Kokosový ocet

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
karel09
20 příspěvků 01.04.15 14:15
Kokosový ocet

Dnes jsem byl u Vietnamců pro rýži, kokosové mléko a další ‚nezbytnosti‘. Viděl jsem tam poprvé kokosový ocet. Není drahý, ale je to další velká láhev (0,75) do poličky. Vůbec s tím nemám zkušenosti, tak se raději ptám, ať to za rok nevyhazuji - je to k něčemu dobré, stojí to za to?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Richardec
22 příspěvků 15.05.15 09:57

Tak to popravdě slyším taky poprvé. Kokosový ocet :)

 
daduuja
1139 příspěvků 15.05.15 13:48

Je to mírně kyselá voňavá kokosová voda, použití do zeleninových jídel, ovocných salátů, mořských plodů v malajské, thajské, čínské a jim blízkých kuchyní, kde zanechá příjemné aroma a chuť :-)

 
Richardec
22 příspěvků 18.05.15 10:32

Thajskou a čínskou mám rád :) Jen teda nevím, ten kokos, asi si to úplně neumím představit

 
karel09
20 příspěvků 19.05.15 10:34

Neodolal jsem, koupil jsem. Chuťově v tom kokos není nijak výrazný. Použil jsem párkrát do salátů či rýžových nudlí na asijský styl (krevety, hovězí, kuřecí prsa apod.), případně na doladění něčeho ve stylu " sweet & sour". Výsledek vždy uspokojivý, jen jsem zatím nenašel nějaký zásadní rozdíl od použití octa rýžového.

Pro inspiraci zmíním postup na úpravu rýžových nudlí, kterou jsem tak nějak vytvořil sám, ale osvědčila se.
Marináda: sezamový olej, med, kokosový ocet, sójová/ústřico­vá/rybí omáčka, drcený česnek, drcený zázvor - podle toho, jak má kdo rád poměr chutí. Každopádně jí dělám více a fakt hodně silnou, aby nakonec ochutila celé jídlo (rýžové nudle spoustu chutě stáhnou). Kuřecí prso ostrým nožem nakrájím na tenounké plátky a nechám tak hodinu v marinádě.
Silné rýžové nudle uvařím podle návodu a cca. minutu až dvě před koncem vaření do nich přidám mražený hrášek a nahrubo nastrouhanou mrkev, jen aby se zelenina oblanšírovala, ale zůstala al dente.
Na kapce oleje zprudka oprahnu (po malých dávkách, aby se nedusilo) maso a dám ho bokem. Na pánvi krátce oprahnu nakrájenou chilli papričku a přidám marinádu z masa, krátce svařím.
Nudle se zeleninou, maso a omáčku smíchám v míse. Před podáváním porci na talíři přesypu nakrájenou jarní cibulkou, koriandrem a na suché pánvi ‚rozvoněnými‘ sezamovými semínky.
Hotovo. Je to takový ‚Eintopf‘, ale chuť je taková, jakou si ji udělám. Tedy skvělá :lol:


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz