Kořenící směsi ano či ne

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Eja
3831 příspěvků 15.10.08 16:46
Kořenící směsi ano či ne

Pokusím se poněkud emotivně zabarvenou debatu přenést zpět k tomu, o co nám na Labužníku jde - k vaření.
Takže - ano či ne a proč ?
Mé argumenty pro NE ( předem podotýkám, že se to týká především nejrůznějších „grilovacích“ koření, ať už to Texas, Barbecue atd.atd., je jich nepřeberné množství):

  • dané množství soli - podle mého jedna z hlavních nevýhod ze dvou důvodů - jednak paralelně s intenzitou kořenění stoupá i slanost a jednak je otazné, zda je vůbec vhodné maso solit PŘED minutkovou úpravou
  • předem daný poměr jednotlivých složek
  • u „hrubozrnějších“ směsí i při pečlivém promíchání ( protřepání) je nejisté, jestli v jedné dávce použitého koření je zachován poměr, který je v celém sáčku
  • nejistá kvalita ( výrobci prominou) - mám na mysli vysoké procento soli ( vyšší než je deklarované ve složení), která je většinou nejlevnější složkou směsi
    A k tomu můj subjektivní pocit, že je to prostě všechno " na jedno brdo", tím spíše, že ač sám název „grilovací“ říká, k čemu je koření určeno, tak se často sype i tam, kde se vůbec negriluje a nebo vůbec nepřipravuje maso.
    Když to shrnu: pokud marinuji maso, tak mám představu, jaká chuť by měla vzniknout a podle toho volím poměr jednotlivých složek a hlavně mohu sůl buď vůbec v této fázi nepoužít, nebo jí dát vyhovující množství.
    ALE:
    Nejsem tak 100% odpůrce VŠECH kořenících směsí, tři beru občas na milost - výbornou směs na guláš od firmy, jejíž jméno bohužel nevím, protože koření je přesypané ve skleničce, Čínu a Vepřovou pečeni - obé ještě trochu dotáhnu přidáním dalších koření.
    A přiznám se zcela bez mučení, že dost často používám granulovanou světlou jíšku od Knorra ( mimochodem, když jsem si přečetla složení tmavé jíšky od Maggi, tak se mi protočily panenky
     ).
Reakce:
 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.10.08 18:04
Pravda je,

že sice nějaké kořenící směsi v zásobě mám (už dlouho), ale koupil jsem je spíš ze zvědavosti, jak chutnají (gyros a pod.). Grilovací směsi si raději dělám sám a taky raději používám samostatné bylinky, než předem namíchané - už kvůli zmiňované soli, protože je to vlastně ta nejdražší sůl, jakou můžete dostat koupit.
Zkusil jsem i ty hotové jíšky, Vitanu, Knorr i Maggi, ale raději jsem se vrátil k dělání jíšky přímo. Zbytečně drahý přepych, řekl bych…

 
tea63
935 příspěvků 15.10.08 18:10
Používám

Granulované jíšky nepoužívám vůbec.ale velmi omezeně. Čína a Čubrica (Avokádo), tyhle dvě nenamíchám, kdybych se zbláznila a chutnají mi. A potom na steak- „Steak chilli a šípek“ (Vitana). Je to sice hrubozrnná směs, ale je chuťově velmi vyvážená, neobsahuje žádné zvýrazňující, ani protihrudkující látky. To je vidět, pořád je slepená. :-)A mně vlastně vyhovuje, že je hrubozrnná, myslím si, že lépe rozpoznám, co tam namíchali. :-) Jinak co chci, si namíchám sama, k drcení používám starý el. mlýnek na kávu. A abych nezapomněla, ještě bylinkové soli Sonnentor, hlavně 12-bylinná. Na první ochutnání nezvykle voňavá, kromě jiného obsahuje i fenykl a anýz, ale na druhé ochutnání jsem se na ni stala doslova závislou :-)

 
tea63
935 příspěvků 15.10.08 18:25
Jéje

co se to stalo ?:-) „Granulované jíšky nepoužívám vůbec.“ patří až na konec.....

 
kamilio
551 příspěvků 15.10.08 19:20
nelze nesouhlasit

Skutečně směsi koření „Čubrica“ a „Steak chilli a šípek“ jsou dobré. Já k nim přidávám ještě „Gril Mexiko“ pro běžné užití na chatě, „Garam másala“, vyjímečně „Tandoori másala“ na domácí grilování. Také souhlasím, že jíšky od Knorra jsou jako nouzovka použitelné. Osobně si myslím, že ty spousty směsí jsou takové dobré berličky pro začínající kuchařinky. Časem si uvědomí, že základem chutného pokrmu je dobře zvládnutá techologie přípravy jídla se základním kořeněním (proto to vzdychání, že od babičky jakékoliv jídlo bylo vždycky nejlepší).

 
Eja
3831 příspěvků 15.10.08 18:58
Instantní jíšku

používám jen světlou od Knorra - od Vitany ani od Maggi se mi z různých důvodů neosvědčily. A jenom do polévek, a ještě těch " pro každý den", víceméně z praktických důvodů- každý den teplá večeře a každý den nepytlíková polévka na další den k svačino-obědu a další rendlík na jíšku už by mi přišel trochu moc nádobí

 
Eja
3831 příspěvků 15.10.08 19:38
...

„od babičky jakékoliv jídlo bylo vždycky nejlepší“ - ANO!!!!! Moje babička je v nebi ( ona určitě, pokud nějaké je) už 30 let a stále na ni často s láskou vzpomínám - a nejen při vaření.

 
tea63
935 příspěvků 15.10.08 19:46
Inst. jíška

špatná není. Když se objevila první, myslím, že Knorr, také jsem vyzkoušela, ale dlouho mi ležela ve spíži a vlastně jsem ji nepotřebovala. Ale myslím, že je to skvělá věc, jednak pro rychlé vaření nebo na chalupu, chatu a do kotlíku, kde nejsou tak dobré podmínky pro kastrůlky. A nebo na dohuštění, když je normální jíšky nečekaně málo.;-) Ty druhé firmy neznám, ale slyšela jsem, že Knorr je nejoblíbenější.;-)

 
toffo
244 příspěvků 15.10.08 20:49
...

Mě velmi mile překvapila směs Staročeské koření od Vitany. Téměř každý víkend děti vyžadují pečené kuře, (někdy si připadámjak v té reklamě kuře 100× jinak) a tohle koření mi umožnilo jeho další variantu. Je voňavé - myslím hlavně novým kořením a bobkovým listem.

 
Eleeen
1127 příspěvků 15.10.08 21:10
používám podle nálady a chuti

kupované směsi, ale většinou už takové ty ze stánků, ne Vitanu ani Kotányi. od těch jen grilovací směs, směs na ryby (s tou citr. kůrou) a Mexico Gril jako kamilio. Z kupovaných je nenahraditelná u mě čubrica a adžika (fantastická na grilované vepřové!!!), pak směs na zajíce a srnčí (nevím, zda ji kdy ještě seženu). Pravidelně kupuju Tandoori másala od firmy RAJAH. A některá kari (thajské, indické), protože je neumím namíchat. často zapojuju fantazii sama a sama si namelu a nachystám, velmi často však dávám málo koření, aby mi vynikla chuť samotné suroviny. Takže takové opravdové pečené kuře zá:,–(ně jenom solím.
Mletou papriku teda kupuju od Kotányiho, ale to není směska.
A pro bylinky si chodím do Herby. Lepší Provensálské koření než z olomoucké Herby jsem ještě neobjevila.

 
Frantiska
927 příspěvků 16.10.08 04:02
...

me osobne teda instatni jizka nechutna .) proto ji nepouzivam, normalni se mi nechce delat, tak zahustuju jinak nebo vubec

 
esmeralda
4813 příspěvků 16.10.08 08:03
Kořenící směsi ano či ne - NE

Za léta jsem jich vyzkoušela dost a stále přicházím k jednomu závěru:
Proč používat něco co chutná druhým když si můžu za pár vteřin vyrobit sama doma směs na míru.

Jak už zmínil Mánek, téměř bez vyjímky se jedná o předraženou kořením ochucenou sůl.
Namleté koření má navíc velice krátkou životnost, takže se může za pár měsíců vyhodit.
Jak chutná Steak koření si vůbec nedovedu představit. Co je třeba na dobrý kus masa?
Jíška se u nás nepoužívá. Po pravdě řečeno ani nevím jestli se tu nějaká instantní prodává. Ochutnala jsem ji na návštěvě v ČR.
Nekupuji ani jednotlivá koření předem namletá. Namelu si je sama před použitím.

Všem Labužníkům vřele doporučuji investovat pár korun do elektrického mlýnku na koření. Investice se za pár měsíců vrátí.
O rozdílu v chuti nemluvě. Zkuste a dáte mi za pravdu.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.10.08 14:24
Dobré plnící ruční mlýnky na koření

jsou za velmi příznivou cenu kolem 55.- Kč včetně náplně zde: Avokádo

Původně tam byl i e-shop, ale asi trochu poměnili stránky, tak bude třeba trošku zapátrat. Vyrábí je česká firma, měla i své vlastní stránky s e-shopem, jen jsem někam zašantročil adresu…

 
karminek
757 příspěvků 16.10.08 15:21
někdy mi připadá

že si z nás výrobci těchto směsí dělají srandu.

 
ewa
600 příspěvků 16.10.08 15:35
Mánku,

opravdu se ty mlýnky dají znovu plnit? Já znám jen ty jednorázové. Po plnicích bych se určitě poohlédla.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.10.08 17:03
Ewi,

opravdu dají, kupoval jsem si jich šest, abych měl na každé koření samostatný. To už bylo i bez balného a poštovného.

 
marmelada
1643 příspěvků 16.10.08 17:33
Kořenící směsi

používám. Od Vitany již jmenovanou se šípkem, Avokádo - jablkový závin. Ještě lepší směs na štrůdl mívali v Kotaniy, ale tu jsem již dlouho nesehnala. Většinu koření nakupuji od Antonína na www.koreni.cz. Kupuji tam jednodruhové koření - hlavně na indickou kuchyni. Mají tam výborný vanilkový cukr - z pravé vanilky, jednodruhové koření opravdu velmi voňavé. Mají i výborné směsi a vůbec se jim nebráním. Na rychlé vaření, dochucení zeleniny či ryby jsou velmi dobré. Některé obsahují sůl, ale to se přece dá vyřešit tím, že s tím počítám a už nesolím. Instantní jíšku používám občas tu od Knora, většinou na rychlé dohuštění polévek. Co nesnáším jsou polévky z pytlíku, ty jsou pro mne opravdu nejedlé.

 
svato
1417 příspěvků 16.10.08 18:05
koreniace zmesi

väčšinou nepoužívam, sem-tam od Antonína, zásmažku robím vždy čerstvú, bylinky mávam na balkóne a za kuchynským oknom
(teda tie, ktoré sa mi daria - o medovku a koriander sa už dávno nepokúšam), prípadne v mraziaku. Zatiaľ najhoršiu skúsenosť mám s dubákmi vo fľaši s mlynčekom (Kotányi?), tie síce krásne voňajú, ale obsahujú asi tak 99 % soli.

 
Eja
3831 příspěvků 31.01.09 22:16
Red kari paste

Tento týden jsem se s vařením moc nevyznamenala - k večeři v pondělí bramboráky, v úterý fleky s uzeným (obrané maso z žebírek, z vývaru uzená polévka na další den), ve středu prejt s bramborem a kysaným zelím, no a ve čtvrtek jsem šla nakoupit s tím, že co mi padne do oka, to prostě bude k večeři - hlavně aby to bylo rychle. Nejdřív skončila v košíku kuřecí prsíčka, pak piksla kokosového mléka a pak krabička s tímhle nápisem - nijak jsem to nestudovala. Až doma jsem objevila, že v krabičce je zatavený pytlíček s tmavě rudohnědou pastou. Nudličky kuřete na pánev, orestovat, na to obsah pytlíčku a ve finále kokosové mléko - skvělé. Za 10 minut hotovo ( když nepočítám vaření rýže). Sice bohužel v tomto případě neplatí, že za málo peněz hodně muziky, spíš za hodně peněz hodně muziky, ale jako nouzovku, když není čas ani chuť ani nálada - mohu doporučit.

 
mrtvola
1394 příspěvků 31.01.09 22:53
Já vím, že pravý labužník

na pytlíkovou rýži nesáhne ani bidlem. Ale v poslední době jsem několikrát použila pytlíkovou rýži od Vitany, a to jasmínovou a basmati. Obě byli vynikající a úspora času víc než milá.
Curry pasty znám a mám je ráda. Paradoxně je červená nejmíň pálivá. Zelená už je jen na vysmolené žaludky a žlutou jsem nějak nebyla schopna otestovat, je už za hranicí toho, co snesu.
Jenom škoda, že na malých městech a vesničkách je problém cokoliv z toho koupit, ale je třeba vytvářet „zásoby“.

 
Miska12
108 příspěvků 01.02.09 10:46
Ewo.

Mlýnky jsou k sehnání i v Tesku a za stejnou cenu.

 
ewa
600 příspěvků 01.02.09 11:33
Díky, misko 12,

příležitostně se tam kouknu.

 
AbiesAlba
400 příspěvků 05.02.09 14:32
...

Když griluju, tak si kořením maso sama, netřeba nakupovat směsi. A to se lidi olizují!!! Jídlo nemá pak uniformní příchuť.
Jsou směsi, které doma nenamíchám - už zmiňované kari, kari pasta nebo i garam masala, tandoori masala atd… a proti nim nic nemám.
Ale právě rychlovky typu „grilovací koření a marinády“ jsou všechny velice podobné. Ne že bych je nevyzkoušela, právě že ano.
Jíšku si taky raději připravím sama - z másla nebo sádla podle druhu pokrmu.
Takže pytlíčky se směsmi mi zůstaly v krabici a já je postupně a potupně vyhazuji.

 
Miska12
108 příspěvků 12.02.09 17:35
Mlýnky.

Ejo.Díval jsem se v Tesku.Nejsou­.Avokádo je už nedělá.Promiň.

 
zuzuzuko
1 příspěvek 31.05.15 19:21

@Eja kořenící směsi taky používám, hlavně grilovací koření, koření na gyros a jiné - je pravda, že téměř všechny mají kolem 50 % soli. objevila jsem jednu firmu z Prostějova (radši už nepíšu jméno) ale 100 gr jejich koření stojí 50 Kč a na guláš jsem si oblíbila směs z jednoho supermarketu. Vidíš, taky zmiňuješ, že Knorr upředňostňuješ a nikdo tě nenapadá. Nemůžu za to, že jsem narazila zrovna na tyto stránky, registrovala se a chtěla diskutovat. Lidi jsou fakt zvláštní. Hezký den a dobrou chuť

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz