Prosím pomozte mi kuchyní znalí, kde se dá koupit originál WOK v ČR. Nemám na mysli ty pánvičky s rovným dnem ale opravdový WOK. Děkuji za jakýkoliv typ.
Kde koupi opravdový wok????
Zkusila bych na Vaclavskem namesti Potten&Pannen a nebo v Praze v Carrefouru je v tez prodejna kvalitniho kuchynskeho nacini
Já bych se zkusila zeptat přímo v nějakém tom asijském kiosku nebo restauraci. Oni to také jistě někde kupují. A jak znám Asiaty, budou chtět udělat kšeft na místě a odprodají. A nezapomeň, že zaběhnutý wok je cennejší než nový… …a nezapomeň smlouvat, jsou zvyklí, budou se cítit jako doma.
P.S.: …a nenech se ošidit. Je to jen kus vypouklého laciného plechu.
To by mě spíš zajímalo. Je litinový, plechový, železný? Vím určitě, že není nerez a nemá teflonový povrch. Ostatní prostě nevím.
koupila jsem ho v menší prodejně kuchyňského nádobí. Je to dovoz z Anglie, plechový není, je těžký a má silnější dno. Nevím, jestli je pravý, ale s úspěchem ho často používám již několit let.
Používá se na to tzv. černá slitina (není ale podmínkou),tudíž tedy
pásová ocel,z níž se posléze nádobí formuje (mechanicky,ale samozřejmě
i ručně).
Pokud by někdo vyrobil wok z litiny - bylo by to samozřejmě možné - tak by
s ním byla dost obtížná práce,hlavně ta váha by byla asi
„neúnosná“…
v Asii používají opravdu kus pořádného ocelového plechu, žádné litiny, teflony, titany atp. Důležitý je pořádný plamen! Jeden kuchař s wokem tam obslouží plnou restauraci během pár minut, ale je to fakt koncert! A není to ta špína co předvádí tady pár jedinců, po každém použití oleje vypláchnutí, vymetení bambusovou štětkou, vylití vodou - no paráda!
Opravdový wok ti bude k ničemu, jelikož na něj nemáš uzpůsobenou
kuchyň.Originál wok je z černého plechu a má vypouklé dno.Asijští
kuchaři mají plynové sporáky s kruhovými tály které odebírají podle
potřeby a do té díry proste wok vloží.Poevropštěný wok je tvarem
totožný až na to, že má rovné dno. aby se dal postavit na el.nebo plynový
sporák.Průměry dna jsou rozdílné a nedoporučuji kupovat wok s malým dnem
na malou el. plotýnku.Když v něm děláte jídlo pro více lidí tak se
prostě neprohřeje.Woky se vyrábějí jak hliníkové, tak z ocelového
plechu a jsou v prodeji i woky potažené teflonem. V prodejnách elektro je
možno zakoupit i wok na el.ohřev, něco na způsob remosky.Nový plechový
wok se musí zakalit olejem a je to dost procedura.Opakovaně se nechá ve woku
přehřát jedlý olej až do kouřivosti a wokem se musí točit jako když se
rýžuje zlato, pak se olej vyleje, nalije nový a tak se to dělá třikrát.
Poslední olej se nechá ve woku vystydnout a nakonec se vytře papírem.
V takto zakaleném woku se nikdy nic nechytne.Woky se nemyjí saponáty,
akorát se vypláchnou horkou vodou a vytřou do sucha. Kdo si na wok
zvyknul,nechce na ničem jiném dělat. Naposledy jsem je viděl letos v léte
v holešovické tržnici.Wok měl dřevěné uši a dodával se za
160Kč.-s dřevěnou špachtlí a ou jídelních hůlek
Číňani dodávaj wok i s kuželovým nástavcem na plynový sporák, který je možné použít jako wok na litinový sporák s menší nebo větší dírou, podle toho jak se dá nízký plechový kužel na vařič. Je to super, jenže na současném zemním plynu se v něm už nedá po čínsku nic udělat. Kde jsou ty doby, když jsem na blbém svítiplynu dělal kuřecí prsíčka princezny Jang Kuej-Fej, které mi v rozpáleném woku chytaly tak, že celej hořel plamenem, že jsem musel plamen několikrát zadusit pokličkou!! Ale maso bylo neskutečně dobré, jako kdyby se dělalo na ohni, e-e- jako kdyby. Dneska, když tam hodím jen tři kousky masa, tak se mi na novém sporáku pět minut převalijí a dělají, že se dusí, já při tom taky, pak ztvrdnou a nakonec je vyhodím do senkruvny. Od té doby, co nám změnili plyn mám wok jen na ozdobu. A lepší už to nebude!!!
tos mě překvapil. plánuju přestavbu kuchyně a hlavním důvodem pro plánované zavedení plynu - plynový sporák bylo to,že podobným způsobem jak píšeš se chová maso smažené na elektrickém sporáku. Teď čtu, že si nepolepším. Tak nevím.
Zařizujeme si s manželem náš nový domeček, a já sem začala vybírat nádobí, jelikož oba milujeme „jídla z jednoho hrnce“, tak bych si chtěla pořídit kvalitní wok pánev. Kdysi jsem jednu měla, ale tam se mi to pořád připalovalo, tak jsem se chtěla zeptat, zda nemáte někdo zkušenosti s kvalitnější wok pánví?
Celkově jestli vybíráte hrnce, tak z vlastní zkušenosti doporučuji titanové nádobí, ze kterého mám i wok pánev, nikdy jsem tam nic nepřipálila, připravuji v ní luxusní čínu, a na začátek když restuji maso, tak tam nemusím cpát moc tuku.
Záleží s čím to srovnáváte, ale zase nádobí si většinou kupujete na desítky let, podívejte se na eshop zgastro. cz, kde seženete kvalitní titanové nádobí.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz