Mohl by mi někdo poradit, jestli se dají v Česku někde koupit „kori“ či „kora“ - velmi tenké hotové tažené těsto potřebné na banicu, apod. Na Balkáně je to běžné, asi jako u nás lístkové těsto. Předem děkuji za odpověď, Radka
Kora - balkánské tažené těsto
a ráda bych také tuto informaci uvítala. Dělám z nich „gibanicu“, což je výborné jídlo - tyto kory prokládané tvarohem, ale slané, a zapečené. I moje teta a sestřenice v Lublani je chodí kupovat na trh. Sestřenice mi je vždycky přiveze a dám je do mrazáku. Za zdroj tady bych byla také vděčná.
- matně se mi vybavuje, že tu před časem v diskusi někdo psal, že zmiňované těsto se snad pod názvem Malsuka prodává v obchodě s arabskými potravinami v Bořivojově ulici (Praha 3). Ale nezaručuju, paměť klame…Hezký den všem !
Bulharský obchod na Vinohradech, na Francouzské, nebo pak na Smíchove
zastávka Zvonařka a deš dolu po pravé straně, nevim jak se ta ulice
jmenuje. Prachnerova.
http://www.bulharskyobchod.cz/
Toto těsto se dá zakoupit v ulici Sekaninova 203/56 v srbském bistru. Dal bych sem odkaz přímo k nim na stránky kdyby to šlo a administrátoři nebyli tak prudérní /vzkaz pro admin/;)
Ale božínku, to sem zas za vola, vono de deliciousovi vo reklamu. Nikdo mi nemůže říct, že nemám bratry Srby rád, ale reklama je reklama a ty si mě oklamal. Admini maj pravdu…
Tady máte recept:mám ho od kamarádky
Gibanica - pro 4 osoby:
1 kg kory (speciální těsto na gibanicu, u nás se těžko shání, takže je potřeba ho udělat)
Těsto: ½ kg polohrubé mouky
2 lžíce oleje
Sůl
100ml minerálky
Z mouky, oleje, špetky soli a minerálky vypracujeme důkladně měkké
těsto. Rozdělíme je na 10 dílů, trochu rozválíme, potřeme olejem a
necháme 20 minut přikryté stát. Pak každý plát rozválíme tence na
velikost plechu a opečeme jej na sucho na obráceném plechu v troubě.
Náplň: ½ kg bílého sýra (balkánský apod)
6 vajec
250ml kysané smetany
200ml mléka
200ml oleje
Sýr smícháme s vejci, mlékem a smetanou
Pekáč vymažeme olejem, vložíme plát těsta, potřeme olejem
Potřeme připravenou směsí
Dáme další plát těsta, potřeme olejem
Potřeme směsí atd.
Poslední plát těsta potřeme olejem
Pak vložíme do trouby předehřáté na 220°C a pečeme asi ½ hodiny