno na 2 čtvrtky tuku a jsou z toho 3 plechy po 2 nohavicích :palec: Při troše fantazie lze říci, že těsto „listuje“.
Tyto štrůdle jsou třetí noha (vedle výborné kávy a slušné pizzy) na které tady u nás stojí (už 21let) jedno bistro, kam rád chodím.

800g hl. m. 00
500g 100% strouhaný tuk (LUKANA)
3 vejce
200 ml mléka

A jdu pižlat kandované a sušené ovoce – zítra začínám s pečením chlebíčků… :mrgreen:

EDIT: …abych předešel zklamání:
Tento štrúdl se NEroluje!!! Na střed pásu těsta se dá náplň a kraje se přehnou přes sebe. Tím se předejde srazku (brousku) který se vytvoří, když těsto zavinete s náplní dohromady.
Pro ilustraci si půjčím foto z webu:

Po další editaci jsem přidal obrázek z vlastní produkce :)

Příspěvek upraven 15.12.11 v 18:12

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.12.11 19:58
casino

vždyť já se nepřu, ani netvrdím opak :think:
Ono to rozdělení je ještě složitější, pokud bychom chtěli být akurátní :P

casino
4482 příspěvků 12.12.11 22:26
danda
danda píše:
Taanko, pokud vánoční těsta děláš doma, tak je to stejné, ať se jmenuje linecké nebo křehké :-)

Omlouvám se, patrně jsem si omylem nasadil manželčiny čočmeny
8o :mrgreen: :P

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.12.11 22:53
casino

nedá mi to a musím citovat z tvého komentáře u receptu Benta - http://www.labuznik.com/…y-escabeche/#… >Patrně vnímáte to, co očekáváte, že je psáno a ne to, co je psáno ve skutečnosti<

Já jsem svojí větou reagovala na komentář Taanky >Proste kdyz si predstavim kostky masla a k tomu sypkou mouku a zadnou tekutinu, tak nejak nechapu jak se to spoji<

A s tím pravopisem máš naprostou pravdu, znám tu jen jediného člověka, který pýýýše.

Taanka
107 příspěvků 12.12.11 23:05

Koukám, že s těmi těsty to není vůbec jednoduché a pravdu má tak trochu každý svou :-) viz třeba tento článek:http://kavarna-cukrarna.webnode.cz/…ehkych-test/

Jinak já ani nevím, jestli mi šlo o těsto křehké nebo linecké - nepoznám je od sebe. Šlo mi o to, aby to bylo takové to koláčové těsto, tzn. ne piškotové a ne listové.. jinak díky za všechny rady.

casino
4482 příspěvků 13.12.11 00:00
danda...

…to vypadá na radost až do rána :mrgreen:

Dobře, nechejme na labužnících (pokud je to zajímá) ať si vyberou…
:think:
Ano, občas použiji výrazu „pýýýšu“ :) :P
Těší mě, že mi dáváte za pravdu, dokonce že mám „naprostou pravdu“.
Jj, občas se člověk trefí…, akorát, buďte od té dobroty a připomeňte mi, kde je tu v poslední době řeč o pravopisu :?: :roll:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.12.11 00:24

casino, jsi šprýmař :-), přečti si své komentáře a nezapomeň vzít svoje čočmeny :-), prostě člověk jako ty, s bohatou kulinářskou minulostí a dovedností, musí mít samozřejmě naprostou 100% pravdu v gastronomické debatě, nebo ne?:-) Do rána to nebude a pokračování zítra také ne, protože za sebe mohu dodat pouze Taance:

Taanko, omlouvám se, informaci kterou jsi chtěla jsem ti poskytla pouze z části, pokud se rozhodneš pro štrůdl z křehkého těsta, neváhej a zkus recept zebulonky - http://www.labuznik.com/…hkeho-testa/, dej i tu Heru, studenou a pracuj rychle, předehřej troubu na 200°C a odměnou ti bude sladcejablečný voňavý sen :-)
Odkaz na stránky Kavárny - cukrárny je zajímavý a pro domácí pečení určitě postačující :-)

casino
4482 příspěvků 13.12.11 00:29

Sladké sny :kytka:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.12.11 00:40

jj, nápodobně :* :D

Taanka
107 příspěvků 13.12.11 13:43

Abych se vrátila k tématu :-), dnes jsem křehké těsto objevila v Bille-rozválené a dokonce v akci :D Ale jak jste říkali, je z rostlinných tuků a kdoví čeho.. no ale vzala jsem ho i tak :-) Taková záchranná varianta, kdyby se moje domácí pokusy nezdařily :)

Taanka
107 příspěvků 27.12.11 15:16
Vyzkoušeno :)

Tak hlásím, že jsem se odhodlala připravit to vlastoruční těsto :-) Příprava sice nebyla moc elegantní, ale máte pravdu - jde to :lol: Jako náplň jsem zvolila mleté vlašské ořechy a udělala z toho takových pár větších závinů :o) Bylo to moc dobré, ale těsto mi přišlo poněkud tvrdé - nevíte čím to může být? Každopádně děkuji za rady, přidávám foto jako důkaz (berte ohledy na to, že je to výtvor začátečníka :D )

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz