Pořád mi nešlo do hlavy, že všichni nad cibulí slzí, nasazují si
potapěčské brýle apod. a já nic.
Až dneska jsem se v jednom časopise dočetl, že pokud se cibule 30 minut
před použitím dá do lednice, tak je po slzách … no a já ji tam
bezelstně skladuju celý rok . Doporučuju, fakt to funguje.
Krájení cibule a slzy
jsem se dočetla, že oči jsou nějak spojeny s čichovými buňkami, takže když se při krájení cibule dýchá ústy a ne nosem, oči neslzí - mám to odzkoušené, funguje to ale musí si na to člověk vzpomenout už ve chvíli, kdy cibuli loupá.
Máte-li plynový sporák, tak zapalte jeden hořák a krájejte cibuli v jeho blízkosti. Plynové sírové sloučeniny, které cibule uvolňuje do vzduch se spálí dřive, než mohou podráždit Vaše oči. Máte-li však sporák elektrický, tak v blízkosti destičky zkuste zapálit svíčku.
Avšak Pepíčkův trik pracuje.
Kdyz se cibule oloupe, ale nechaji se ji vsechny korinky, tak pri krajeni nedrazdi oci a oci neslzi…
Jenze nemuzu nechat korinky, prtoze cibuli nejdriv rozkrojim napul (od stopky
ke korinkum) aby se lip loupala.
A kdyz se kraji cibule dostatecne rychle, nestipe. Ja s tim nijak zasadni
problem nemam. Vetsinou ani nedelam drobne kosticky, ale tenoucke nudlicky ze
ctvrtek.
me nezabira vubec nic ani oplachovani nebo maceni studenou vodou (to
mam pocit, ze je to jeste horsi), cibuli skladaji v lednicce … a porad brecim
a brecim
Potápěčské brýle nejsou při krájení cibule opravdu k ničemu.
Jak podotýká Zuzik, je to tím že dráždivé látky se dostanou do nosu.
Pepíček neslzí, ale možná neví proč.
Nejspolehlivější fígl je pořádně ostrý nůž který cibuli krájí, nikoliv drtí. Látky se ostrým řezem nemají šanci rozprášit moc daleko po okolí.
..cibulu nasolit (ak je velka mozno prekrojit), nechat oddychnut zopar minut
a krajat (to robili uz v starom iraku)..navyse pri prazeni skor zmakne a aj
zozlatavie.. alebo jedna moja znama si kusok slupky z cibule dava navrch hlavy
aby neslzila…s tou slupkou som to skusila ..mozete si to predstavit alebo skusit..a dajte
vediet..
jolanko, jakakoliv starodavna rada, ktera preziva tisicileti zajiste pracuje.
Ono opravdu nejde o to ma-li clovek ostry nuz, coz je naprosta samozrejmost a
predpoklad uspesne a bezpecne kuchyne, ale jak ostra je cibule. Vesmes nemam
potiz, avsak jednou za cas se mi stane, ze cibule je silnejsi nez ja