Rika se, ze udelat dobry knedlik je tezke.
Priznam se, ze mi to taky dlouho trvalo, nez jsem je skutecne “dobre”
udelala.
Dovolim si popsat nekolik zakladnich rad.
Zakladni postup:
Nejlepsi a nejvhodnejsi je hruba mouka.
Zpracovane testo nesmi byt tuhe, ale radne vypracovane, tzn. ze na teste se musi tvorit ‘bublinky”, ktere pak pri vareni knedlik zkypruji.
Knedlik pri vareni musi mit vzdy dostatek vody ve ktere se vari. Jinak jeho povrch oslizne a stava se tezko stravitelnym.
Doba vareni je zavisla na velikosti knedliku, proto pred dovarenim provedme zkousku tak, ze spejli do knedliku vpichneme. Pokud neni dostatecne vareny, testo se lepi na spejli.
Hotove knedliky vyjmeme a rychle pokrajime na tenke platky a vkladame do misy, kterou prikryjeme uterkou a talirkem tak, aby se knedliky nemackaly. Zustanou kypre. Pokud vyuzijeme rady babicek a chceme knedliky udrzet teple co nejdele, vlozte celou misu s knedliky do perin.
Na pul kila mouky postaci 2 zloutky.
Pokud do testa vlozime cela vejce, stava se tak mene stravitelnym, to proto,ze bilek pri vareni tuhne .
Testo dobre zpracovane, tzn.ze pojmulo hodne vzduchu na zkypreni, dobre vykyne. Kyne necelou hodinu prikryte uterkou.
Potom si pripravime ctyri zemle, ty pak pokrajime na drobne ctverecky. Drobecky odstranime, ty nepatri do testa.
Zemle do doby vykynuti testa trochu oschnou, pak je lehce zamichame po castech do testa.
Jeste nechame testo ½ hodiny kynout, potom na pomoucenem vale lzici vykrajujeme dilky nebo udelame valecek na sisky. To podle toho, pro ktere knedliky jsme se rozhodli.
Knedliky vkladame vzdy do vrouci vody mirne osolene.
Varime podle velikosti 20 – 30 minut.
Kazdy zpracovany knedlik ve tvaru sisky, kulaty, vetsi i mensi, musi byt vzdy radne uzavren. Jinak by se nam po dobu vareni rozvaril.
Ve varici vode knedliky po 2 minutach vareni lehce vareckou zvedneme od dna, aby se neprilepily, ve vode je obratime, aby se stejnomerne varily. Pozor, abychom je neposkodili.
Mame-li knedliku vice, varime je radeji na 2×, abychom je stacili pri dovareni vcas vyjmout z vody. Delsim casem by se rozvarovaly a vyjmutim vsech najednou by rychle byly ochlazeny a mohly se “srazit”.
Hotove knedliky z vody vyjimame pomoci derave lopatky, abychom nenabirali
vodu – pekne
odkapou.Lepe se kraji nebo trhaji, protoze na slizu neklouzou.
Trhame je pomoci vidlicek na dve pulky, zpravidla u ovocnych druhu. Ostatni krajime na platky a podavame jako prilohu.
Vetsinou u kazdeho druhu je uvedena doba vareni, ale presto je dobre udelat si zkousku, kdy jeste muzete pridat par lzic mouky nebo trochu mleka. I zkusene kucharce se stane, ze “utopi mlynare”.
Zkouska na uvareny knedlik spociva v tom, ze pouzijeme jeden knedlik, ktery dame varit, testo ridsi nebo tuzsi pozname a podle toho se ridime.
Potom vezneme spejli a pred dovarenim ji vpichneme do knedliku tak, aby pronikla stredem. Pokud se testo na vyjmute spejli lepi, knedlik neni dobre uvareny. Je to richly zpusob a nemusime vyjimat cely knedlik a krajet, pripadne jej pro nedovareni vracet zpet do vody.