Kniha pre začiatočníkov

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
martinsog
103 příspěvků 23.12.07 06:01
Kniha pre začiatočníkov

Asi pred rokom som z recesie kúpil v antikvariáte zjavne nepoužívanú knihu „VZOROVÉ RECEPTURY JÍDEL PRO ZÁVODNÍ STRAVOVÁNÍ“. Vyd. MERKUR rok 1975. Naschvál som vyskúšal niekoľko receptov presne podľa predpisu (samozrejme nie na 100 porcií). Pre začínajúcich kuchárov môžem vrele knihu doporučiť…


Reklama


Reklama

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 23.12.07 07:43
Receptury jsou

nejlepší kuchařkou nejen pro začátečníky, ale tak všeobecně, to už je odzkoušeno ;o)

 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 23.12.07 15:50
Prosím,

není v té knize recept na burgundskou omáčku k hovězímu? Kdysi dávno ji vařili v závodní kuchyni ve VÍTKOVICÍCH a chutnala. Byla hladká, žádné kousky, takže nešlo poznat, co v ní všechno je. A dokonce bylo cítit červené víno. Knihu asi neseženu. Moc děkuji!

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.12.07 18:53
JanoQ

nemám sice přesně tuto knihu, ale v nakl. Merkur vyšla i kniha „Receptury dietních pokrmů“. Mám 3.vydání z roku 1984. A burgundská hovězí pečeně je zde uvedena. Zkráceně je recept takto:
Na tuku zpěníme cibuli a kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel), přidáme divoké koření (nové koření, bobkový list, pepř, tymián), vložíme maso a dusíme v troubě. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou, rozředíme vodou a povaříme. Omáčku přecedíme a zeleninový základ prolisujeme. Do omáčky přidáme rajčatový protlak, citronovou šťávu, ocet, červené víno, brusinkový kompot, dosolíme a za stálého míchání převaříme.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 23.12.07 20:39
Mám tutéž knihu z roku 1981

a je tam pod číslem 10209 Hovězí pečeně burgundská - rozpis na 100 porcí - napíši recept, ale radši to vydělím deseti

 
Jenofefa
1315 příspěvků 23.12.07 21:47
Jano Q

Předpis jsem vložila **tady ** v dávce pětinové - nemá smysl péci kus masa menší než 1 kg. Ale nevím, jestli bych z toho udělala 20 porcí (no pokud si vzpomínám na porce v závodce, tak asi ano).

 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 04.01.08 16:12
Jenofefo,

Děkuji za recept, určitě to zkusím. Měla jsem dojem, že tehdy používali nějaký polotovar, jako třeba byla Rajka. Byly různé druhy. Vím, že ji dávali do guláše.

 
jARKA77
141 příspěvků 07.01.08 17:59
Hovězí pečeně s burgundskou omáčkou

Zdravím všechny labužníky. Schválně jsem se zašla podívat do antikvariátu a okamžitě koupila „Receptury teplých pokrmů“, vyd. Merkur, 1979-moc jsem po ní toužila dávno. A hle, na str. 93, recept č. 11011 a hledaný recept je zde přesně i s brusinkami také.
Bohužel, Receptury pro diety sháním dosud marně, jak se jmenuje knížka přesně, nevím. Jedná se mi o receptury pro různé diety v nemocnicích atd. Pokud ji znáte, poraďte mi prosím alespoň správný název a rok vydání. Děkuji a hezký nový rok.

 
jARKA77
141 příspěvků 07.01.08 18:01
Omluva, asi neumím číst.

Vždyť je tu napsána i s vydáním, rokem a názvem. Holt, co s tím udělám.

 
karminek
757 příspěvků 08.01.08 16:03
děvčata(dámy)

jsou recptury teplých pokrmů normální(Jaruško to jsou ty velké co máš doma) a receptury teplých pokrmů pro závodní stravování.
ty závodní jsou ns 100 a pro hodpody na 10 porcí


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz