Prosím o radu. Jak sterilizovat lečo s uzeninou - něco na ten způsob konzervy. Moc nám chutná ta klobása, co je v konzervě. Zkoušela jsem to loni, ale začalo mi to kysat. Pak mi někdo poradil, že když je to s uzeninou, musím to zavařovat alespoň 1-1,5 hodiny. Vydrželo to cca 14 dní (jedno jsme asi po týdnu snědli - bylo výborné) a zbytek jsem zase vyhodila. Děkuji všem, kdo mi poradí. Marie (nmatahari)
Konzervování leča s uzeninou
Reaguji na starší příspěvek, ale snad někomu pomůže .
Lečo i klobásu plním do sklenic horké; klobásu před vložením dobře
prohřeji, aby byla i uvnitř dobře provařená. Jemně ji propíchám (jako
jitrnice) a dám na pařák. Zničím tak většinu nežádoucích
mikroorganismů a o zbytek se postará následná důkladná sterilizace při
bodu varu. Raději tepelně upravovat déle, než pak nepovedenou konzervu
vyhodit.
Ruku na srdce, klobásu v leču už dnes nezavařuji. Tepelná úprava se
zbytečně prodlužuje a zničí se téměř všechny prospěšné látky
v zelenině. Takže raději domácí zavařované lečo samotné (s olejem) a
dobrou klobásu jako přílohu (+ domácí celozrnný chléb)
.
@nmatahari, ještě jedna důležitá poznámka. Kdykoli zavařuji konzervu obsahující maso, vejce nebo luštěniny (předem řádně provařené a za horka plněné), vždy sterilizuji při bodu varu minimálně 40 minut. Nikdy méně!
Určitě vyzkoušejte, třeba jen na 2 sklenicích. Držím palce, ať se
podaří!