Krájené droždí

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
KuchtickaZelvicka
59 příspěvků 24.03.10 17:55
Krájené droždí

Omlouvám se jestli opakuji dotaz, ale nenašla jsem ho tu. Dá se ještě někde koupit klasické droždí na váhu? Ne instantní v pytlíku ani kostky v alobalu - Fala apod. Díky za radu.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
casino
4463 příspěvků 24.03.10 19:49
Neporadím...

…ale v „mém“ obchůdku ho prodávají:-) Podle slov majitelky se to prý nesmí (hygiena?). Ani jsem nevyzvídal odkud ho bere. Asi tu nejsme typičtí dobří rodáci :-), zatím ji nikdo nenabonzoval… Přád ho kupuji jako kdysi: „Prosím za padesát kvasnic“

 
hafca  24.03.10 21:39
proč vážené droždí?

omlouvám se že neporadím, ale jsem zvědavej. Proč hledáš krájené a nestačí Ti kostky co se dají běžně koupit?

 
kltko  25.03.10 08:26
v ČR a SR nedá

výrobcovia / dodávatelia produkujú len malé 40 g balenia, ktoré idú do maloobchodu. Potom sú vyrábané 1 kg balenia, dodávané pekárňam a podobným výrobniam. Tie sa niekedy dajú kúpiť v podnikových predajniach droždiarní (Trenčín, Olomouc), ale veľa ba som na túto šancu nestavil.
To skôr sa popýtaj práve v pekárňach a ich obchodoch, tí by mohli zo svojej dodávky niečo odpredať (napríklad pekárne a pečivárne v L. Hrádku vo svojej predajni bežne predávali cukor, múku a pod. na váhu).
Ale ani v tomto prípade nečakaj že predajú inak ako celé balenie.
Nie je však problém si ho rozdeliť, zabaliť do mikrotenu a zamraziť.

Výhovorky na EÚ sú len známkou malého ducha dotyčných kverulantov, čo ich šíria.
Ale pravdou je, že obchodníci sú veľmi pohodlní objednať kilové balenia (iné väčšie neexistujú) a na malých zarobia viac.

 
KuchtickaZelvicka
59 příspěvků 25.03.10 09:04
re:proč vážené droždí

Kamarádka miluje drožďová pomazánku a tvrdí, že z čerstvého krájeného je mnohem lepší. Nevím, já drožďová pomazánku nemohu ani cítit takže neposoudím.

 
KuchtickaZelvicka
59 příspěvků 25.03.10 09:06
Obchůdek

Casino a kdepak je ten Tvůj obchůdek:)?

 
iva  25.03.10 10:08
Makro

máš-li možnost nákupu v Makru, zde prodávají balení 1 kg.
Kupuji si ho, protože mám velkou spotřebu. Polovinu vždy rozdělím na kousky po 11 g (do chleba) a 21 g (na ostatní pečení) a zabalené v potravinářské folii dám zmrazit. Nevýhodou je, že se droždí po rozmražení stává tekutým.

 
casino
4463 příspěvků 25.03.10 11:47
Obchůdek

KuchtickaZelvicka, neřeknu:-))), ale pokud se nedomluvíte např. s iva, ať mi kamarádka dá vědět, nebude mi činit problémy poslat jí kolik si jen bude přát (tedy do 1kg, aby mě náhodou nechytla za slovo, že:-) Kvasnice jí věnuji, ale kurýrní službu si bude muset zaplatit sama :-)

 
dag
539 příspěvků 27.03.10 22:33
...

Dá se koupit velké balení, takové, jako dřív měli v mlékárnách a z něj ukrajovali...­..třeba v Makru

 
Bobozh
23 příspěvků 28.03.10 16:41
kvasnice

Dagu máte pravdu velké balení se dá jěště koupit ale jen někde(1kg balení).Jak mi řekl kamarád
majitel potravinářského obchodu,menší množství se z hygienických důvodů nesmí v maloobchodě prodávat.Takové jsou moje informace.Zdravím.

 
Wolfg
583 příspěvků 29.03.10 12:46
Trvanlivost

droždí je problém, jemuž nerozumím. V ledničce, při stále stejné teplotě, některé vydrží měsíc, jiné je plesnivé ještě dlouho před datem spotřeby. Jedno se po rozmražení rozteče, druhé je ťuhýk. Jeden výrobce docílí chuť očekávanou, jiný je dělá hořké. A teď se v tom vyznejte. Zkusím http://www.labuznik.com/recipe.php?… :-)

 
kltko  29.03.10 14:48
Wolfg

pokiaľ ide o parametre droždia (prakticky lisované kvasinkové bunky), tak platí stará známa biochemická poučka: „za prísne kontrolovaných nutričných, teplotných, tlakových a ostatných kultivačných podmienok sa živý organizmus správa tak, ako sa mu práve zachce“
A pretože sú kvasinky živé, výsledok aj v jednom podniku s jednými skúsenosťami, zariadením a receptúrami je často veľmi rozdielny. Naviac, ako substrát je často používaná melasa, ktorá je tiež premenlivého zloženia. Pritom chuť a čuch často (nie vždy) zachytávajú rozdielnosti už tak mizivé, že analytika ich nemá ani len šancu postihnúť.
(A to nehovorím o rozdieloch výrobkov z rôznych podnikov.)

 
iva  29.03.10 21:35
Trvanlivost

je ovlivňována hlavně změnou teploty při dopravě a skladování. Třeba Hermelín se chová velmi nevyzpytatelně. Kolikrát koupím kus, který má ještě týden do doby minimální tvanlivosti a už je přezrálý a čpí. To mne vždy vytočí do běla, protože je jasné, že nebyla dodržena teplota.
Pak ještě záleží na přízni bohů. Minulý týden jsem dvakrát pekla chleba podle receptu, který používám už 5 let, naprosto stejné suroviny, postup i teplota a prostě se mi nedařilo.

 
zlomax
426 příspěvků 01.04.10 12:04
Kuchtičko,

dnes jsem koupil krájené droždí u nás v Chrastavě na náměstí u paní Fialové. A cestou domů jsem si vzpoměl na dobu, kdy mě máma posílala pro droždí za padesátník či za korunu.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz