Hledám pro kamarádku recept na koláč, který dělala její babička kdysi na Slovensku v okolí Rožňavy. Bohužel babička už dávno zemřela a recept se u nikoho z rodiny nechoval. Prý se to peklo na plechu, spodní vrstva bylo „nějaké těsto“, na tom tvarohová vrstva s koprem, prý to bylo moc dobré. Prosím, kdo by jste něco podobného znal, poraďte, kamarádka bude mít letos kulaté narozeniny a ráda bych jí překvapila neobvyklým dárkem. Děkuju.
koláč s koprem
já peču cibulový koláč a možná bys mohla podobný postup uplatnit i na tenhle. Vyválím listové těsto a dám předpéct v koláčové formě. Pak na něj navrstvím doměkka opečenou (nikoli usmaženou) cibuli a nahoru tvaroh ochucený solí, pepřem a celým kmínem. Dopeču na požadovanou hustotu tvarohu.
Ty bys mohla cibuli vynechat a do tvarohu vmíchat nasekaný kopr. Otázka ale je
- jestli nemá být tvaroh ještě něčím dochucený,
- jestli těsto nemá být kynuté nebo ještě jiné
tohle vypadá zajímavě:
Brynzový koláč
Ingredience: 1 listové těsto, 250 g brynzy, 250 g strouhaného sýra, 500 g tvarohu, 3 lžíce kopru, 1 vejce
Postup přípravy: Těsto rozdělíme na poloviny. Jednu vyválíme a dáme na plech. Z brynzy, tvarohu, sýru a kopru vymícháme hladkou náplň a rozetřeme ji na těsto. Vyválíme druhou polovinu těsta a zakryjeme. Okraje přitlačíme, povrch jemně propícháme vidličkou a potřeme vajíčkem. Pečeme 45-50 minut.
A ještě toto:
Tvarohový koláč se sýrem
(Recept Róberta Bedeho)
Příprava pro 4 osoby:
40 dkg mouky;
4 lžíce olivového oleje;
bílé víno;
sůl;
20 dkg tvarohu;
30 dkg měkkého sýra;
20 dkg uzené šunky;
10 dkg sýra camembert;
2 vejce;
pepř;
Do mouky přilijeme olivový olej, přidáme špetku soli, podle vlastní
chuti bílé víno a vypracujeme tuhé těsto. Z těsta odebereme malé
množství a odložíme ho stranou. Zbytek těsta vyválíme a vložíme do
olejem vymazané dortové formy.
Důkladně propracujeme tvaroh, měkký sýr, na kostičky nakrájenou uzenou
šunku a stejně nakrájený camembert, jedno celé vajíčko a jeden vaječný
žloutek, podle vlastní chuti ochutíme solí a mletým pepřem. Směs nalijeme
na těsto v dortové formě.
Odložený kousek těsta vyválíme, nakrájíme na proužky a na povrchu
koláče vypracujeme mřížku. Povrch těsta potřeme zbylým vaječným
bílkem.
Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 °C po dobu
50-60 minut.
A ještě toto:
Kysnutý koláč z bryndze
Ingrediencie: polohrubá múka 300g, droždie 10g, tuk 50g, vaječný žĺtok
1ks, mlieko 2dl, maslo 30g, cukor, soľ. Naplň: bryndza 200g, varené zemiaky
120g, vajce 1ks, kyslá smotana 3-5 PL, pažítka, krupica 1 PL, soľ.
Príprava: Do teplej múky pridáme soľ, vykysnutý kvások, žĺtok a teplé
mlieko. Cesto dobre vypracujeme a necháme na teplom mieste vykysntúť. Potom
cesto rozdelíme na polovičky, vytvoríme gule, ktoré rozvaľkáme na tenko a
dáme na dobre vymastený plech. Na cesto rozotrieme náplň, kraje potrieme
rozpusteným maslom a nakysnuté koláče do ružova upečieme.
Tohle už by se dalo nějak prokombinovat …
asi bych vycházela z posledního receptu, těsto určitě, v náplni bych vynechala brambory, přidala tvaroh, nechala bryndzu a smetanu a místo pažitky dala hodně kopru. Mňam.
zřejmě jde o sladký koláč, že? Protože takové koláče jsou
tradičními v Maďarsku. Mám pár receptů, hned, jak je nadu, tak je
vložím. Jsou v knížečce z r. 1999 o tradiční Maďarské kuchyni.
jejich „štrůdlíky“ - no spíš záviny jsou opravdu nepřekonatelné -
rybízový, višňový, třešňový, broskvový, hroznový…
Užrala bych se jich…
Tak vydrž, koláč vložím.
Claudie, omylem jsem Ti odpověděla nesprávným způsobem - na Slovensku se
peče koláč s koprem ze základního klasického kynutého těsta, povrch se
potře buď tvarohovou náplní, nebo jenom kysanou smetanou - vždycky naslano
a nakonec se posype
koprem nebo taky slaninovými škvarečky.
Podobný koláč pekával môj bývalý šéf.
Základ bol z obyčajného kysnutého cesta a bol potretý zmesou kyslej
smotany a kôpru. Moja mama ho tiež robievala s tvarohom a kôprom ale ten
smotanový mi chutil viac.Niekoľkokrát som sa ho pokúšala napodobniť ale
nikdy sa mi tak nepodaril.Z takého istého cesta sa dá piecť aj na sladko,
stačí ho posypať ovocím alebo zaváraninou a mrveničkou.Ale ak má niekto
recept na ten pôvodný kôprový budem sa tešiť aj ja
Děkuju všem za pomoc - myslím, že ten z kynutého těsta bude „ten pravý“. Jen se chci zeptat, jestli se ten tvaroh ještě nějak ochucuje nebo se prostě jen smíchá s koprem. A jak je to asi poměrově - na kolik těsta kolik tvarohu. Nikdy jsem ten koláč neviděla ani neochutnala a kamarádka si to už taky nepamatuje, když ho babička naposledy pekla, byla kamarádka v první třídě a dneska je jí přes 40.
Jinak specielně děkuju za recepty s brynzou - od dovolené v Tatrách je to můj snad nejoblíbenější sýr, takže koláče z listového těsta určitě zkusím!
Máš pravdu, maďarská kuchyně má výborné záviny - občas mám příležitost ochutnat a to se můžu doopravdy jak se říká „užrat“. Určitě nebudu ani z daleka sama, kdo si takové recepty rád zařadí mezi oblíbené, tak jestli můžeš, určitě je na Labužníka vlož!!
Nechcem vám kaziť chuť, ale takzvané maďarské záviny vymysleli SlováciPolovica mojich predkov pochádza zo Slovenského Komlóša a tam je štrúdľa tradičné slovenské jedlo, podobne ako čabajská klobása.Slováci boli do tohto kraja na sťahovaní po tureckých nájazdoch a doniesli si zo sebou aj svoju kultúru.Pravda medzičasom ich Maďari väčšinou asimilovali a dnes vedia moji rovesníci na Komlóši hovoriť slovensky len veľmi málo.
já bych dala tak asi 250 g tvarohu ( pokud bys to míchala s brynzou), ochutila jen trošku solí a možná špetku pepře a toho kopru bych tam dala hodně. Náplně radši víc než míň
Dievčatá - kucháročky: Recept na tento koláč, ale aj v sladkej podobe,
som sem vložila pod názvom „koláče na viac sposobov“.
Vyskúšajte, verím, že vám bude chutiť.
Koprový tvarohový koláč z Velké nížiny
Těsto 1
300 g mouky
100 g cukru
150 g tuku
10 g prášku do pečiva
500 ml mléka
10 g vanilinového cukru
2 vejce
Těsto 2 – piškotové
60 g krystalového cukru
80 g mouky
4 vejce
Náplň
500 g tvarohu (minimálně polotučného)
100 g cukru
3 žloutky
1 svazeček kopru špetka soli
Tuk utřeme s cukrem, přidáme 2 vejce, mouku s práškem do pečiva a
trochu mléka, abychom získali dobře tažené těsto. Celou masu dobře
propracujeme a necháme odpočívat v ledničce. Za půl hodiny těsto
vyválíme na velikost plechu. Plech vymažeme máslem a z těsta upečeme
plát.
Rozmíchaný tvaroh utřeme se žloutky a cukrem, přidáme nadrobno pokrájený
kopr, sůl a směsí potřeme upečený plát těsta. Vejce s cukrem důkladně
ušleháme, mouku přidáváme po troškách. Toto piškotové těsto nalijeme
do zdobícího sáčku a na povrchu tvarohového krému vytvoříme mříže
z proužků, silných asi jako malíček.
Těsto upečeme ve středně horké troubě a posypeme vanilkovým cukrem.
Nakrájíme podle libosti a okamžitě podáváme
Ikervárské taštičky
Těsto
350 g mouky
2 vejce
sůl
olej na smažení
Náplň
250 g tvarohu
150 g práškového cukru
50 g vanilkového cukru
300 g strouhanky
1 svazek kopru
4 vejce
Z mouky, vajec a soli uhněteme tuhé těsto a tence vyválíme. Tvaroh prolisujeme sítkem, kopr jemně pokrájíme, ze dvou bílků ušleháme sníh.
Dva žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme tvaroh, kopr a sníh z bílků a vše opatrně promícháme.
ve vzdálenosti 5-6 cm pokládáme na těsto malé kopečky a překryjeme
těstem bez náplně. Rádýlkem rozkrojíme těsto mezi připravenými
kopečky, kraje zmáčkneme, obalíme ve zbytku vajec a ve strouhance a
usmažíme v horkém oleji.
Podáváme s vinným šodó.
Tuto knížečku receptů z r. 1998 lektoroval Csaba Miskey (mistr kuchař, vyznamenaný zlatou medailí na mistrovství světa a bronzovou medailí na olympiádě)