Poprosila bych jestli by me nekdo nemohl odkazat na ovocny kolac s lesnimi plody.. idealne presne takovy jako je bezne k dostani v lepsich kavarnickach,..
Kavárenský ovocný dort
košíček/tartaletka z lineckého těsta, krém nejl. vanilkový,
částečně pudinkový (někdy dělám jen pudink), pak to ovoce (docela se mi
do toho hodí i červený rybíz) a červená želatinka, v tenké vrstvičce.
Jen tolik, aby přikryla ovoce a to neosychalo…
Nechat uležet. Čím více pudinku, tím mokřejší košíček.
mam chut nesetrit jednou na ingrediencich, rada bych aby vysledek pusobil
alespon tak luxusne jako dortik z Colosea
..jde mi konkretne hlavne o korpus, nechci delat obycejny piskot, a nechci delat zakald a la cheesecake…
Ono toho na vyber moc nemas. Korpus muze byt bud piskotovy, ze susenek (to je ten cheescake) nebo ruzne verze lineckeho testa. S tim pracuji i spickovi cukrari. Pouzivaji ale vzdy kvalitni suroviny a maji dokonale zvladnutou techniku a tim se ze zdanlive obycejneho vyrobku stava neco uzasneho. Pokud chces dort s mascarpone, pak bys mohla vyrobit korpus z toho, co tady ma babi pod nazvem pate sucree (to uz zni dobre, ne), to po upeceni pomaznes tenkou vrstvou domaci marmelady. Na to das krem z mascarpone a cukru, trochu naredeny vin santo (mivaji v prodejnach italskych potravin) a pak zdobis oblibenym ovocem. Cely vytvor pote zalejes zelatinovou polevou a pred podavanim zdobis matou nebo medunkou.
tak tohl by mohlo fungovat,.. vypada to na trochu mazlavejsi alternativu krehkyho testa co ja pouzivam na tarte tatin, .. je moc dobry, ale ponekud drobivejsi, coz by mel pomer surovin co tady babi pise resit,.. hmm zkusim, to bude co potrebuju, Ď!
do haje strasne se omlouvam, za ten bordel co tu delam spatne odeslanymi prispevky,.. neprispivam moc casto a vdycky zblbnu tlacitko, heh, kdybyste to nekdo dokazal smazat, tak …
dělám buď z olejového těsta: 4 vejce, 9 PL oleje, 9 PL cukru, 9 PL
mouky, 1 vanilkový cukr, půl prášku do pečiva. Podle velikosti korpusu
můžeš vzít o 1 vejce méně, a po 6 PL olej, cukr, mouku.
Nebo: 70 g měkkého másla, 70 g mletého cukru ušlehat do pěny, přidat
2 vejce, 150 g polohr. mouky, 3 lžička prášku do pečiva, 2 PL mléka.
Péct při 180°C asi 15-20 minut.