Kreativita našich babiček

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
mrtvola
1394 příspěvků 12.03.09 19:54
Kreativita našich babiček

U receptu na hladkou Ančku napsala Alis: "Teo…
babička říkala kulajda řídké vodové bramborové polévce. Že jihočeši do ní dávají houby a kopr a stojí v ní lžíce, to jsem zjistila až dospělá :-) A když děda řekl, že má chuť na halušky, měl velikou chuť na klasický bramborák :-))
Kreativita našich babiček je na téma mimo mísu, ona nouze je učila dělat zázraky, koneckonců nás taky :-)) ".
Myslím si, že je to opravdu výživné a nosné téma a tak ho tu zakládám do diskuse. Ale prosím vás, než budu zostouzet mou milovanou babičku (ročník 1899) načněte ho někdo jiný .
Díky a těším se na všemožné babičkovské eskapády.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Alice_G
505 příspěvků 12.03.09 22:09
A já to načnu,

moje babička (ročník 1900) vařila spoustu receptů, které i dnes znám pod stejným názvem, ale třeba jako „čalamádu“ nám jako dětem podávala tohle: na talíře rozložit nakrájený gothaj, na to měsíčky rajčat, posypat nasekanou cibulkou, zalít mírně naředěným octem. K tomu chleba s máslem… Jejda, to to bylo dobré, ale s čalamádou to vážně nemá nic společného. AG

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.03.09 14:30
Vdolky nebo báleše

Moje babička říkala vdolky plackám, které se pekly nasucho ta plotýnce. Mazaly se povidly, sypaly tvarohem a zdobily kysanou smetanou. Řeknete, klasické báleše. Jenže moje babička s Moravou neměla nikdy nic společného, pochází ze Žatecka a žila na Hluboké a v Budějcích. Středočeské vdolky (bochánky rozkrojené podél) mojí tchýně peču, aby byl doma klid, někdy si udělám ty babiččiny a mám jistotu, že mi nebudou ujídat.

 
Alis
2617 příspěvků 13.03.09 16:47
kreativita aneb zázraky z nouze...

… Mrtvolko, kreativita našich babiček spočívala hlavně v tom uvařit polévku ze sekery a často bez sekery Máma vzpomínala, jak babička (r.1907) vařila cokoli, co je zasytilo… Např. s bratrem nesnášeli kmínku nebo chlebovou polévku, kopřivovou a polévku z černého kořene, vyprávěla, jak babička za války vyvářela i slupky od brambor… Já vím, mnozí labužníci si teď řeknou, že to nemělo s chutí a labužnictvím nic společného, ale ona potřebovala naplnit dětská bříška…
Mně maminka jako dítěti vařila mléčnou polévku, nikdy jsem se s ní nikde jinde nesetkala… Přivedla mléko k varu, osolila a zahustila (asi) polohrubou či hrubou moukou, možná trochu okyselila, už si to dobře nepamatuji…někdy do ní přidala, co bylo po ruce, vařenou mrkev, kopr, někdy nic. Přiznávám se k tomu, jako k tomu, že mám ráda bujón z kostky: mně ta polévka chutnala asi by mi chutnala i dnes
A nouze někdy udělala kreativce i z dětí - zase vyprávění mé maminky: babička měla chleba rozdělený na dobu, do kdy bude muset rodině vydržet, dělala si tedy do něj zářez, aby měla přehled. Hladová máma se svým bráchou chodili potají do spíže, ukrojili krajíc a udělali stejný zářez. Díky Bohu, že jsem něco podobného nikdy nemusela zažít.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz