Knedliky- nekolik zkladnich rad

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Pampeliska191
1075 příspěvků 19.06.03 14:49
Knedliky- nekolik zkladnich rad

Rika se, ze udelat dobry knedlik je tezke.
Priznam se, ze mi to taky dlouho trvalo, nez jsem je skutecne “dobre” udelala.
Dovolim si popsat nekolik zakladnich rad.

Zakladni postup:

Nejlepsi a nejvhodnejsi je hruba mouka.

Zpracovane testo nesmi byt tuhe, ale radne vypracovane, tzn. ze na teste se musi tvorit ‘bublinky”, ktere pak pri vareni knedlik zkypruji.

Knedlik pri vareni musi mit vzdy dostatek vody ve ktere se vari. Jinak jeho povrch oslizne a stava se tezko stravitelnym.

Doba vareni je zavisla na velikosti knedliku, proto pred dovarenim provedme zkousku tak, ze spejli do knedliku vpichneme. Pokud neni dostatecne vareny, testo se lepi na spejli.

Hotove knedliky vyjmeme a rychle pokrajime na tenke platky a vkladame do misy, kterou prikryjeme uterkou a talirkem tak, aby se knedliky nemackaly. Zustanou kypre. Pokud vyuzijeme rady babicek a chceme knedliky udrzet teple co nejdele, vlozte celou misu s knedliky do perin.

Na pul kila mouky postaci 2 zloutky.

Pokud do testa vlozime cela vejce, stava se tak mene stravitelnym, to proto,ze bilek pri vareni tuhne .

Testo dobre zpracovane, tzn.ze pojmulo hodne vzduchu na zkypreni, dobre vykyne. Kyne necelou hodinu prikryte uterkou.

Potom si pripravime ctyri zemle, ty pak pokrajime na drobne ctverecky. Drobecky odstranime, ty nepatri do testa.

Zemle do doby vykynuti testa trochu oschnou, pak je lehce zamichame po castech do testa.

Jeste nechame testo ½ hodiny kynout, potom na pomoucenem vale lzici vykrajujeme dilky nebo udelame valecek na sisky. To podle toho, pro ktere knedliky jsme se rozhodli.

Knedliky vkladame vzdy do vrouci vody mirne osolene.

Varime podle velikosti 20 – 30 minut.

Kazdy zpracovany knedlik ve tvaru sisky, kulaty, vetsi i mensi, musi byt vzdy radne uzavren. Jinak by se nam po dobu vareni rozvaril.

Ve varici vode knedliky po 2 minutach vareni lehce vareckou zvedneme od dna, aby se neprilepily, ve vode je obratime, aby se stejnomerne varily. Pozor, abychom je neposkodili.

Mame-li knedliku vice, varime je radeji na 2×, abychom je stacili pri dovareni vcas vyjmout z vody. Delsim casem by se rozvarovaly a vyjmutim vsech najednou by rychle byly ochlazeny a mohly se “srazit”.

Hotove knedliky z vody vyjimame pomoci derave lopatky, abychom nenabirali vodu – pekne
odkapou.Lepe se kraji nebo trhaji, protoze na slizu neklouzou.

Trhame je pomoci vidlicek na dve pulky, zpravidla u ovocnych druhu. Ostatni krajime na platky a podavame jako prilohu.

Vetsinou u kazdeho druhu je uvedena doba vareni, ale presto je dobre udelat si zkousku, kdy jeste muzete pridat par lzic mouky nebo trochu mleka. I zkusene kucharce se stane, ze “utopi mlynare”.

Zkouska na uvareny knedlik spociva v tom, ze pouzijeme jeden knedlik, ktery dame varit, testo ridsi nebo tuzsi pozname a podle toho se ridime.

Potom vezneme spejli a pred dovarenim ji vpichneme do knedliku tak, aby pronikla stredem. Pokud se testo na vyjmute spejli lepi, knedlik neni dobre uvareny. Je to richly zpusob a nemusime vyjimat cely knedlik a krajet, pripadne jej pro nedovareni vracet zpet do vody.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Pampeliska191
1075 příspěvků 19.06.03 15:20
Druhy knedliku

Praskove;
jsou rychlejsi obmenou knedliku kynutych a jsou vetsinou v oblibe jako prilohy k omackam, kdy zustavaji celistvejsi na rozdil kynutych, ktere lehce nasaji.

Kynute;
prednosti je dobre zpracovany kvasek, nesmi mit drobky, v tom pripade jej precedime. U kynutych knedliku musime mit na zreteli, ze testo ve varici vode nabude. Podle toho volime velikost hrnce a radeji je varime na 2×.

Ovocene;
maji tu prednost, ze z jejich test muzeme tvorit knedliky cely rok.
V lete je plnime cerstvym ovocem, v zime potom ovocem, ktere vkladame do testa nerozmrazena, susene ovoce predem nechame ve vode nabobtnat alespon hodinu. Plnime je i dzemy, povidly a marmeladou. Zpracovane testo vyvalime na mirne pomoucenem vale na placku, krajime ctverecky a plnime ovocem. Jinak lze take vykrajovat lzici kousky, rukou zhotovime mensi placicku. kterou plnime.

Bramborove;
u bramborovychkne­dliku si udelame zkousku tim, ze udelame jeden knedlik a dame jej varit. Pokud testo je ridsi a rozvaruje se, pridame do zbyleho par lzic mouky.

Z odpalovaneho testa;
knedliky ze sparovaneho, odpalovaneho testa, kdyz jsou varene, vyplouvaji nahoru. Varime je asi 5 - 10 minut.

 
Mantak
8 příspěvků 28.06.03 07:03
Jednoduchy knedlik

Koukam ze udelat knedlik je docela veda. Pro ty, kdo se boji, mam jednoduchy ale dobry recept, zena si ho nemuze vynachvalit, jak pro jednoduchost pripravy, tak pro chut :)
Takze: 200g hrube mouky, 1 vejce, 1/4 drozdi, asi 0.5 dcl mleka, zarovnana lzicka soli. Vse smichat (drozdi nadrobene), poradne vypracovat, dat kynout na 0.5 - 1 hodinu, pak udelat knedlik a varit 12-15 minut, podle toho jak nam knedlik nakyne.
Samozrejme to chce trosku experiementovani, hlavne s mnozstvim mleka, zalezi totiz i na velikosti vejce. Testo se muze trosku lepit a nemusi byt uplne tuhe, knedlik je pak jemnejsi. Pokud by se lepil moc, poprasime ho jeste moukou. Staci trosku praxe a napotreti uz to urcite bude ono

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 28.06.03 16:28
Priprava a vareni knedliku

Priprava testa

Houskove knedliky muzete zadelavat mlekem, vodou nebo sodovkou. Testo zadelavejte tak dlouho, az se nelepi na steny misy.
Kosticky peciva, ktere pridate do testa i kvuli zkypreni, budou chutnejsi, kdyz je predem opecete na masle.
S testem na knedliky bramborove pracujte rychle, dlouhym stanim ridne.
Pred zavarenim knedliky vyvalejte na pomoucenem prkenku nebo uhladte namocenou rukou.

Vareni

Hrnce na vareni knedliku vybirejte velke, abyste je mohli naplnit dostatecnym mnozstvim osolene vody.
Knedliky vzdy zavarejte do vrouci vody a nechte plny prikon, aby se voda zchlazena vlozenim knedliku zacala hned varit. Jakmile zacne znovu vrit, uvolnete knedliky opatrne vareckou ode dna a mirne snizte prikon.
Zejmena jemne knedliky muzete varit i v pare nebo v malem mnozstvi vody. Knedlik polozte na plateny ubrousek, vlozte do hrnce, dobre uzavrete poklici a varte obvyklou dobu. Tento postup se osvedcil hlavne u hrncu z titanove slitiny

Pekny tvar knedliku vareneho v ubrousku ziskate, kdyz formu na srnci hrbet vylozite namocenym a vyzdimanym ubrouskem (nebo mikrotenovou folii), stejnomerne naplnite testem, zabalite a svazete konce ubrousku. Po 15 minutach varu uzliky blize testu rozvazte nebo rozstrihnete, aby mohl knedlik jeste nabyvat a dale varte zpravidla 10 – 15 minut.

K vyjimani knedliku slouzi dratena naberacka, specialni krajece s drzadlem nebo si pomuzete dvema talirky. Po vyjmuti knedliky ihned nakrajejte nebo rozpulte, pripadne propichnete spejli nebo jehlici.
Uvarene knedliky muzete po vychladnuti zmrazit a podle potreby pozdeji ohrat v pare

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 02.09.03 10:34
Legracni vzpominka z Kanady

Kdyz jsem zila v Kanade, mela jsem tam kamaradku, ktera ma 4 deti. Kdyz poprve ochutnala u nas knedliky, nevedela vubec co to je a jak se to ji. Jednou kdyz musela odjet, tak jsem ji sla hlidat deti.
Chtela jsem ji udelat radost, tak jsem ji nadelala asi 10 ceskych knedliku. Myslela jsem ze si je da do mrazaku a bude je mit na delsi cas. Jenze ona se necekane vratila drive a jak uvidela ty knedliky rozlozene na stole, tak zacala jasat radosti. Hned zvedla telefon a dlouhy cas telefonovala. Najednou prijelo pred dum asi 5 aut. Ona totiz pozvala vsechny sve sourozence, (kterych ma pet) i s rodinou. Ja nevedela co se deje. Az zacala krajet vychladle knedliky na kolecka. Vydelala z lednicky marmeladu a zacala ty kolecka knedliku mazat marmeladou a posypala je krystalovym cukrem. Vsechny sourozence pozvala ochutnat pry cesky chleba. Reknu vam, ze knedliky byly v momente snezene. Oni od te doby nazyvaji knedle ceckym chlebem. Od te doby jsem pak delavala snad kazdy vikend knedle pro nekoho z jejich rodiny. Bylo to legracni a casto na to vzpominam

 
Alice
104 příspěvků 02.09.03 15:17
Knedlici a amici

Pred nekolika (uz vice) lety jsem mela romanek s jednim klukem z USA a kdyz za nim prijela jeho rodina, sli jsme do Hotelu Pariz na veceri. Vsichni si dali svickovou, maso napichli na vidlicku, ukusovali ho zubama, druhou rukou machali knedliky v omacce a ukusovali ho jako housku :o)) Oni vubec moc nepouzivaji noze. Jiny kraj......

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 28.10.03 15:22
Zmrazene ovoce do knedliku

nesmite nechat rozmrznout, jinak testo nezabalite.

 
penda
4752 příspěvků 08.03.04 11:37
Další druhy knedlíků....

ze strouhané housky - podáváme k zadělávanému masu a k pečením (z vlastní zkušenosti doporučuji sníst hned, špatně se totiž ohřívá)

vařený v hrnečkách - vhodný k pečeni s přírodní šťávou a k zahuštěným omáčkám

vařený v zavařovací sklenici

zelný knedlík - podávaný s opraženou strouhanou houskou a omaštěný sádlem nebo máslem

slaninový knedlík - plněný slaninou, uzeným masem apod. podávaný s kysaným zelím a maštěný škvarky

žemlový knedlík bez mouky - vhodný pro ty, co chtějí zhubnout

 
anickav
2904 příspěvků 01.06.06 15:38
Reakcia na Pampeliskine knedlikove spomienky z Kanady...

Smiala som sa, ako Kanaďania nevedeli jesť Tvoje knedlíky. Nedávno som uvarila segedín a k tomu klasické kysnuté knedlíky. Môj budúci zať, občan ruskej národnosti, na to kukal a nevedel, ako sa do toho pustiť, tiež to chcel chytať do rúk. Krútil hlavou a hovoril, že je to divný, varený biely chlieb bez kôrky…

 
DanaJ
1136 příspěvků 02.06.06 08:52
Kynuté knedlíky v pařáčku

Já knedlíky nedělám, ale moje mamča jo.
Dělá je v pařáčku. Dá vařit vodu. Do pařáčku rozprostře předem navlhčený hadřík, na který klade kynuté houskové knedlíky (dle oblíbeného receptu) a hadřík jen přes knedlíky nahoře přehodí, aby nebyly vidět (je třeba počítat s tím, že knedlíky nabydou, tak dáme hadřík větší!!). Uzlík nedělá. Není třeba jej dělat, knedlíky jsou vynikající i bez něj. Při vyndavání dáváme pozor, protože hadřík je velice horký (použijeme nějaký nástroj na odkrytí) a taky vyletí pára. Pozor tedy na opaření. Knedlíky vyndaváme opatrně, může se stát, že se srazí. Zbytečně s nimi nebouchámu apod. jako když vyklepáváme bábovku.
Knedlíky, které nespotřebujeme nekrájí. Než úplně vychladnou, potře je jemně olejem. Až jsou úplně studené, dají se do lednice nebo do mrazáku - dle plánované další spotřeby.
Když se vyndá knedlík z mrazáku, nechá se rozmrznout. Jestliže ho dáme hned ohřát, tak se špatně ohřívá a ve středu bývá ještě studený nebo zmrzlý. Pozor na zranění při krájení zmrzlého knedle.

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 02.06.06 09:46
...

… protože si vařím knedlíky do zásoby, tak je následně také zamražuji a to tak, že je zcela vychladlé nakrájím na plátky, proložím folií, mám už na to vykoumaný postup, jak zabalit celý knedlík s jedním dlouhým pruhem folie, a pak je zamražuji. Z mrazáku už pak vyndám jen potřebný počet plátků a ty nechám na vzduchu volně rozmrznout.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz