Mam prosbicku - nemate nahodou nekdo zkusenosti se zavarovanim bez cukru?
Nemyslim dia, ale rada bych toto leto zkusila nejake kompoty nebo marmeladky pro
mrnouska a chtela bych, aby to bylo pokud mozno bez cukru a ruznych chemickych
fujtajblu… Nebo jsme uplne mimo Diky
Kompoty/marmelady bez cukru
na www.rodina jsem našel tuto odpověď:
Bez soli nebo cukru je možno po stránce trvanlivosti zcela rovnocenně jako
s jejich použitím. „Zavařování“ musí ale splňovat veškeré
požadavky pro konzervaci sterilací, tj. bezvadná víčka a sklenice,
kvalitní a čerstvou surovinu (plíseň, kazy, čistota při zpracování).
Obsah v lahvích se steriluje minimálně 20 minut při teplotě
80 st.Celsia
a potom toto:
Už 15 let zavařuji všechno ovoce na které nasypu do každé sklenice před
zalitím vodou-používám Dobrou vodu-pár zrnek mořské soli. Nutné je mít
ovoce dobře zralé, žádné zelené meruňky apod - to je pak moc kyselé. Ta
sůl vytáhne sladkost ovoce, není tam vůbec cítit. Kompoty se udrží
dlouhou dobu tím, že jsou sterilizované, co je v nich není důležité.
Vydrží třeba 10 let (vyzkoušeno). Marmelády, výživky, džemy - přidat
malé množství soli při vaření - během doby třeba ochutnat, jestli je
potřeba přidat - čím sladší ovoce, tím víc soli může být. Do
kyselého ovoce - rybíz apod přidat něco sladkého - např.jablka.
ale to se mi zdá zase pro mimčo nevhodné…
Ahoj, my doma děláme jablečné a hruškové přesnídávky bez přidaného
cukru, zavařujeme to normálně v hrnci s vodou a vydrží nám to tak rok.
Asi by to vydrželo déle, ale neděláme toho velké zásoby, takže to
spotřebujeme tak do toho roka. Právě kvůli malé to nepřislazujeme, a je to
výtečné i tak. Jen pro chuť a pro vůni přidáme do ovoce skořici a
hřebíček, pak to vyndáme.
manek
I bez cukru můžeme konzervovat
Cukr má sice dobré konzervační vlastnosti, ale na druhé straně bývá
příčinou obezity, srdečních i cévních chorob a jiných problémů. Jak
tedy zavařovat bez cukru?
Především se musíme postarat o maximální hygienu nejen zavařovacích
nádob a víček, ale i ovoce. Tím snížíme možnost prvotní infekce ovoce
mikroorganismy zvenčí, kteří pro svůj život potřebují vodní
prostředí.
Při tradičním sušení ovoce se mikroorganismům odebere životadárná voda
a ovoce se stává sladším, protože se zvýší koncentrace cukru v ovoci na
konzervační úroveň. Sušení ovoce je tedy tou nejjednodušší a zdravou
metodou zachovávající dokonce i část enzymů. Na podobném zahušťovacím
principu, přerušeném v půli cesty, je založená příprava švestkových,
jablečných nebo jiných povidel bez cukru. Z rozvařeného ovoce se teplem
odpaří nadbytečná voda a zvýší se koncentrace cukru.
Při takzvaném zavařování ve vlastní šťávě vypeckované nebo
nakrájené ovoce natlačíme do sklenic a sterilizujeme. Ovoce pustí šťávu,
která ještě zrosolovatí. Je jí sice málo, ale chuť je dobrá.
Problematická zůstává na první pohled příprava džemů a kompotů.
Řešením je jednoduché rozvaření a následná sterilizace vypeckovaného
nebo nakrájeného dobře zralého ovoce. Můžeme použít jeden druhr ovoce
nebo je kombinujeme tak, aby chuťově vyhovovaly našim požadavkům. Tak
například kyselá jablíčka můžeme osladit sladkými hruškami a naopak.
U kompotů je nutné vyřešit především chuť nálevu. Pomůžeme si tak,
že místo cukru použijeme ovocné šťávy. Mohou být koncentrované nebo
zředěné, z téhož ovoce, které zavařujeme, nebo z jiného, které
chuťově ladí a máme ho dostatek. Šťávy se dají i různě kombinovat.
Připravujeme je lisováním nebo odšťavňováním dostatečně šťavnatého
ovoce, například jahod, rybízů, malin, borůvek, broskví, ale i jablek.
Výborné jsou také hrozny. Takto získáme kompoty nejen vynikající chuti,
ale i zdravé. Výlisky z ovoce vznikající při přípravě šťávy
můžeme buď sterilizovat nebo zmrazit a později použít do pečiva nebo
nechat vykvasit na ovocné víno.
A ještě jedna rada na závěr. Jestliže chceme zabránit zhnědnutí jahod
při přípravě kompotu, vložíme je před naplněním sklenic na chvíli do
vroucí vody. Po té je vyjmeme děrovanou naběračkou, vložíme do sklenic,
zalijeme horkou šťávou a uzavřené sterilizujeme.
Ing. J. PÍŽL
Stačí???
Bez cukru zavařuju už léta, návod jsem našla v bývalém časopise UM. Ovoce naskládám do sklenice, nahoru dám špetku soli a zaliju převařenou vychlazenou vodou. Pak zavíčkuju a normálně zavařím. Vydrží to i několik let. Nejlíp se to hodí na vypeckované švestky, meruňky a strouhaná jablka na štrůdl.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
