Asi pred rokom som z recesie kúpil v antikvariáte zjavne nepoužívanú knihu „VZOROVÉ RECEPTURY JÍDEL PRO ZÁVODNÍ STRAVOVÁNÍ“. Vyd. MERKUR rok 1975. Naschvál som vyskúšal niekoľko receptov presne podľa predpisu (samozrejme nie na 100 porcií). Pre začínajúcich kuchárov môžem vrele knihu doporučiť…
Kniha pre začiatočníkov
není v té knize recept na burgundskou omáčku k hovězímu? Kdysi dávno ji vařili v závodní kuchyni ve VÍTKOVICÍCH a chutnala. Byla hladká, žádné kousky, takže nešlo poznat, co v ní všechno je. A dokonce bylo cítit červené víno. Knihu asi neseženu. Moc děkuji!
nemám sice přesně tuto knihu, ale v nakl. Merkur vyšla i kniha
„Receptury dietních pokrmů“. Mám 3.vydání z roku 1984. A burgundská
hovězí pečeně je zde uvedena. Zkráceně je recept takto:
Na tuku zpěníme cibuli a kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel),
přidáme divoké koření (nové koření, bobkový list, pepř, tymián),
vložíme maso a dusíme v troubě. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme
světlou jíškou, rozředíme vodou a povaříme. Omáčku přecedíme a
zeleninový základ prolisujeme. Do omáčky přidáme rajčatový protlak,
citronovou šťávu, ocet, červené víno, brusinkový kompot, dosolíme a za
stálého míchání převaříme.
a je tam pod číslem 10209 Hovězí pečeně burgundská - rozpis na 100 porcí - napíši recept, ale radši to vydělím deseti
Předpis jsem vložila **tady ** v dávce pětinové - nemá smysl péci kus masa menší než 1 kg. Ale nevím, jestli bych z toho udělala 20 porcí (no pokud si vzpomínám na porce v závodce, tak asi ano).
Děkuji za recept, určitě to zkusím. Měla jsem dojem, že tehdy používali nějaký polotovar, jako třeba byla Rajka. Byly různé druhy. Vím, že ji dávali do guláše.
Zdravím všechny labužníky. Schválně jsem se zašla podívat do
antikvariátu a okamžitě koupila „Receptury teplých pokrmů“, vyd.
Merkur, 1979-moc jsem po ní toužila dávno. A hle, na str. 93, recept č.
11011 a hledaný recept je zde přesně i s brusinkami také.
Bohužel, Receptury pro diety sháním dosud marně, jak se jmenuje knížka
přesně, nevím. Jedná se mi o receptury pro různé diety v nemocnicích
atd. Pokud ji znáte, poraďte mi prosím alespoň správný název a rok
vydání. Děkuji a hezký nový rok.
jsou recptury teplých pokrmů normální(Jaruško to jsou ty velké co máš
doma) a receptury teplých pokrmů pro závodní stravování.
ty závodní jsou ns 100 a pro hodpody na 10 porcí
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
